Τοξική Σχέση: 7 Σημάδια που το Αποδεικνύουν - Women's Bible

Τοξική Σχέση: 7 Σημάδια που το Αποδεικνύουν

Τοξική Σχέση: 7 Σημάδια που το Αποδεικνύουν

Υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά προβλήματα που δείχνουν πως βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση. Και η αλήθεια είναι πως δεν είσαι η μόνη, καθώς καθένας και καθεμιά από εμάς έχουν να σου πουν και από μια ιστορία για σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν εντός σχέσης.

Ωστόσο, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε συνηθισμένα προβλήματα σχέσεων που είναι κοινά για την πλειοψηφία με τις εντελώς μη υγιείς σχέσεις.

Από τη στιγμή που σκέφτεσαι πως είσαι σε μια τοξική σχέση, σίγουρα έχεις δει τα σημάδια. Και αν δεν τους έχεις δώσει τόση σημασία, τότε θα μετρήσουμε μαζί αντίστροφα 7 τρανταχτά σημάδια τοξικότητας στην ήδη υπάρχουσα σχέση σου, μέχρι να φτάσουμε στο τέλος.

Και αν ταυτιστείς με περισσότερα από ένα σημάδια, τότε σκέψου να τελειώσεις με την τοξική σχέση, όπως θα τελειώσεις και το άρθρο διαβάζοντας.

7. Επιθετικά μηνύματα στα social media

Τα social media είναι το μέρος όπου μπορούμε να μοιραζόμαστε τα πάντα σχετικά με την μέρα μας. Αν για παράδειγμα ο καφές που πήρες ήταν χάλια ή ακόμα και αν έχεις κολλήσει στην κίνηση, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα ξεσπάσεις την αναστάτωσή σου σε κάποιο ποστάρισμα.

Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απλά για να δείξεις ένα όχι και τόσο σοβαρό ξέσπασμα για κάτι που συνέβη μέσα στη μέρα με ένα εντελώς τοξικό post εναντίον σου.

Αυτό που εννοώ είναι πως, από τη στιγμή που έχετε προβλήματα στη σχέση, δεν είναι και πολύ ώριμο ο σύντροφός σου να σε υποτιμά δημόσια στο Facebook ή το Instagram. Και ούτε πρέπει να το αφήνεις να συμβαίνει ή να ρίχνεις και εσύ περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Από τη στιγμή που συμβαίνει κάτι τέτοιο, η τοξική σχέση σας θα οδηγεί σε συνεχόμενες διαμάχες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις πισώπλατες μαχαιριές, αντί να προσπαθείτε με ώριμο τρόπο να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα μαζί σαν ζευγάρι.

6. Η τοξική σχέση αποφεύγει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της

Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να μιλάει κανείς για τα σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν σε κάθε σχέση.

Και αν είναι κάτι που δείχνει πραγματικά πως μια σχέση είναι υγιής, τότε αυτό είναι το να υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων.

Το να αποφεύγεις να συζητάς για τα δύσκολα θέματα μέσα στη σχέση σου δε θα βγάλει πουθενά, παρά μόνο στη φθορά και την αποξένωση μεταξύ σας.

Το να αφιερώσετε όμως χρόνο για να μιλήσετε μεταξύ σας χωρίς να βρίσκεστε και οι δυο σε άμυνα, προκειμένου να λύσετε ένα πρόβλημα (ή πολλαπλά προβλήματα) με έναν υγιή τρόπο, μπορεί να ωφελήσει απόλυτα τη σχέση.

5. Αρνείσαι να τον συγχωρήσεις

Καμιά φορά, είναι πολύ δύσκολο να συγχωρέσουμε τον άλλο. Ειδικά σε θέματα σχέσεων, αν συμβεί κάτι πολύ «σκοτεινό», όπως η απιστία, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά.

Από τη στιγμή που αρχίζει σταδιακά η ρήξη στην εμπιστοσύνη του συντρόφου, το κλειδί της υπόθεσης είναι να μάθουμε να συγχωρούμε ο ένας τον άλλο στη σχέση.

Προκειμένου μια σχέση να διαρκέσει, είναι σημαντικό και οι δυο μεριές να είναι πρόθυμες να συζητήσουν, να συγχωρέσουν ο ένας τον άλλο και να προχωρήσουν παρακάτω.

Αν συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια της σχέσης που είναι είτε ασυγχώρητο, είτε τοξικό για να συγχωρεθεί, τότε ίσως ήρθε ο καιρός να την αφήσεις να τελειώσει και να τραβήξεις το δρόμο σου.

4. Το να επικεντρώνεσαι συνεχώς στα αρνητικά σημαίνει πως είσαι σε τοξική σχέση

Κάνε μια λίστα με τα θετικά και τα αρνητικά της σχέσης σου και δες στο τέλος αν τα θετικά ξεπερνούν τα αρνητικά. Έπειτα, για κάθε ένα αρνητικό, σκέψου πέντε θετικά πράγματα ώστε να καταλάβεις πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα και αν μπορείς να τα ξεπεράσεις.

Αν και οι δυο πλευρές στη σχέση τείνουν να επικεντρώνονται στα αρνητικά όλη την ώρα, τότε πρόκειται σίγουρα για τοξική σχέση. Τοξική Σχέση: 7 Σημάδια που το Αποδεικνύουν

3. Μην προκαταλαμβάνεις τον σύντροφό σου

Μην πέφτεις στην παγίδα να σκεφτείς πως «εάν με αγαπούσε πραγματικά, δε θα το έκανε αυτό». Ο σύντροφός σου δεν είναι μέντιουμ για να μαντεύει πράγματα.

Δυστυχώς, τείνουμε να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες των ανθρώπων. Επομένως, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ο σύντροφος σου να αγνοεί παντελώς ό,τι σε πληγώνει και σε κάνει να πονάς.

Είναι πολύ σημαντικό να μιλάς ανοιχτά για όσα σε κάνουν να νιώθεις πως δε λαμβάνεις πίσω αγάπη και να συζητήσεις με ευγενικό τρόπο με τον σύντροφό σου για ό,τι σε πληγώνει. Αυτό μπορεί να ξαφνιάσει τον σύντροφό σου στην αρχή, αλλά τελικά μπορεί να βοηθήσει ώστε να μεταχειριστείτε τη σχέση σας με περισσότερη φροντίδα και να αποφύγετε να δημιουργήσετε τοξική σχέση.

2. Σε μια τοξική σχέση δεν υπάρχουν όρια

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία σε κάθε σχέση, είτε ερωτική, είτε πλατωνική, είτε επαγγελματική, είναι το να υπάρχουν όρια σε καθεμιά από αυτές.

Αν για παράδειγμα νιώθεις πως δεν μπορείς να ζήσεις στιγμή χωρίς τον σύντροφο δίπλα σου, τότε μάλλον βρίσκεσαι σε τοξική σχέση.

Άλλωστε, το να έχεις σχέση και το ότι θες να είσαι μαζί με κάποιον άλλο σημαίνει πως αυτό που έχετε σε ολοκληρώνει σαν άνθρωπο και δεν υπάρχει στη ζωή σου απλά και μόνο για να σε εγκλωβίζει σε μια τοξική σχέση αλληλοεξάρτησης.

Θέλεις να απεμπλακείς από μια τοξική σχέση και δεν ξέρεις πως; Είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε!

1. Περιμένεις να είναι όλα εύκολα

Ένα είναι σίγουρο: οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν είναι ποτέ εύκολες. Πράγματι, θα αντιμετωπίσεις κάποια κοινά προβλήματα σχέσεων κάπου κάπου, αλλά ίσως μερικά από αυτά είναι σημάδια ότι βρίσκεσαι σε τοξική σχέση.

Εντούτοις, το κλειδί για μια πραγματικά υγιή σχέση είναι να προσπαθήσετε να λύσετε και να ξεπεράσετε μαζί αυτά τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες σχέσεις. Κάπως έτσι θα αποφύγετε να καταλήξετε σε τοξική σχέση και να φθείρετε ο ένας τον άλλο.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.