Τι μπορείς να κάνεις όταν σε Κατηγορεί για τα Πάντα - Women's Bible

Τι μπορείς να κάνεις όταν σε Κατηγορεί για τα Πάντα

Τι μπορείς να κάνεις όταν σε κατηγορεί για τα πάντα

Όταν σε κατηγορεί συνεχώς ο σύντροφός σου είναι εύκολο να αναπτύξεις άμυνες για να το αποφύγεις. Για παράδειγμα, επιθετική συμπεριφορά, την τάση να απολογείσαι, να κλείνεσαι στον εαυτό σου κλπ. Είναι λοιπόν αναμενόμενο η σχέση σου να καταλήξει τοξική.

Είναι εξουθενωτικό και πονάει. Μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι τίποτα από ότι και αν κάνεις δεν είναι αρκετά καλό με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η αυτοπεποίθηση σου. Επίσης, συχνά αλλοιώνει και την εμπιστοσύνη που έχεις στον σύντροφό σου και την αντικαθιστά με θυμό και αντιπάθεια.

Τι μπορείς να κάνεις για αυτό έτσι ώστε να βρεις πάλι τον εαυτό σου και να βελτιώσεις τη σχέση με τον σύντροφό σου;

#1 Αν σε κατηγορεί για τα πάντα οπλίσου με υπομονή

 Ακόμα και εάν ο στόχος σου είναι να φτάσεις γρήγορα στο σημείο που ο σύντροφός σου δεν θα σε κατηγορεί όλη την ώρα, να ξέρεις ότι δεν είναι απλή υπόθεση αλλά ούτε γρήγορη.

Χρειάζεται να καταλάβεις ότι το να σε κατηγορεί είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί προκειμένου να αντιμετωπίσει όπως μπορεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στη σχέση σας.

Έχει γίνει ένας μηχανισμός διαχείρισης που κατά βάση δεν είναι υγιής.

Εάν δεν έχεις υπομονή και χάνεις την ψυχραιμία σου, είναι πολύ πιθανό να μπεις και εσύ σε αυτό τον κύκλο παθολογικής συμπεριφοράς που πιθανόν να οδηγήσει σε πρόβλημα θυμού(άρθρο: Πως να διαχειριστείς τον θυμό στην σχέση), κάτι το οποίο θα είναι ακόμα πιο δυσλειτουργικό.

Οπότε, να ξέρεις ότι τα πράγματα θα κυλήσουν αργά, βήμα βήμα τη φορά και να θυμάσαι να εστιάζεις στην πρόοδο που κάνει ακόμα και αν κάποιες φορές κάνει βήματα πίσω.

#2 Όταν σε κατηγορεί μην απαντάς με το να τον κατηγορείς και εσύ

 Όταν πιστεύεις πραγματικά ότι ο λόγος για τον οποίο κατηγορείσαι είναι άδικος, εύκολα μπορεί να αρχίσεις να κατηγορείς και εσύ τον σύντροφό σου.

Αλλά, σπάνια είναι καλή κίνηση το να αναπαράγεις την ίδια συμπεριφορά. Ο σύντροφός σου δεν πρόκειται να σταματήσει ξαφνικά και να πει «Έχεις δίκιο, εγώ φταίω».

Αντίθετα, είναι πιθανό να αμυνθεί και να θυμώσει. Μπορεί να σε κατηγορήσει ότι προσπαθείς να ξεφύγεις από το πρόβλημα και να μειώσεις την ευθύνη σου, ακόμα και αν αυτό κάνει ο ίδιος.Τι μπορείς να κάνεις όταν σε κατηγορεί για τα πάντα

#3 Χρησιμοποίησε ουδέτερη γλώσσα όταν σε κατηγορεί

 Οπότε αντί να τον κατηγορήσεις, εστίασε στο πως σε κάνει να νιώθεις η συμπεριφορά του απέναντί σου.

Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις τη λέξη «εσύ». Αντίθετα, χρησιμοποίησε φράσεις με τη λέξη «εγώ» που αντανακλούν τις πράξεις του έμμεσα.

«Νιώθω πληγωμένη και ταράζομαι όταν με κατηγορείς», είναι ένα παράδειγμα του πως μπορείς να εκφραστείς.

Και όσο και αν θέλεις να διαφωνήσεις μαζί του, είναι καλύτερο να διατηρήσεις ουδέτερη στάση. Δεν σημαίνει ότι παραδέχεσαι το λάθος. Απλά, είναι ένας τρόπος να εκφράσεις τον εαυτό σου χωρίς να οδηγηθείς σε μια ανούσια διαμάχη.

Και φυσικά μην απολογείσαι (λινκ στο άρθρο «μην απολογείσαι») για πράγματα που δεν είναι δικό σου λάθος. Δεν χρειάζεται να αποδεχτείς όσα λέει, ειδικά όταν ξέρεις ότι δεν φταις για κάτι.

#4 Δοκίμασε να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό

Όταν μια σχέση φτάσει στο τέλμα, είναι απόλυτα φυσιολογικό και υγιές να στραφείτε σε κάποιον ειδικό ως ζευγάρι.

Ωστόσο, θα πρέπει να είσαι προσεκτική στον τρόπο που θα του το πεις. Για αρχή, όταν θα του προτείνεις να δείτε ειδικό, επικοινώνησε ξεκάθαρα ότι αυτό που επιθυμείς είναι να ξαναφτιάξετε τη σχέση σας και να δημιουργήσετε ξανά θετικό περιβάλλον.

Ανάφερε το πως θέλεις να μάθεις καλύτερους τρόπους να επικοινωνείτε και να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη σχέση σας.

Παραδέξου ότι έχεις και εσύ ελαττώματα και θέλεις να τα αντιμετωπίσεις.

Ρίξε τις άμυνες σου και μείνε ανοιχτή στην όλη διαδικασία, έτσι θα τον ενθαρρύνεις να ρίξει και εκείνος με τη σειρά του τις άμυνες που έχει αποκτήσει.

Για να βελτιώσεις τη σχέση σου, δες εδώ

#5 Δοκιμάστε ξεχωριστά κάποιον σύμβουλο

Εάν δεν σου αρέσει η ιδέα να δουλέψετε μαζί με κάποιον σύμβουλο, μπορείτε να συναντήσετε ξεχωριστά κάποιον ειδικό σχέσεων.

Πιθανότατα, ο σύντροφός σου να νιώσει πιο άνετα και να ανοιχτεί γρηγορότερα. Έτσι θα ανακαλύψει σύντομα την τάση του να κατηγορεί τους άλλους.

Επίσης, σίγουρα θα έχεις προσωπικά οφέλη από ατομική συμβουλευτική γιατί θα μάθεις να είσαι περισσότερο σίγουρη για τον εαυτό σου, θα μάθεις να θέτεις όρια, θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση ή οτιδήποτε άλλο σε ενδιαφέρει να εξελίξεις στην προσωπικότητά σου.

Σίγουρα, η βελτίωση σου θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί παράλληλα. Δεν θα νιώθει ότι είναι ο μόνος που πρέπει να αλλάξει και έτσι θα μειωθεί και η ανάγκη του να κατηγορεί οποιονδήποτε άλλο πέρα από τον εαυτό του.

#6 Δείξε του σεβασμό για να σου δείξει και εκείνος

 Ο σεβασμός είναι απαραίτητο θεμέλιο σε κάθε σχέση και με το να σε κατηγορεί για τα πάντα, αποτυγχάνει να σου τον δείξει.

Αλλά, αυτός δεν είναι λόγος για να σταματήσεις να τον σέβεσαι. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να οδηγηθείτε σε εντονότερους διαπληκτισμούς και ακόμη πιο αρνητικά συναισθήματα.

Συνεχίζοντας να συμπεριφέρεσαι στον σύντροφό σου με σεβασμό, δείχνεις τι άνθρωπος είσαι. Αρνείσαι να πέσεις στο επίπεδο του και πίστεψε με το καταλαβαίνει.

Στην πραγματικότητα το να τον σέβεσαι μπορεί μόνο να τον κάνει να στο ανταποδώσει.

Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να κερδίσεις πίσω τον σεβασμό του.

 #7 Αναγνώρισε τα σημάδια της συναισθηματικής κακοποίησης

 Οι συνεχείς κατηγορίες ενός συντρόφου στον άλλο είναι σημάδι συναισθηματικής κακοποίησης.

Αξίζει να μάθεις να αναγνωρίζεις πιθανά σημάδια που υποδηλώνουν κακοποίηση είτε συναισθηματική είτε σωματική κλπ.

Ωστόσο, δεν θα τα αναλύσουμε εδώ, αλλά θα σου προτείνουμε να διαβάσεις σχετικά στο διαδίκτυο ή ακόμη μπορείς να διαβάσεις και αυτό το άρθρο μας.

Όταν η συναισθηματική κακοποίηση υπάρχει στη σχέση σου, χρειάζεται να αντιμετωπίσεις με ειλικρίνεια τον εαυτό σου και να αποφασίσεις εάν αξίζει να μείνεις σε αυτή τη σχέση.

Όσα συναισθήματα και αν έχεις, σε τέτοιες καταστάσεις ο χωρισμός είναι απόλυτα λογικός και δικαιολογημένος.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.