5 Τρόποι για να έχεις Υγιή Σχέση με τον Eαυτό σου - Women's Bible

5 Τρόποι για να έχεις Υγιή Σχέση με τον Eαυτό σου

5 Τρόποι για να Έχεις Υγιή Σχέση με τον Eαυτό σου

Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν υγιή σχέση με τον εαυτό τους, καθώς δεν αποδέχονται το ποιοι πραγματικά είναι. Ίσως δυσκολεύεσαι κι εσύ να σε αποδεχτείς όπως ακριβώς είσαι και να δεις την πραγματική ομορφιά που αντανακλάς από μέσα σου σαν άνθρωπος.

Εσύ, όπως και πολλές άλλες γυναίκες, πιθανόν να έχεις περάσει αρκετό χρόνο από τη ζωή σου προσπαθώντας να διορθώσεις σημεία του εαυτού σου απλά και μόνο για να σε αποδεχτούν οι άλλοι, αντί να δώσεις πραγματική έμφαση στο ποιά είσαι και τί πραγματικά θες εσύ προσωπικά από τη ζωή σου.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποδεχόμαστε πρώτα εμείς οι ίδιες τον εαυτό μας και να μη προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας για κανέναν άλλο. Κάπως έτσι, θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να σε δει όπως πραγματικά είσαι.

Και αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθείς πλέον από το ανεπαρκές αίσθημα του να παριστάνεις κάτι ή κάποια που δεν είσαι, ή να μιλάς και να φέρεσαι με τρόπο που δε συνάδει με την προσωπικότητά σου.

Δυστυχώς, η πλειονότητα έχει μεγαλώσει με την άποψη ότι ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο για να ζήσουμε με τις επιταγές που μας επιβάλλουν άλλοι ή προσπαθούμε να χωρέσουμε σε κουτάκια προκειμένου να βρούμε τη σωστή δουλειά ή τον σωστό σύντροφο, και γενικότερα να κάνουμε οτιδήποτε περιμένουν οι άλλοι από εμάς.

Όμως, μην αφήνεις τα θέλω των άλλων να σε επηρεάζουν. Διότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε μοναδικοί και χρειάζεται να αποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε την ατομικότητά μας.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σε παροτρύνω να αρχίσεις να εξερευνείς τις αρετές σου και να ξεκινήσεις να αποδέχεσαι το ποιά είσαι, προκειμένου να χτίσεις μια υγιή σχέση με τον εαυτό σου. Κάπως έτσι θα φτάσεις πιο κοντά στην ευτυχία που αναζητείς.

Το να μάθεις να είσαι χαρούμενη με εσένα και να έχεις υγιή σχέση με τον εαυτό σου, δε θα συμβεί ως διά μαγείας σε μια νύχτα. Για να κατακτήσεις αυτή τη κορυφή χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία που είχες ως τώρα.

Παρακάτω θα δούμε 5 τρόπους ώστε να καταφέρεις να δομήσεις μια υγιή σχέση με τον εαυτό σου:

1. Να είσαι ευγνώμων για το σώμα σου

Εν τέλει, όσα έχουν σημασία στη ζωή, δεν έχουν σίγουρα να κάνουν με το αν περνάς αρκετό χρόνο μπροστά στον καθρέφτη προκειμένου να φρικάρεις με την εμφάνισή σου ή το βάρος σου.

Αυτό που έχει σημασία, είναι όλα τα σημαντικά πράγματα που απαρτίζουν τη ζωή σου, όπως ο χρόνος που περνάς με την οικογένεια και τους φίλους σου, και κατά βάση το ότι είσαι υγιής ώστε να μπορείς να τα απολαμβάνεις όλα αυτά.

Αντί να κατηγορείς τον εαυτό σου στον καθρέφτη, άλλαξε τακτική και πέρασε λίγα λεπτά την ημέρα, ας πούμε καθώς ντύνεσαι, ώστε να αρχίσεις να δείχνεις πιο συχνά ευγνωμοσύνη προς το σώμα σου. Επομένως, άνοιξε τα μάτια σου και παρατήρησε τα όμορφα σημεία πάνω σου.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που δείχνουν ενεργά ευγνωμοσύνη στον εαυτό τους και το σώμα τους, είναι υγιέστεροι, λιγότερο καταθλιπτικοί, και πιο ανθεκτικοί σε δύσκολους καιρούς.

Και αν στην αρχή δυσκολεύεσαι και δε μπορείς να βρεις κάτι για τον εαυτό σου, στάσου μπροστά στον καθρέφτη μέχρι να βρεις έστω και ένα θετικό – και εγγυώμαι πως αν κάνεις την αρχή, τότε η λίστα με όλα όσα αγαπάς και εκτιμάς πάνω σου θα μεγαλώνει σταδιακά.

2. Προκειμένου να έχεις υγιή σχέση με τον εαυτό σου, να φροντίζεις το σώμα σου

Με το να φροντίσεις το σώμα σου, να πας για ένα αναζωογονητικό μασάζ, να αθλείσαι τακτικά και να έχεις επίγνωση του τι καταναλώνεις, θα σε βοηθήσει σημαντικά όχι μόνο να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου, αλλά και να εξασκείς τακτικά τα οφέλη της αυτοφροντίδας.

Όσο περισσότερο συμπεριφέρεσαι στο σώμα σου με την αγάπη και τη φροντίδα που του αξίζει, τόσο περισσότερο θα μάθεις να το αγαπάς πιο φυσικά με τον καιρό και το ίδιο θα κάνει κι αυτό για σένα. Κι έτσι, θα καταφέρεις να έχεις υγιή σχέση με τον εαυτό σου. 5 Τρόποι για να Έχεις Υγιή Σχέση με τον Eαυτό σου

3. Σταμάτα να προσπαθείς να είσαι τελειομανής

Αν είσαι τελειομανής, ίσως περνάς αρκετό χρόνο για να ετοιμαστείς να βγεις και κάπως κολλάς στις λεπτομέρειες, πιέζοντας τον εαυτό σου να μοιάζει με συγκεκριμένο τρόπο κάθε φορά. Και αυτό σίγουρα κουράζει κάποια στιγμή.

Γι’ αυτό λοιπόν είμαι εδώ για να σου πω να σταματήσεις να το κάνεις επιτέλους!

Κάποιες έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι η τελειομανία συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη.

Επομένως, πάψε να χαραμίζεις τον χρόνο σου στο να λες πως δεν είσαι αρκετά καλή ή να προσπαθείς να κρύψεις τις «ατέλειες». Αντ’ αυτού, ήρθε η ώρα να δώσεις τον χρόνο σου στο να μάθεις να αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως πραγματικά είναι, ακόμα και τα σημεία που θεωρείς «ατελή».

Κάποιος που μπορεί να μάθει να δέχεται και να αγαπά τον εαυτό του, αυτομάτως θα αποπνέει αυτοπεποίθηση και ομορφιά μέσα και έξω, και θα προσελκύσει πιο θετικούς ανθρώπους και εμπειρίες κοντά του. Και αυτό από μόνο του θα οδηγήσει φυσικά στο να έχει μια πιο υγιή σχέση με τον εαυτό του.

Θέλεις να μάθεις να αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι; Είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε!

4. Για να έχεις υγιή σχέση με τον εαυτό σου, πρέπει να σταματήσεις να κριτικάρεις τους άλλους

Ορισμένες φορές, όταν γινόμαστε σκληροί με τον εαυτό μας και βρισκόμαστε στις πιο σκοτεινές στιγμές της ανασφάλειάς μας, είναι εξαιρετικά εύκολο να γίνουμε επικριτικοί με τους άλλους.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν παράξενο τρόπο που χρησιμοποιούμε προκειμένου να κάνουμε τους εαυτούς μας να αισθανθούν καλύτερα, κάτι που όμως όλοι γνωρίζουμε κατά βάθος πως είναι αγενές και εχθρικό προς τους άλλους.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παρατηρήσεις ότι εσύ ή οι γύρω σου σχολιάζουν το πως φαίνονται ή συμπεριφέρονται άλλοι, να προσπαθήσεις να απέχεις από αυτό.

Το να προσπαθείς να είσαι ευγενική και να αποδέχεσαι και τους άλλους, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα που μπορείς να κάνεις ώστε να αποκτήσεις καλύτερη επίγνωση για τις ίδιες σου τις σκέψεις και τις πράξεις, και να χτίσεις μια πιο υγιή σχέση με τον εαυτό σου.

5. Άλλαξε νοοτροπία

Ξεκίνα να αλλάζεις όλες αυτές τις αρνητικές ενδόμυχες σκέψεις και τον τρόπο που μιλάς στον εαυτό σου. Αυτό μπορείς να το πετύχεις με το να μειώσεις την εσωτερική κριτική που σου ασκείς, να μετατρέψεις τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές, και γενικά άρχισε σιγά σιγά να γίνεσαι η καλύτερή σου φίλη.

Αν αφεθείς, θα μπορέσεις να ανακαλύψεις τις αρετές που σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Εξάλλου, η αυτοαποδοχή σημαίνει να μάθεις να αγαπάς και να αποδέχεσαι ολόκληρο τον εαυτό σου, κάθε εσωτερικό κομμάτι σου που δουλεύει πραγματικά σκληρά για να σε κρατάει σε κίνηση και να αναπνέεις κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας!

Οπότε, σταμάτα να σπαταλάς χρόνο ανησυχώντας για τα πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις, και άρχισε να είσαι ευγνώμων για όλα τα καταπληκτικά πράγματα που έχεις αντ’ αυτού.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.