Γιατί χρειάζεται να έχεις Ζωή πέρα από τη Σχέση σου - Women's Bible

Γιατί χρειάζεται να έχεις Ζωή πέρα από τη Σχέση σου

Γιατί χρειάζεται να Έχεις Ζωή πέρα από τη Σχέση σου

Είναι πραγματικά πολύ ωραίο που ο σύντροφος σου είναι και ο καλύτερος σου φίλος. Αυτό είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζει μια δυνατή και ανθεκτική σχέση.

Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτός πρέπει να είναι και ο μόνος σου φίλος. Γιατί αν είναι, τότε μακροχρόνια κάνεις κακό στη σχέση σου. Και αυτό είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια.

Θα το έχεις διαπιστώσει και από γνωστές σου ή ακόμα και από ταινίες: η γυναίκα που μπαίνει σε μια σχέση και εξαφανίζεται από προσώπου γης. Μάλιστα σε τραβηγμένες περιπτώσεις, που βλέπουμε στις ταινίες, «παρακαλάει» τον σύντροφό της να της «επιτρέψει» να δει τις φίλες της.

Χρειάζεται να έχεις ζωή και έξω από τη σχέση σου

Όμως δεν χρειάζεται να είναι έτσι τα πράγματα. Στην πραγματικότητα τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια είναι αυτά που έχουν ζωντανή και ενεργή κοινωνική ζωή και εκτός της σχέσης τους. Είναι μάλιστα σημαντικό για την καλή σου ψυχολογική κατάσταση (αλλά και του συντρόφου σου) να έχεις ζωή και έξω από το ζευγάρι και να διατηρείς τις κοινωνικές και φιλικές σχέσεις σου.

Ίσως είναι δύσκολο για ορισμένα ζευγάρια να βρίσκουν χρόνο να βλέπουν τους φίλους τους χωριστά. Μερικοί μάλιστα το βλέπουν και ως μια μικρή προδοσία του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου. Είναι όμως απαραίτητο.

Κοίτα, όταν είσαι σε σχέση, είναι φυσικό να δίνεις προτεραιότητα στο να περνάς χρόνο με τον σύντροφό σου σε σχέση με τις φίλες σου. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να εξασφαλίζεις χρόνο και για αυτές.

Στο κάτω – κάτω, όσο πολύ κι αν αγαπάμε τους συντρόφους μας, δεν μπορεί να είναι αυτοί τα πάντα για εμάς, ούτε εμείς για αυτούς. Στην πραγματικότητα, όταν ο σύντροφος μας είναι η μοναδική πηγή συναισθηματικής στήριξης μας, μπορεί να κάνει και τους δύο μας να νιώθουμε παγιδευμένοι και πιεσμένοι.

Όταν όμως έχεις ζωή δραστήρια και ενεργή κοινωνικά και εκτός σχέσης, διευρύνεις τις παραστάσεις που παίρνεις. Σαν αποτέλεσμα, έτσι δε βάζεις τόσο μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την καλή σου ψυχική υγεία στον σύντροφό σου και βρίσκεις και προσωπικό χρόνο να ανασάνεις.

Γιατί είναι άδικο και για αυτόν να κρέμεσαι από τον ίδιο για την ικανοποίηση κάθε σου ανάγκης. Και το ίδιο ισχύει φυσικά και από μεριάς του.

Μια βραδιά λοιπόν αφιερωμένη στις φίλες σου, μια προγραμματισμένη έξοδος ή και κάποιες απλές συνηθισμένες συγκεντρώσεις σε σπίτια απλά για να βρεθείτε και να τα πείτε, μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στο να νιώθεις παγιδευμένη σε μια πιεστική σχέση ή χαρούμενη σε μια υγιή σχέση.Χτίζοντας Φιλία με άλλες Γυναίκες, Γιατί χρειάζεται να Έχεις Ζωή πέρα από τη Σχέση σου

Και κάτι ακόμη

Το άλλο πρόβλημα που δημιουργείται όταν δεν έχεις ζωή δραστήρια κοινωνικά είναι ότι αρχίζεις να «αφήνεσαι» στην καθημερινότητα και στη ρουτίνα. Γιατί δεν προλαβαίνει να σου λείψει ο άλλος.

Όσο απίστευτος και να είναι ο σύντροφός μας, και απίθανη η σχέση μας, οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να συνηθίζουμε τα πάντα.

Και κάπως έτσι ξεκινάει το να σερνόμαστε κάθε βράδυ μαζί στον καναπέ να δούμε άλλο έναν κύκλο από σειρές και βαλτώνουμε και νιώθουμε ότι δεν έχουμε ενέργεια και αφηνόμαστε.

Έτσι αυτό που ξεκίνησε με ενθουσιασμό ως πολλά υποσχόμενο καταλήγει σε μια μίζερη και παγιωμένη κατάσταση. Και τελικά είμαστε απλά μαζί, χωρίς να είμαστε «μαζί», ούτε ακριβώς σύντροφοι, ούτε φίλοι.

Μη με παρεξηγήσεις: Δεν εννοώ ότι πρέπει να είμαστε υποχρεωτικά πάντα στα καλύτερά μας, ή πρέπει να προσποιούμαστε, ή ότι δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε. Αλλά τα ζευγάρια που διαρκούν είναι αυτά που περιμένουν περισσότερα από τους συντρόφους τους αλλά και από τον εαυτό τους.

Είναι τα ζευγάρια που συνεχίζουν να μένουν ενεργά, δεν κλείνονται στους εαυτούς τους, αλλά ενδιαφέρονται να ζήσουν νέες εμπειρίες και να μοιραστούν πράγματα.

Οπότε ναι, δες τις φίλες σου, και όχι πάντα με την παρουσία του συντρόφου σου. Δεν είναι ότι θα πείτε τα φοβερά μυστικά και γι’ αυτό δεν πρέπει να είναι μπροστά, αλλά είναι καλό να μπορείς να χαλαρώσεις και να νιώσεις ότι είσαι με τη δική σου παρέα.

Είναι καλό να σου «λείψει» και να του «λείψεις» και λίγο, ώστε όταν ξαναβρεθείτε να είστε πιο φρέσκοι και κεφάτοι.

Και όχι, δεν χρειάζονται, ενοχές. Δεν είναι κάποιου είδους προδοσία το να ζητάς χρόνο για τον εαυτό σου και τις φίλες σου. Είναι κάτι απολύτως αναγκαίο για να κρατήσει η σχέση σας καιρό και να μπορείς να φέρνεις νέα πράγματα σε αυτόν.

Για να μάθεις να διαχειρίζεσαι με επιτυχία τη σχέση σου, δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.