Οπτική Αφθονίας: Μην ψάχνεις για τον ιδανικό Πρίγκιπα - Women's Bible

Οπτική Αφθονίας: Μην ψάχνεις για τον ιδανικό Πρίγκιπα

Οπτική Αφθονίας: Μήπως δεν υπάρχει η Μία και Μοναδική;

Αρκετές από τις μαθήτριες που ζητούν τη βοήθειά μας, θα έλεγα πως ξεκινούν από έναν πολύ περιοριστικό τρόπο σκέψης όσο αφορά τους άνδρες. Βλέπεις, θεωρούν πως οι ποιοτικοί άνδρες είναι λίγοι και σπάνιοι.

Πιστεύουν δηλαδή ότι οι καλοί άνδρες είναι περιορισμένοι. Έτσι κάποιες από αυτές θεωρούν ότι πρέπει να βρουν τον ένα και μοναδικό, τον πρίγκιπα πάνω στο λευκό άλογο (spoiler: αυτός δεν υπάρχει), ενώ άλλες απλά φοβούνται πως κανένας ποιοτικός άνδρας δεν  θα ενδιαφερθεί για αυτές.

Το αποτέλεσμα για όλες όμως δείχνει κοινό: Με κάθε απόρριψη με κάθε χωρισμό νιώθουν ότι είναι πιο κοντά στο να πεθάνουν μόνες, χωρίς αγάπη και χωρίς σεξ.

Πολλά θέματα που κρατούν πίσω τις γυναίκες στην κοινωνική τους εξέλιξη ξεκινούν από μια τέτοια περιοριστική νοοτροπία.

Το να «γαντζώνεσαι», ας πούμε, από έναν άνδρα ξεκινάει ακριβώς από αυτή τη νοοτροπία, γιατί φοβάσαι μήπως χάσεις αυτή τη δυνητική σχέση ακριβώς επειδή πιστεύεις ότι είναι η «τελευταία» σου ευκαιρία ή ότι οι ποιοτικοί άνδρες στους οποίους αρέσεις είναι τόσο σπάνιοι, που άντε να ξαναπετύχεις κάποιον.

Ως αποτέλεσμα γίνεσαι πιεστική, συνέχεια στέλνεις μηνύματα και τηλεφωνείς, και κάθε αναπάντητο μήνυμα σε κάνει ακόμα πιο νευρική και πεπεισμένη πως όλα πάνε στραβά. Φυσικά αυτή είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς είναι ακριβώς η συμπεριφορά που τον κάνει να θέλει να απομακρυνθεί.

Ένα άλλο γνωστό θέμα είναι αυτό της «μοναδικίτιδας», όπως λέγεται χαριτολογώντας. Η πεποίθηση δηλαδή πως υπάρχει ένας και μόνο ένας ιδανικός άνδρας για εσένα στον κόσμο και πως αν δεν καταφέρεις να τον βρείς, τότε πρέπει να ετοιμαστείς για μια ζωή μοναξιάς.

Οπτική Αφθονίας

Σε αντίθεση με τον περιοριστικό τρόπο σκέψης, είναι η οπτική της αφθονίας. Η άποψη δηλαδή πως εκεί έξω υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί, εκπληκτικοί και αξιόλογοι άνδρες που είναι διαθέσιμοι.

Και ενώ μια απόρριψη ή ένας χωρισμός μπορεί να σε πονέσει (και είναι απολύτως λογικό αυτό), δεν είναι και το τέλος του κόσμου, γιατί θα υπάρξουν και άλλοι άνδρες εκεί έξω που είναι εξίσου ταιριαστοί με εσένα.

Γιατί κάθε απόρριψη δεν σε πηγαίνει πιο κοντά στο να είσαι για πάντα μόνη. Πρόκειται απλά για ένα ακόμη άτομο που δεν ήταν το σωστό για σένα και άρα έρχεσαι πιο κοντά στο να βρεις το σωστό.

Πρόκειται για την αντικατάσταση της ιδέας ότι υπάρχει ένας και μοναδικός πρίγκιπας με την αποδοχή ότι υπάρχουν πολλοί άνδρες με τους οποίους είσαι συμβατή και θα είναι καλοί σύντροφοι για εσένα ώστε να μπορείτε να έχετε μια κοινή πορεία.

Αυτό σημαίνει ότι πια δεν θα αγχώνεσαι για το αν δεν ενδιαφέρεται ή αν θα σου ακυρώσει το ραντεβού ή αν θα πεις ή κάνεις το λάθος πράγμα. Γιατί το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να χρειαστεί να προχωρήσεις στην επόμενη περίπτωση. Και όταν βρεις τον κατάλληλο, θα είναι ακόμα καλύτερη η εμπειρία επειδή θα τον έχεις διαλέξει μέσα από όλες τις άλλες δυνητικές επιλογές, αντί να «γατζώνεσαι» πάνω του από απελπισία.

Πως όμως μπορείς να αναπτύξεις μια τέτοια οπτική αφθονίας στην πράξη;

Οπτική Αφθονίας: Μήπως δεν υπάρχει η Μία και Μοναδική;

Στην πράξη

Ας πούμε, ότι έχεις κανονίσει ένα ραντεβού με έναν γοητευτικό άνδρα. Μόνο που κάτι δεν σου πάει καλά. Ναι, έδειχνε να ενδιαφέρεται αρχικά, αλλά κάποια στιγμή άρχισε να απαντά στα μηνύματα σου πολύ μονολεκτικά και δεν συμφωνούσε να συναντηθείτε ποτέ, μέχρι που τελικά δέχτηκε. Και τώρα που οι ώρες πλησιάζουν ακόμα δεν έχει απαντήσει για την ακριβή ώρα.

Χμ, πρόκειται να στο ακυρώσει. Τώρα τι γίνεται;

Κάποια που έχει μια περιοριστική οπτική θα αναστατωθεί: περίμενε τόσο πολύ αυτό το ραντεβού! Θα ήταν η top στιγμή της εβδομάδας της. Τώρα πρέπει ή να προσπαθήσει απεγνωσμένα να το σώσει ή να του εκφράσει την δυσαρέσκειά της που την «πούλησε» έτσι.

Αντίθετα, κάποια με οπτική αφθονίας, εξαρχής δεν έχει επενδύσει τόση σημασία στο ραντεβού. Σίγουρα είναι κάτι που επιδίωκε, αλλά ξέρει ότι πάντα υπάρχει και η πιθανότητα να μην συμβεί.

Όταν λοιπόν της το ακυρώσει ο άνδρας, ναι, είναι άσχημο, αλλά το μόνο που τελικά σημαίνει η ακύρωση είναι ότι απλά αυτή γνωρίζει ότι αυτός δεν ενδιαφέρεται. Δεν αρχίζει να αμφιβάλλει για τον εαυτό της, τη θυλυκότητα της και την αξία της. Οπότε, υπό πολλές έννοιες, της έκανε χάρη: Έμαθε εγκαίρως ότι είναι κάποιος με τον οποίο δε θέλει να περάσει το βράδυ της, αντί να επενδύει ώρες της ζωής της και να φτιάχνει σενάρια του μέλλοντος με τη φαντασία της.

Αν θες να απογειώσεις τον τρόπο σκέψης σου στο φλερτ, δες εδώ

Παρόμοια, κάποια με οπτική αφθονίας νιώθει λιγότερο άγχωμένη όταν την φλερτάρει κάποιος. Στο κάτω –κάτω, το μόνο που κάνει η απόρριψη είναι να δείχνει ότι ο άνδρας με τον οποίο φλέρταρες δεν είναι εν τέλει συμβατός μαζί σου. Σε απελευθερώνει να βρεις κάποιον που εκτιμάει όσα έχεις να δώσεις.

Οι γυναίκες με οπτική αφθονίας σταδιακά παρατηρούν ότι έχουν περισσότερα ραντεβού και καλύτερα αποτελέσματα στον ερωτικό τομέα από όσους σκέφτονται περιοριστικά. Είναι καλύτερες στο να αντιλαμβάνονται ευκαιρίες και να τις αξιοποιούν. Βλέπεις, οι άνδρες ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτές τις γυναίκες, γιατί η οπτική αφθονίας δημιουργεί αυτοπεποίθηση και, πώς να το κάνουμε, η αυτοπεποίθηση είναι sexy.

Ανάπτυξε λοιπόν κι εσύ μια οπτική αφθονίας και αναγνώρισε πόσο ωραίος μπορείς να γίνει ο κόσμος. Ειδικά όταν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις πολλές επιλογές…

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.