10 σημάδια ότι Χάνεις τον Εαυτό σου μέσα στη Σχέση - Women's Bible

10 σημάδια ότι Χάνεις τον Εαυτό σου μέσα στη Σχέση

10 σημάδια ότι χάνεις τον εαυτό σου μέσα στη σχέση

Μερικές σχέσεις καταλήγουν να μας καταναλώνουν όλη την ενέργεια. Είναι όλα όσα σκεφτόμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά όχι με την καλή έννοια. Συνειδητοποιείς ότι μέσα στη σχέση αυτή χάνεις τον εαυτό σου και την ταυτότητά σου και ότι όλα στην ζωή σου γυρίζουν γύρω από αυτό το άτομο.

Ποτέ καμία μας δεν πίστευε ότι θα θυσίαζε τον εαυτό της για κάποιον, και όμως… πλέον βλέπεις ότι έχεις χάσει τον εαυτό σου ολοκληρωτικά μέσα σε αυτή την σχέση. Συμβαίνει σε όλες μας, καλώς ή κακώς.

Η λίστα που ακολουθεί είναι με βασικά σημάδια που δείχνουν ότι χάνεις τον εαυτό σου μέσα στην σχέση σου.

Ελπίζω ότι θα σε βοηθήσουν να επιβραδύνεις τα πράγματα και να αναθεωρήσεις πριν η σχέση αυτή κορυφωθεί και σε αφήσει με κάτι που μοιάζει με τον εαυτό σου αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Δεν έχεις πια χόμπι

Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι έχεις αρχίσει και χάνεις τον εαυτό σου.

Εάν δεν ακολουθείς πια τα χόμπι σου και περνάς περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό σου ή το ενδιαφέρον σου για άλλες δραστηριότητες έχει αρχίσει και μειώνεται, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.

Συμβαίνει χωρίς να το συνειδητοποιείς, μέχρι που ξαφνικά έχουν περάσει 2 μήνες από τότε που πήγες τελευταία φορά γυμναστήριο ή βγήκες με τις φίλες σου στην καθιερωμένη έξοδό σας.

Μπορεί να γίνει τρομακτικό όταν ξαφνικά συνειδητοποιήσεις ότι χάνεις την ταυτότητα σου, κομμάτια της τουλάχιστον αλλά δεν είναι αργά. Μην απελπίζεσαι.

Αντιμετώπισέ το: Αφιέρωσε χρόνο κάθε εβδομάδα για να κάνεις κάτι για εσένα.

Περνάς λιγότερο χρόνο με τους φίλους σου

 Αυτό είναι ένα από τα πιο λυπηρά κομμάτια των σχέσεων που απομυζούν την ταυτότητα σου, αλλά είναι και ένα από τα πιο συχνά.

Συχνά, αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο στους συντρόφους μας που οτιδήποτε άλλο αρχίζει και «ξεθωριάζει».

Δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρουν άλλοι άνθρωποι στη ζωή μας. Απλά, μας νοιάζει αυτό το συγκεκριμένο άτομο περισσότερο. (Ή έτσι νομίζουμε).

Συνειδητοποιείς ότι έχεις ακυρώσει αρκετά σχέδια τώρα πρόσφατα, ή ότι δεν έχεις κάνει κάποια προσπάθεια να επικοινωνήσεις με τους φίλους σου ή να τους συναντήσεις.

Αντιμετώπισέ το: Να είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου. Όλοι ξέρουμε την έκφραση για τους φίλους και τους συντρόφους. Οι φίλοι είναι για μια ζωή, άλλωστε.

Δεν χρησιμοποιείς πλέον τις λέξεις «εγώ», «εμένα», «δικό μου»

 Είναι όμορφο στην αρχή να λες «θα έρθουμε στις 21.00», ή «λατρεύουμε την Πράγα».

Και είναι φυσικά όμορφο να είσαι μέρος σε κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό με κάποιον που αγαπάς αλλά είναι εύκολο να κολλήσεις σε αυτό το μοτίβο.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν μιλάς για την σχέση σου μονίμως σαν να είναι μια οντότητα και να ξεχνάς τις λέξεις που αφορούν εσένα.

Ίσως παρατηρήσεις ότι είναι αδύνατο να εκφράσεις το πως νιώθεις σχετικά με πράγματα. Αυτό συμβαίνει λόγω της συνήθειας, αλλά επιπλέον επειδή οι προσωπικότητες σας έχουν συμπτυχθεί σε μια, που έχει ίδιες προτιμήσεις και στόχους.

Και τότε είναι που πρέπει να κάνεις μια αλλαγή.

Αντιμετώπισέ το: Ξεκίνα να σκέφτεσαι περισσότερο τον εαυτό σου ως ξεχωριστή οντότητα.Είσαι τελικά έτοιμη για δέσμευση; Μάθε μέσα από αυτές τις ερωτήσεις, 10 σημάδια ότι Χάνεις τον Εαυτό σου μέσα στη Σχέση

Δεν θυμάσαι καν την τελευταία φορά που ήσουν μόνη

 Είναι πάρα πολύ εύκολο να σου γίνει συνήθεια να περνάς όλο τον ελεύθερο σου χρόνο με τον σύντροφό σου. Και φυσικά στην αρχή είναι πολύ γλυκό.

Επιστρέφεις από την δουλειά και περνάτε το βράδυ μαζί, παίρνετε πρωινό μαζί την επόμενη μέρα και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ξανά.

Σίγουρα, το να μένετε μαζί ή να περνάτε τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας είναι αξιολάτρευτο αλλά χρειαζόμαστε και χρόνο για τον εαυτό μας.

Αντιμετώπισέ το: Χρειάζεται να τοποθετήσεις κάποια όρια. Εάν πιστεύεις ότι δεν τα χρειάζεσαι, κάν’ το τώρα.

Το μέλλον σου είναι μόνο η σχέση σου

Τι πιο φυσιολογικό από το να σκέφτεσαι για το μέλλον της σχέσης σας με τον σύντροφό σου; Γιατί να μην το κάνεις;

Πολλές από εμάς ονειρευόμαστε και κάνουμε σχέδια για το πως θα ναι το κοινό μας σπίτι, τα ταξίδια μας μαζί, τα παιδιά μας κλπ.

Είναι κάτι το υγιές και χρειάζεται να το κάνεις. Αλλά αν παρατηρείς ότι η κύρια σου ασχολία είναι να σκέφτεσαι συνέχεια το κοινό σας μέλλον και να αγνοείς το δικό σου, να ξέρεις ότι αυτό δεν είναι υγιές.

Κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι αποκλειστικά το δικό μας μέλλον.

Αντιμετώπισέ το: Χρησιμοποίησε λίγο από τον χρόνο σου για να σκεφτείς άλλα πράγματα που σε ενθουσιάζουν και θα ήθελες να κάνεις

Δεν μπορείς να διαχωρίσεις αν κάνεις κάτι για εσένα ή για «εμάς»

 Όπως ανέφερα πιο πάνω, είναι εύκολο να παρασυρθείς και να σχεδιάζεις μονίμως πλάνα για το μέλλον της σχέσης σου, αλλά τι συμβαίνει με το παρόν;

Ίσως συνειδητοποιείς ότι πολλά απ’ όσα κάνεις βασίζονται σε εσάς τους δύο και λιγότερο σε εσένα.

Είναι δύσκολο για πολλούς να βρουν τι είναι αυτό που τους αρέσει και τι θέλουν να κάνουν αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν το μόνο που σε νοιάζει είναι η σχέση σου και τις πράξεις σου τις καθορίζουν μόνο τα συναισθήματά σου.

Αντιμετώπισέ το: Μάθε να διαχωρίζεις ποιον επωφελούν οι πράξεις σου και βεβαιώσου ότι είσαι εσύ αυτή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Οι απόψεις σας έχουν γίνει ένα και δεν είσαι σίγουρη αν έχεις δικές σου πια

Το να αρχίζετε να ταιριάζετε σε απόψεις είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο, αλλά είναι απαραίτητο να διατηρήσεις ακέραια την ταυτότητα σου στην σχέση και να μην αφήσεις τον εαυτό σου εκτεθειμένο.

Οι απόψεις σου και οι αξίες σου έχουν γίνει ένα με του συντρόφου σου και δεν είσαι σίγουρη αν τις ενστερνίζεσαι πραγματικά; Όπως και τα συναισθήματά σου;

Αντιμετώπισέ το: Εξάσκησε το πόση ελευθερία, ατομικότητα και προσωπικότητα έχεις!

Αγχώνεσαι σχεδόν συνέχεια

 Το άγχος είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε σε κάποιο επίπεδο και το να βρισκόμαστε παράλληλα σε μια σχέση που μας καταναλώνει όλη την ενέργεια, είναι σημείο πυροδότησης για πολλά αρνητικά συναισθήματα.

Το υπερβολικό άγχος πηγάζει από συναισθήματα ενοχής και ανασφάλειας. Οτιδήποτε μας φαίνεται αβέβαιο ή δεν είμαστε σίγουροι για αυτό μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει σε αγχώδεις συμπεριφορές.

Ξέρεις ότι κάνεις κάτι που δεν σε ωφελεί και δεν είναι υγιές όταν αρχίζεις να αγχώνεσαι και στη συνέχεια το ενισχύεις όταν νιώθεις ενοχή αλλά το αφήνεις να συμβαίνει παρ ‘όλα αυτά.

Αυτό πυροδοτεί ερεθίσματα στο σώμα σου που εκδηλώνονται με άγχος και σωματικά συμπτώματα που το συνοδεύουν.

Αντιμετώπισέ το: Νιώθεις ένοχές και άγχος επειδή δεν παίρνεις μια καλή απόφαση για τον εαυτό σου

Δεν είσαι καν η δική σου προτεραιότητα

 Όλες έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο.

Το να αγαπάς και να φροντίζεις τον εαυτό σου είναι κάτι που έχεις σίγουρα ξεχάσει να κάνεις όταν έχεις χάσει για τα καλά τον εαυτό σου μέσα στην σχέση.

Περνάς τον χρόνο σου μόνιμα με τον σύντροφό σου, κάνεις τα πάντα για να είναι χαρούμενος που ξεχνάς ότι έχεις και εσύ η ίδια ανάγκες και επιθυμίες που μόνο εσύ η ίδια μπορείς να πραγματοποιήσεις για τον εαυτό σου.

Αντιμετώπισέ το: Ξεκίνα να θεωρείς τον εαυτό σου ως κύρια πηγή ευτυχίας και ικανοποίησης.

Θες να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου; Δες εδώ

Προσπαθείς υπερβολικά για να ελέγξεις οτιδήποτε άλλο

Το να είσαι μανιακή με τον έλεγχο, είναι κάτι που μαθαίνουμε στους εαυτούς μας επειδή μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά στην ζωή μας.

Βγάζει νόημα αν σκεφτείς ότι έχεις χάσει τον εαυτό σου και νιώθεις εκτός ελέγχου στην σχέση σου και δεν ξέρεις τι  να κάνεις.

Προσπαθείς λοιπόν να ελέγξεις οτιδήποτε άλλο στην ζωή σου για να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι έχεις κάποια δύναμη για ότι συμβαίνει σε αυτή.

Αντιμετώπισέ το: Κράτα σημείωση κάθε φορά που αντιλαμβάνεσαι τέτοιου είδους συμπεριφορά, έτσι ώστε να την περιορίσεις.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι μπορεί να χάνεις τον εαυτό σου ακόμα και μέσα σε μια καλή σχέση. Δεν σημαίνει ότι χάνουμε τις ταυτότητες μας μόνο όταν είμαστε σε τοξικές σχέσεις.

Ευτυχώς υπάρχουν συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ξανακερδίσεις τον εαυτό σου και να διατηρήσεις ταυτόχρονα υγιή την σχέση σου έτσι ώστε να νιώθεις ασφαλής και χαρούμενη.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.