Πως να διώξεις το Άγχος - Women's Bible

Πως να διώξεις το Άγχος

Πως να διώξεις το άγχος

Το άγχος δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα. Δε λες απλώς «εντάξει θα πάψω να έχω άγχος» και ως δια μαγείας αυτό εξαφανίζεται. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εστιάσεις σε συγκεκριμένα πράγματα και το άγχος θα φύγει μόνο του σιγά σιγά.

Ποια είναι όμως αυτά τα πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάσεις;

7 Τρόποι να διώξεις το άγχος

#1 Συνειδητοποίησε τι συμβαίνει

Το πιο σημαντικό για να αντιμετωπίσεις το άγχος είναι να συνειδητοποιήσεις τι ακριβώς συμβαίνει.

Το άγχος και ο φόβος είναι φυσιολογικά συναισθήματα όπως και η χαρά. Μη θεωρείς περίεργο να νιώθεις κάτι τέτοιο. Είναι ανθρώπινο.

Ο φόβος δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Είναι κομμάτι της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Τόσο ο φόβος όσο και το άγχος μας προστατεύουν από επικίνδυνες καταστάσεις. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος από αρχαιοτάτων χρόνων, έτσι ώστε να «δείχνει» στον άνθρωπο ότι αυτό που πάει να κάνει ίσως είναι κακό για την υγεία του.

Στις μέρες μας όμως οι κίνδυνοι δεν είναι τόσοι πολλοί όσο ήταν την εποχή των σπηλαίων. Όμως το μυαλό μας αντιδρά με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούσε εκείνες τις εποχές. Πλέον αγχωνόμαστε για τους λογαριασμούς, τη δουλειά και διάφορα άλλα.

Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που η ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει, αλλά σε μεγάλο ποσοστό οι λόγοι για τους οποίους αγχωνόμαστε είναι αστείοι. Συνεπώς, παρόλο που το άγχος είναι φυσιολογικό, δεν το χρειαζόμαστε πλέον ώστε να μας κρατήσει ζωντανούς.

Το να καταλάβεις ότι δεν είναι αναγκαίο να νιώθεις έτσι όλη την ώρα, θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το άγχος σου.

#2 Άλλαξε συνήθειες

Η ζωή όλων μας είναι γεμάτη μοτίβα και συνήθειες. Κάνουμε τα ίδια πράγματα συνέχεια γιατί έτσι νιώθουμε ασφάλεια και σιγουριά. Αν έχεις συνηθίσει να νιώθεις άγχος επειδή είναι ένα μοτίβο που ακολουθείς κάθε μέρα, ο εγκέφαλός σου θα πηγαίνει συνέχεια σε αυτό το συναίσθημα γιατί είναι πιο εύκολο και με λιγότερη αντίσταση.

Οπότε, πρέπει να αλλάξεις τις αγχώδεις σκέψεις σου. Είναι όμως τόσο εύκολο όσο λένε κάποιοι; Φυσικά και δεν είναι. Μακάρι να ήταν!

Η αλήθεια είναι πως τα μοτίβα άγχους που έχεις καλλιεργήσει τόσα χρόνια δεν μπορούν να κοπούν με το που αρχίσεις να σκέφτεσαι θετικά. Αν πολεμάς αυτές τις σκέψεις, θα σε πολεμήσουν πιο σκληρά.

#3 Χρησιμοποίησε τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων

Αυτό που μπορείς να κάνεις αντί να πολεμήσεις αυτές τις σκέψεις, είναι να εφαρμόσεις το κανόνα των 5 δευτερολέπτων.

Ήσουν ποτέ τόσο χαρούμενη που θα έκανες κάτι, που ένιωθες πεταλούδες στο στομάχι σου και είχες πρόβλημα να κοιμηθείς το προηγούμενο βράδυ; Πριν πας διακοπές για παράδειγμα ή πριν βγεις ραντεβού με ένα αγόρι που σου άρεσε;

Αυτό το συναίσθημα του ενθουσιασμού μοιάζει πολύ με το άγχος. Οι πεταλούδες στο στομάχι, τα χέρια που ιδρώνουν.

Γιατί λοιπόν, ενώ τα συμπτώματα είναι ίδια, το άγχος είναι τόσο απαίσιο συναίσθημα ενώ ο ενθουσιασμός τόσο τέλειο;

Η διαφορά σε αυτά τα δύο συναισθήματα είναι ο εγκέφαλός σου. Όταν είσαι ενθουσιασμένη, το μυαλό σου λέει «αυτό είναι καλό συναίσθημα, μου αρέσει», ενώ όταν έχεις άγχος, το μυαλό σου λέει «αυτό είναι απαίσιο, δε μου αρέσει».

Αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ λοιπόν, είναι να ξεγελάσεις το μυαλό σου ώστε να πιστεύει πως τα συμπτώματα του άγχους είναι κάτι καλό.

Για να εφαρμόσεις τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων αυτό που πρέπει να κάνεις είναι το εξής:

  • Μέτρα αντίστροφα 5,4,3,2,1.
  • Αντικατέστησε τις αγχώδεις σκέψεις σου με θετικές. Αν το μυαλό σου πειστεί ότι όσα νιώθεις τα νιώθεις από ενθουσιασμό, θα αρχίσεις αμέσως να ηρεμείς και να αισθάνεσαι καλύτερα.Πως να διαχειριστείς τους Τοξικούς Γονείς, Πως να διώξεις το άγχος

#4 Μείνε στο παρόν

Το άγχος είναι το συναίσθημα που νιώθουμε για όσα δεν έχουν συμβεί ακόμα. Για όσα πρόκειται να γίνουν στο μέλλον. Αγχωνόμαστε για πράγματα που δε ξέρουμε αν, πως ή πότε θα συμβούν.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να μένεις συγκεντρωμένη στο παρόν. Πρέπει να ζεις στο παρόν, που συμβαίνει τώρα και όχι σε ό,τι πρόκειται να συμβεί.

Βγες για μια βόλτα, δώσε προσοχή σε όσα συμβαίνουν γύρω σου. Πάρε βαθιές ανάσες, κοίτα τα πόδια σου πως περπατάνε στο έδαφος. Νιώσε τον αέρα που σε διαπερνάει. Άκου το κελάηδισμα των πουλιών, τα γέλια των παιδιών.

Μπορείς να είσαι παρών όπου και αν βρίσκεσαι. Στο σπίτι, τη δουλειά, το αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο, αντικαθιστάς το άγχος σου με σκέψεις για το περιβάλλον γύρω σου.

#5 Δες τι σου «ξυπνάει» το άγχος

Μήπως έχεις παρατηρήσει πότε σε πιάνει άγχος; Μήπως κάθε φορά ενεργοποιείται από το ίδιο πράγμα; Μπορεί για παράδειγμα να αγχώνεσαι κάθε φορά που σκέφτεσαι κάτι σχετικό με τη δουλειά, ή τον τοξικό σύντροφό σου.

Θα εκπλαγείς αν καταλάβεις πόσα πράγματα μπορεί να σου δημιουργούν άγχος στην καθημερινότητά σου. Υπάρχουν όμως λύσεις ακόμα και όταν νιώθουμε πως κάποια πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Το γεγονός και μόνο της αναγνώρισης όλων αυτών που σου προκαλούν άγχος, είναι ένα βήμα για να το ξεπεράσεις. Αν γνωρίζεις πως τα πρώτα ραντεβού σε αγχώνουν, θα έχεις προετοιμαστεί από πριν. Σιγά σιγά θα αρχίσεις να νιώθεις πιο άνετα με αυτό και θα μπορείς να το ξεπεράσεις πιο εύκολα.

#6 Κάνε διαλογισμό

Αυτό είναι ένα προαιρετικό στάδιο καθώς ξέρω πως ο διαλογισμός δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι πως αν ασχοληθείς αρκετά με αυτόν, θα σε βοηθήσει πολύ.

Ο διαλογισμός είναι πολύ καλός στο να διώχνει το άγχος, γιατί μπορείς μέσα από αυτόν, να καθαρίσεις το μυαλό σου. Όπου και αν είσαι, μπορείς να «κλείσεις» το μυαλό σου και να αρχίσεις το διαλογισμό. Κλείνεις τα μάτια και αρχίζεις να ηρεμείς. Διώχνεις τις κακές σκέψεις αλλά και μια πιθανή κρίση πανικού.

Μπορείς να δοκιμάσεις να ξεκινήσεις διαλογισμό και να δεις αν σου ταιριάζει.

#7 Πρόσεξε τον εαυτό σου

Δεν μπορώ να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να προσέχεις τον εαυτό σου. Πρέπει να βρίσκεις χρόνο για σένα, να κάνεις πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη. Πρέπει να βρίσκεις χρόνο να χαλαρώνεις τόσο το μυαλό, όσο και το σώμα σου.

Αν δεν το κάνεις αυτό, ό,τι και αν σου συμβεί, θα σε πονέσει περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Το να προσέχεις τον εαυτό σου είναι η βάση για να γίνεις χαρούμενη. Κάνε όσα σε ευχαριστούν, βρες χρόνο να ξεκουραστείς, βγες με τους φίλους σου. Μη ξεχνάς όμως να το κάνεις συχνά, όχι μια φορά το χρόνο.

Θες να αντιμετωπίσεις το κοινωνικό άγχος και να απολαύσεις τη ζωή όπως επιθυμείς; Δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.