5 Λόγοι που νιώθεις Aνασφάλεια στη σχέση σου - Women's Bible

5 Λόγοι που νιώθεις Aνασφάλεια στη σχέση σου

Όταν είσαι σε μια σχέση υπάρχουν οι όμορφες στιγμές, υπάρχουν όμως και οι όχι-και-τόσο-τέλειες στιγμές.

Και ενώ με τις πρώτες αισθάνεσαι χαρά και ανακούφιση, με τις δεύτερες αισθάνεσαι φόβο και ανασφάλεια. Συναισθήματα όμως που ουσιαστικά δεν έχουν τόσο σχέση με τις στιγμές αλλά με τον τρόπο που εσύ βλέπεις τα πράγματα.

#1. Έχεις πρόβλημα με την εμπιστοσύνη

Όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση πρέπει να δεχτείς το ρίσκο πως ένας άνδρας μπορεί να σπάσει την εμπιστοσύνη σου και να σε πληγώσει κάποια στιγμή (με απιστία, λέγοντας ψέματα κλπ) όπως ακριβώς και εκείνος πρέπει να αποδεχτεί πως κι εσύ επίσης μπορεί να σπάσεις την εμπιστοσύνη που σου δείχνει.

Αν θες η σχέση σου να είναι επιτυχημένη θα πρέπει να εμπιστευτείς τον σύντροφό σου. Άσχετα με το τι έχει συμβεί στο παρελθόν σου (έχεις πληγωθεί, έχεις βιώσει την απιστία ή υπήρχαν άσχημες συμπεριφορές στο οικογενειακό σου περιβάλλον μεγαλώνοντας) αν θες η παρούσα σχέση σου να κρατήσει αρκετά, θα πρέπει να της έχεις εμπιστοσύνη και να φαίνεται αυτό.

Αν δεν το κάνεις θα καταλήξεις μόνη σου να καταστρέφεις το σεβασμό και την έλξη που νιώθει εκείνος για σένα, καθώς θα εκπέμπεις ανασφάλεια και έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης μαζί του.

#2. Δεν πιστεύεις πως μπορείς να βρεις κάποιον άλλο ποιοτικό άνδρα αν αυτός σε χώρισει

Αν αισθάνεσαι πως στάθηκες τυχερή, όταν βρήκες τον σύντροφο σου γιατί πάντα θεωρούσες πως είναι δύσκολο να έλξεις κάποιον ποιοτικό άνδρα, τότε είναι φυσικό να αισθάνεσαι ανασφάλεια στη σχέση σου.

Πιθανόν να σκέφτεσαι πως αν τον χάσεις, δε θα μπορέσεις να βρεις ξανά κάποιον σαν και αυτόν γιατί δεν έχεις την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και ικανότητα. Το πρόβλημα είναι πως όταν μια γυναίκα είναι ανασφαλής στη σχέση που έχει με έναν άνδρα αυτό είναι κάτι που φαίνεται πολύ.

Η ανασφάλεια παίρνει διάφορες μορφές (ζήλια, υπερπροστατευτισμός, κόλλημα) και ασκεί μεγάλη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδράς μαζί του.

Για παράδειγμα, αν ο άνδρας θέλει να βγαίνει με τους φίλους του από καιρό σε καιρό, μια ανασφαλής κοπέλα είτε μπορεί να θυμώσει γιατί δε θα κάνουν κάτι μαζί και να τον κατηγορεί πως φλερτάρει με άλλες (ζήλια), είτε να ζητάει ακριβείς πληροφορίες για το που θα είναι, τι θα κάνει και τι ώρα θα γυρίσει (υπερπροστατευτισμός), είτε να ανησυχεί με τη σκέψη ότι μπορεί να φλερτάρει και να τον παρακαλεί να μείνει σπίτι (κόλλημα)

Ο άνδρας βλέποντας τη συναισθηματική αδυναμία της, με τον καιρό αρχίζει και χάνει την έλξη που νιώθει και σιγά σιγά βρίσκει τον εαυτό του να αισθάνεται όλο και λιγότερο σεβασμό για τη γυναίκα. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα στην πραγματικότητα ακόμα και ασυνείδητα να θέλει να φλερτάρει με κάποια άλλη.

Η γυναίκα παρατηρώντας τα σημάδια αυτά γίνεται ακόμη περισσότερο ανασφαλής με τελικό αποτέλεσμα έναν αρνητικό κύκλο ο οποίος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο χωρισμό.

#3. Φοβάσαι να μείνεις μόνη ξανά

Γυναίκες που δεν αισθάνθηκαν πως τις αγαπούν καθώς μεγάλωναν (π.χ. χωρισμένοι γονείς, γονείς συναισθηματικά κλειστοί ή που είχαν εκδηλώσει ανοιχτή προτίμηση σε άλλα παιδιά της οικογένειας), που δεν έχουν πολλούς φίλες ή δεν είχαν πολλές ερωτικές εμπειρίες στη ζωή τους, πολύ συχνά κολλάνε σε έναν άνδρα από φόβο μη μείνουν μόνες τους ξανά.

Ο φόβος της μοναξιάς μπορεί να κάνει μια γυναίκα να μην εκφράζει ανοιχτά τα συναισθήματα της σε μια σχέση από φόβο μην πει κάτι «λάθος» και την απορρίψουν. Προσπαθεί με τον τρόπο της να πάρει όσο περισσότερη αγάπη μπορεί, και να ελπίζει πως όταν εκείνος αποφασίσει να φύγει (γιατί είναι σίγουρη πως κάποια στιγμή θα φύγει) δεν θα αισθανθεί πολύ άσχημα.

Ζητάει συχνά από εκείνον να επιβεβαιώνει την αγάπη που της έχει και να του λέει πόσο σημαντική του είναι. Ουσιαστικά χρειάζεται να της δείχνουν πολύ αγάπη ώστε να αισθάνεται καλά με τον εαυτό της καθώς μέσα της είναι πληγωμένη. Όμως ο ώριμος τρόπος για να έχεις μια σχέση είναι να μοιράζεσαι την αγάπη και τα συναισθήματα.

Και τα δύο μέρη ενός ζεύγους κάνουν ο ένας τον άλλο να αισθάνεται πως τον εκτιμούν, τον αγαπάνε και τον αποδέχονται αντί να προσπαθούν να πάρουν περισσότερη αγάπη απ’ όση δίνουν.

#4. Δεν έχεις άλλο σκοπό έξω από τη σχέση

Όταν μια γυναίκα δεν έχει ένα σκοπό στη ζωή της (δικά της όνειρα και φιλοδοξίες), πολύ συχνά βάζει τον άνδρα στο κέντρο του κόσμου της. Το να είναι σε σχέση μαζί του γίνεται το κύριο κομμάτι της ταυτότητάς της και χωρίς αυτόν αισθάνεται χαμένη και μπερδεμένη για το τι πρέπει να κάνει στη ζωή της.

Όταν μια γυναίκα προσεγγίζει τη σχέση της με αυτόν τον τρόπο είναι φυσικό να αισθάνεται ανασφαλής και να ανησυχεί στη σκέψη ότι μπορεί να τον χάσει. Μάλιστα αρχίζει να αποφεύγει τις φίλες της και να αφήνει τα χόμπι της για να είναι συνεχώς μαζί του, να είναι διαθέσιμη για εκείνον 24 ώρες το 24ωρο, να κάνει οτιδήποτε της  ζητάει εκείνος κλπ.

Στο μυαλό της είναι απλά μια καλή σύντροφος, παρόλα αυτά όλο αυτό είναι μια συνταγή για καταστροφή. Οι σχέσεις προχωρούν όταν και οι δύο σύντροφοι μπορούν να είναι ανεξάρτητοι και όχι όταν είναι αλληλοεξαρτώμενοι.

Φυσικά υπάρχουν και ανασφαλείς άνδρες που τους αρέσει όταν η γυναίκα δεν έχει φιλοδοξίες και αυτός είναι το κέντρο του κόσμου της καθώς αισθάνονται ασφάλεια ότι δε θα τους αφήσει. Οι συναισθηματικά ασφαλείς άνδρες όμως θα αισθανθούν σεβασμό, αγάπη και έλξη για κάποια που κυνηγάει τα όνειρα της.

#5. Δεν έχεις εμπιστοσύνη στην αξία σου

Αν είσαι ο τύπος γυναίκας που κάθε φορά που ο σύντροφος σου κοιτάει ή μιλάει με κάποια άλλη, φοβάσαι πως θα τον χάσεις τότε πιθανότατα δεν πιστεύεις και πολύ στον εαυτό σου και στην αξία που έχεις.

Η γυναίκα που δεν έχει εμπιστοσύνη στην αξία της, μόλις δει τον σύντροφο της με κάποια που είναι ίσως πιο ωραία, πιο πλούσια ή πιο επιτυχημένη απ ότι είναι η ίδια, αρχίζει να αισθάνεται ανασφάλεια για τη σχέση της μαζί του.

Και αυτό γιατί θεωρεί πως οι άλλες  πρέπει να φαίνονται στον σύντροφο της ελκυστικότερες απλά και μόνο γιατί δείχνουν περισσότερο όμορφες, πλούσιες ή επιτυχημένες.

Αυτό που δεν ξέρει είναι πως ενώ ο σύντροφος της ενδεχομένως θα αισθανθεί μια μικρή έλξη για κάποια τυχαία κοπέλα (όπως νιώθει και εκείνη για διάφορους τυχαίους άνδρες που συναντά), αυτό δεν σημαίνει πως θα αφήσει τον άνθρωπο με τον οποίο βρίσκεται τώρα για να κυνηγήσει την τυχαία τύπισσα.

Αν παρόλα αυτά αυτή συνεχίσει να αμφιβάλει για το πόσο αξίζει, τότε σιγά σιγά η ανασφάλεια αυτή θα κάνει τον σύντροφο της να αναρωτιέται αν είναι η κατάλληλη για εκείνον.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να βγάλεις τις ανασφάλειες από τη ζωή σου για να γίνεις μια δυνατή συναισθηματικά γυναίκα. Διαφορετικά, η σχέση σου θα αρχίσει να εμφανίζει ρωγμές στα θεμέλια της.

Ξεκίνα να επικεντρώνεσαι στα θετικά της σχέσης. Θυμήσου επίσης πως είναι ήδη μαζί σου και για να είναι, έχει τους λόγους του.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.