Η αλήθεια για το Σεξ και τις συναισθηματικές μας ανάγκες - Women's Bible

Η αλήθεια για το Σεξ και τις συναισθηματικές μας ανάγκες

Η αλήθεια για το Σεξ και τις συναισθηματικές μας ανάγκες

Υπάρχει μία βασική παρεξήγηση σχετικά με το σεξ που συχνά δημιουργεί λανθασμένες προσδοκίες σχετικά με το γιατί δεν έχουμε το σεξ/αγάπη που θέλουμε. Οι άντρες το θεωρούν ανάγκη, που σχεδόν δεν έχει σημασία με ποιον γίνεται. Οι γυναίκες θεωρούν ότι το σεξ πρέπει να συμπορεύεται αποκλειστικά με τον έρωτα.

Όμως είναι λάθος και οι δύο αντιλήψεις. Και βάζουν τους ανθρώπους σε μπελάδες. Για να εξηγήσουμε όμως γιατί συμβαίνει αυτό, πρέπει να εξηγήσουμε τις ψυχολογικές ανάγκες.

Ψυχολογικές ανάγκες και τακτική

Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν βασικές ψυχολογικές ανάγκες. Αν δεν τις ικανοποιήσουμε υποφέρουμε. Όπως χρειάζεσαι το φαγητό, όπως χρειάζεσαι τον ύπνο, όπως χρειάζεσαι ένα καταφύγιο, το ίδιο χρειάζεσαι να καλύπτεις και τις ψυχολογικές σου ανάγκες, προκειμένου να εξασφαλίσεις την ψυχική και διανοητική σου ισορροπία.

Οι ψυχολόγοι έχουν καταγράψει ένα πλήθος συναισθηματικών αναγκών αλλά υπάρχουν τέσσερις βασικές: η ασφάλεια, η αυτοεκτίμηση, η αυτονομία, και η συσχέτιση.

Για να νιώθουμε ευτυχείς και ισορροπημένες πρέπει να ικανοποιούμε παράλληλα και τις τέσσερις αυτές ψυχολογικές ανάγκες. Αν δεν το κάνουμε, ο νους μας αρχίζει να απεργάζεται τρόπους για να αναπληρώσει την ικανοποίησή τους, ακόμη και εις βάρος της φυσικής ή της πνευματικής μας υγείας.

Αν κάποια δεν μπορέσει ποτέ να αποκτήσει αρκετή αυτοεκτίμηση γίνεται καταθλιπτική, μπορεί να καταλήξει και στην αυτοκτονία. Αν δεν αυτονομηθείς, θα καταλήξεις εξαρτώμενη για όσο ζεις, ανήμπορη να δράσεις μόνη σου.

Το σεξ όμως είναι μία τακτική που την χρησιμοποιούμε προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ψυχολογικές μας ανάγκες. Δεν είναι το ίδιο ανάγκη.

Οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ανάγκες

Πολλές παρεξηγήσεις μεταξύ αντρών και γυναικών σχετικά με το σεξ προκύπτουν από το γεγονός ότι οι άντρες και οι γυναίκες συνήθως κάνουν σεξ προκειμένου να ικανοποιήσουν διαφορετικές ανάγκες.

Ας πούμε, παραδοσιακά, ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσει μία γυναίκα ένα σίγουρο μέλλον και υγιή παιδιά ήταν να παντρευτεί έναν επιτυχημένο άντρα. Έτσι επέλεγε το σεξουαλικό σύντροφό της. Ακόμη και σήμερα, ένας άντρας που μπορεί να εξασφαλίσει ένα σίγουρο και σταθερό περιβάλλον σε μία γυναίκα, ασκεί άλλη γοητεία.

Οι γυναίκες επίσης έχουμε υποχρεωθεί ιστορικά να καταπιέζουμε τη σεξουαλικότητά μας, ή να τη θεωρούμε κάτι το ντροπιαστικό.

Έτσι έχουμε αναπτύξει μία αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ του σεξ από τη μία, και της ανάγκης μας να μας εκτιμούν από την άλλη. Έχουμε μάθει λοιπόν να επιζητούμε το σεξ ως τρόπο συσχέτισης και συγχρωτισμού, καθώς βαθιά μέσα μας αισθάνομαστε  άβολα να το επιζητήσουμε για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

Οι άντρες από την άλλη, παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν το σεξ ως σύμβολο στάτους, ανάμεσα στους άλλους άνδρες. Ένας άντρας που κοιμάται με πολλές γυναίκες συνήθως αυτό σήμαινε ότι ήταν ένα επιτυχημένος άντρας. Έτσι οι άντρες έχουν καταλήξει να επιζητούν το σεξ ως μέσο εκπλήρωσης της ανάγκης τους για αυτοεκτίμηση.

Επειδή λοιπόν άντρες και γυναίκες επιζητούν εκ παραδόσεως το σεξ για να ικανοποιήσουν διαφορετικές ψυχολογικές ανάγκες, υποφέρουν από έλλειψη αλληλοκατανόησης. Κατακρίνουν οι μεν τους δε, οι άντρες ότι οι γυναίκες γίνονται χειριστικές κι αρπάζονται από πάνω τους, μέσω του σεξ, ενώ οι γυναίκες ότι οι άντρες ρίχνονται στο σεξ λόγω ανασφάλειας και απελπισίας.

Το να κυνηγάς λοιπόν το σεξ ως μέσο να καλύψεις ανασφάλειες, ή ως μέσο για να σχετιστείς συναισθηματικά, μονάχα προβλήματα θα σου δημιουργήσει. Τελεία και παύλα.

Αν μπορέσεις να ικανοποιήσεις τις ψυχολογικές σου ανάγκες μέσω μιας γκάμας δραστηριοτήτων, ας πούμε επαγγελματική επιτυχία, κοινωνική ζωή, υγιή οικογενειακή ζωή κ.λπ. τότε μπορείς να αναζητήσεις το σεξ νοιώθοντας ήδη πληρότητα με τον εαυτό σου, πράγμα που είναι πολύ ελκυστικό.

Οι άντρες και οι γυναίκες πέφτουν στην παγίδα των αναγκών τους και μετά τις προβάλλουν πάνω στους άλλους. Ας πούμε, οι γυναίκες βλέπουν τους άντρες ψυχρούς και κτηνώδεις, επειδή περιμένουν ότι οι άντρες θα έχουν την ίδια ανάγκη να σχετιστούν όπως και κείνες.

Οι άντρες βλέπουν τις γυναίκες χειριστικές και ψεύτρες επειδή υποθέτουν ότι κι εκείνες αντιμετωπίζουν το σεξ ως εργαλείο ανόδου της αυτοεκτίμησής τους, όπως κάνουν και οι ίδιοι. Και οι δυο είναι λάθος, και κατακρίνουν άδικα το σύντροφό τους.Η αλήθεια για το Σεξ και τις συναισθηματικές μας ανάγκες

Το σεξ, η συσχέτιση, οι ψυχολογικές μας ανάγκες

Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να σχετιστούμε ο ένας με τον άλλο. Αρχικά, το παιδί με τους γονείς του. Κατόπιν, κι αν υποθέσουμε ότι οι γονείς μας έχουν κάνει καλή δουλειά ώστε να απαγκιστρωθούμε υγιώς από αυτούς, το ενδιαφέρον μας για συσχέτιση μετατίθεται στους ερωτικούς μας συντρόφους.

Ερωτευόμαστε και συνήθως παραμένουμε ερωτευμένοι μέχρι να ξεπετάξουμε κανα δυο παιδιά, ή και παραπάνω.

Και έτσι, ενώ το σεξ είναι μία απολύτως φυσιολογική λειτουργία, και σε κάποια σημεία δεν διαφέρει ας πούμε από το φαγητό, ωστόσο η εξέλιξή μας ως είδος έχει εμπλέξει το σεξ με τις ψυχολογικές μας ανάγκες για αυτοεκτίμηση και συσχέτιση. Δεν είναι εύκολο να αποσυνδέσουμε το μεν από τις δε. Ακόμη και αν κάποια προσπαθήσει να καταπιέσει τις ανάγκες αυτές, θα επιστρέψουν μαινόμενες να την οδηγήσουν σε άρρωστες συμπεριφορές εξάρτησης.

Για αυτό ακόμη και οι πιο ψυχροί άνθρωποι έχουν ένα συναισθηματικό ξέσπασμα, συνήθως με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. Για αυτό οι γυναίκες λατρεύουμε το ρομάντζο και περιμένουμε αυτόν που θα μας συνταράξει. Για αυτό γίνονται τόσο αγχωτικά τα ραντεβού μας. Για αυτό, όποτε το πολύ πορνό σε κάνει να νιώθεις κάπως loser. Γιατί νιώθεις ότι δεν αξίζεις αρκετά (να η αυτοεκτίμηση) ώστε να σε αγαπήσουν (να και η συσχέτιση).

Όλα έχουν να κάνουν με συναισθηματικές, ψυχολογικές ανάγκες.

Το σεξ δεν είναι σαν το φαγητό, επειδή πρώτον, δεν πεθαίνεις χωρίς αυτό και δεύτερον είναι εκτός των άλλων μία συναισθηματική εμπειρία. Η φύση τα έχει ρυθμίσει όλα στην εντέλεια. Μας δημιουργεί τις ψυχολογικές ανάγκες που μπορούν να εκπληρωθούν με το σεξ, ώστε να μένουμε ο ένας πλάι στον άλλο και να νοιαζόμαστε, δημιουργώντας κοινωνίες. Μπορεί να τσιμπολογάμε που και που. Κι αν χωρίσουμε νοιώθουμε άσχημα, και το παλεύουμε αναζητώντας καλό σεξ, ώστε να ξανανιώσουμε καλά με τον εαυτό μας.

Δεν έχει να κάνει λοιπόν με το σεξ καθαυτό. Έχει να κάνει με το πώς νιώθεις με τον εαυτό σου. Έτσι τα έφτιαξε η φύση, και μην περιμένεις να αλλάξει σύντομα.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.