Τι να κάνεις όταν δεν σε Εμπιστεύεται - Women's Bible

Τι να κάνεις όταν δεν σε Εμπιστεύεται

Τι να κάνεις όταν δεν σε εμπιστεύεται

Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε ευτυχισμένης σχέσης. Χωρίς αυτή δεν μπορεί να είναι υγιής επειδή όταν δεν σε εμπιστεύεται σημαίνει ότι αντιμετωπίζει έντονα συναισθήματα όπως φόβο, δυσφορία και θυμό, που είναι καταστροφικά για τη σχέση.

Έτσι, η μεταξύ σας επαφή γίνεται πηγή έντονου άγχους για εκείνον αντί να του προσφέρει ασφάλεια και θετικά συναισθήματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι με θέματα εμπιστοσύνης δεν μπορούν να έχουν όμορφες και ευτυχισμένες σχέσεις.

Όμως, θα πρέπει να βγουν έξω από την ζώνη ασφαλείας τους, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν την ανασφάλεια αυτή.

Γιατί όμως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν θέματα εμπιστοσύνης;

Ο κόσμος είναι ένα σκληρό μέρος και οι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται πάντα με καλοσύνη στους γύρω τους.

Ο φόβος και ο θυμός οδηγούν πολλές φορές την ανθρώπινη συμπεριφορά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί ο σύντροφός σου να αντιμετωπίζει προβλήματα με την εμπιστοσύνη, αλλά ας δούμε τα πιο βασικά.

Γιατί δεν με εμπιστεύεται;

#1 Είχε αρκετές δυσλειτουργικές σχέσεις στη ζωή του

 Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε ασταθές ή δυσλειτουργικό περιβάλλον, συνήθως αποκτούν λάθος αντίληψη για το πως λειτουργούν οι σχέσεις.

Έχουν δει πως συμπεριφέρονταν οι γονείς τους ο ένας στον άλλο και πιστεύουν ότι αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι σχέσεις.

Επομένως, δημιουργούν σχέσεις πιστεύοντας ότι θα συμβεί το χειρότερο. Η δυσπιστία τους χτίζεται πάνω στην πεποίθηση ότι θα πληγωθούν όπως και να έχει. Έτσι η συναισθηματική απόσταση τους βοηθάει να διαχειριστούν το πως νιώθουν.

#2 Έχει απατηθεί ή κακοποιηθεί από προηγούμενες σχέσεις

 Όταν σε έχουν απατήσει ή έχουν καταστρέψει κάθε θετικό συναίσθημα και πεποίθηση που έχεις είναι λογικό να αλλάξει η αντίληψη που έχεις για τον κόσμο.

Δεν είναι απλή υπόθεση να σου προδίδουν την εμπιστοσύνη. Έτσι, ο σύντροφός σου μπορεί να ήρθε αντιμέτωπος με γεγονότα που διαστρέβλωσαν την εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Ίσως να αναρωτήθηκε γιατί διάλεξε μια τέτοια σύντροφό, ποια σημάδια δεν είδε εγκαίρως με αποτέλεσμα να αρχίσει να μειώνεται η αυτοεκτίμηση του.

Η απιστία ή η κακομεταχείριση από κάποιον που αγαπάς και σέβεσαι είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει βαθιά κάποιον.

#3 Κάποιος πρόδωσε την εμπιστοσύνη του

Ορισμένες φορές συμβαίνουν διάφορα στις σχέσεις και τα ζευγάρια προσπαθούν να βρουν λύσεις προκειμένου να παραμείνουν μαζί.

Αλλά, κάποιες φορές δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις. Είναι δύσκολο να εμπιστευτείς εάν έχεις ένα παρελθόν γεμάτο ανθρώπους ανάξιων εμπιστοσύνης. Ειδικά η απιστία είναι ένα κομμάτι που δύσκολα αναρρώνουν οι περισσότεροι από αυτό.

Για να το ξεπεράσεις και να μπορέσεις να συγχωρέσεις, χρειάζεται να δουλέψει κανείς με τον εαυτό του προκειμένου να διαχειριστεί όλα αυτά τα συναισθήματα που έχουν προδώσει την εμπιστοσύνη του.

Αυτά τα συναισθήματα περιλαμβάνουν την καχυποψία, τον φόβο για το αν θα ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο ξανά, ακόμα και αν είναι αποφασισμένος να μην αφήσει κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί.

Δεν μπορούν να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι αυτό. Κάποιες φορές μια σχέση φτάνει στο σημείο που δεν υπάρχει γυρισμός και χρειάζεται να τελειώσει.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν όταν ο σύντροφός σου δεν σε εμπιστεύεται;

Θέσε όρια – Τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι

Η ύπαρξη ορίων είναι ένα απαραίτητο κομμάτι για να προστατεύεις τον εαυτό σου από το άγχος το οποίο προκύπτει δουλεύοντας με τέτοια προβλήματα μέσα στη σχέση.

Βοηθούν με το να εξομαλύνουν συναισθήματα, προσδοκίες και συμπεριφορές που προέρχονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης. Υπάρχουν λογικές αλλά και παράλογες προσδοκίες που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Για παράδειγμα:

Λογικές απαιτήσεις στη σχέση
  • Να ενημερώνεις τον σύντροφό σου για το που πας και πότε θα επιστρέψεις σπίτι σας.
  • Να ενημερώνεις επίσης όταν δεν είστε σε κοινό μέρος για μεγάλες περιόδους.
  • Να μην έχετε μυστικά σχετικά με το που πηγαίνετε και το τι κάνετε.
Παράλογες απαιτήσεις στη σχέση
  • Να ελέγχει την επικοινωνία σου με τους φίλους και την οικογένεια σου.
  • Να ελέγχει το πότε θα δεις τους φίλους και την οικογένεια σου.
  • Να σε αναγκάζει να του λες για το που είσαι κάθε μία ώρα όταν δουλεύεις ή είσαι έξω με φίλους.
  • Να χρησιμοποιεί συσκευές που εντοπίζουν την τοποθεσία σου.
  • Να σε κατηγορεί ότι τον απατάς χωρίς αιτία.Τι να κάνεις όταν δεν σε εμπιστεύεται

Είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε ποια είναι τα προσωπικά σας όρια και να δείξετε σεβασμό ο ένας στον άλλο όσον αφορά προβλήματα εμπιστοσύνης, ποια από αυτά είσαι πρόθυμη να ανεχτείς και ποια όχι.

Σίγουρα, δεν είναι όλες οι καταστάσεις άσπρο ή μαύρο, ποτέ όμως δεν πρέπει να ανεχτείς να σε ελέγξει ή να σε κακομεταχειριστεί επειδή αυτό τον κάνει να νιώθει άνετα.

Αυτό θα σε πληγώσει πιο πολύ μακροπρόθεσμα και δεν θα βοηθήσει και τον σύντροφό σου. Δεν είσαι η μπέιμπι-σίτερ του. Χρειάζεται να μάθει να αναρρώνει μόνος του από τα τραύματα του αλλά και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του.

Για να βελτιώσεις δραστικά τη σχέση σου, δες εδώ

Μάθε τις προσδοκίες σου – Για τώρα και για το μέλλον

Υπάρχει λόγος που κάποιος δεν εμπιστεύεται στη σχέση του. Και δεν πρόκειται να τον διορθώσουν εάν δεν είναι πρόθυμοι να δουλέψουν σκληρά πάνω σε αυτό το πρόβλημα.

Σίγουρα απαιτεί παραπάνω δουλειά από το να διαβάσει άρθρα στο διαδίκτυο ή να συμβουλευτεί κάποιον φίλο. Αυτή η προσδοκία θα πρέπει να συναντήσει την πράξη όποτε είναι δυνατό.

Ίσως να μην μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό, αλλά θα πρέπει να το επιδιώξει όταν θα είναι πιο σταθερός οικονομικά.

Η δική σου πρωταρχική προσδοκία από εκείνον θα πρέπει να είναι το να αποδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι πρέπει να επιλυθεί. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, τότε να ξέρεις ότι δεν θα είναι συναισθηματικά διαθέσιμος και η σχέση σας δεν θα είναι υγιής για πολύ ακόμα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει.

Ξεκαθάρισε τι θέλεις. Να θυμάσαι πάντα ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις κάποιον που δεν θέλει ο ίδιος να βοηθήσει τον εαυτό του και φυσικά δεν μπορεί να διορθώσεις εσύ το πρόβλημα για εκείνον.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να του παρέχεις οποιαδήποτε υποστήριξη θεωρείς ότι είναι δίκαιη και κατάλληλη.

Εστίασε στο να χτίσεις εμπιστοσύνη – Δείξε την πρώτη

 Η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να εδραιωθεί εάν ο σύντροφός σου δεν σε βλέπει ως άτομο άξιο εμπιστοσύνης.

Το να δείχνεις ότι είσαι άξια αυτής της εμπιστοσύνης που τόσο χρειάζεται δεν είναι τόσο περίπλοκο ή δύσκολο όπως πιστεύουν οι άνθρωποι.

Έχει να κάνει με πράγματα όπως το να τηρείς όσα λες, να μην καθυστερείς σε συναντήσεις σας, να παίρνεις τηλέφωνο και να μην το ξεχνάς και να είσαι ειλικρινής σε όσα λες και κάνεις.

Αυτές οι μικρές κινήσεις ενισχύουν όσα λες στα μάτια του και τον βοηθούν να αφεθεί και να κάνει την σύνδεση.

Όταν δεν τηρείς τις υποσχέσεις σου φαίνεται και έχει μεγάλη σημασία για κάποιον που δυσκολεύεται με την εμπιστοσύνη. Εάν θέλεις λοιπόν να σε εμπιστευτεί τότε θα πρέπει και συ να είσαι άξια αυτής της εμπιστοσύνης.

Να είσαι υπομονετική – Επίτρεψε του να επιλύσει το πρόβλημα

 Η υπομονή είναι μια ποιότητα που φθίνει στην σημερινή κοινωνία. Είμαστε όλοι τόσο απασχολημένοι, έχουμε τόσα πολλά πράγματα να κάνουμε και έχουμε συνηθίσει την άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών μας μέσω της τεχνολογίας.

Ωστόσο, η πορεία της βελτίωσης και εξέλιξης του εαυτού δεν είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε μία νύχτα.

Για να «κλείσεις» πληγές χρειάζονται χρόνος, επίμονη και συνεχή προσπάθεια αλλά και σκληρή διαρκή δουλειά. Χρειάζεται λοιπόν, να έχεις υπομονή όταν ο σύντροφός σου είναι κάποιος που επιλύει τα θέματα εμπιστοσύνης του.

Χρειάζεται χρόνος για να βρει πιο υγιείς τρόπους να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του μέσα στη σχέση. Θα υπάρχουν λοιπόν, αναπόφευκτα διαφωνίες και δυσφορία καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας του. Έτσι είναι χρήσιμα και αναγκαία τα όρια μεταξύ σας όπως και η κατανόηση. Εάν έχεις την υπομονή να το κάνεις αυτό θα διαπιστώσεις ότι με τον καιρό θα χτίζετε εγγύτητα στη σχέση καθώς και σεβασμό.

Δυστυχώς, δεν είναι όλοι πρόθυμοι να επεξεργαστούν και να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Ίσως να μην έχουν τα μέσα ή να μην έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ή μπορεί ακόμα να είναι εγωιστές.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, θα πρέπει να αποφασίσεις εάν η σχέση στην οποία βρίσκεσαι είναι μια υγιής επιλογή για εσένα.

Μπορεί και να μην είναι. Και αυτό είναι οκ.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.