Πως μπορείς να Διαχειριστείς την Τοξική Οικογένεια σου - Women's Bible

Πως μπορείς να Διαχειριστείς την Τοξική Οικογένεια σου

Πως μπορείς να διαχειριστείς μια τοξική οικογένεια

Δεν είναι ποτέ εύκολο να διαχειριστείς μια τοξική οικογένεια, όμως πολλές φορές η ευτυχία σου και η δική σου προσωπική εξέλιξη, εξαρτώνται από αυτό.

Το πώς θα αντιμετωπίσεις τοξικούς γονείς, αδέρφια, συγγενείς και γενικά άτομα με τα οποία μπορεί να μένετε στο ίδιο σπίτι και να έρχεστε συχνά σε επαφή, καθορίζει την μετέπειτα πορεία της ζωής σου.

Για αυτόν το λόγο, σου έχουμε μερικές συμβουλές οι οποίες θα σε βοηθήσουν να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά και να διαχειριστείς μια τοξική οικογένεια αποτελεσματικά.

8 τρόποι να διαχειριστείς μια τοξική οικογένεια

#1 Έχε κουράγιο

Το ξέρω πως είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στις πράξεις. Το να μεγαλώνεις μέσα σε μια τοξική οικογένεια δε σε βοηθάει και πολύ να γίνεις δυνατή.

Πρέπει όμως να καταλάβεις πως τα κατάφερες. Ό,τι και αν σου έκαναν, εσύ είσαι σήμερα εδώ. Πέρασες την αδιαφορία τους, την εκμετάλλευση ακόμα και την κακοποίηση. Είσαι πολύ δυνατός άνθρωπος, ακόμα και αν δεν το βλέπεις.

Ήρθε η ώρα να σταθείς απέναντί τους και να τους αντιμετωπίσεις. Μπορείς να θέσεις όρια, να περιορίσεις την επαφή μαζί τους ή ακόμα και να ξεκόψεις τελείως από αυτούς.

#2 Αν δοκίμασες τα πάντα και δεν άλλαξε τίποτα, προχώρα μπροστά

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία, εκτός αν μιλάμε για κακοποίηση. Εκεί φεύγεις και δε ξαναγυρίζεις ποτέ. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις όμως, ίσως υπάρχει περιθώριο για αλλαγή. Ίσως η τοξική σου οικογένεια θέλει να αλλάξει.

Μερικές φορές όμως αυτό δεν ισχύει. Κάποιοι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι και αρνούνται να αλλάξουν, καθώς θεωρούν πως οι άλλοι έχουν το πρόβλημα και όχι αυτοί οι ίδιοι.

Αν έχεις δοκιμάσει ό,τι περνάει από το χέρι σου για να λύσεις το θέμα αλλά βλέπεις πως τίποτα δεν αλλάζει, ήρθε η ώρα να τα παρατήσεις.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούν πολλοί άνθρωποι να κλείσουν αυτόν τον κύκλο της τοξικότητας μέσα τους. Όμως πρέπει να καταλάβεις πως δε χρειάζεσαι τις δικαιολογίες τους για να προχωρήσεις με τη ζωή σου.

Όσο δεν κλείνεις αυτό το κεφάλαιο, είναι σα να τους επιτρέπεις να σε ελέγχουν ακόμα. Μην τους δίνεις αυτό το δικαίωμα.

Όλα όσα χρειάζεσαι για να ζήσεις μια καλή ζωή βρίσκονται μέσα σου. Έχεις τον απόλυτο έλεγχο να τους απομακρύνεις και να ζήσεις μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

Ίσως δε βρεις ποτέ την εξήγηση για όσα σου έκαναν. Αυτό πρέπει να το αποδεχτείς. Σίγουρα όμως η αιτία δεν ήσουν εσύ.

Πολλές φορές στη ζωή κάποια ερωτήματα μένουν αναπάντητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να ζούμε όσο καλύτερα μπορούμε με όσα μας έδωσε η ζωή.

#3 Άφησε πίσω σου όσα δεν μπορείς να αλλάξεις

Σταμάτα να προσπαθείς να αλλάξεις αυτά που είναι αδύνατο να αλλάξουν. Αν για παράδειγμα κάποιο μέλος της οικογένειάς σου θέλει να είναι το «αφεντικό» και να ελέγχει κάθε σου κίνηση, πρέπει να καταλάβεις πως δε θα αλλάξει αν δεν το θέλει.

Μη σπαταλάς την ενέργειά σου για αυτούς. Απόφυγε την τοξικότητά τους και σε καμία περίπτωση μην κάνεις όσα σου έκαναν αυτοί. Δε θα γίνεις ο τοξικός άνθρωπος που είναι.

Δεν μπορείς να τους αλλάξεις, αλλά μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που αντιδράς εσύ στην κατάσταση.

Οι τοξικοί άνθρωποι φημίζονται για την ικανότητά τους να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη για όσα κάνουν. Κατηγορούν όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους.

#4 Σταμάτα να παίρνεις την ευθύνη για τις δικές τους πράξεις

Πολλά θύματα νιώθουν πως είναι υπεύθυνα για ό,τι τους έκαναν οι άλλοι. Πρέπει να καταλάβεις πως εσύ δε φταις σε τίποτα. Σταμάτα να παίρνεις την ευθύνη για τις πράξεις της τοξικής οικογένειάς σου.

Αν δεν μπορείς μόνη σου να δεις πως δε φταις για όσα πέρασες, ζήτα βοήθεια από κάποιον ειδικό.7 σημάδια που μαρτυρούν πως μεγάλωσες σε Τοξική οικογένεια, Πως μπορείς να διαχειριστείς μια τοξική οικογένεια

#5 Να είσαι αποφασιστική και ευθύς

Κανείς δε θα σε ακούσει αν εσύ η ίδια δεν πιστεύεις πως είσαι ικανή. Πρέπει να είσαι αποφασιστική και ξεκάθαρή προκειμένου να αντιμετωπίσεις την τοξική σου οικογένεια.

Αν λένε κάτι που δε σου αρέσει πες το. Πες «όχι», αλλά να το εννοείς. Μόνο έτσι μπορείς να τους αντιμετωπίσεις. Δεν του αρέσει να τους λένε άλλοι τι να κάνουν.

Αυτό που τους αρέσει είναι να «παίζουν» μαζί σου και να το βάλουν στόχο να τα παρατήσεις.

Έζησες όλη σου τη ζωή υπό τον έλεγχό τους. Ήρθε η ώρα να πατήσεις γερά στα πόδια σου.

Εξήγησέ τους τι κάνουν και αν δεν ακούν δεν είναι δικό σου λάθος. Τουλάχιστον, θα έχεις θέσει τα όριά σου, τα οποία θα τηρείς.

#6 Θέσε όρια

Αν επιλέξεις να κρατήσεις επαφή με την τοξική οικογένειά σου, είναι πολύ σημαντικό να θέσεις όρια.

Πολύ πιθανό βέβαια η οικογένειά σου να μην καταλάβει γιατί το κάνεις αυτό και να το θεωρήσει εγωιστικό.

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να θυμάσαι πως δεν είναι δουλειά σου να προστατέψεις τα συναισθήματά τους, αν αδυνατούν να καταλάβουν πως ό,τι κάνεις το κάνεις για το καλό της ψυχικής σου υγείας.

Τα όρια δεν είναι κάτι σωστό ή λάθος. Βασίζονται στα θέλω του κάθε ανθρώπου και μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά από κάποιου άλλου. Δε σημαίνει ότι είναι λάθος. Δε χρειάζεται λοιπόν να δικαιολογείσαι για τα όρια που έθεσες. Απλώς το έκανες.

Αν κάποιος δε θέλει να δεχτεί αυτά τα όρια, τότε πρέπει να αναρωτηθείς αν θες αυτό το άτομο στη ζωή σου.

#7 Περιόρισε την επαφή σου μαζί τους

Αν δε θέλεις να αντιμετωπίζεις τη τοξικότητα της οικογένειάς σου, αλλά θέλεις να έχεις επαφή μαζί τους, μπορείς να την περιορίσεις στα βασικά.

Η επαφή που θα κρατήσεις εξαρτάται από σένα. Μπορεί να θέλεις να τους βλέπεις μόνο στις γιορτές, ή να μιλάς μαζί τους μόνο στο τηλέφωνο. Εσύ θα επιλέξεις πόση επικοινωνία μαζί τους αντέχεις.

Η οικογένειά σου μπορεί να μη το δεχτεί αυτό αλλά όπως είπαμε, πρέπει να θέσεις τα όριά σου.

#8 Κόψε τελείως τις επαφές μαζί τους

Αν έστω και η ελάχιστη επαφή με τα τοξικά άτομα σου προκαλεί κακό, τότε είναι απαραίτητο να ξεκόψεις τελείως. Αν η σχέση σου μαζί τους σου προκαλεί περισσότερο πόνο απ’ ότι χαρά, δεν αξίζει.

Ίσως σου ακούγεται περίεργο να μη ξαναμιλήσεις με κανέναν τους, αλλά πίστεψέ με, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Θα γλιτώσεις από πολλά άσχημα συναισθήματα.

Εσύ θα επιλέξεις ποιος τρόπος σε βολεύει ώστε να νιώσεις καλύτερα με την τοξική σου οικογένεια. Αν όμως θέλεις να είσαι ευτυχισμένη και υγιείς, πρέπει να συναναστρέφεσαι με άτομα που είναι εξίσου υγιή με εσένα.

Αν θες να μάθεις να βάζεις αποτελεσματικά τα όρια σου, δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.