Παίζει «Παιχνίδια» μαζί μου: Πως το Αντιμετωπίζω; - Women's Bible

Παίζει «Παιχνίδια» μαζί μου: Πως το Αντιμετωπίζω;

Παίζει «Παιχνίδια» μαζί μου: Πως το Αντιμετωπίζω;, Μη μένεις σε μια Κακή Σχέση

Πολύ συχνά, εδώ στο Women’s Bible, δεχόμαστε πολλές ερωτήσεις από τις μαθήτριες μας αλλά και από εσάς, τις φίλες του site, για διάφορα θέματα. Ένα από αυτά που αποτελεί και μόνιμη πηγή σύγχυσης, είναι τα «παιχνίδια»  που παίζει ένας άνδρας στη γνωριμία ή σε μια σχέση. 

Πολύ συχνά μας ρωτάτε λοιπόν τι να κάνετε. Πώς να αντιδράσετε σε μια προσπάθεια χειραγώγησης από πλευράς του και πώς να απαντήσετε για να τον κερδίσετε στο παιχνίδι του.

Πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να γίνει κατανοητό πως τα παιχνίδια και η χειραγώγηση δεν είναι αποκλειστικότητα των ανδρών.

Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους, κάποιες φορές, συμπεριφέρονται χειριστικά και προσπαθούν να ελέγξουν καταστάσεις. Και κάποιοι, μέσα σ’ αυτούς και αρκετοί άνδρες, το κάνουν συνεχώς.

Θυμήσου τα «καλά κορίτσια»

Ένα κλασσικό παράδειγμα που αφορά τις γυναίκες είναι τα λεγόμενα καλά κορίτσια.

Πρόκειται για γυναίκες που θυσιάζουν τα δικά τους θέλω και επιθυμίες, σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν συναισθηματικά τους άλλους για να πάρουν αυτό που θέλουν. Συνήθως επιβεβαίωση και αποδοχή.

Δεν είναι μόνο οι άνδρες λοιπόν αλλά και οι γυναίκες που παίζουν παιχνίδια.

Αρκετές από αυτές αντιμετωπίζουν τη χειριστική συμπεριφορά ενός άνδρα προσπαθώντας να επιβάλουν τη δική τους χειριστική συμπεριφορά. Να τον χειραγωγήσουν, αντί να χειραγωγηθούν.

Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί σωστή απάντηση. Οι σχέσεις που βασίζονται στη χειραγώγηση του ενός από τον άλλο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Οι ερωτικές γνωριμίες, αλλά και οι σχέσεις, δεν είναι ένα παιχνίδι που παίζεις με τον άνδρα αντίπαλο. Ούτε ένα παιχνίδι που σε κάθε γύρο και κάθε κίνηση που κάνει εκείνος πρέπει να έχεις έναν άσσο στο μανίκι για να μη χάσεις.

Αντιθέτως πρόκειται για ένα παιχνίδι στο οποίο είστε σύμμαχοι και στο οποίο πρέπει να συνεργαστείτε για να κερδίσετε και οι δύο.

Και μεγάλο μέρος αυτού του παιχνιδιού είναι να αντιλαμβάνεσαι ποιο είναι το μήνυμα και οι προθέσεις πίσω από τα λόγια ενός άνδρα. Κρίσιμο ρόλο σ’ αυτό παίζει η κατανόηση και αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος του και της μη λεκτική επικοινωνίας.

Ένας άνδρας μπορεί να σε πειράζει και να σε προκαλεί όμως αυτό πολλές φορές σημαίνει πως ενδιαφέρεται και φλερτάρει. Αρκετές γυναίκες όμως δεν το αντιλαμβάνονται αυτό. Έχουν εμμονή με τα «παιχνίδια εξουσίας» και θεωρούν πως ο άνδρας μόνιμα θα προσπαθήσει να τις ρίξει και να βγεί από πάνω.

Το αποτέλεσμα αυτής της πεποίθησης είναι να προσπαθούν σκληρά να τον κερδίσουν σε αυτό το παιχνίδι και να βγούν εκείνες από πάνω ή να φανούν εκείνες πιο αδιάφορες.

Αν θες να μάθεις να διαχειρίζεσαι με επιτυχία τη σχέση σου, δες εδώ

Όμως παίζοντας το παιχνίδι κατ’ αυτόν τον τρόπο, στην ουσία απομακρύνεις τους άνδρες που αντιμετωπίζουν το φλερτ και τις σχέσεις σα μια συμμαχία. Γιατί εκείνοι κουράζονται από τη μόνιμη προσπάθεια να έχεις τον έλεγχο και απωθούνται από το γεγονός ότι θες μόνιμα να βγαίνεις από πάνω.

Αν όμως αυτοί οι άνδρες απωθούνται και απομακρύνονται τότε ποιοί μένουν και ποιοι έλκονται;

Μα φυσικά οι άνδρες που πιστεύουν εξίσου ότι το παιχνίδι έχει ανταγωνιστικούς κανόνες. Που πιστεύουν ότι πρέπει να χειραγωγήσουν την γυναίκα και να παίξουν παιχνίδια.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν αν βλέπεις τα πάντα σαν μορφές χειραγώγησης και παιχνίδι εξουσίας τότε θα ταιριάζεις περισσότερο με άνδρες που παίζουν τέτοια παιχνίδια. Σταμάτα να παριστάνεις το Θύμα!, Παίζει «Παιχνίδια» μαζί μου: Πως το Αντιμετωπίζω;

Τελικά όμως τι γίνεται όταν ένας άνδρας θέλει να παίξει «παιχνίδια» και να σε χειραγωγήσει;

Αν σκέφτεσαι τι να κάνεις και πως να απαντήσεις για να τον κερδίσεις τότε παίζεις κι εσύ το παιχνίδι. Έχεις αποδεχτεί τους κανόνες και προσπαθείς να είσαι εσύ η νικήτρια.

Οπότε πριν αντιδράσεις αναρωτήσου. Θες να έχεις πάρε-δώσε με τέτοιου είδους άνδρες στη ζωή σου;

Αν όχι τότε η απάντηση είναι απλή. Μη δεχτείς να παίξεις.

Θέσε τα όρια σου και δείξε του ότι δε σου αρέσουν και ότι δεν ανέχεσαι τέτοιες συμπεριφορές στη ζωή σου με ευθύ, ξεκάθαρο και άμεσο τρόπο.

Μπορεί να φαίνεται απλό, όμως η εμπιστοσύνη παίζει ζωτικό ρόλο και στις ερωτικές γνωριμίες και στις σχέσεις και η χειραγώγηση και τα παιχνίδια τη φθείρουν.

Τραβώντας μια γραμμή, κάνεις ξεκάθαρο τι ανέχεσαι και τι όχι. Ίσως εκείνος να δεχτεί τα όρια σου και να σταματήσει. Αν όμως δεν το κάνει τότε θα ξέρεις πως ο άνδρας αυτός δεν έχει ρόλο στη ζωή σου.

Και στις δύο περιπτώσεις έχεις κερδίσει.

Άλλωστε αυτό που έχει σημασία δεν είναι να έχεις απλά έναν σύντροφο στη ζωή σου.

Αυτό που έχει σημασία είναι να έχεις έναν σύντροφο που προσθέτει στην ευτυχία σου και εμπλουτίζει τη ζωή σου.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.