Σου Λένε κι Εσένα ότι Πρέπει να είσαι «Κορίτσι για Σπίτι»; - Women's Bible

Σου Λένε κι Εσένα ότι Πρέπει να είσαι «Κορίτσι για Σπίτι»;

Σου Λένε κι Εσένα ότι Πρέπει να είσαι «Κορίτσι για Σπίτι»;

Είσαι κορίτσι για σπίτι τελικά; Ίσως το έχεις ακούσει αυτό κάπου κάπου να έχει ειπωθεί, πιο πολύ με την έννοια της «προκομμένης» κοπέλας που θα είναι δούλα και κυρά για τον κύρη της και θα «κρατάει» το σπιτικό τους.

Με μία γρήγορη ματιά στο Google, λοιπόν, για να σιγουρευτώ ότι το θυμόμουν σωστά, έμαθα ότι ένα «κορίτσι για σπίτι» είναι αυτό που:

Α. Μπορεί να μαγειρέψει, αλλά πρέπει να το κάνει εξαιρετικά. Και όταν λέμε εξαιρετικά, εννοούμε σε σημείο που θα νιώθεις ότι τρως σε κάποιο πολυτελές εστιατόριο στην Γαλλία, το οποίο έχει για σεφ τον πιο καταξιωμένο και ταλαντούχο που έχει υπάρξει ποτέ.

Β. Μπορεί να κάνει μασάζ στον «σύζυγο» της. Δηλαδή, να ξέρει να κάνει μασάζ ώστε να είναι ικανή να βοηθήσει στο να χαλαρώσει ο άντρας της μετά από μία δύσκολη μέρα.

Γ. Δεν είναι από αυτές τις «σύγχρονες» γυναίκες. Καταλαβαίνεις νομίζω. Είναι ένα καλό κορίτσι για σπίτι.

Όλες οι εικόνες που έχω δει στα Social Media απεικονίζουν την σύζυγο ως γυναίκα που μαγειρεύει μόνη της, κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού και, γενικότερα, φροντίζει να φέρει εις πέρας τα «γυναικεία καθήκοντά της».

Θα σκεφτόμουν σχεδόν πρωτίστως ότι οι άντρες ευθύνονται για την δημιουργία αυτών των προτύπων που είδα, όμως κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος. Το θέμα μας δεν είναι «η μάχη των φύλων», και συνεπώς πρέπει να αναγνωρίσω ότι είναι πολύ πιθανό και γυναίκες να έφτιαξαν αυτές τις φωτογραφίες, καθώς και τις λεζάντες που τις συνοδεύουν.

 

1. Αυτό που βλέπεις στα σόσιαλ, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα

Τα καλά νέα όμως, μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, είναι ότι δεν χρειάζεται να δώσεις σε τίποτα από αυτά σημασία ή να τα ενστερνιστείς. Και αυτό, επειδή δεν χρειάζεσαι υποδείξεις για το πώς πρέπει να είσαι σαν άνθρωπος, ειδικά από τον σύντροφο σου.

Μην με παρεξηγήσεις, αναγνωρίζω ότι υπάρχουν και διαφορετικοί ρόλοι στις ερωτικές σχέσεις, και είναι πιθανό ο ένας σύντροφος να είναι καλύτερος από τον άλλο σε κάποια πράγματα.

Ο ένας μπορεί να είναι τόσο απρόσεκτος, σε σημείο να κάψει δημητριακά, και ο άλλος μπορεί να είναι σε θέση να μαγειρέψει γευστικά γεύματα ευκολότερα από το να σκουπίσει το πάτωμα.

 

2. Η αγάπη θέλει δύο – και όχι μόνο το «κορίτσι για σπίτι»

Όχι, δεν είμαι παντρεμένη ή φανατισμένη, αλλά είμαι πολύ πιστή στην άποψη  ότι οι σχέσεις είναι μια ομαδική προσπάθεια. Για να πετύχει μία ερωτική σχέση, οι ευθύνες του σπιτιού πρέπει να μοιραστούν.

Προσωπικά, μπορώ να αναλάβω να μαγειρέψω και να κάψω το σπίτι συγχρόνως. Ή μπορώ απλώς να αναλάβω αυτό στο οποίο είμαι όντως καλή.

Αυτός είναι ο 21ος αιώνας και υπάρχουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες για τους άνδρες και τις γυναίκες απ’ ότι στο παρελθόν. Δεν είναι όλες οι γυναίκες φτιαγμένες για να μένουν στο σπίτι και να παίζουν τις χαρούμενες «νοικοκυρές» κατά τα στερεότυπα, όπως δεν είναι και όλοι οι άνδρες φτιαγμένοι για τον ρόλο του «αντρούλη » ή για να φέρνουν στο σπίτι το μεροκάματο.

Όταν συμμετέχεις σε μία σχέση (και λέω «συμμετέχεις» γιατί κανένα από αυτά τα πράγματα δεν γίνεται καταναγκαστικά), πρέπει να καταλάβεις ότι ναι μεν γίνονται υποχωρήσεις και συμβιβασμοί, όμως ο καθένας συνεχίζει να είναι ένα μεμονωμένο άτομο.

Έτσι και εσύ, από μόνη σου, είσαι ένα πλήρες, ολοκληρωμένο και θαυμάσιο άτομο, απόλυτα ικανό να αποφασίσει για τον εαυτό του.

Δεν είσαι ένα μαξιλάρι που παίρνει το σχήμα των άλλων. Είσαι κυρία του εαυτού σου.

Και με πάση ειλικρίνεια θα σου πω, πως οποιοσδήποτε άντρας έρθει και σε κρίνει ως «ανήθικη», κακή μαγείρισσα ή κακή σύζυγο, είναι απλά αγενέστατος και όχι άξιος της σημασίας σου.

Ευτυχώς, δεν σκέφτονται όλοι οι άντρες έτσι, και αυτοί που σκέφτονται με αυτό τον τρόπο, απλά δεν είναι οι κατάλληλοι για εσένα (για να το θέσω ευγενικά). Σου Λένε κι Εσένα ότι Πρέπει να είσαι «Κορίτσι για Σπίτι»;

 

3. Πρέπει να αλλάξεις την οπτική γωνία απ’ την οποία βλέπεις τα πράγματα

Οπότε, ας μην σπαταλήσουμε άλλο το χρόνο σου για να μάθεις πώς να γίνεις η σωστή σύζυγος και το κορίτσι για σπίτι κατά τα στερεότυπα.

Αντίθετα, καλύτερα να επεξεργαστείς το πώς θα ήταν αν γνώριζες κάποιον, ο οποίος ψάχνει μία ευφυή και δυναμική γυναίκα για να είναι στο πλευρό του. Κάποιος, ο οποίος θα εκτιμούσε το πόσο έξυπνη είσαι, το πόσες εμπειρίες έχεις και το πόσο αυθεντική είσαι σαν χαρακτήρας.

Υπάρχουν αξιόλογοι άντρες, που είναι όμορφοι άνθρωποι και σίγουρα θα θέλουν να σε γνωρίσουν. Οπότε σταμάτα να κρύβεσαι πίσω από σκέψεις, όπως το τι πρέπει να λες, πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι, και τι θα γίνει αν σε κρίνει.

Στην τελική, αν κρίνει ότι δεν είσαι αρκετή, τον διώχνεις από την ζωή σου. Ένας τέτοιος άνθρωπος μόνο τοξικότητα μπορεί να σου προσφέρει την στιγμή που εσύ χρειάζεσαι υποστήριξη και συναισθηματική σταθερότητα.

Οι ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων χαρακτηρίζονται κυρίως από την συντροφικότητα, και σε αυτές απαιτείται εμπιστοσύνη και σεβασμός.

Σταμάτα να πηγαίνεις λοιπόν σε ραντεβού με πρώτη σκέψη στο μυαλό σου το τι θα σκεφτεί ο άλλος για εσένα. Καλύτερα να είσαι ο εαυτός σου, ειδικά σε ένα καινούργιο ραντεβού, και να βρεις για κάποιον που θα σε εκτιμήσει.

Σε μία σχέση, δεν ελέγχει ο ένας τον άλλο, αλλά αντίθετα, αποδέχεται ο ένας τον άλλο. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μία δίκαιη, ισότιμη σχέση.

Νιώθεις να πιέζεσαι από τα στερεότυπα; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

Το να σε κρίνει μόνο δίκαιο δεν είναι. ή το να περιμένει από εσένα κάτι που δεν είσαι. Στο κάτω κάτω της γραφής, κανένας δεν είπε σε εκείνον ότι, ζώντας ως playboy, δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει κατάλληλος σύντροφος και να παντρευτεί.

Όλη αυτή η οπτική γωνία των πραγμάτων είναι προβληματική και εμείς απογοητεύουμε τους εαυτούς μας όταν την αναπαριστούμε. Στην συνέχεια, αποτυγχάνουμε να βρούμε ερωτικούς συντρόφους, που είναι κατάλληλοι για εμάς, και να διδάξουμε κάτι σωστό στις επόμενες γενιές.

Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα ανησυχήσεις μήπως δεν σε κρίνει ως «κορίτσι για σπίτι» να θυμάσαι ότι αυτή του η κριτική τον αποκλείει από το «σύζυγος κελεπούρι».

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.