Πως να βρίσκεις λύση στα Προβλήματα σου - Women's Bible

Πως να βρίσκεις λύση στα Προβλήματα σου

Πώς να βρίσκεις λύση στα προβλήματα σου

Ας το παραδεχτούμε, το να ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους για τα δικά σου προβλήματα και τις δικές σου «ατυχίες» είναι πολύ πιο εύκολο απο το να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεων σου.

Σου γλυτώνει χρόνο και κόπο και παράλληλα είναι ανώδυνο. Αυτό που  δύσκολα αντιλαμβανόμαστε όμως, είναι πως όταν κατηγορούμε ένα άλλο άτομο ή μια κατάσταση ταυτόχρονα του δίνουμε και εξουσία, διότι έτσι υιοθετούμε τον ρόλο του θύματος και διαιωνίζουμε το πρόβλημα και την «ατυχία» μας.

Όταν εστιάζουμε στα προβλήματα ταυτόχρονα θέτουμε τον εαυτό μας σε ένα «πλαίσιο», για παράδειγμα «δεν μπορω να κάνω το ταξίδι που ονειρεύομαι στο εξωτερικό διότι είναι ακριβό και δεν έχω τα λεφτά».

Με αυτή την σκέψη έχεις ήδη τοποθετήσει τον εαυτό σου σε ένα «προβληματικό πλαίσιο». Αυτό το πλαίσιο λοιπόν, περιορίζει τις σκέψεις μας και δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε σφαιρικά. Για να είσαι σε θέση να φέρεις θετικά αποτελέσματα στον εαυτό σου πρέπει να βγεις απο το πλαίσιο του προβλήματος και να αναλάβεις δράση ώστε να εξασφαλίσεις  τον δρόμο που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.

Όταν κάτι πάει στραβά στη ζωή μας και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, έχουμε την τάση να αναλύουμε τι είναι αυτό που δεν κάνουμε σωστά. Τα πιο συνηθισμένα πράγματα που σκεφτόμαστε είναι:

  • Γιατί όλα μου πάνε στραβά;
  • Κάποιος ή κάτι πρέπει να φταίει που αντιμετωπίζω αυτό το πρόβλημα.
  • Γιατί τόσο καιρό να έχω συνεχώς το ίδιο πρόβλημα;
  • Γιατί μου δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα;
  • Γιατί δεν έχω κάνει κάτι γι’αυτό το πρόβλημα;

Δες τα προβλήματα από άλλη οπτική

Το να αναρωτιόμαστε τι μπορεί να φταίει και τα συνεχόμενα «γιατί» είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, διότι έτσι αναγκαζόμαστε να εισχωρήσουμε στα βαθύτερα αίτια του προβλήματος, γινόμαστε αμυντικοί και απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο απο την εύρεση της λύσης στα προβλήματα μας.

Αντιθέτως πρέπει να σκεφτόμαστε πως να αναλάβουμε δράση:

  • Να σκεφτόμαστε οτι θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά, όχι πίσω.
  • Να σκεφτόμαστε τα πραγματικά αποτελέσματα που θέλουμε να επιτύχουμε.
  • Να μελέταμε τις προηγούμενες μας επιτυχίες και να τις προσαρμόζουμε με τρόπο που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα.
  • Να μαθαίνουμε απο τις επιτυχίες των άλλων.

Πως να λύνεις προβλήματα αντί να τα δημιουργείς

Για να βγεις λοιπόν φίλη μου από το προβληματικό πλαίσιο που δημιούργησες πρέπει να επαναδιατυπώσεις και να σκεφτείς με τρόπο που θα σε κάνει να αναλάβεις δράση.

Ο τρόπος που θα έπρεπε να σκεφτείς στο απλό παράδειγμα του προβλήματος που ανέφερα πιο πάνω είναι ο εξής: “Θέλω να κάνω το ταξίδι που ονειρεύομαι στο εξωτερικό και πρέπει να βρω τρόπο να συγκεντρώσω τα χρήματα!”.

Κατάλαβες τι έγινε μόλις τώρα;

Όχι μόνο βγήκες από το πλαίσιο αλλά σκέφτεσαι και με τρόπο ο οποίος θα σε κάνει να αναλάβεις δράση. Δεν υπάρχει για σένα κάποιο πρόβλημα, υπάρχει μόνο ο παράγοντας “χρήματα”, δηλαδή ένα μικρό εμπόδιο στο δρόμο σου που είσαι ήδη πεπεισμένη ότι θα το βγάλεις από τη μέση.

Φέρε στο μυαλό σου μια στιγμή του παρελθόντος που ήσουν «παγιδευμένη» σε ένα πρόβλημα και σου ήταν αδύνατον να βρεις οποιαδήποτε λύση. Ίσως να είσαι σε μια τέτοια κατάσταση ακριβώς αυτή τη στιγμή.

Ρώτα λοιπόν τον εαυτό σου: 1. Εστιάζω θετικά στο αποτέλεσμα που θελω να πετύχω; ή 2. Είμαι αρνητικά βυθισμένος στο συναίσθημα αυτής της στιγμής;

Ποιο απο τα δύο ερωτήματα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα;

Κατεύθυνε τον εαυτό σου να βρεί λύση

Το ανθρώπινο μυαλό είναι είναι σαν ένα σφουγγάρι που απορροφά πληροφορίες και βρίσκεται απασχολημένο όλη την διάρκεια της ημέρας. Όταν δεν είναι απασχολημένο, μπορεί να αρχίσει να βυθίζεται σε αρνητικές σκέψεις και στη συνέχεια αυτές οι σκέψεις θα σου προσφέρουν μόνο προβλήματα.

Ως μια δυναμική γυναίκα, αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να χρησιμοποιήσεις όλη σου την ευφυΐα και να κατευθύνεις το μυαλό σου στο μονοπάτι που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου.

Εάν μπορέσεις να δημιουργήσεις με την φαντασία σου ένα δυνατό και συναρπαστικό μέλλον για σένα, τότε το μυαλό σου θα κατευθύνει και τον τρόπο δράσης σου πιο γρήγορα και πιο εύκολα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πιο βασικό πράγμα για να πετύχεις τους στόχους σου είναι να δουλέψεις πάνω σε αυτό που θες.

Εσυ ξέρεις τι θες;

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.