Εσύ φτιάχνεις την Τύχη σου - Women's Bible

Εσύ φτιάχνεις την Τύχη σου

Πάρε την τύχη σου στα χέρια σου

Όλοι, κατά καιρούς, έχουμε την αίσθηση ότι οι πάντες γύρω μας είναι τυχεροί, εκτός από μας. Είναι αρκετά κοινός τρόπος αντίληψης ότι η τύχη ευνοεί τους άλλους.

Στους άλλους ανθρώπους, εστιάζουμε πάντα στην επιτυχία τους. Δεν δίνουμε σημασία, ίσως δεν γνωρίζουμε όλο τον αγώνα που κρύβεται πίσω από κάθε ξένη επιτυχία. Την κάθε μία αποτυχία τους, την κάθε μία χαμένη τους ευκαιρία. Ενώ στους εαυτούς μας τα γνωρίζουμε όλα από πρώτο χέρι. Και τον αγώνα, και τις ατυχίες, και όσον αφορά στις δικές μας επιτυχίες είμαστε ολότελα τυφλοί.

Τι σημαίνει όμως τύχη; Είναι η πεποίθηση ότι μερικοί άνθρωποι καταπατούν τους μαθηματικούς  νόμους των πιθανοτήτων. Έχουν τύχη ενώ εμείς δεν έχουμε, κι έτσι το σύμπαν τους δίνει τις καλύτερες ζαριές.

Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια της ζωής μας, λαμβάνουμε τύχη και ατυχία σε σχετικά ισόποσες δόσεις.

Κάποιοι είναι τυχεροί νωρίτερα από άλλους. Κάποιοι γεννιούνται σε συνθήκες ιδανικές και οι δοκιμασίες προκύπτουν αργότερα. Κάποιοι γεννιούνται σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες κι όταν μεγαλώνουν έρχονται ευκαιρίες που τους αλλάζουν τη ζωή.

Όλα είναι τυχαία, στην πραγματικότητα.  Υπάρχει μια γνωστή αμερικάνικη ιστορία για έναν τύπο που που ξεκίνησε κάμποσες διαφορετικές επιχειρήσεις. Μία φορά έβγαλε πολλά λεφτά αλλά και πολλές φορές χρεωκόπησε. Κάποια στιγμή πούλησε την τελευταία του επιχείρηση κι αποτραβήχτηκε στην επαρχία. Και λίγο μετά, βρέθηκε πετρέλαιο στο κτήμα του. Μία ολόκληρη ζωή σκληρής δουλειάς, ρίσκων, επιτυχιών και αποτυχιών. Και βρίσκει πετρέλαιο με το που αποφασίζει να αποτραβηχτεί.

Ωστόσο, μπορούμε να κατευθύνουμε την τύχη μας σε κάποιο βαθμό. Αν και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε το απίθανο, όποτε έρχεται (να βρούμε πετρέλαιο στο κτήμα μας, ας πούμε) μπορούμε ωστόσο να επηρεάσουμε πώς θα εξελιχθούν οι ευκαιρίες που μας έρχονται, και το πώς θα τις εκμεταλλευτούμε.

Ας ορίσουμε λοιπόν την «τύχη» ως μία ποσότητα ευνοϊκών ευκαιριών και γεγονότων που συμβαίνουν στη ζωή και που δεν είναι εντελώς έξω από τον έλεγχό μας. Οι σύγχρονες έρευνες έχει δείξει πως όχι μόνο κάποιοι άνθρωποι είναι πιο τυχεροί από άλλους, αλλά επίσης ότι οι τυχεροί αυτοί άνθρωποι έχουν αρκετά κοινά.

Και όχι, δεν μετράει ποιος συνάντησε τις λιγότερες μαύρες γάτες στη ζωή του. Οι τυχεροί άνθρωποι έχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές. Συγκεκριμένο σκεπτικό. Αυτά είναι που τους βοηθούν να έλκουν περισσότερες ευκαιρίες από ότι ο μέσος άνθρωπος. Στην πραγματικότητα, μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου ώστε να γίνεις τυχερός άνθρωπος. Μπορείς να το επιλέξεις.

1. Θες τύχη; Γίνε κοινωνική

Ο ψυχολόγος Ρίτσαρντ Γουάιζμαν είναι αυθεντία σε θέματα τύχης –ή αυτού που έχει επικρατήσει να αποκαλούμε τύχη. Στο βιβλίο του «Ο Παράγοντας Τύχη», ο Γουάιζμαν βρήκε ότι ένας καλός δείκτης για το πόσες φορές θα χτυπήσει η τύχη την πόρτα ενός ανθρώπου, είναι να δούμε πόσο κοινωνικός είναι, πόσο αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους γύρω του.

Οι τυχεροί άνθρωποι αγαπούν να κοινωνικοποιούνται. Έχουν άνεση με τους άλλους ανθρώπους. Σε κάθε κοινωνική περίσταση παρατηρούμε τους «άτυχους» ανθρώπους να μιλούν μονάχα με ανθρώπους που γνωρίζουν, ή με ανθρώπους που τους μοιάζουν. Οι τυχεροί από την άλλη συνδιαλέγονται εξίσου εύκολα με μια πολύ ευρύτερη γκάμα ανθρώπων.

Οι περισσότερες ευκαιρίες δεν προσγειώνονται στις ζωές μας μυστηριωδώς και από το πουθενά. Έρχονται μέσα από τις σχέσεις και τις δικτυώσεις μας. Έρχονται με ανθρώπους που τυχαία γνωρίσαμε.

Όπως λέει και το ρητό: δεν παίζει ρόλο τι ξέρεις, αλλά ποιους ξέρεις.

2. Από καιρό σε καιρό, κάνε κάτι βλακώδες

Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς. Όλα είναι ζήτημα αντίληψης και εδώ. Εκείνο που θυμόμαστε είναι η θεαματική επιτυχία, ενώ όλες οι προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες ξεχνιούνται γρήγορα. Η παρόρμηση μπορεί να σου ανοίξει δίοδο για πολλές ευκαιρίες και περιπέτειες. Το να πέφτεις διαρκώς στην ίδια ρουτίνα δύσκολα θα σε οδηγήσει σε κάτι αναπάντεχο.

Το θέμα λοιπόν είναι: να είσαι ανοιχτόμυαλη, να είσαι παρορμητική. Η κοπέλα που γνώρισες στο γυμναστήριο, μην το γελάς, μπορεί να γίνει η τέλειος συνοδοιπόρος για μια καινούρια περιπέτεια. Κέρδος και ευκαιρίες μπορεί να προκύψουν από οπουδήποτε.

Πάρε την τύχη σου στα χέρια σου

3. Μεγιστοποίησε τις πιθανότητες

Πρόσφατα, δύο ερευνητές τελείωσαν μία μελέτη πάνω στην τύχη και στην δυνατότητά της να ορίζει τη μοίρα των πιο επιτυχημένων εταιρειών. Νομίζεις πως μεγιστάνες σαν τον Μπίλ Γκέητς απλώς στάθηκαν πιο τυχεροί; Η απάντηση, που θα σε εκπλήξει, είναι όχι.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι επιτυχημένες επιχειρήσεις δεν είχαν περισσότερη «τύχη» από τις λιγότερο επιτυχημένες, και το αντίθετο. Αυτό που ξεχώριζε τις μεν από τις δε ήταν ένας παράγοντας που κατέληξαν να ονομάσουν Προσαύξηση Τύχης.

Στις επιχειρήσεις, ευνοϊκά και δυσμενή συμβάντα επηρεάζουν απρόβλεπτα την εξέλιξή τους. Εκείνο που κάνουν οι επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι ότι χειρίζονται καλύτερα τον παράγοντα Προσαύξησης της Τύχης.

Αυξάνουν δηλαδή τον θετικό αντίκτυπο των ευνοϊκών εξελίξεων στο μέγιστο, και μειώνουν τον αρνητικό αντίκτυπο των ατυχιών τους στο ελάχιστο. Διακρίνουν πότε μία ευκαιρία είναι μοναδική και εργάζονται πάνω σε αυτή. Έτσι έχουν Προσαύξηση Τύχης. Σε επιχειρήσεις που δεν επικρατούσε αυτή η αντίληψη, πολλές καλές ευκαιρίες δεν απέδωσαν εξίσου.

Επίσης, οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις ελαχιστοποίησαν τις κακοτυχίες τους επιτυχώς, και σε αρκετές περιπτώσεις μετέτρεψαν τις κακοτυχίες αυτές σε πλεονεκτήματα. Ενώ οι λιγότερο επιτυχημένες τι έκαναν; Σε κάθε συμφορά που τις χτυπούσε, λούφαζαν στη σπηλιά τους.

4. Να είσαι αισιόδοξη

Αφού ξαναπεράσουμε τον κατάλογο με τα πλεονεκτήματα της αισιοδοξίας (οι αισιόδοξοι είναι υγιέστεροι, ευτυχέστεροι, πιο επιτυχημένοι, πιο δημοφιλείς, ζουν περισσότερα χρόνια κ.λπ.) ας σκεφτούμε ότι το να είσαι αισιόδοξη, το να περιμένεις δηλαδή το καλύτερο από τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, έχει μεγάλη σχέση και με τον παράγοντα αρ. 1 που εξετάσαμε παραπάνω. Κανείς δεν θέλει να κάνει παρέα με έναν αρνητικό βλάκα.

Πέρα όμως από το γεγονός ότι η αισιοδοξία σε βοηθάει να είσαι δημοφιλής, πράγμα που πάντα και όλοι  θέλουμε, η αισιοδοξία, ακόμη και στο βαθμό του να υπερεκτιμάς τον εαυτό σου, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο επιτυχή αποτελέσματα.

Ακόμη και η πεποίθηση ότι είσαι τυχερή μπορεί να αλλάξει δραματικά μια κατάσταση. Στόχευσε λοιπόν στο να υιοθετήσεις μια πιο αισιόδοξη αντίληψη ζωής.

Δεν είναι μαγικό. Με κάποιον τρόπο, η αποτελεσματικότητά μας δεν υπερβαίνει τις προσδοκίες μας. Αν συνεχώς περιμένεις από τον εαυτό σου περισσότερα από όσα μπορείς, είναι πιθανότερο να βελτιώνεσαι. Λίγη υγιής παράνοια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Και στο πλαίσιο αισιοδοξίας/ απαισιοδοξίας αν το δούμε, σκέψου και τούτο: οι αισιόδοξοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να επενδύσουν σε «κάλπικες» μεγάλες ευκαιρίες.

Να πιστέψουν δηλαδή ότι κάτι είναι καλό, ακόμη και όταν δεν είναι. Από την άλλοι οι απαισιόδοξοι τείνουν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο: να πιστέψουν ότι κάτι είναι κακό, ακόμη και όταν είναι καλό στην πραγματικότητα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποια στάση ζωής έχει περισσότερα πλεονεκτήματα.

Ενώ οι αισιόδοξοι μπορεί όντως εύκολα να περάσουν τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα εκτιμήσουν τη μεταξωτή κορδέλα όταν τη συναντήσουν.

Οι απαισιόδοξοι, από την άλλη, μπορεί να μην περάσουν ποτέ τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες αλλά θα χάσουν και πολλές μεταξωτές κορδέλες προκειμένου να αποφύγουν να ξεγελαστούν.

Διάλεξε λοιπόν για τι πράγμα προτιμάς να ψάχνεις. Φύκια, ή μεταξωτές κορδέλες;

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.