Είναι καλή ιδέα να μείνετε Φίλοι με τον Πρώην σου; - Women's Bible

Είναι καλή ιδέα να μείνετε Φίλοι με τον Πρώην σου;

Είναι καλή ιδέα να μείνετε φίλοι με τον πρώην σου;

Όλες μας έχουμε περάσει από την φάση που δεν είμαστε ακόμα έτοιμες να αποχωριστούμε τον σύντροφό μας μετά τον χωρισμό και μας φαίνεται σπαρακτική η ιδέα να μην υπάρχει πλέον στη ζωή μας. Αλλά πως γίνεται να μείνετε φίλοι με τον πρώην σου;

Όπως με τις περισσότερες ερωτήσεις που αφορούν τις σχέσεις, έτσι και αυτή δεν έχει μια εύκολη απάντηση. Εξαρτάται από το τι άνθρωπος είσαι, τι άνθρωπος είναι εκείνος, πως τελείωσαν τα πράγματα μεταξύ σας και ένα σωρό άλλους παράγοντες.

Για να κάνω όμως τα πράγματα ευκολότερα, έχω κάποιες ερωτήσεις- κλειδιά που καλό είναι να κάνεις στον εαυτό σου πριν πάρεις την απόφαση να γίνεις φίλη με τον πρώην σου.

Ποιος είναι ο λόγος που θέλεις να μείνετε φίλοι με τον πρώην σου;

 Θα ξεκινήσω με μια εύκολη ερώτηση. Γιατί θες να μείνετε φίλοι; Αναλογίσου ποια είναι τα κίνητρα σου και γιατί πιστεύεις ότι είναι σημαντική για εσένα μια τέτοια σχέση.

Μήπως το σκέφτεσαι επειδή το πρότεινε εκείνος;

Ή μήπως το σκέφτεσαι επειδή ξέρεις άτομα που το έχουν κάνει και δούλεψε για εκείνους;

Σε καλύπτει πραγματικά ως φίλος;

 Ορισμένες φορές, καταλήγουμε σε σχέσεις με ανθρώπους που ποτέ δεν θα σκεφτόμασταν ότι θα μπορούσαν να είναι φιλικές. Κάποιες σχέσεις δεν μπορούν εξ’ ορισμού να εμπεριέχουν την ποιότητα της φιλίας μέσα τους.

Οπότε σκέψου τι είναι αυτό που θέλεις από μια φιλία. Άνεση, συντροφικότητα, κάποιον να σε κάνει να γελάς, κάποιον που να έχετε κοινά ενδιαφέροντα; Φαντάζομαι αυτά τα πράγματα θα στα προσφέρουν ήδη οι φίλοι σου, οπότε τι είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις να γίνεις φίλη με τον πρώην σου;

Είναι ένας καλύτερος φίλος από αυτούς που έχεις ήδη; Ή απλά σε ξέρει καλύτερα;

Δεν υπάρχει πάντα σωστή ή λάθος απάντηση, αλλά αξίζει να το σκεφτείς σοβαρά και να εξακριβώσεις πως νιώθεις πραγματικά.

Μπορείς να κρατήσεις απόσταση;

 Ακόμα περνάς χρόνο με τον πρώην σου, ανταλλάσσετε μηνύματα, μιλάτε στο τηλέφωνο.

Πως καταφέρνεις όμως να διατηρήσεις απόσταση και να οριοθετήσεις τη θέση σου όταν δεν χρειάστηκε να το κάνεις ποτέ ξανά στο παρελθόν;

Είμαστε πλάσματα της συνήθειας, οπότε τείνουμε να ακολουθούμε συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς και συχνά χρειαζόμαστε κάτι αρκετά μεγάλο και δυνατό για να μας ξεκουνήσει και να μας κάνει να ξεφύγουμε από αυτή τη συνήθεια.

Εάν έχεις ακόμα επαφή με τον πρώην σου, μπορείς πραγματικά να ξεφύγεις από αυτή τη συνήθεια και να τον δεις αποκλειστικά ως φίλο;

Μήπως κάποιο κομμάτι σου θα θέλει ακόμα να φλερτάρει μαζί του ή να τον εντυπωσιάσει;

Μήπως θα σου φανεί παράξενο όταν θα σου μιλήσει για μια νέα κοπέλα που γνώρισε, επειδή αυτά λένε οι φίλοι μεταξύ τους;Είναι καλή ιδέα να μείνετε φίλοι με τον πρώην σου;

Θα νιώθεις τύψεις εάν δεν γίνετε φίλοι με τον πρώην σου;

 Μερικές από εμάς όταν χωρίζουμε με έναν σύντροφο, νιώθουμε απίστευτες ενοχές όταν το παίρνουν άσχημα. Ο πρώην σου ίσως να σου έχει πει πόσο δύσκολο είναι για εκείνον,  πόσο φρικτά νιώθει και πόσο πολύ του λείπεις.

Παρ’ όλο που αυτό είναι φυσιολογικό, είναι άδικο για εσένα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να χειραγωγήσει τα συναισθήματα σου και να σε κάνει να νιώσεις ενοχές που δεν υπάρχεις πλέον στη ζωή του.

Σκέψου εάν θες να το κάνεις για να τον βοηθήσεις ή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου;

Και θυμήσου ότι είναι οκ να πράξεις εγωιστικά και να απομακρυνθείς από κάτι εάν θα το έκανες για τους λάθος λόγους.

Θα κρατήσει μια φιλία μεταξύ σας;

 Σχεδιάζεις να μείνετε φίλοι βραχυπρόθεσμα ή πιστεύεις ότι είναι μια ουσιαστική φιλία που θα διαρκήσει για πολλά χρόνια;

Σκέψου τι θέλεις να πάρεις από αυτή τ φιλία. Είναι κάτι που θα σου προσφέρει παροδική ανακούφιση μετά τον χωρισμό ή θέλεις αυτό το άτομο να συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή σου;

Μήπως το να μείνετε φίλοι με τον πρώην σου είναι ο εύκολος δρόμος;

Μήπως είναι εύκολος δρόμος για να διαχειριστείς τον χωρισμό; Ορισμένες φορές μπορεί να είναι πιο εύκολο να κρατήσεις κάποιον στη ζωή σου ακόμα και αν δεν τον χρειάζεσαι πραγματικά.

Σε γλιτώνει από τις άσχημες συγκρούσεις, από το να νιώθεις τύψεις και δεν χρειάζεται να έρθεις αντιμέτωπη με την αμηχανία του να μην είσαι πλέον μαζί του. Νιώθεις επίσης και πιο άνετα καθώς δεν χρειάζεται να ξεχωρίσετε τα πράγματά σας, να του δώσεις τις μπλούζες και τα φούτερ του. Σίγουρα είναι πιο ασφαλές για τα συναισθήματα σου από το να χωρίσετε μία και έξω.

Αλλά, αξίζει πραγματικά;

Θα ήσουν εντάξει εάν γνώριζες κάποιον που ήταν φίλος με την πρώην του;

Αντέστρεψε την κατάσταση και σκέψου το μέλλον. Ακόμα και αν τώρα σου φαίνεται απίθανο να βρεις κάποιον άλλο, αναλογίσου το εξής:

Εάν γνώριζες κάποιον ο οποίος ήταν φίλος με την πρώην του, πως θα ένιωθες για αυτό; Θα είχες δεύτερες σκέψεις για το αν παίζει κάτι μεταξύ τους ακόμα ή θα ανησυχούσες για το αν υπήρχαν ανοιχτοί λογαριασμοί ανάμεσα τους;

Θα αναρωτιόσουν αν έχουν τελειώσει τα πράγματα μεταξύ τους; Θα σε άγχωνε και θα έκανε να νιώθεις ανασφάλεια;

Φυσικά, μπορεί να ήσουν οκ με αυτό, αλλά αξίζει να το επεξεργαστείς από μια διαφορετική οπτική. Αξίζει να γίνεις φίλη με τον πρώην σου όταν υπάρχει η πιθανότητα να επηρεάσει τις μελλοντικές σου γνωριμίες και σχέσεις;

Θες να βελτιώσεις τις προσωπικές σου σχέσεις; Δες εδώ

Τι θα συμβεί αν δεν μπορέσεις να ξεπεράσεις τα συναισθήματα που έχεις για εκείνον;

 Ας υποθέσουμε ότι αποφασίζεις να μείνετε φίλοι και ξεκινάτε να περνάτε χρόνο ως φίλοι. Τι θα συμβεί όμως αν ξεκινήσεις να έχεις πάλι ερωτικά συναισθήματα; Πιθανότατα θα καταλήξεις απίστευτα μπερδεμένη.

Φαντάσου ότι είστε έξω για φαγητό, ως φίλοι και η συζήτηση σας σου θυμίζει κάτι από τα παλιά. Είναι όλα τόσο όμορφα και οικεία και αρχίζεις να αναπολείς τις χαρούμενες σας στιγμές ως ζευγάρι. Σκέφτεσαι πόσο όμορφος είναι και ένα κομμάτι σου νιώθει απίστευτη έλξη.

Πολλές από εμάς πιστεύουμε ότι μπορούμε απλά να «σβήσουμε» τα συναισθήματά μας, ότι η χημεία σιγά σιγά εξαφανίζεται, αλλά εάν θέλεις να μείνεις φίλη με τον πρώην σου αυτό από μόνο του ίσως να σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα κάτι που δεν μπορείς να ξεπεράσεις.

Εάν είσαι άνετη με όλα αυτά, κάνε το. Εάν όμως ανησυχείς ότι μπορεί να μην είναι καλή ιδέα, χρειάζεται να σκεφτείς τι μπορεί να συμβεί εάν ανακαλύψεις ότι έχεις ακόμα συναισθήματα για εκείνον.

Δεν θέλω να σε τρομάξω αλλά χρειάζεται να καταλάβεις ότι μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή σου αυτή η απόφαση και καλό είναι να αξιολογήσεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Εάν ανησυχείς ότι μπορεί να πληγωθείς και να αγχωθείς με ένα τέτοιο σενάριο, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν αξίζει να το κάνεις. Εάν θέλεις να μείνετε φίλοι με τον πρώην σου, θα πρέπει να θέσεις κάποια όρια και να δεις απλά πως θα εξελιχθεί, ούτως ή άλλως γνωρίζεστε πολύ καλά.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.