Η Προδοσία είναι κι αυτή κομμάτι της ζωής - Women's Bible

Η Προδοσία είναι κι αυτή κομμάτι της ζωής

Η Προδοσία είναι κι αυτή κομμάτι της ζωής

Δεν είναι ποτέ ευχάριστο οι ανθρώπινες σχέσεις μας να βιώνουν μία προδοσία οποιασδήποτε μορφής. Είναι ολέθριο για την ψυχή μας να αισθανθούμε την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, την απιστία, οτιδήποτε μαρτυρεί πως ο άλλος άνθρωπος δεν ήταν συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις που αφορούν την πιστότητα στο πρόσωπό μας.

Η προδοσία είναι ένα βίωμα που για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, σημαίνει κάτι διαφορετικό.

Άλλοι το βίωσαν ως την οριστική εγκατάλειψη της εμπιστοσύνης τους στους ανθρώπους, ενώ άλλοι αναλογίστηκαν και τις δικές τους ευθύνες ως προς το παιχνίδι της προδοσίας που τους παίχτηκε, προσπαθώντας να βελτιωθούν ως άνθρωποι. Πάντοτε όμως, εμπεριέχει μέσα της πόνο, αίσθημα αδικίας, συναισθηματική επιβάρυνση, δάκρυα και θυμό.

Προδοσία μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση

Η προδοσία αφορά όλες τις ανθρώπινες σχέσεις: τις οικογενειακές, τις συναισθηματικές, τις φιλικές, τις επαγγελματικές.

Υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι η χειρότερη προδοσία που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, είναι εκείνη που προέρχεται από φιλικό πρόσωπο. Και αυτό, διότι ίσως να μας πληγώνει το γεγονός πως ένας άνθρωπος που εμπιστευτήκαμε μετά από ώριμη σκέψη μας έκανε τελικά κάποιο κακό, μικρότερο ή μεγαλύτερο.

Ο έρωτας από την άλλη, σε οδηγεί να εξιδανικεύεις τον άλλο και να παραβλέπεις τις όποιες αρνητικές του πλευρές, οι οποίες και είναι βέβαιο πως υπάρχουν.

Πότε μπορούμε να πούμε πως βιώσαμε μία προδοσία; Προδοσία μπορούμε να αισθανθούμε από ένα φίλο όταν μας εγκαταλείπει σε μία δική μας δύσκολη στιγμή, από ένα σύντροφο ο οποίος μας απάτησε ή μας εγκατέλειψε δίχως να μας μιλήσει, από έναν γονιό που πάντοτε έκανε διακρίσεις εις βάρος μας και δε μας αγάπησε ποτέ ουσιαστικά.Η Προδοσία είναι κι αυτή κομμάτι της ζωής

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πάντοτε όταν βιώνουμε μία προδοσία, αισθανόμαστε πολλές και διάφορες σκέψεις να κατακλύζουν το μυαλό μας. Μπορεί να αισθανθούμε πως φέρουμε ευθύνη για τη συμπεριφορά του άλλου, μπορεί να υπάρξουν μέσα μας έντονες σκέψεις εκδίκησης, ενδέχεται να θολώσει ακόμα και η ίδια η λογική η οποία υπάρχει για να μας αποτρέπει από ανόητες ενέργειες.

Είναι συχνό φαινόμενο όταν βιώνουμε μία προδοσία να οδηγηθούμε σε μία καθολική απόρριψη των ανθρώπων τους οποίους ξεκινάμε να βλέπουμε ως εχθρούς και ως κάποιους που θέλουν να μας βλάψουν. Μία γυναίκα, για παράδειγμα, μπορεί στο πρόσωπο κάθε άνδρα να ξεκινήσει να βλέπει τον πρώην σύντροφο που την πλήγωσε και να καταλήξει να ταυτίσει όλους τους άλλους ανθρώπους με τον κακό σύντροφο.

Αυτή η άμυνα του εαυτού μας η οποία ίσως να έχει και λογική υπόσταση, καθώς προσπαθεί να μας προστατεύει από κάποιο καινούργιο συναισθηματικό πλήγμα, μπορεί να μας απομακρύνει από ανθρώπους που θέλουν πραγματικά να μας αγαπήσουν και να μας δώσουν προσοχή και βοήθεια.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κακοί. Μπορούμε μεν να ξεκινήσουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί με τους ανθρώπους, χωρίς όμως αυτό να μας οδηγήσει και στην άλλη υπερβολή του να βλέπουμε όλους τους ανθρώπους σαν εχθρούς.

Αν σε ξεγέλασαν πρόσφατα, πρέπει να σταθείς και πάλι στα πόδια σου. Δες εδώ

Πάντα θα υπάρχει

Η προδοσία αν το φιλοσοφήσει και κάποιος, υπάρχει και αυτή μέσα στο παιχνίδι της ζωής. Είναι ένα ιδιαίτερα θλιβερό και επίπονο βίωμα, όμως μπορεί να υπάρχει ώστε να σε διδάξει και τη δική σου ευθύνη απέναντι σε αυτό που συνέβη.

Για παράδειγμα, μπορεί να σε ωθήσει να σκεφτείς: για ποιο λόγο αυτός ο άνθρωπος μου φέρθηκε έτσι; Γιατί τον εμπιστεύτηκα αφού δεν έπρεπε και, κυρίως; γιατί του επέτρεψα να μου φερθεί έτσι;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε κάθε φορά που βιώνουμε μία προδοσία, είναι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να απομακρυνθούμε από τον άνθρωπο που μας έβλαψε. Θα μας βοηθήσει να προσπαθήσουμε να φέρουμε άλλους ανθρώπους κοντά μας, να μιλήσουμε σε ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης ή σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για τα αρνητικά συναισθήματα που είναι λογικό πως βιώνουμε.

Η προδοσία είναι και αυτή ένα κομμάτι της ζωής. Όσο και αν μας πληγώνει, πρέπει να αποδεχτούμε πως η ζωή εμπεριέχει και ψεύτικές σχέσεις και αυτό να το δούμε ως την ευκαιρία να διεκδικήσουμε τις σχέσεις που μας αξίζουν..

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.