Ενδοοικογενειακή βία: Γιατί οι γυναίκες απλά δε Φεύγουμε; - Women's Bible

Ενδοοικογενειακή βία: Γιατί οι γυναίκες απλά δε Φεύγουμε;

Ενδοοικογενειακή βία: γιατί οι γυναίκες απλώς δε φεύγουμε;

Πόσες φορές έχεις ακούσει για ενδοοικογενειακή βία; Πόσες φορές έχεις ακούσει ή πει εκφράσεις όπως «Μα καλά αφού τη χτυπάει ο άντρας της γιατί δεν τον χωρίζει; Γιατί δε φεύγει από το σπίτι;»

Για να το καταλάβουμε αυτό ας δούμε λίγο τι είναι η ενδοοικογενειακή βία.

Ως ενδοοικογενειακή βία ορίζονται ένα ή περισσότερα περιστατικά απειλής, σωματικής και ψυχολογικής βίας, ελέγχου, εξευτελισμού και οποιαδήποτε συμπεριφορά που έχει σκοπό να μειώσει και να απομονώσει το θύμα από τον περίγυρο και να το κάνει υποχείριο του θύτη.

Θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι κατά βάση γυναίκες αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιστατικά που το θύμα είναι άντρας. Τις περισσότερες φορές ο θύτης είναι σύντροφος, σύζυγος ή κάποιος πρώην. Υπάρχουν φορές όμως που ο θύτης προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον του θύματος.

Η ενδοοικογενειακή βία, που όπως είπαμε τις περισσότερες φορές προκαλείται από τον άντρα στη γυναίκα, έχει τις ρίζες της στην κοινωνία και τις διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα. Για πολλά χρόνια η γυναίκα δεν είχε δικαιώματα και θεωρούνταν κατώτερη από τον άντρα. Στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει λίγο, αλλά είναι ακόμα φανερό πως έχουμε πολύ δρόμο για την ισότητα.

Ο άντρας θεωρείται ο κυρίαρχος της κοινωνίας, των φύλων, της σχέσης, του κόσμου όλου. Πολλοί άντρες μάλιστα έχουν ακόμα αυτές τις απόψεις και τις επιβάλλουν στις γυναίκες τους προσπαθώντας να αποδείξουν τον ανδρισμό τους.

Ενδοοικογενειακή βία: Γιατί λοιπόν οι γυναίκες δε φεύγουν από μια κακοποιητική σχέση;

Όσοι δεν έχουν βιώσει τέτοιες καταστάσεις δεν μπορούν να καταλάβουν τι ζει μια γυναίκα που είναι θύμα κακοποίησης. Θεωρούν και επιμένουν πως αν ήθελε να φύγει, θα έφευγε. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

Πρέπει να σταματήσουμε να κατηγορούμε τις γυναίκες επειδή μένουν σε μια τέτοια σχέση και να αρχίσουμε να τις υποστηρίζουμε να φύγουν από αυτή.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλα αυτά που αποτρέπουν μια γυναίκα από το να αφήσει τη σχέση και το σύντροφό της. Υπάρχουν πολλοί λόγοι με τους οποίους κάποιος κρατά αιχμάλωτη μια γυναίκα όπως οικονομικοί, συναισθηματικοί, ψυχολογικοί, σωματικοί.

Φόβος και κίνδυνος

Ένας από τους βασικότερους λόγους που μια γυναίκα δε φεύγει από μια κακοποιητική σχέση είναι ο κίνδυνος. Ο φόβος που νιώθουν δεν είναι στο μυαλό τους, είναι υπαρκτός.

Ένα μεγάλο ποσοστό δολοφονιών συνέβη μόλις οι γυναίκες έφυγαν ή προσπάθησαν να φύγουν από το σύντροφό τους. Το να φύγουν λοιπόν από τη σχέση δε σημαίνει πως είναι ασφαλές.

Απομόνωση

Η ενδοοικογενειακή βία βασίζεται στην απομόνωση. Σκοπός του θύτη είναι να απομακρύνει το θύμα από συγγενείς και φίλους ώστε να μην μπορεί να ζητήσει βοήθεια.

Όσο πιο απομακρυσμένη είναι η γυναίκα από τον έξω κόσμο, τόσο πιο δύσκολο θα της είναι να καταλάβει πως αυτό που ζει δεν είναι καλό για εκείνη. Το μόνο άτομο που της έχει μείνει είναι ο σύντροφός της, από τον οποίο έχει εξαρτηθεί πλήρως.

Ντροπή, άρνηση

Οι θύτες είναι άτομα που έχουν την ικανότητα να κερδίζουν τη συμπάθεια των ανθρώπων. Πόσες φορές έχεις ακούσει να λένε «Ήταν πολύ ευγενικό και καλό παιδί, δεν περιμέναμε ποτέ από αυτόν να κάνει κάτι τέτοιο». Η ικανότητα τους να «μαγεύουν» τον περίγυρό τους, τους προστατεύει.

Κανείς δεν πιστεύει πως θα μπορούσαν να βλάψουν μια γυναίκα. Το θύμα απομονώνεται ακόμα περισσότερο αφού πιστεύει πως κανείς δε θα την πιστέψει. Λέει δικαιολογίες στον εαυτό της και τους άλλους και προσπαθεί να κρύψει την κακοποίηση.Τα 5 συναισθηματικά στάδια που περνάς μετά από ένα χωρισμό, Ενδοοικογενειακή βία: γιατί οι γυναίκες απλώς δε φεύγουμε;

Ψυχολογικά τραύματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση

Φαντάσου κάθε μέρα να σου λέει κάποιος πως είσαι άχρηστη, δεν αξίζεις τίποτα, κανείς δε σε θέλει, δε θα σε πιστέψει κτλ. Πως θα ήταν η ψυχολογία σου; Δε θα σου είχε μείνει καθόλου αυτοεκτίμηση.

Η γυναίκα που είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας  έχει περιορισμένη ελευθερία και δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις μόνη της. Έχει τραυματιστεί ψυχολογικά και έχει πιστέψει αυτό που της λέει ο θύτης, ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτόν και πως τον έχει ανάγκη. Τα τραύματα είναι ανεξίτηλα και δυσκολεύουν τη σκέψη του να φύγει μακριά του.

Οικονομικός έλεγχος

Ο θύτης έχει φροντίσει η γυναίκα να εξαρτάται από αυτόν και οικονομικά. Δεν έχει έλεγχο των χρημάτων και αν φύγει από τη σχέση δε θα μπορεί να συντηρήσει ούτε τον εαυτό της αλλά ούτε και τα παιδιά αν έχει. Όταν υπάρχουν παιδιά υπάρχει ο φόβος να τα πάρει μακριά της αφού δε θα έχει χρήματα να τα μεγαλώσει.

Όταν χρειάζεται βοήθεια, δεν είναι κανείς εκεί

Δεν είναι εύκολο να ζητήσει βοήθεια. Πολλές φορές προσπαθεί με έμμεσο τρόπο να το κάνει για να μην το καταλάβει ο θύτης. Το πρόβλημα είναι πως οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις και είτε δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πως κάποιος ζητάει βοήθεια είτε δε ξέρουν πώς να βοηθήσουν.

Η ενδοοικογενειακή βία δυστυχώς υφίστανται και οι περισσότεροι άνθρωποι είτε κρίνουν την επιλογή του θύματος να μείνει στη σχέση είτε κάνουν πως δε βλέπουν. Πρέπει να καταλάβουμε πως δε φταίει το θύμα για όσα γίνονται αλλά ο θύτης.

Τα θύματα βίας χρειάζονται τη βοήθεια των ανθρώπων προκειμένου να φύγουν από τη βίαιη σχέση στην οποία βρίσκονται. Δεν μπορούν να το κάνουν μόνα τους για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω αλλά και για ακόμα περισσότερους.

Οφείλουμε να σταματήσουμε να κατηγορούμε και να αδιαφορούμε και να αρχίσουμε να είμαστε δίπλα τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη βίαιη κατάσταση που βιώνουν.

Χρειάζεσαι βοήθεια με τη σχέση σου; Δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.