Μήπως ο σύντροφός σου σε κατηγορεί συνέχεια και για ότι και αν κάνεις;
Άκου με προσεκτικά. Δεν φταις εσύ.
Τουλάχιστον, το να κατηγορείς κάποιον δεν είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσεις το οποιοδήποτε λάθος.
Λογικά, θα υπάρχουν κάποια πράγματα που θα είναι δική σου ευθύνη. Ορισμένες πράξεις που έκανες (ή που δεν έκανες), κάτι που είπες ή ο τρόπος που συμπεριφέρθηκες.
Είσαι άνθρωπος έτσι και αλλιώς. Το να κατηγορείς κάποιον και το να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τις πράξεις σου είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Εάν ο σύντροφός σου σε κατηγορεί για τα πάντα και όλη την ώρα, σημαίνει ότι υπάρχει μια ανακριβής εικόνα της κατάστασης που είναι εύκολο να σε επηρεάσει σε πολλούς τομείς.
Ας δούμε μαζί γιατί μπορεί να το κάνει αυτό και μετά να συζητήσουμε για το τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις.
Μπορεί να σε κατηγορεί γιατί:
#1 Είναι πιεσμένος
Η ζωή μπορεί να μας προκαλέσει άγχος με πολλούς τρόπους: δουλειά, σχέσεις, οικογένεια, υγεία, οικονομικά μέσα σε πολλά άλλα.
Εάν ο σύντροφός σου βιώνει έντονο άγχος πρόσφατα ή απλά είναι άνθρωπος που αγχώνεται εύκολα, είναι πιθανό να ψάχνει τρόπους να εκφράσει το άγχος και την πίεση.
Ίσως να βλέπει μόνο τα πράγματα που πάνε στραβά ή να του φαίνονται δύσκολα να τα αντιμετωπίσει με αποτέλεσμα να κατηγορεί εσένα.
#2 Έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση
Κάποιος με χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν αγαπά ιδιαίτερα τον εαυτό του. Δυστυχώς, αυτή η αντιπάθεια προς τον εαυτό μπορεί συχνά να εισχωρήσει στις σχέσεις.
Ίσως να δυσκολεύεται με τα συναισθήματα του και με τη ζωή γενικότερα, να μην έχει μάθει να ζητά βοήθεια ή μπορεί ακόμα και να ντρέπεται για αυτά.
Έτσι, είναι πιο εύκολο να κρίνει οποιονδήποτε βρίσκεται παρών εκείνη τη στιγμή. Και αφού είσαι η σύντροφός του, σημαίνει ότι το βιώνεις εσύ τον περισσότερο καιρό.
Όπως και το άγχος, γίνεσαι η έκφραση των δύσκολων σκέψεων και συναισθημάτων του.
#3 Δεν θέλει να αλλάξει
Το να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του σημαίνει να έρθει αντιμέτωπος με αυτές και να αποφασίσει να αλλάξει.
Και η αλλαγή είναι τρομακτική για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά όταν περιλαμβάνει την δική τους συμπεριφορά.
Είναι πιο εύκολο να μην αλλάξεις. Οπότε για να δικαιολογήσει στον εαυτό του το γεγονός ότι δεν ασχολείται με την βελτίωση του, ξεσπάει πάνω σου.
Ξαφνικά, αφού για όλα φταις εσύ, δεν χρειάζεται να δυσκολευτεί προκειμένου να βελτιωθεί και να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται και συμπεριφέρεται.
#4 Έχει ναρκισσιστική προσωπικότητα
Οι άνθρωποι με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας αδυνατούν να αποδεχτούν κάθε είδους ευθύνη για τις καταστάσεις που πάνε στραβά.
Δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος γιατί αυτό θα κατάστρεφε την ευάλωτη θεώρηση που έχουν για τον εαυτό τους – ότι είναι τέλειοι.
Τέτοια άτομα θα ψάχνουν πάντα να κατηγορήσουν κάποιον άλλο για οτιδήποτε έχουν κάνει λάθος όταν τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα.
Εάν έχεις σχέση με κάποιον με ναρκισσιστική προσωπικότητα ή αν υποψιάζεσαι ότι έχει, διάβασε το άρθρο μας για να κατανοήσεις αυτό το είδος προσωπικότητας ή να το εξακριβώσεις αντίστοιχα.
Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ
#5 Είναι τελειομανής
Ορισμένα άτομα έχουν μια πολύ συγκεκριμένη αντίληψη σχετικά με το πως θα πρέπει να γίνονται κάποια πράγματα. Είναι τελειομανείς και δεν μπορούν να ανεχτούν όταν κάτι γίνεται διαφορετικά από τον τρόπο που είχαν σκεφτεί οι ίδιοι ή όπως θα τους άρεσε.
Επίσης, συχνά αποκτούν συμπεριφορά ελέγχου, προσδοκώντας οι άνθρωποι γύρω τους να υπακούσουν στις επιθυμίες τους. Είναι αδύνατο να αντεπεξέλθεις στα κριτήρια τους, ακόμα και οι ίδιοι δεν μπορούν τις περισσότερες φορές.
Το αποτέλεσμα είναι να κατηγορούν.
Σε κατηγορούν επειδή δεν είσαι το τέλειο άτομο που είχαν ονειρευτεί και επιθυμούσαν. Το «τέλειο» άτομο που είναι οι ίδιοι.
Κάθε φορά που ξεφεύγεις από τις προσδοκίες της τελειότητας, θα σε κατηγορούν.
#6 Είναι δυστυχισμένος με τη σχέση σας
Εάν το να σε κατηγορεί έχει γίνει συνήθεια και ρουτίνα στη σχέση σας, τότε ίσως να σημαίνει πως η σχέση αυτή έχει φτάσει σε αδιέξοδο και ο σύντροφός σου κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι ευτυχισμένος μαζί σου.
Και μπορεί να σε βλέπει ως τον βασικό λόγο που είναι δυστυχισμένος. Οπότε ξεκινά να σε κατηγορεί για τα πάντα. Γίνεσαι το επίκεντρο της προσοχής του που επιβεβαιώνει τα άσχημα συναισθήματα που τρέφει για αυτή την σχέση.
Αντί να προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί σου και να βρείτε μια λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, προτιμά να χρησιμοποιήσει τον εύκολο δρόμο.
Κατηγορεί ξανά και ξανά ελπίζοντας ότι θα σε απομακρύνει και με αυτό τον τρόπο θα τελειώσει η σχέση σας.
Με αυτό τον τρόπο, εάν καταλήξετε στον χωρισμό, στο μυαλό του είναι δικό σου το λάθος και όχι δικό του.
#7 Έμαθε από τους γονείς του να κατηγορεί
Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια. Απορροφούν οτιδήποτε βλέπουν και ακούν. Στην περίπτωση που οι γονείς του είχαν ελαττωματική και παθολογική σχέση, είναι λογικό να μεγάλωσε πιστεύοντας ότι αυτού του είδους οι σχέσεις είναι φυσιολογικές.
Εάν το μόνο που βίωναν στην οικογένεια είναι κάποιος γονέας να κατηγορεί τον άλλο ή και οι δύο να κατηγορούν ο ένας τον άλλο, τότε ίσως να έμαθε να αναπαράγει αυτή τη συμπεριφορά στις δικές του σχέσεις.
Ξεκινά σαν ένστικτο που έχει ρίζες στην παιδική ηλικία και γρήγορα εξελίσσεται σε συνήθεια που είναι δύσκολο να την αντιληφθεί κανείς.