Ποτέ ξανά Απαισιόδοξη: Μην Σαμποτάρεις τον Εαυτό σου - Women's Bible

Ποτέ ξανά Απαισιόδοξη: Μην Σαμποτάρεις τον Εαυτό σου

Αισιόδοξη, όχι Απαισιόδοξη: Το Μυστικό για να πετύχεις την Αλλαγή

Θέλω σήμερα να σου γράψω κάποια πράγματα για τη στάση σου απέναντι στη ζωή. Και ειδικά αν η στάση σου είναι περισσότερο απαισιόδοξη, αντί για αισιόδοξη.

Βλέπεις, υπάρχει κάτι κοινό που βλέπω ξανά και ξανά σε πολλές γυναίκες που δυσκολεύονται να γνωρίσουν έναν ποιοτικό άνδρα: έχουν χάλια στάση απέναντι στη ζωή. Το καταλαβαίνεις από τον τρόπο που μιλάνε για τους άλλους, για τον εαυτό τους, τους άνδρες, τις σχέσεις.

Όλα είναι μάταια, τίποτα δεν μπορεί να τις βοηθήσει, έχουν κάνει τόση δουλειά και τίποτα, οι άνθρωποι είναι χάλια κλπ κλπ. Άρα αναμενόμενο είναι που δεν έχουν καμία τύχη στο φλερτ. Γιατί να θέλει κάποιος να περάσει χρόνο με την κύρια μίζερη;

Όπως πάντα μου αρέσει να λέω, οι ερωτικές γνωριμίες είναι κατά 70% τρόπος σκέψης και 30% επικοινωνιακές δεξιότητες. Όμως αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλές γυναίκες είναι πως ως τρόπο σκέψης δεν εννοούμε να στέλνεις απλά «θετική ενέργεια» και άλλες new age αηδίες. Ο τρόπος σκέψης σου έχει μετρήσιμα, πρακτικά αποτελέσματα στον τρόπο που επικοινωνείς με τους γύρω σου. Και μια χάλια στάση προς τη ζωή θα σε κρατάει πίσω σε κάθε επίπεδο.

Όλοι θέλουν την αλλαγή, αλλά όχι την προσπάθεια

Για παράδειγμα, συχνά μου λένε διάφορες φίλες του site ότι έκαναν το Χ και το Υ για να βελτιώσουν την προσωπική τους ζωή αλλά δεν λειτούργησε. Επειδή δεν είδαν τα άμεσα αποτελέσματα που προσδοκούσαν, αποφάσισαν πως αυτό που δοκίμασαν είναι άχρηστο.

Όμως αυτό είναι ένα από τα μυστικά της προσωπικής βελτίωσης που κανείς δεν πρόκειται να σου πει: κανενός είδους βελτίωση δεν πρόκειται να είναι άμεση και στιγμιαία.

Αν θες να γίνεις καλή σε κάτι, χρειάζεται να δουλέψεις για αυτό. Και αυτό θα πάρει χρόνο. Ο ίδιος τρόπος σκέψης που εφαρμόζεται στο φλερτ, ισχύει και για εκείνες τις δίαιτες τύπου «χάσε όλα τα κιλά τώρα». Γιατί να κάνεις, σου λένε, όλα τα βαρετά πράγματα, όπως γυμναστική και καλύτερες διατροφικές συνήθειες, όταν μπορείς απλά να πάρεις ένα χάπι ή να τρως λάχανα για 30 μέρες και να γίνεις μοντελάκι;

Η πραγματική αλλαγή απαιτεί δουλειά. Όταν προσπαθείς να βελτιωθείς στο φλερτ, χρειάζεται πρώτα να «ξεμάθεις» λάθος συνήθειες χρόνων και δεκαετιών. Και αυτό απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, ειδικά αν θες να κάνεις μακροχρόνιες και υγιείς αλλαγές.

Το να προσπαθείς να πιέσεις τη διαδικασία και να δώσεις έμφαση στην ταχύτητα αντί στην ποιότητα σημαίνει ότι θα διατηρήσεις πολλές κακές συνήθειες, οι οποίες θα σε εμποδίσουν τελικά στο μέλλον.

Ο εγκέφαλός μας είναι τεμπέλης, θέλει να μείνει όπως είναι, αντί να κάνει την προσπάθεια να αναπτύξει νέα μοτίβα και συνήθειες. Χρειάζεται να έχεις κίνητρο και ενέργεια προκειμένου να νικήσεις την αδράνεια και να ξεπεράσεις τις δυσκολίες που θα συναντήσεις στη διαδρομή.

Εδώ είναι λοιπόν που παίζει ρόλο ο τρόπος σκέψης. Αν έχεις χάλια στάση για τη ζωή, είναι πρακτικά αδύνατο να βελτιωθείς καθώς συνεχώς εμποδίζεις η ίδια τον εαυτό σου.5 Γνώσεις για τη Ζωή που πρέπει να γνωρίζεις, Αισιόδοξη, όχι Απαισιόδοξη: Το Μυστικό για να πετύχεις την Αλλαγή

Απαισιόδοξη για πάντα

Υπάρχει μια φράση από τον Henry Ford, που λέει: «είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε πιστεύεις ότι δεν μπορείς, έχεις δίκιο».

Έχει απόλυτο δίκιο και έχει αποδειχτεί και επιστημονικά. Σε μια έρευνα που είχε γίνει στις ΗΠΑ, είχε διαπιστωθεί ότι οι απαισιόδοξοι άνθρωποι τα πάνε χειρότερα στις επιχειρήσεις, σε σχέση με τους αισιόδοξους, ακόμα και κατά 40%.

Η απαισιοδοξία αποτελεί έναν προγνωστικό δείκτη κακής απόδοσης σε κάθε επίπεδο, είτε είσαι αθλήτρια, φοιτήτρια, εργαζόμενη, είτε κι αν απλά θες να κάνεις έναν άνδρα να σε διεκδικήσει.

Το πρόβλημα είναι ότι η απαισιόδοξη περιμένει τα χειρότερα, και ως αποτέλεσμα αυτά είναι που συναντά. Όταν είσαι απαισιόδοξη ψάχνεις συνεχώς για τα προβλήματα, τα μειονεκτήματα, τα χειρότερα σενάρια. Αυτό σε αποθαρρύνει από το να κάνεις μεγαλύτερη προσπάθεια. Γιατί να κάνεις κάτι άλλο από το απολύτως απαραίτητο όταν πρόκειται έτσι κι αλλιώς να μην πάει καλά για εσένα; 

Η απαισιόδοξη πωλήτρια θα κάνει λιγότερες πωλήσεις γιατί θα κάνει λιγότερες προσπάθειες για πώληση. Παρομοίως και η απαισιόδοξη που ψάχνει κάποιον σύντροφο θα φροντίσει λιγότερο τον εαυτό της ή θα αποφύγει κάθε πιθανή γνωριμία και ραντεβού με κάποιον, επειδή «γνωρίζει» ότι δε θα καταλήξει κάπου καλά. Ή πάλι μπορεί να μην δοκιμάσει καν να φλερτάρει με τον γοητευτικό τύπο από τη σχολή χορού που της αρέσει, γιατί «σιγα μη γυρίσει εκείνος και την κοιτάξει».

Είναι σα να έχεις τη χειρότερη σούπερ δύναμη του κόσμου: την οξύνοια και τη σκέψη του Σέρλοκ Χόλμς, μόνο που τη χρησιμοποιείς μόνο για να διαπιστώσεις τι και που τα πράγματα θα πάνε χάλια.

Άρα σταδιακά γίνεσαι πιο παθητική, παίρνεις λιγότερα ρίσκα και χάνεις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, καθώς δεν τις αρπάζεις, όπως θα έκανε κάποια αισιόδοξη.

Γίνεσαι πιο αμυντική και τείνεις να υποθέτεις ότι όλα είναι ένα σημάδι ότι οι άλλοι (και οι άνδρες εν προκειμένω) δεν ενδιαφέρονται για εσένα. Τα αστεία σου είναι πικρά και σαρκαστικά, απαντάς άσχημα στα πειράγματα και το χιούμορ των άλλων και ως αποτέλεσμα απομακρύνεις τους ανθρώπους.

Οπότε δεν κάνει εντύπωση που η αρνητικότητα λειτουργεί ως ένας φαύλος κύκλος. Άλλωστε απαιτείται μεγάλη προσπάθεια ψυχικής επένδυσης προκειμένου να αντέξεις κάποια που είναι μόνιμα αρνητική και γκρινιάρα.

Θες να αλλάξεις και να αφήσεις πίσω το παρελθόν; Δες εδώ

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ήθελαν να διαθέσουν χρόνο και ενέργεια προκειμένου να διαπεράσουν αυτή την «πανοπλία» σου. Ως αποτέλεσμα: οι απαισιόδοξες γυναίκες έχουν λιγότερες και πιο ρηχές κοινωνικές επαφές σε σχέση με τις αισιόδοξες. Και οι λιγότερες κοινωνικές επαφές δημιουργούν λιγότερες ευκαιρίες να συναντήσεις κάποιον ωραίο τύπο.

Οπότε, με αυτόν τον τρόπο σκέψης, πρακτικά κόβεις τον εαυτό σου από το 99% των τρόπων να γνωρίσεις νέους πιθανούς συντρόφους. Και αυτό γιατί α) οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς αντιδρούν αρνητικά στους αρνητικούς ανθρώπους και β) έχεις προεξοφλήσει ότι τίποτα δεν θα πάει καλά.

Αλλά και οι γνωριμίες στον κοινωνικό κύκλο δεν πρόκειται να πάνε καλά γιατί θα έχεις λιγότερες φίλες που θα θέλουν να σε βάλουν στον κύκλο τους. Ακόμα και το online dating επηρεάζεται δυσμενώς από την απαισιοδοξία. Δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο ελκυστικό από κάποια που γκρινιάζει και παραπονιέται στα online post της.

Άρα ποια είναι η λύση για να μην είσαι απαισιόδοξη; Να παριστάνεις την χαζοχαρούμενη; Να υποκρίνεσαι ότι όλα είναι καλά, ενώ δεν είναι; Να έχεις μόνιμα ένα ψεύτικο χαμόγελο στο πρόσωπό σου;

Όχι, η λύση είναι να αποκτήσεις μια πιο θετική διάθεση απέναντι στη ζωή και στα όσα φέρνει. Και θα σου γράψω την επόμενη φορά πως γίνεται αυτό. Αν όμως βιάζεσαι, δες πρώτα εδώ.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.