Είσαι σε κανονική Σχέση ή μήπως έτσι νομίζεις; - Women's Bible

Είσαι σε κανονική Σχέση ή μήπως έτσι νομίζεις;

Είσαι σε κανονική σχέση ή μήπως έτσι νομίζεις;

Είσαι σε κανονική σχέση ή μήπως η σχέση σου είναι κάπως μπερδεμένη; Σε μια σχέση και οι δύο άνθρωποι είναι ελεύθεροι να είναι ο εαυτός τους και υπάρχει οικειότητα μεταξύ τους. Ο καθένας μπορεί να κάνει όσα του αρέσουν, να είναι αυθεντικός αλλά και να περνάει χρόνο μόνος του χωρίς να υπάρχει φόβος να ζηλέψει ο άλλος.

Σε μια υγιή σχέση, κανείς δεν περιμένει από τον άλλο να τον συμπληρώσει. Ο κάθε ένας γνωρίζει πολύ καλά τον εαυτό του, τα συναισθήματα αλλά και τις σκέψεις του. κυριαρχεί η αγάπη και η εμπιστοσύνη. Δύο ίσα μέρη βρίσκονται μαζί και δεν περιμένουν τον άλλο να τους γεμίσει το κενό.

Με λίγα λόγια, σε μια υγιή σχέση υπάρχει αγάπη, ηρεμία και χαρά. Από την άλλη πλευρά, σε μια μπερδεμένη σχέση τα πράγματα είναι δύσκολα.

Η μπερδεμένη σχέση μοιάζει με σχέση αλλά δεν είναι. Μπορεί να περνάτε πολύ χρόνο μαζί, να έχετε γνωρίσει οικογένεια και φίλους και όλοι να σας θεωρούν ζευγάρι. Δεν έχεις όμως κανονική σχέση, τουλάχιστον όχι μια που χαρακτηρίζεται από αγάπη και ηρεμία.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά μιας μπερδεμένης σχέσης που μοιάζει με κανονική;

#1 Αντιμετωπίζεις συνέχεια τα ίδια προβλήματα

Κάθε φορά λέτε τα ίδια πράγματα. Προβλήματα που υποτίθεται είχατε λύσει, κάνουν την εμφάνισή τους για εκατοστή φορά. Όσες φορές και αν έχετε συζητήσει κάτι δεν φαίνεται να το λύνετε αφού κάνει την εμφάνισή του ξανά και ξανά.

#2 Δε νιώθεις ασφάλεια και κατανόηση

Ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια μιας τέτοιας σχέσης είναι η έλλειψη ασφάλειας. Το ένα άτομο νιώθει πως δεν μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του στο άλλο άτομο. Σα να κρύβει ένα κομμάτι του εαυτού του. Νιώθεις πως ο σύντροφός σου δε σε καταλαβαίνει και δεν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα τι νιώθεις και σκέφτεσαι. Μια τέτοια σχέση δεν είναι υγιής.

#3 Πάντα πρέπει κάποιος από τους δύο να έχει δίκιο

Σε μια υγιή σχέση και οι δύο αναλαμβάνουν την ευθύνη και έχουν ως κοινό στόχο να λύσουν το πρόβλημα και να κάνουν τη σχέση τους να δουλέψει. Σε μια μπερδεμένη σχέση όμως ο ένας προσπαθεί να υπερισχύσει του άλλου. Ο κάθε ένας θεωρεί πως ο ίδιος είναι το θύμα και πως ο άλλος έχει άδικο. Ο ένας έχει δίκιο και ο άλλος όχι. Σε αυτές τις σχέσεις όμως κανένας ποτέ δεν κερδίζει.Υγιής vs. μη υγιής τσακωμός: Ποιες οι διαφορές τους;, Είσαι σε «κανονική» σχέση ή μήπως έτσι νομίζεις;

#4 Είναι πολύ δύσκολο ψυχολογικά

Νιώθεις συνέχεια εξαντλημένη σωματικά και ψυχολογικά. Δεν αντέχεις να τον αντιμετωπίσεις γιατί ξέρεις πως θα τσακωθείτε και κανείς δε θα βρει το δίκιο του. Όλες οι συζητήσεις σας καταλήγουν σε τσακωμό. Δεν κάνετε καμία προσπάθεια για να λύσετε τα προβλήματα παρά μόνο κατηγορείτε ο ένας τον άλλο.

Τι να κάνεις αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση

Τι κάνεις λοιπόν αν νιώθεις πως είσαι σε μια μπερδεμένη σχέση ή έχεις σε υπάρξει σε μια στο παρελθόν; Είναι απόλυτα φυσιολογικό, δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις άσχημα ούτε να κατηγορείς τον εαυτό σου. Πολλοί άνθρωποι έχουν υπάρξει σε μία ή περισσότερες τέτοιες σχέσεις στη ζωή τους.

Όλοι μπαίνουμε σε μια σχέση κουβαλώντας το παρελθόν μας και ελπίζοντας πως αυτή τη φορά όλα θα πάνε καλύτερα. Ο σύντροφός μας είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και εμείς θα τα κάνουμε όλα πιο σωστά. Ξαφνικά όμως εκεί που περιμένουμε να βρούμε την αγάπη, βρίσκουμε πόνο και σύγχυση.

Το πρόβλημα συνήθως δεν είναι πως έχουμε βρει λάθος σύντροφο αλλά πως δε ψάχνουμε την αιτία του προβλήματος. Να λοιπόν τι πρέπει να κάνεις:

#1 Συνειδητοποίησε και αποδέξου ότι συμβαίνει αυτό

Το να καταλάβεις πως βρίσκεσαι σε μια τέτοια σχέση είναι το κλειδί για να μπορέσεις να προχωρήσεις μπροστά. Όσο δεν αποδέχεσαι πως βρίσκεσαι σε μπερδεμένη σχέση, τόσο θα πονάς και θα μένεις στάσιμη. Αποδέξου λοιπόν την πραγματικότητα και προσπάθησε να λύσεις το πρόβλημα.

#2 Τελείωσε τη «σχέση» ή δουλέψτε για να γίνει κανονική

Μόλις καταλάβεις λοιπόν ότι βρίσκεσαι σε μια μπερδεμένη σχέση, χρησιμοποίησε την ενέργεια που ξόδευες για να τσακωθείτε σε κάτι πιο χρήσιμο. Στο να βρεις λύση στο πρόβλημά σας. Μπορείς είτε να μετατρέψεις τη σχέση, με τη βοήθεια του συντρόφου σου, σε υγιή είτε να χωρίσεις και να προχωρήσεις μπροστά.

Δεν είναι δικό σου λάθος το ότι βρέθηκες σε μια μπερδεμένη σχέση. Σε όλους έχει συμβεί. Μπορείς είτε να προσπαθήσεις να τη διορθώσεις είτε να διαλέξεις το χωρισμό. Ό,τι και αν αποφασίσεις να κάνεις δεν υπάρχει λόγος να έχεις τύψεις. Η ζωή είναι δική σου και πρέπει να τη ζήσεις όπως θέλεις. Σου αξίζει αγάπη και ηρεμία και πρέπει να ψάξεις να τη βρεις!

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.