Πώς να καταλάβεις αν είσαι σε μια Κακοποιητική Σχέση - Women's Bible

Πώς να καταλάβεις αν είσαι σε μια Κακοποιητική Σχέση

Πώς να καταλάβεις αν είσαι σε μια Κακοποιητική Σχέση

Δυστυχώς πολλές γυναίκες, αν όχι όλες, έχουν πέσει κάποια στιγμή στη ζωή τους θύμα κακοποίησης. Αυτή μπορεί να είναι είτε σωματική είτε λεκτική, ή ακόμα και τα δύο. Πολλές φορές μάλιστα, υφίσταται μέσα στη σχέση τους, από το σύντροφό τους. Πως θα καταλάβεις όμως αν είσαι όντως σε μια κακοποιητική σχέση;

Πως ξέρεις αν ο σύντροφός σου, που τον αγαπάς, είναι χειριστικός και κακοποιητικός;

Τα σημάδια ενός τέτοιου συντρόφου φαίνονται από πολύ νωρίς, αρκεί να δώσεις προσοχή. Αν νιώθεις συνέχεια άγχος και φόβο, μάλλον είσαι σε μια τοξική σχέση.

Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν πως ο σύντροφός σου είναι κακοποιητικός;

6 σημάδια που μαρτυρούν πως είσαι σε μια κακοποιητική σχέση

#1 Έχει ξεσπάσματα θυμού

Μήπως αγχώνεσαι για το τι θα πεις και τι θα κάνεις επειδή φοβάσαι ότι ο σύντροφός σου θα θυμώσει; Προσπαθείς συνέχεια να τον ευχαριστείς και να μην τον εκνευρίζεις;

Το να προσέχεις τι κάνεις και τι λες, δε θα σταματήσει έναν κακοποιητικό σύντροφο από το να θυμώσει. Θα εξαντλήσει όμως την ενέργειά σου και θα καταστρέψει την αυτοεκτίμησή σου.

Αν λοιπόν βλέπεις πως ο σύντροφός σου έχει ξεσπάσματα θυμού και εσύ συνέχεια έχεις άγχος αν θα θυμώσει ακόμα και με το ότι αναπνέεις, είναι σημάδι ότι πρέπει να φύγεις μακριά του.

 #2 Είναι απρόβλεπτος

 Χτυπάει το τηλέφωνό σου και μόλις βλέπεις το όνομά του στην οθόνη σε πιάνει άγχος. «Πάλι θα μου πει κάτι κακό» σκέφτεσαι. Το σηκώνεις ή όχι; Αν δεν το σηκώσεις θα θυμώσει χειρότερα, αλλά ίσως προλάβεις να σκεφτείς γιατί σε πήρε τηλέφωνο και να ετοιμάσεις τι θα του πεις; Σκέφτεσαι όλα τα πιθανά σενάρια και τι μπορεί να θέλει και προετοιμάζεσαι για το τι θα πεις.

Το να έχεις άγχος, κόμπο στο λαιμό και τρέμουλο κάθε φορά που σε παίρνει τηλέφωνο ή βρίσκεστε, δεν είναι δείγμα έρωτα. Φοβάσαι να είσαι μαζί του γιατί δε ξέρεις τι μπορεί να σου κάνει. Αυτό λοιπόν δεν είναι δείγμα υγιούς σχέσης, αλλά μιας σχέσης από την οποία πρέπει να φύγεις.

#3 Σε κριτικάρει συνέχεια

 Κάνει αρνητικά σχόλια για την εμφάνιση, το σώμα, το ντύσιμο ακόμα και το μυαλό σου; Σε μειώνει και σε θεωρεί χαζή; Σε μια υγιή σχέση αυτά τα σχόλια δε χωράνε. Όταν αγαπάς τον άλλον δεν του λες τέτοιες κουβέντες και σε καμία περίπτωση δεν τον υποτιμάς.

#4 Έχει πάντα δίκιο και ξέρει τα πάντα

Είναι πολύ κουραστικό να είσαι με κάποιον που θεωρεί πως έχει πάντα δίκιο και πως ποτέ δεν κάνει λάθος. Όταν ο σύντροφός σου θεωρεί πως όλα τα ξέρει καλύτερα από εσένα, άσχετα με το τι λες, θα σε κάνει σιγά σιγά να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου αλλά και τα όσα ξέρεις.

Αυτός ξέρει τι είναι καλύτερο για σένα και όχι εσύ. Τι θα φορέσεις, που θα πας, τι δουλειά θα βρεις κτλ. Ακόμα και σε αυτό που είσαι ειδική, το επάγγελμά σου για παράδειγμα, αυτός ξέρει καλύτερα.

Ο σύντροφός σου λοιπόν, σε θεωρεί κατώτερη ως γυναίκα και δε σε έχει ικανή να πάρεις μόνη σου αποφάσεις, για αυτό σου επιβάλλει τις δικές του.

 #5 Ζηλεύει και αναστατώνεται όταν βγαίνεις χωρίς αυτόν

 Βγαίνεις με φίλους σου αλλά δε σε πιστεύει. Νομίζει πως βγαίνεις με άλλους άντρες και τον απατάς. Ακόμα και αν όμως σε πιστεύει, δε θέλει ούτε με τους φίλους σου να βγαίνεις. Σου κάνει ανάκριση και σε ρωτάει με ποιον ήσουν, που ήσουν, τι κάνατε και τι είπατε.

Δε σου επιτρέπει να βγαίνεις χωρίς αυτόν και δεν πιστεύει ότι είσαι εκεί που λες ότι είσαι. Θέλει να σε έχει συνέχεια υπό τον έλεγχό του. Όπως καταλαβαίνεις, έχεις δίπλα σου έναν κακοποιητικό σύντροφο.«Σε αγαπάω αλλά...»: Πως να το αντιμετωπίσεις, Πώς να καταλάβεις αν είσαι σε μια Κακοποιητική Σχέση

#6 Σε μειώνει μπροστά σε άλλους

 Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται πως απλά φέρεται σαν «κόπανος», αλλά μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Κάποιος που προσπαθεί να σε μειώσει μπροστά σε άλλους και να σε ταπεινώσει, χρησιμοποιώντας προσβολές ή υποκοριστικά (όπως γυναικούλα), δεν είναι απλά «κόπανος». Είναι κάποιος που σε κακοποιεί λεκτικά.

Έχει απαρχαιωμένες αντιλήψεις και θεωρεί πως ο άντρας είναι το αφεντικό, ενώ η γυναίκα είναι κατώτερη και η θέση της είναι στο σπίτι. Μήπως θέλει μόνο αυτός να δουλεύει και εσύ να κάθεσαι σπίτι; Είναι και αυτός ένας τρόπος ελέγχου, αφού αυτός είναι που θα φέρνει τα χρήματα. Άρα εσύ θα εξαρτάσαι από αυτόν οικονομικά.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις πως ο σύντροφός σου είναι κακοποιητικός, γιατί είσαι ερωτευμένη μαζί του. Δικαιολογείς όλες του τις συμπεριφορές και κατηγορείς τον εαυτό σου για όσα κάνει. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.

Όταν βλέπεις πως ο σύντροφός σου κάνει τα παραπάνω, πρέπει να φύγεις από αυτήν την κακοποιητική σχέση. Αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνη, ζήτα βοήθεια. Μην τον αφήσεις να σε καταστρέψει!

Θες κάποια βοήθεια για να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.