Ντροπή και Φλερτ: Το μεγαλύτερο Εμπόδιο κρύβεται Μέσα σου - Women's Bible

Ντροπή και Φλερτ: Το μεγαλύτερο Εμπόδιο κρύβεται Μέσα σου

Ντροπή και Φλερτ: Το μεγαλύτερο Εμπόδιο κρύβεται Μέσα σου

Φέρε στο μυαλό σου όλες τις φορές που ήθελες να γνωρίσεις έναν άνδρα, τις προσπάθειες που έκανες να τον φλερτάρεις, τις επαφές που είχες με άνδρες στο παρελθόν και σκέψου. Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες;

Για αρκετές γυναίκες το βασικό πρόβλημα με τις ερωτικές γνωριμίες αλλά και με άλλου τύπου γνωριμίες είναι το λεγόμενο κοινωνικό άγχος.

Κάποιες αισθάνονται πως ότι και να πουν θα ακουστεί χαζό ή σαχλό, άλλες μένουν σε τετριμμένα και σοβαρά θέματα και δυσκολεύονται να ανοιχτούν και να κάνουν μια πιο προσωπική κουβέντα ή να πειράξουν τον άνδρα που έχουν απέναντι τους.

Φυσικά υπάρχουν και εκείνες που στα λόγια δεν τα πάνε άσχημα, ωστόσο, αρκετές από αυτές φοβούνται να εκφραστούν αυθεντικά, να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία για να οδηγήσουν τα πράγματα προς μια πιο στενή επαφή και περιμένουν ουσιαστικά από τον άνδρα να κάνει όλη τη δουλειά.

Τι φταίει;

Άσχετα από το στάδιο στο οποίο κάποια έχει κολλήσει και το εμπόδιο το οποίο βρίσκει μπροστά της, ο βασικός ένοχος είναι ο ίδιος. Το συναίσθημα του άγχους και της αβεβαιότητας.

Όσες δυσκολεύονται στην επικοινωνία, νιώθουν άγχος όταν μιλούν με άνδρες ή και ανθρώπους που δεν γνωρίζουν γενικότερα.

Ο φόβος της κοινωνικής κριτικής και της απόρριψης είναι τόσο μεγάλος που τις αναγκάζει να μείνουν στη ζώνη άνεσης τους και να αποφύγουν να βάλουν τον εαυτό τους σε μια θέση που μπορεί να εκτεθεί κοινωνικά βρίσκοντας κάποια δικαιολογία ή απλά υποκύπτοντας στο κοινωνικό άγχος.

Εκείνες που μένουν σε τετριμμένα και ασφαλή θέματα το κάνουν γιατί επίσης αγχώνονται.

Δυσκολεύονται να κάνουν τη κουβέντα πιο προσωπική ή να πειράξουν τον άνδρα που έχουν μπροστά τους από φόβο μην πουν κάτι απρεπές και χάσουν την ευκαιρία που έχουν. Μένουν στην ασφάλεια και έτσι δε μοιράζονται τις απόψεις τους, τα συναισθήματα τους και συνεπώς τον εαυτό τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναίκες που δεν αναλαμβάνουν καμία πρωτοβουλία. Μπορεί στο λεκτικό κομμάτι να τα πηγαίνουν καλά και να είναι εύγλωττες, αλλά δε θέλουν να δείξουν με έναν κάπως πιο εμφανή τρόπο στον άνδρα που τους αρέσει ότι ενδιαφέρονται, μέχρι να είναι σίγουρες πως εκείνος γουστάρει.

Η αβεβαιότητα τις αναγκάζει να περιμένουν το εξασφαλισμένο αποτέλεσμα και προτιμούν να δείχνουν τέλειες.Ντροπή και Φλερτ: Το μεγαλύτερο Εμπόδιο κρύβεται Μέσα σου

Γιατί όμως τόσες γυναίκες περιορίζονται τόσο πολύ από το άγχος;

Το άγχος στις κοινωνικές περιστάσεις είναι, ως ένα βαθμό, φυσιολογικό. Όταν όμως στέκεται εμπόδιο στη προσωπική και σεξουαλική μας ζωή τότε υπάρχει κάτι βαθύτερο.

Πίσω από το άγχος κρύβεται, πολύ καλά, ένα άλλο συναίσθημα, αυτό της ντροπής.

Ντροπή: το τέρας που σε κρατάει πίσω

Η ντροπή δεν είναι απλά η πεποίθηση ότι κάποιος έχει κάνει κάτι κακό ή ανάρμοστο, είναι το βαθιά ριζωμένο συναίσθημα που έχει κανείς για τον εαυτό του, ότι είναι ελαττωματικός, ότι δεν είναι αρκετά καλός και συνεπώς ότι δεν είναι απόλυτα αποδεκτός.

Αυτό επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά του και φυσικά τη ζωή του και τα αποτελέσματα που έχει με τους ερωτικούς του συντρόφους.

Η ντροπή είναι η βασική πηγή του άγχους και του φόβου ότι μπορεί μια γυναίκα να εκτεθεί και να αποκαλυφθούν οι αδυναμίες και οι ατέλειες της. Αυτό την αναγκάζει να κρυφτεί από τους υπόλοιπους. Να κρύβει τα συναισθήματά της, να κρύβει τις σκέψεις της, να κρύβει τη σεξουαλικότητα της και τις ανάγκες της.

Αποφεύγοντας όμως να τα εκφράσει όλα αυτά από το φόβο μη φανεί αδύναμη, ουσιαστικά κρύβει οτιδήποτε την κάνει ανθρώπινη και αποδυναμώνει την ικανότητα της για σύνδεση και επικοινωνία με έναν άνδρα.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους μια γυναίκα μπορεί να αισθάνεται ότι υπολείπεται ή ότι είναι ελαττωματική. Η εμφάνιση, η ευφυΐα, η εμπειρία στο σεξ, είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Το πως διαχειρίζεται κανείς τις αντιλήψεις αυτές επίσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κάποιες γυναίκες αποφεύγουν την επαφή με τους άνδρες έχοντας βρει καταφύγιο σε άλλες ασχολίες και εθισμούς.

Άλλες συμβιβάζονται με σχέσεις που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους καθώς θεωρούν ότι δεν μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο.

Άλλες φορούν μια μάσκα, προσπαθούν να δείχνουν τέλειες συνεχώς και αναζητούν τρόπους και μεθόδους για να αποφύγουν την απόρριψη και να έχουν εξασφαλισμένη αποδοχή.

Θες να μάθεις πως να αντιμετωπίσεις τη ντροπή και να φλερτάρεις αυτόν που σου αρέσει; Δες εδώ

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις την ντροπή είναι να εκθέσεις τις ατέλειες σου

Όλες οι παραπάνω στρατηγικές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Για τη γυναίκα που αγχώνεται κοινωνικά και αποφεύγει τους άνδρες θα έρθει κάποια στιγμή που θα αισθανθεί πως κάτι πρέπει να γίνει, πως ο καιρός έχει περάσει και πώς ο χρόνος λιγοστεύει.

Εκείνη που συμβιβάζεται σε μια σχέση που δεν την καλύπτει είναι σχεδόν σίγουρο πως θα το μετανιώσει. Για να διατηρηθεί μια σχέση δεν αρκεί μόνο ο αρχικός ενθουσιασμός, χρειάζεται επικοινωνία και σεβασμός. Αν δεν υπάρχουν αυτά τότε έχει εγκλωβιστεί σε μια δυσλειτουργική σχέση που της ρουφάει την ενέργεια και την ψυχική της υγεία.

Για τη γυναίκα πάλι που παριστάνει την τέλεια τα πράγματα επίσης δεν είναι καλά. Προβάλλοντας μια ψεύτικη εικόνα στην ουσία ενισχύει την πεποίθηση της πως χωρίς αυτή την τελειότητα δεν είναι αρκετή.

Γίνεται κτήμα της το ότι αν αφεθεί και δουν οι άλλοι τον πραγματικό της εαυτό θα την απορρίψουν. Οι μάσκες όμως και η τελειομανία πηγάζουν από ανασφάλεια, την οποία οι ψυχολογικά ασφαλείς και σταθεροί άνδρες μυρίζονται και φεύγουν μακριά.

Τελικά, ο τρόπος με τον οποίο φλερτάρει και επικοινωνεί μια γυναίκα με έναν άνδρα καθορίζει και τους άνδρες με τους οποίους καταλήγει.

Αν αισθάνεται ασφαλής με τον εαυτό της και επικοινωνεί αυθεντικά και ειλικρινά , θα τραβήξει άνδρες που και αυτοί αισθάνονται ασφαλείς και είναι ειλικρινείς. Αν πάλι είναι ανασφαλής και προβάλει μια ψεύτικη εικόνα θα τραβήξει άνδρες που έχουν ανασφάλειες.

Όποιο και αν είναι λοιπόν το εμπόδιο που συναντάς πιο συχνά στο φλερτ, ρίξε μια ειλικρινή ματιά στη συμπεριφορά σου, στο γιατί δεν μιλάς με άνδρες, γιατί δεν τους πειράζεις, γιατί δεν μιλάς για πιο προσωπικά ζητήματα και γιατί δυσκολεύεσαι να τους δείξεις ότι σου αρέσουν.

Όλοι μας έχουμε ανάγκες για σχέση, για σεξ, για έρωτα και κατανόηση. Αν δεν αναλάβεις εσύ δράση προκειμένου να καλυφθούν, τότε ποιος θα το κάνει;

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.