Με βλέπει σαν Φίλη: Τα Σημάδια - Women's Bible

Με βλέπει σαν Φίλη: Τα Σημάδια

Με βλέπει σαν Φίλη: Τα Σημάδια

Πολλές φορές, το να καταλήξει να σε βλέπει σαν φίλη ή απλά να είσαστε «φίλοι με προνόμια» μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άντρες τείνουν ορισμένες φορές να μην ενδιαφέρονται τόσο για τα στάνταρ στις πιο εφήμερες σχέσεις, ενώ οι γυναίκες τείνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο.

Ακόμα, το να σε βλέπει σαν φίλη μπορεί να προκύψει επειδή ίσως δεν πληροίς τα επιθυμητά κριτήρια του ατόμου που σε ενδιαφέρει για κάτι πιο εφήμερο.

Σε μια ερωτική σχέση υπάρχουν και πρακτικές αλλά και συναισθηματικές επιθυμίες. Ωστόσο, σε μια σχέση που ικανοποιεί επαρκώς και τις δύο πλευρές, αυτές οι επιθυμίες τείνουν να βρίσκουν έδαφος μεταξύ των συντρόφων.

Όταν όμως τα σεξουαλικά κίνητρα ή η ετοιμότητα για δέσμευση του ενός δε συνάδει με αυτά του άλλου, τότε μπορεί να σε βλέπει σαν φίλη.

Έτσι λοιπόν, μένουμε με την εξής απορία: γιατί συμβαίνει αυτή η ασυμφωνία;

Και ειδικότερα, όταν θέλουμε να επιλέξουμε σύντροφο και να κάνουμε σχέση μαζί του, ποια είναι αυτή η μεταβλητή που τελικά οδηγεί στο να σε βλέπει σαν φίλη;

Δεδομένων των διαφορών μεταξύ των φύλων στα κίνητρα για τη φιλία ανάμεσά τους, υπάρχει τελικά διαφορά στις σκέψεις μεταξύ ανδρών και γυναικών όταν πρόκειται για πιο ελεύθερη ή πιο σοβαρή σχέση;

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει σε αυτό το κομμάτι.

Τι οδηγεί στο να σε βλέπει σαν φίλη;

Θα ξεκινήσω αναφέροντας 5 κατηγορίες που έχουμε στο μυαλό μας όταν προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τον ιδανικό για εμάς σύντροφο με τον οποίο είμαστε μαζί πολύ ή λίγο καιρό, καθώς και τον ίδιο μας τον εαυτό μέσα σε μια σχέση.

Αυτές οι 5 κατηγορίες είναι οι εξής:

  • η ζεστασιά
  • η σταθερότητα
  • η φυσική εμφάνιση
  • το πάθος
  • το κοινωνικό στάτους

Σίγουρα, κάθε άνθρωπος αξιολογεί διαφορετικά τον/την σύντροφο ανάλογα με το τι ψάχνει σε μια σχέση. Για παράδειγμα, όταν ψάχνουμε για συντρόφους που θέλουμε να είμαστε για καιρό μαζί, όλοι δίνουμε μεγαλύτερη βάση στη ζεστασιά, στη σταθερότητα και στο κοινωνικό στάτους που μπορούμε να μοιραστούμε με τον σύντροφο.

Αντίθετα, όταν ψάχνουμε για και πιο «χαλαρό», αυτό που μας τραβάει είναι ξεκάθαρα η φυσική εμφάνιση και το πάθος που νιώθουμε.

Βέβαια, να μη ξεχνάμε πως υπάρχουν και πιο ξεκάθαρες διαφορές μεταξύ των φύλων στις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες προτιμήσεις τους.

Είναι γνωστό πως οι άνδρες προτιμούν περισσότερο από τις γυναίκες τις όχι και τόσο δεσμευτικές σχέσεις. Εξάλλου, πολλές φορές δείχνουν να μην ενδιαφέρονται τόσο για τα στάνταρ όσον αφορά κάποιο βραχυπρόθεσμο ταίρι, ειδικά όσον αφορά τη ζεστασιά, τη σταθερότητα ή το στάτους.

Σε αντίθεση όμως με τους άνδρες, όταν εξετάζουμε τους βραχυπρόθεσμους συντρόφους μας, οι γυναίκες τείνουμε να προσμετρούμε τη σωματική ελκυστικότητα και το πάθος.

Έτσι, βλέπουμε πως οι άνδρες τείνουν γενικά να μη δίνουν τόση βάση τα στάνταρ τους για μια πιο χαλαρή σύνδεση με μια σύντροφο ή με μια «φίλη με προνόμια», ενώ οι γυναίκες -τείνουμε να διατηρούμε τα στάνταρ μας.

Πως βλέπουμε τον εαυτό μας και ποιες μπορεί να είναι οι αξιολογήσεις των συντρόφων μας;

Σκέψου πως θα αξιολογούσες τον εαυτό σου μέσα σε κάποια σχέση ως σύντροφος. Σίγουρα επικεντρώνεσαι κατά βάση στην φυσική εμφάνιση και το πάθος. Αντιθέτως, εάν αξιολογούσες τον σύντροφό σου, ίσως δώσεις περισσότερη έμφαση στη ζεστασιά και τη σταθερότητα που σου προσφέρει μέσα από τη σχέση.

Επομένως, εάν μπορεί να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα, εσύ ίσως αξιολογούσες τον εαυτό σου ως σύντροφο από την άποψη της σεξουαλικότητας, ενώ τον σύντροφό σου από αυτή της μακροπρόθεσμης συμβατότητας ως ταίρι σου.

Από έρευνες προκύπτει όμως ότι οι άνδρες συνήθως ψάχνουν για περιστασιακό σεξ χωρίς αυτό απαραίτητα να οδηγεί σε κάποια δέσμευση. Άρα, προτιμούν συντρόφους με τους οποίους έχουν χαμηλότερο συναισθηματικό δέσιμο, δηλαδή είτε δεν ταιριάζουν απαραίτητα ή έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις.

Ωστόσο, αυτά τα στάνταρ δείχνουν να μεταβάλλονται όταν έρχεται η αλλαγή από σεξουαλικές σχέσεις σε σταθερή σχέση, ωσότου συναντηθούν με αυτά της συντρόφου, και γιατί όχι, ίσως οδηγήσουν σε γάμο. Με βλέπει σαν Φίλη: Τα Σημάδια

Πως διαχωρίζουμε το «μόνο φίλοι» από το «φίλοι με προνόμια»;

Με τα παραπάνω δεδομένα που συγκεντρώσαμε, ας αρχίσουμε να βλέπουμε λίγο πιο αναλυτικά γιατί σε βλέπει σαν φίλη ή ακόμα και σαν «φίλη με προνόμια».

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι γυναίκες δίνουμε βάση στα στάνταρ μας και είμαστε πιο προσεκτικές όσον αφορά τις σεξουαλικές σχέσεις χωρίς δεσμεύσεις.

Οι άνδρες από την άλλη, δεν ενδιαφέρονται ορισμένες φορές και τόσο για τα στάνταρ όσον αφορά κάτι περιστασιακό ή το «φίλοι με προνόμια».

Ως εκ τούτου, ειδικά σε φιλίες του αντίθετου φύλου, ο άνδρας μπορεί να είναι πιο πιθανό να θέλει “προνόμια” επειδή τα στάνταρ του για μια μικρή περιπέτεια δεν θα είναι και τόσο δεσμευτικά. Παρ ‘όλα αυτά, μπορεί και ο ίδιος εν τέλει να μην πληροί τα κριτήρια της γυναίκας φίλης του για σεξ σε αντάλλαγμα.

Όμως, ανεξάρτητα από το φύλο, η ταμπέλα “μόνο φίλοι” μπορεί να προκύψει από τη μη εκπλήρωση των βραχυπρόθεσμων σεξουαλικών κριτηρίων ενός σεξουαλικά επιθυμητού φίλου (ειδικά όσον αφορά τη σωματική εμφάνιση και το πάθος).

Οι προκλήσεις του να σε βλέπει σαν φίλη

Πρώτον, δε χρειάζεται να σε πάρει από κάτω εάν δεν δείξει ότι σε βλέπει σαν φίλη.

Δεύτερον, σίγουρα θα μπεις στον πειρασμό να «συνδεθείς» με σπάνιες περιπτώσεις που πληρούν τα στάνταρ που έχεις όσον αφορά τη φυσική εμφάνιση και το πάθος, έστω και για μια μικρή περιπέτεια.

Όταν γίνει αυτή η «σύνδεση», υπάρχει περίπτωση να διαπιστώσεις πως αυτό το «φίλοι με προνόμια» δεν θα οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή σχέση.

Αυτό συμβαίνει διότι, όπως είπαμε και πριν, οι άνδρες δεν ενδιαφέρονται και τόσο για τα στάνταρ όσον αφορά το σεξ χωρίς δεσμεύσεις.

 Θέλεις να μη σε βλέπει σαν φίλη; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

Έτσι, το να σε βλέπει σαν φίλη μπορεί να προκύψει από το ότι δεν πληροίς ακριβώς τις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις δέσμευσης του τρέχοντος βραχυπρόθεσμου σεξουαλικού συντρόφου (ειδικά όσον αφορά τη ζεστασιά και τη σταθερότητα μέσα στη σχέση).

Συνολικά, λοιπόν, και στις δύο περιπτώσεις, η διαφορά στα πρότυπα των συντρόφων οδηγεί σε αναντιστοιχία στις προσδοκίες και τα συναισθήματα μέσα στη σχέση.

Και για να το πούμε λίγο πιο απλά, μιλάμε για μια δυσαναλογία ανάμεσα στην επιθυμία και τη συμπάθεια που έχει ο ένας για τον άλλο.

Η παραδοσιακή συνταγή των ραντεβού και της τρυφερότητας συχνά αυξάνουν τη σεξουαλική οικειότητα και τη δέσμευση με πιο σταθερά βήματα. Έτσι, ο καθένας «ταιριάζει» κατάλληλα τα στάνταρ που έχει για τους συντρόφους και τις βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες σχέσεις που θα δημιουργηθούν.

Με αυτόν τον τρόπο, όλοι είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνονται ότι εξαπατώνται ή χρησιμοποιούνται και είναι πιο πιθανό να βρουν έναν συμβατό σύντροφο.

Ως εκ τούτου, εάν δε θες να σε βλέπει σαν φίλη, ίσως είναι καλύτερα να δώσεις περισσότερη βάση στο επίπεδο της σεξουαλικής οικειότητας και δέσμευσης μαζί με τον σύντροφό σου και να πορευτείτε ταυτόχρονα σε αυτό το μονοπάτι.

Αυτός εξάλλου είναι και ο πιο αποτελεσματικός δρόμος που θα σε κάνει να αποφύγεις μη ικανοποιητικές καταστάσεις στο μέλλον.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.