Ο σύντροφος μου δε με σέβεται: Τα σημάδια και τι να κάνεις - Women's Bible

Ο σύντροφος μου δε με σέβεται: Τα σημάδια και τι να κάνεις

Ο σύντροφος μου δε με σέβεται: Τα σημάδια και τι να κάνεις

Οι σχέσεις, όπως έχουμε ξαναπεί, βασίζονται στην αγάπη και το σεβασμό. Σίγουρα το να περνάτε καλά, να διασκεδάζετε και να γελάτε είναι πολύ σημαντικό, αλλά χωρίς να σε σέβεται, η σχέση δεν μπορεί να κρατήσει.

Όταν υπάρχει ο σεβασμός σε μια σχέση, υπάρχει και ασφάλεια. Όταν όμως λείπει, επικρατεί θυμός και πικρία.

Η έλειψη σεβασμού μπορεί να πάρει πολλές μορφές, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ο χωρισμός.

Αν εσύ και ο σύντροφός σου είστε διατεθειμένοι να συζητήσετε το πρόβλημα σα ζευγάρι, τότε ίσως καταφέρετε να το λύσετε. Αν όμως όχι, είναι στο χέρι σου τι θα αποφασίσεις να κάνεις μετά.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν πως υπάρχει έλλειψη σεβασμού σε μια σχέση και ότι τελικά δεν σε σέβεται;

#1 Δε σέβεται τα όριά σου

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στα όρια. Στο να θέτεις τα δικά σου αλλά να τηρείς και του συντρόφου σου.

Αν λοιπόν ο σύντροφός σου καταπατά και αδιαφορεί για τα δικά σου όρια συνεχώς, δε σε σέβεται.

Συνήθως ξεκινάει από κάτι μικρό και καταλήγει σε κάτι μεγαλύτερο. Μπορεί για παράδειγμα να δανείζεται λεφτά από σένα και να μην τα επιστρέφει ποτέ, να μη σέβεται το προσωπικό σου χώρο ή ακόμα και να έχει λόγο για οτιδήποτε σε αφορά.

Δώσε προσοχή στα μικρά αλλά σημαντικά πράγματα που κάνει.

#2 Σου λέει ψέματα

Υπάρχει λόγος που το ψέμα οδηγεί στο χωρισμό.  Η έλλειψη ειλικρίνειας είναι από τις πιο ασεβείς συμπεριφορές σε μια σχέση.

Δείχνει πως το άτομο που χρησιμοποιεί ψέματα, δεν ενδιαφέρεται για την επίπτωση που θα έχει στη ζωή και τη ψυχολογία του συντρόφου του. Το μόνο που σκέφτεται είναι ο εαυτός του.

Μια σχέση είναι σημαντικό να βασίζεται στην ειλικρίνεια και όταν αυτή δεν υπάρχει, δεν υπάρχει και ο σεβασμός.

#3 Όταν χρησιμοποιεί άσχημες εκφράσεις δεν σε σέβεται

Τα περισσότερα ζευγάρια χρησιμοποιούν υποκοριστικά μεταξύ τους. Αρκετές φορές όμως, πίσω από αυτά τα φαινομενικά αθώα («χαζούλα») υποκοριστικά, μπορεί να κρύβεται κάτι άλλο.

Μπορεί να τα λέει γιατί τα πιστεύει ή γιατί θέλει να σε πληγώσει και να σε μειώσει σαν άνθρωπο και σα γυναίκα.

#4 Χρησιμοποιεί τις ανασφάλειές σου εναντίον σου

Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι έχουμε ανασφάλειες που μας ενοχλούν. Σε μια σχέση όμως πρέπει να νιώθουμε ασφάλεια, να μπορούμε να μιλήσουμε για όσα μας απασχολούν και να βρίσκουμε παρηγοριά στο σύντροφό μας.

Ίσως έχεις παρατηρήσει πως σε τσακωμούς ή σε απλές καθημερινές συζητήσεις, σου «πετάει» όσα του έχεις μοιραστεί με σκοπό να σε πληγώσει και να σε μειώσει. Μπορεί πάλι να χρησιμοποιεί τις ανασφάλειές σου υπέρ του.

Μια συζήτηση μαζί του είναι πιθανό να λύσει το πρόβλημα. Αν όμως συνεχίσει να το κάνει, δεν τον ενδιαφέρει και πολύ το πως νιώθεις.

Θες βοήθεια για να διαχειριστείς την κατάσταση; Οι ειδικοί μας είναι εδώ για εσένα.

#5 Σε διακόπτει κάθε φορά που μιλάς

Μιλάει πάνω από σένα, σε διακόπτει, μιλάει εκ μέρους σου. Όλα αυτά δείχνουν πως θεωρεί τα όσα λέει αυτός, πιο σημαντικά από όσα έχεις να πεις εσύ. Ότι ο λόγος του είναι ανώτερος από τον δικό σου.

#6 Δεν εκτιμά όσα κάνεις γι’ αυτόν

Αλλάζεις συνέχεια το πρόγραμμά σου προκειμένου να βρεθείτε, κάνεις στην άκρη τα προσωπικά σου «θέλω» για να ικανοποιήσεις τα δικά του, αλλά ο σύντροφός σου δε φαίνεται να το εκτιμά.

Από τη στιγμή που αυτός παίρνει ό,τι θέλει, δεν τον ενδιαφέρει αν εσύ είσαι χαρούμενη ή όχι. Και υπάρχει μεγαλύτερο σημάδι ότι δεν σε σέβεται από αυτό;

#7 Δεν σε σέβεται ότι δεν σου αφήνει προσωπικό χώρο

Σε μια υγιή και με σεβασμό σχέση, κάθε σύντροφος έχει το δικό του προσωπικό χώρο. Μπορεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις και να κυνηγήσει τα όνειρά του. Όταν όμως ο σύντροφός σου δε σε σέβεται, δε θα σε αφήσει να κάνεις τίποτα μόνη σου.

Μπορεί να μη σε αφήνει να δεις τους φίλους σου, να βγεις μόνη σου για ψώνια ή να ζητάει αναλυτικό έλεγχο για το τι έκανες όσο ήσουν μόνη. Θέλει να ελέγχει την κάθε σου κίνηση. Αυτός ξέρει καλύτερα τι είναι καλό για σένα.

Αν νιώθεις πως στη σχέση σας συμβαίνει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ήρθε η ώρα να αναλογιστείς τι συμβαίνει. Κάνε ένα βήμα πιο πίσω και προσπάθησε να δεις με καθαρό μάτι τη σχέση σας.

Συζήτα μαζί του και είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε να λύσετε τα όποια προβλήματα έχετε. Αν πάλι, δεν κερδίσεις τίποτα με το διάλογο, δώσε τέλος στη σχέση και άρπαξε νέες ευκαιρίες!

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.