Πως οι Συναισθηματικές Ανάγκες μας καθορίζουν τις Σχέσεις μας - Women's Bible

Πως οι Συναισθηματικές Ανάγκες μας καθορίζουν τις Σχέσεις μας

Πως οι Συναισθηματικές Ανάγκες μας καθορίζουν τις Σχέσεις μας

Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουν γυναίκες και άνδρες στο φλερτ και τις σχέσεις, είναι πως περιμένουν από το άλλο άτομο να καλύψει απόλυτα τις δικές τους συναισθηματικές ανάγκες και κενά.

Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα που παρακινούμαστε έντονα από το πώς νιώθουμε. Όπως οι επιλογές που κάνουμε ως καταναλωτές επηρεάζονται από αυτά, έτσι και οι επιλογές μας στις γνωριμίες και τις σχέσεις επηρεάζονται επίσης από συγκεκριμένα συναισθήματα και ανάγκες.

Πολλοί αγνοούν όμως πως οι ανάγκες αυτές είναι και το καύσιμο που πυροδοτεί τις πράξεις τους και τη συμπεριφορά τους. 

Οι Συναισθηματικές Ανάγκες καθοδηγούν τις πράξεις μας

Πολλές φορές είναι εύκολο για κάποιον να προβληματιστεί απλά με την επιφάνεια: με το πώς να διαχειριστεί μια συγκεκριμένη κατάσταση, όπως είναι μια γνωριμία που δεν εξελίχθηκε καλά ή η τα προβλήματα μιας σχέσης.

Μια γυναίκα μπορει να απογοητευτεί επειδή, για παράδειγμα, ο άνδρας που της αρέσει δεν εκφράζει αμοιβαία αισθήματα και αποφεύγει την επαφή μαζί της. Σκέφτεται ότι ίσως αν έκανε το Χ αντί για το Ψ να πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα ή αν ήταν πιο γυμνασμένη ή δεν είχε την τάδε ατέλεια να έπαιρνε καλύτερες αντιδράσεις.

Στύβει το μυαλό της και να αναρωτιέται τι μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Οι συναισθηματικές  ανάγκες της όμως, η κινητήριος δύναμη πίσω από τις πράξεις της, είναι εύκολο να της διαφύγουν. 

Το να επικεντρώνεται κάποιος υπερβολικά στο πώς πρέπει να φερθεί, είτε πρόκειται για κάποια νέα γνωριμία είτε για κάποια γνωριμία που τρέχει αρκετό καιρό, είναι κάτι το οποίο όχι μόνο έχει αρνητική επίδραση, αλλά τον εμποδίζει να δει και του λόγους και τις ανάγκες που τον παρακινούν. 

Αν μια γυναίκα λοιπόν θέλει να νιώθει περισσότερο ποθητή απο τους άνδρες που της αρέσουν και να αυξήσει την ποιότητα των σχέσεων της μαζί τους, είναι επιτακτικό όχι μόνο να τις αναγνωρίσει αλλά και να αναλάβει την ευθύνη να καλύψει αυτές τις συναισθηματικές ανάγκες η ίδια.

Κοινωνική αναγνώριση

Η αναγνώριση από τον κοινωνικό περίγυρο και την ομάδα στην οποία ανήκουμε είναι μια ανάγκη η οποία επηρεάζει τις επιλογές και τις πράξεις πολλών ανθρώπων στις ερωτικές γνωριμίες.

Για πολλούς, αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να εντυπωσιάσουν τους φίλους και τις φίλες τους, να νιώσουν σημαντικοί και να τροφοδοτήσουν το εγώ τους ρίχνοντας μια εντυπωσιακή γυναίκα ή έναν πολύ δυναμικό και άγριο τύπο.

Δίνουν πολύ περισσότερη έμφαση, οι άνδρες στην γυναικεία εξωτερική εμφάνιση και οι γυναίκες στο status και την επιτυχία ενός άνδρα, και καταλήγουν να αγνοούν άλλα κριτήρια που όμως είναι πιο σημαντικά για μια ποιοτική σχέση.

Ως αποτέλεσμα φαίνονται περισσότερο ανασφαλείς και οι συναισθηματικά υγιείς άνθρωποι τους αποφεύγουν.Γιατί πέφτω πάντα σε Άνδρες που είναι Κόπανοι και Ψυχάκια;, Γιατί οι Συναισθηματικές Ανάγκες μας καθορίζουν τις Σχέσεις μας

Ασφάλεια

Μια άλλη βασική ανάγκη στην οποία δίνουν περισσότερο βάση οι γυναίκες, αλλά ισχύει και για πολλούς άντρες, είναι η ανάγκη για ασφάλεια. Υπάρχουν γυναίκες που προσπαθούν να καλύψουν την ανάγκη αυτή μένοντας σε δυσλειτουργικές σχέσεις επειδή δε θέλουν να μείνουν μόνες τους.

Αρκετές άλλες αποφεύγουν να δείξουν διακριτικά το ενδιαφέρον τους στους άνδρες που τους αρέσουν πραγματικά γιατί θεωρούν ότι δεν είναι αρκετά καλές για εκείνους. Ως αποτέλεσμα καταλήγουν με άνδρες που δεν τους αρέσουν και τόσο μόνο και μόνο επειδή αισθάνονται πως με αυτούς έχουν επιτυχία ή πως η απόρριψη δε θα τις πονέσει τόσο.

Αποδοχή και σύνδεση

Η ανάγκη για αποδοχή και σύνδεση είναι και αυτή βασική και ανθρώπινη. Είναι το συναίσθημα πως γινόμαστε κατανοητοί και πως μοιραζόμαστε παρόμοιες εμπειρίες και αξίες με τους ανθρώπους γύρω μας. 

Οι γυναίκες όμως, όπως και οι άνδρες, που έχουν μεγάλη έλλειψη από αποδοχή και συναισθηματική σύνδεση είναι εύκολο να προσκολληθούν στον σύντροφό τους μέσα σε μια σχέση.

Άλλες ζητάνε απεγνωσμένα ένα ραντεβού από τον άνδρα που τους αρέσει και τον πλημμυρίζουν με μηνύματα και κλήσεις και άλλες βολεύονται με οποιονδήποτε τις δώσει αποδοχή και λίγη σημασία παραβλέποντας τα οποια ελαττώματα του.

Οι συναισθηματικές ανάγκες μας είναι δική μας ευθύνη

Οι συναισθηματικές ανάγκες είναι φυσιολογικές και τις έχουμε όλοι σε διάφορους βαθμούς. Αν όμως έχουμε κάποια έλλειψη και αυτές οι ανάγκες δεν καλύπτονται είναι κυρίως δική μας ευθύνη να τις καλύψουμε και όχι των συντρόφων μας. 

Για αυτό είναι επιτακτικό να είμαστε σε θέση να μπορούμε να μπορούμε να κατανοήσουμε τι δίνει ώθηση στη συμπεριφορά μας, με ποια κριτήρια κάνουμε τις επιλογές μας αλλά και να καταλαβαίνουμε τη συμπεριφορά των άλλων.

Μια γυναίκα που έχει καλύψει αυτά τα κενά είναι και πιο ολοκληρωμένη και περισσότερο ακαταμάχητη στο άλλο φύλο και απολαμβάνει υγιείς και ποιοτικές σχέσεις.

Γι’ αυτό και εδώ στο Women’s Bible λέμε συχνά πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στον έρωτα και τις σχέσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναπτύξει κανείς τον εαυτό του και να χτίσει μια γοητευτική και ελκυστική προσωπικότητα.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.