4 Σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σε Χειραγωγεί - Women's Bible

4 Σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σε Χειραγωγεί

4 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σε χειραγωγεί

Η χειραγώγηση συνήθως μοιάζει με πίεση προς συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς. Μερικές φορές όμως είναι δύσκολο να καταλάβεις αν κάποιος σε χειραγωγεί ή όχι. Μήπως νιώθεις πως ο σύντροφος ή κάποιος κοντινός σου προσπαθεί να σε ελέγξει; Ή μήπως σε κάνει να αισθάνεσαι μειονεκτικά και ανίκανη να πάρεις αποφάσεις;

Αυτά είναι μερικά σημάδια που δείχνουν πως αυτό το άτομο είναι χειριστικό. Το να συναναστρέφεσαι με ένα τέτοιο άτομο είναι τοξικό και επικίνδυνο. Αν θες να καταλάβεις αν οι γύρω σου είναι χειριστικοί, ψάξε για τα παρακάτω σημάδια και συμπεριφορές.

4 τρόποι με τους οποίους σε χειραγωγεί κάποιος 

#1 Το παίζει πάντα θύμα

Παρ’ όλο που αυτός δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, έχει το ταλέντο να παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα. Κατηγορεί πάντα τους άλλους για ό,τι και αν γίνει.

Ένας χειριστικός άνθρωπος μπορεί να σε κάνει να νιώσεις άσχημα με τις επιλογές και τα θέλω σου. Να νιώσεις τύψεις που επέλεξες να κάνεις κάτι που ήθελες και όχι κάτι που ήθελε αυτός.

Μήπως θέλεις να περάσεις χρόνο μόνη σου ή με κάποιον άλλο, άλλα ο χειριστικός σου φίλος το κάνει θέμα; Σου κάνει σκηνή επειδή επέλεξες κάποιον άλλον πέρα από αυτόν;

Το να αλλάζεις το πρόγραμμά σου ώστε να του αρέσει και να μη σου δημιουργεί πρόβλημα, σημαίνει πως είναι τοξικός. Χρειάζεται εσένα και την προσοχή σου εξ ολοκλήρου. Μόνο για αυτόν.

Ακόμα και αν προσπαθήσεις να του εξηγήσεις πως αυτά που κάνει δεν είναι φυσιολογικά, θα βρει μια δικαιολογία να σου δώσει. Δεν το εννοούσε έτσι, φταίει που είναι πιεσμένος ή φταις εσύ για τη συμπεριφορά του.

#2 Ασκεί εκφοβισμό

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που χειραγωγεί είναι ο εκφοβισμός. Χρησιμοποιεί το φόβο και την επιθετικότητα για να σε κάνει να αισθανθείς ή να συμπεριφερθείς με συγκεκριμένο τρόπο. Σκοπός του είναι να σε πληγώσει.

Ίσως κρίνει αρνητικά τη δουλειά σου ή τις επιλογές σου στη ζωή. Ίσως πάλι σε μειώνει μπροστά στους φίλους σου.

Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ποτέ αποδεκτές ακόμα και αν γίνονται από άτομα που αγαπάς. Όταν μάλιστα προέρχονται και από άτομα που αγαπάς, σε πονάει περισσότερο. Οι άνθρωποι πρέπει να σε δέχονται για αυτό που είσαι και όχι για αυτό που θέλουν να γίνεις.

Αν νιώθεις πως συνέχεια σε κάνει να αισθάνεσαι «λίγη», μάλλον η σχέση που έχετε είναι τοξική. Είτε είναι σύντροφος, είτε φίλος ή συγγενής, πρέπει να κόψεις τις επαφές σου μαζί του.4 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σε χειραγωγεί

#3 Εκμεταλλεύεται τις ανασφάλειές σου

Αν μάθει για τις ανασφάλειές σου, σίγουρα θα της χρησιμοποιήσει υπέρ του. Δε φταις εσύ που κάποια στιγμή αποκάλυψες κάποια ανασφάλειά σου, φταίει αυτό το άτομο που το εκμεταλλεύτηκε.

Ίσως κάνει όλα όσα σε αγχώνουν απλά και μόνο για να σε αγχώσει. Μπορεί επίσης να σε κάνει να νιώθεις πως δεν μπορείς χωρίς αυτό το άτομο στη ζωή σου καθώς εκείνο σε προστατεύει, αλλιώς δε θα τα κατάφερνες μόνη σου.

Όλοι έχουμε ανασφάλειες και δε θα έπρεπε να ντρεπόμαστε για αυτές. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσει υπέρ του, με σκοπό να σε πληγώσει. Αν το κάνει δεν ενδιαφέρεται για εσένα πραγματικά.

#4 Σε χειραγωγεί προκειμένου να σε πιέσει

Πολλές φορές ο χειριστικός άνθρωπος ασκεί μεγάλη πίεση προκειμένου να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης. Χρησιμοποιεί ενοχή, φόβο και ντροπή για να σε πάρει υπό τον έλεγχό του. Προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις αβοήθητη.

Αν νιώθεις πως σε πιέζει να κάνεις πράγματα με τα οποία δε νιώθεις άνετα ή πράγματα που σε φοβίζουν, δεν είναι καλό σημάδι. Οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στην κατανόηση και την αγάπη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σε κάνει να νιώθεις πως δεν έχεις τον έλεγχο της ζωής σου.

Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν ταλέντο σε αυτό που κάνουν. Το να καταλάβεις πως κάποιος σε ελέγχει ή σε πιέζει μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσεις μπροστά.

Δε φταις εσύ για τη δική τους συμπεριφορά. Φταις όμως αν επιλέξεις να μείνεις μαζί τους ενώ σου φέρονται με αυτόν τον τρόπο. Μόνο αν τους αφήσεις και προχωρήσεις μπροστά θα μπορέσεις να είσαι ευτυχισμένη με τη ζωή σου. Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο αυτό, αλλά στο τέλος θα δεις πως αξίζει!

Θες να μάθεις να βάζεις τα όρια σου με αποτελεσματικό τρόπο; Δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.