Πάθος: Το αλατοπίπερο της ζωής - Women's Bible

Πάθος: Το αλατοπίπερο της ζωής

Το πάθος είναι το αλατοπίπερο της ζωής. Αυτό που την κάνει πιο ενδιαφέρουσα και εσένα πιο δυναμική.

Σκέψου για λίγο το εξής φίλη μου: Τι ξεχωρίζει μια πραγματική και δυναμική γυναίκα από τη μάζα;

Πως μπορείς να κάνεις τη διαφορά χωρίς καν να πεις κάτι ιδιαίτερο;

Φυσικά αυτό είναι το πάθος. Και δεν μιλάμε απλά για το ερωτικό πάθος αλλά για το πάθος για τη ζωή. Τι σημαίνει αυτό άραγε;

Το πάθος είναι ενέργεια. Το πάθος είναι όραμα. Είναι η κινητήριος δύναμη του ανθρώπου, όπως τα καύσιμα για ένα αυτοκίνητο.

Χωρίς πάθος δεν μπορείς να κάνεις τίποτα

Αυτό είναι που σου δίνει ώθηση να ασχοληθείς με τα χόμπυ σου, να γυμνάσεις το σώμα σου, να κυνηγήσεις τις επιθυμίες σου. Μια γυναίκα με πάθος έχει σπιρτάδα στο μάτι και αυτό φαίνεται. Το εκπέμπει στο περιβάλλον και φυσικά το αντιλαμβάνονται και οι άλλοι.

Πιο συγκεκριμένα, το πάθος είναι το όραμα σου για μία ζωή βασισμένη στις προσωπικές σου αξίες, δυνάμεις, ικανότητες, ενδιαφέροντα  και ταλέντα.

Με αυτό, μπορείς να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο, να λύσεις κάθε πρόβλημα και να παρακάμψεις τις αμέτρητες προκλήσεις που σου φέρνει η ζωή. Χωρίς αυτό φίλη μου, συχνά οι άνθρωποι υποκύπτουν στο θυμό, τον εκνευρισμό, την απογοήτευση και συστηματικά μπλέκονται σε προβλήματα που τους φαίνονται αξεπέραστα.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τι μας αρέσει και να παθιαστούμε με αυτό. Ζούμε καθοδηγούμενοι από επιθυμίες και οδηγίες άλλων. Μαθαίνουμε να λειτουργούμε στο πλαίσιο που μας ορίζουν οι γονείς, οι καθηγητές και το κοινωνικό σύνολο.

Έτσι, μπορεί να φτάσουμε σε σχετικά μεγάλη ηλικία (για τα κοινωνικά δεδομένα), χωρίς να ξέρουμε πραγματικά τι θέλουμε.

Ίσως έχεις παρατηρήσει γύρω σου άτομα, που λειτουργούν μέρα με τη μέρα, χωρίς να σκέφτονται τι τους συμβαίνει και χωρίς επιθυμία για κάτι στη ζωή τους. Αν παρατηρήσεις καλά, θα δεις ότι δεν έχουν συντρόφους στη ζωή τους ή έχουν κολλήσει σε μία σχέση για πάρα πολλά χρόνια. Αν αισθάνεσαι ξαφνικά ότι κάπου εκεί βρίσκεσαι κι εσύ, τότε διάβασε προσεκτικά!

Το πάθος γεννιέται από την εμπειρία. Γεννιέται όταν δοκιμάζεις νέα πράγματα και όταν διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Με άλλα λόγια, δεν είναι κάτι που θα σε βρει στον καναπέ σου όταν βλέπεις τηλεόραση. Είναι κάτι που πρέπει να το κυνηγήσεις ενεργητικά βγαίνοντας από τη ζώνη άνεσης σου για να μαζέψεις τις απαραίτητες εμπειρίες.

Πηγάζει από την αγάπη σου για τη ζωή, την εργασία, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις και τη διαφορά που κάνεις στις ζωές των άλλων. Προκύπτει όμως και από το γεγονός ότι απεχθάνεσαι να χάσεις κάτι που είναι σημαντικό για εσένα, όταν δεν καταφέρνεις να πετύχεις τις προσδοκίες σου και έχεις συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες και έλλειψη αποτελεσμάτων.

Οπότε, αν ζήσω με πάθος τι θα κερδίσω;

Κατ’ αρχήν τα άτομα που ζουν με πάθος υποφέρουν λιγότερο από φοβίες, αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα. Γιατί όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το πάθος είναι φυσικό καύσιμο για τον άνθρωπο και τον εμπνέει για δράση.

Τα άτομα που δεν ζουν με πάθος, λειτουργούν με άδειο ντεπόζιτο, οπότε συχνά υποκύπτουν στο φόβο και την αναβλητικότητα όταν τα πράγματα δεν γίνονται με τον τρόπο που θέλουν. Πολύ απλά, όταν δεν έχεις αρκετή ενέργεια για να κάνεις αυτό που θες, τότε αποσύρεσαι στην ασφάλεια της ζώνης άνεσης σου.

Δεν ξέρω τι με παθιάζει. Δεν το έχω βρει ακόμα. Υπάρχει τρόπος να το ανακαλύψω;

Φυσικά και μπορείς.

Στην ουσία, αυτό σημαίνει να αποκτήσεις διαύγεια και να καταλάβεις ποια είναι τα θέλω σου. Ποιο θα είναι το αποτύπωμα που θες να αφήσεις στον κόσμο. Ακόμη κι αν θεωρείς ότι δεν είσαι ειδική σε κάτι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να αναπτύξεις ικανότητες σε κάποιο τομέα που να συνάδει με τις  αξίες και τα ταλέντα σου.

Μπορείς να κάνεις τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου για να βρεις το πραγματικό σου πάθος. Δεν είναι ερωτήσεις που τις απαντάς με τη μία. Θέλουν χρόνο, σκέψη και να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου:

  • Τι με κάνει να νοιώθω καλά με τον εαυτό μου;
  • Σε τι είμαι ενστικτωδώς καλή; Χωρίς προσπάθεια.
  • Ποιες δραστηριότητες μου επιτρέπουν να είμαι δημιουργική;
  • Τί θέλω να κάνω και το αναβάλω διαρκώς;
  • Για ποιο θέμα μου αρέσει να μιλάω συνήθως;
  • Τι βοήθεια ή συμβουλή μου ζητάει συνήθως ο κόσμος;
  • Για ποιο πράγμα θα ήθελα να με ξέρει ο κόσμος;
  • Τι σημαίνει επιτυχία για εμένα;

Αν μετά από όλες αυτές τις ερωτήσεις, ακόμη προσπαθείς να βρεις ποιο είναι το πάθος σου, τότε φίλη μου αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειάζεται να διευρύνεις λίγο τους ορίζοντες σου.

Ανακαλύπτοντας τι είναι αυτό που σε παθιάζει, θα διαπιστώσεις ότι είναι πολύ πιο εύκολο να κινηθείς προς μία κατεύθυνση που θα σε βοηθήσει να το ζήσεις, να το μεγαλώσεις και να κάνεις κάτι δημιουργικό με αυτό.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.