Μήπως βγαίνεις με κάποιον που έχει Ναρκισσιστική Προσωπικότητα; - Women's Bible

Μήπως βγαίνεις με κάποιον που έχει Ναρκισσιστική Προσωπικότητα;

Μήπως βγαίνεις με κάποιον που έχει Ναρκισσιστική προσωπικότητα;

Βγήκες ποτέ με κάποιον ή ακόμα χειρότερα κατέληξες σε σχέση μαζί του, ο οποίος καθώς κοιτάζεις πίσω πιστεύεις ότι έχει ναρκισσιστική προσωπικότητα;

Τι είναι όμως ακριβώς αυτή η διαταραχή;

Ναρκισσιστική προσωπικότητα έχει εκείνος που το ενδιαφέρον για τον εαυτό του είναι υπερβολικό, όπως και ο θαυμασμός που τρέφει για το άτομο του. Βέβαια αυτός ο ορισμός μόνος του δεν μας βοηθάει να εξακριβώσουμε ποιος είναι ο πραγματικός «νάρκισσος» και ποιος ίσως να είναι λίγο ματαιόδοξος ή να έχει μια δόση αυτοπεποίθησης παραπάνω.

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάσαι όταν βγαίνεις με κάποιον που έχει τέτοια χαρακτηριστικά, είναι ότι δεν μπορείς να τον αλλάξεις. Ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον, ούτε ποτέ. Έχεις να κάνεις με μια ψυχική διαταραχή η οποία θα τον εμποδίσει, και κατά συνέπεια και εσένα, από το να έχει μια χαρούμενη και παραγωγική σχέση και ζωή.

Η άτυχη πλευρά στο να εντοπίσεις κάτι τέτοιο είναι ότι συνήθως αυτά τα άτομα είναι αρκετά διασκεδαστικά και έχουν μαγνητικές προσωπικότητες που σε έλκουν κοντά τους και είναι δύσκολο να αντισταθείς στην επιρροή τους. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν όταν βγαίνεις με κάποιον και δεν είσαι σίγουρη ακριβώς με ποιον έχεις να κάνεις;

Χαρακτηριστικά ατόμων με Ναρκισσιστική Προσωπικότητα

Σύμφωνα με έρευνες 1 στους 16 ανθρώπους έχουν ή είχαν κάποια στιγμή στην ζωή τους ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Πιο κάτω έχω δημιουργήσει μια λίστα με ορισμένες από τις συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αυτής που απαντώνται συχνά σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με τη διαταραχή.

Σε καμία περίπτωση δεν προτείνω ότι κάποιος που βγαίνεις και απλά έχει ένα ή δύο χαρακτηριστικά που παρουσιάζω στη λίστα έχει αυτόματα και την διαταραχή. Αυτό μπορεί να το εκτιμήσει και να το διαγνώσει μόνο ένας ειδικός κλινικός ψυχολόγος.

Η σημασία του άρθρου είναι να σου δώσει πληροφορίες και να σε βοηθήσει να καταλάβεις πως να αποφεύγεις ανθρώπους που έχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές ώστε να σου επιτρέψει να έχεις στην ζωή σου μόνο ανθρώπους που θα σε κάνουν χαρούμενη και θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς. Αν αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι είσαι με κάποιον που έχει ναρκισσιστική διαταραχή, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη. Η κακοποίηση από ανθρώπους με την διαταραχή έχει επηρεάσει πάρα πολλούς ανθρώπους.

Εδώ λοιπόν έχω την λίστα με όσα χρειάζεται να προσέξεις για να σιγουρευτείς ότι δεν θα πέσεις στην παγίδα κάποιου «νάρκισσου».

Λατρεύει να μιλάει για τον εαυτό του

Σε όλους μας αρέσει να μιλάμε για τους εαυτούς μας και το τι συμβαίνει στις ζωές μας, αλλά οι «νάρκισσοι» το πάνε σε άλλο επίπεδο και σπάνια σε ρωτάνε κάτι για εσένα.

Σε βομβαρδίζει με αγάπη

Γνώρισες ποτέ κάποιον που σε έλουζε μονίμως με προσοχή, κομπλιμέντα, ακόμα και ακριβά δώρα που έμοιαζαν περίεργα δεδομένου ότι είσαστε πολύ νωρίς ακόμα στη σχέση; Πολλές την μπερδεύουμε με πάθος ή αφοσίωση.

Στην πραγματικότητα όμως, ο «νάρκισσος» το κάνει σε όποιον γνωρίσει και θέλει να τον κερδίσει. Μόλις πάρει αυτό που θέλει, η μάσκα του θα πέσει και τα πράγματα θα αλλάξουν δραστικά προς το χειρότερο όταν θα ξεκινήσουν να αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τους εαυτούς.

Οι πράξεις του δεν συμβαδίζουν με αυτά που λέει

Όταν βγαίνεις με κάποιον που λέει ότι πρόκειται να κάνει κάτι αλλά ακολουθεί το απόλυτο τίποτα, τότε έχεις πρόβλημα. Οι ποιοτικοί σύντροφοι πράττουν όσα ισχυρίζονται και θα σου δώσουν απλόχερα το αίσθημα της ασφάλειας και της αξιοπιστίας. Οι «νάρκισσοι» από την άλλη πλευρά δεν θα το κάνουν αυτό ποτέ.

Αγνοεί τους κανόνες

Αυτό μπορεί να αφορά μικρά πράγματα όπως κάποιον κανονισμό στην δουλειά ή κάτι πιο σοβαρό όπως το να παραβεί τον νόμο. Δώσε προσοχή σε οποιαδήποτε μοτίβα συμπεριφοράς μαρτυρούν τέτοια πρόθεση. Εάν βγαίνεις με κάποιον που φαίνεται να είναι πολύ ελαστικός με τους κανόνες και τους λόγους που θα πρέπει να τους ακολουθούμε, τότε χρειάζεται να αναρωτηθείς γιατί.

Αίσθημα μεγαλείου

Τα άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα συχνά απαιτούν να τους συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο τόσο στον επαγγελματικό τους χώρο όσο και στον κοινωνικό τους κύκλο. Αυτό συχνά συνοδεύεται από την προσδοκία οι άλλοι να υπακούουν στις ανάγκες και τα θέλω τους ενώ οι ίδιοι τους προσφέρουν λίγα ή και τίποτα ως αντάλλαγμα.Μήπως βγαίνεις με κάποιον που έχει Ναρκισσιστική προσωπικότητα;

Αρνητικές αντιδράσεις όταν δεν παίρνει αυτό που θέλει

Όταν ένα παιδί εκφράζει αρνητική συμπεριφορά όπως για παράδειγμα το να κλαίει ακατάπαυστα όταν δεν παίρνει αυτό που θέλει, πρέπει να δείξουμε κατανόηση γιατί είναι απλά παιδί. Όμως όταν ένας ενήλικας δείχνει συνεχώς τέτοιου είδους συμπεριφορά, δεν είναι δικαιολογημένο να το αποδεχόμαστε.

Υπερβάλλει για τα επιτεύγματα του

Με τόσες βαθιά ριζωμένες ανασφάλειες μέσα στο μυαλό ενός «νάρκισσου», το να υπερβάλλουν για τις επιτυχίες και τους στόχους τους είναι κάτι που μπορεί να έχει και άλλες ανησυχητικές συμπεριφορές μαζί, όπως η έλλειψη ειλικρίνειας.

Μια κρύο μια ζέστη

Όλοι έχουμε τα πάνω και τα κάτω μας στην ζωή, αλλά όταν κάποιος συνέχεια σε κάνει να νιώθεις σαν παιχνίδι γιο-γιο για τον παραμικρό λόγο ή και για χωρίς λόγο, τότε θα πρέπει να αναλογιστείς ότι είναι πολύ πιθανό να μην είναι κάποιος εξωτερικός παράγοντας αλλά εσωτερικός.

Εκμεταλλεύεται τους άλλους

Πολλές που το διαβάζετε αυτό μπορεί να θέλετε πραγματικά να εμπιστευτείτε και να δώσετε στους συντρόφους σας στοργή και βοήθεια. Όμως για κάποιον με ναρκισσιστική προσωπικότητα όλη αυτή η βοήθεια θα καταλήξει μια τρύπα στο νερό.

Θυμήσου ότι όταν βγαίνεις με κάποιον είναι φυσιολογικό να δίνεις αλλά θα πρέπει πάντα να φροντίζεις να υπάρχει κατανόηση ανάμεσα σας και καλή επικοινωνία που θα οδηγεί σε μια ισορροπημένη σχέση και όχι σε εκμετάλλευση.

Έχεις προβλήματα με το σύντροφο σου; Δες εδώ

Έλλειψη ενσυναίσθησης προς τους άλλους

Η έλλειψη κατανόησης και ευαισθησίας προς τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι αυτό που κάνει έναν νάρκισσο τόσο επικίνδυνο.

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε, μπορεί να είναι ένα παραγωγικό και χαρούμενο μέρος όταν δείχνουμε στους άλλους κατανόηση. Αυτό θα πρέπει να είναι και το μέλημα μας για μια σχέση, δηλαδή η εύρεση ενός ποιοτικού ανθρώπου και συντρόφου κατά συνέπεια.

Υπερβολική ζήλια ή φθόνος προς τους άλλους

Ο φθόνος και η ζήλια είναι απόλυτα φυσιολογικά συναισθήματα να έχουμε ορισμένες στιγμές, αλλά δεν είναι όταν τα μεταφέρουμε σε λέξεις ή πράξεις που μπορούν να πληγώσουν τους άλλους. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή αν δεις τέτοιου είδους συμπεριφορά και φρόντισε να μην την επιτρέπεις στην ζωή σου.

Εάν αυτό το διάστημα βγαίνεις με κάποιον ο οποίος υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έχει ναρκισσιστική διαταραχή και η συμπεριφορά του κάνει την σχέση σας δυσλειτουργική, τότε σίγουρα να ξέρεις ότι χρειάζεται ειδική υποστήριξη από κάποιον επαγγελματία υγείας για να προχωρήσει στην ζωή του.

Είναι σημαντικό να εντοπίσεις τέτοιου είδους συμπεριφορές και να μπορέσεις να βάλεις όρια στο τι ανέχεσαι γιατί αυτά τα ζητήματα αν τα αφήσεις ανεξέλεγκτα και προχωρήσετε σε κάτι πιο σοβαρό θα έχει δυσάρεστες συνέπειες μελλοντικά.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.