Γιατί το να κυνηγάς την ευτυχία σε κάνει ακόμα πιο δυστυχισμένη - Women's Bible

Γιατί το να κυνηγάς την ευτυχία σε κάνει ακόμα πιο δυστυχισμένη

Γιατί το να κυνηγάς την ευτυχία σε κάνει ακόμα πιο δυστυχισμένη

Πολλοί πιστεύουν πως όσο περισσότερο κυνηγάς την ευτυχία, τόσο πιο ευτυχισμένος θα είσαι. Στην πραγματικότητα όμως, όσο περισσότερο την κυνηγάς, τόσο αυτή απομακρύνεται.

Η πίεση που νιώθει κάποιος για να είναι μόνιμα χαρούμενος, τον εξουθενώνει. Οι άνθρωποι δε γνωρίζουμε τι σημαίνει πραγματικά η ευτυχία. Την έχουμε μπερδέψει με όσα η κοινωνία μας έχει παρουσιάσει ως τέτοια. Έτσι, καταλήγουμε όλο και πιο δυστυχισμένοι.

3 μύθοι που μας έχει κάνει η κοινωνία να πιστεύουμε για την ευτυχία

#1 Ευτυχία σημαίνει μη αρνητικά συναισθήματα

Ίσως σου φαίνεται περίεργο, αλλά μπορεί να χαμογελάς όλη μέρα ενώ είσαι δυστυχισμένη. Ευτυχία δε σημαίνει να είσαι κάθε μέρα, όλη μέρα χαρούμενη. Αρνητικά συναισθήματα έχουν όλοι οι άνθρωποι, ακόμα και οι ευτυχισμένοι.

Η ευτυχία έχει να κάνει με ολόκληρη την ανθρώπινη εμπειρία και περιλαμβάνει όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα, ακόμα και τα αρνητικά.

Αν θες λοιπόν, να επιζήσεις σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις πως το αρνητικό συναίσθημα ισούται με δυστυχία. Σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει άσχημα, αλλά είναι μέρος της ζωής. Μέσα από αυτά τα συναισθήματα, προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα και εκτιμάς τα καλά που έχεις.

#2 Η επιτυχία οδηγεί στην ευτυχία

Ζούμε σε μια κοινωνία που παθιάζεται όλο και περισσότερο με την επιτυχία. Όλοι δουλεύουν σκληρά για να γίνουν διάσημοι, να βγάλουν πολλά λεφτά και να είναι τέλειοι σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Συχνά όμως βλέπεις πως αυτοί οι άνθρωποι, που κατάφεραν όσα ήθελαν, δεν είναι ευτυχισμένοι.

Αυτό συμβαίνει γιατί η επιτυχία δε φέρνει την ευτυχία. Όταν έχεις επιτύχει τους στόχους σου, νιώθεις υπερήφανη για τον εαυτό σου αλλά δε σημαίνει πως είσαι και πραγματικά ευτυχισμένη. Το να βγάλεις πολλά λεφτά για παράδειγμα, μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις όλα όσα ονειρεύεσαι, αλλά δε θα σε κάνει απαραίτητα ευτυχισμένη.

#3 Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για την ευτυχία

Ενώ είναι τόσο απλό, δεν είναι ξεκάθαρο σε όλους τους ανθρώπους. Αυτό που κάνει εσένα χαρούμενη, δε σημαίνει πως πρέπει να κάνει και όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Πολλοί πιστεύουν πως όλοι θέλουμε τα ίδια για να είμαστε ευτυχισμένοι. Ο καθένας όμως είναι διαφορετικός και διαφορετική είναι και η ζωή που θα δημιουργήσει.

Ένας λόγος που υπάρχει αυτή η παρανόηση είναι γιατί πολλοί άνθρωποι δε ξέρουν τι είναι αυτό που θα τους κάνει ευτυχισμένους. Πιστεύουν πως πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που ακολουθούν οι άνθρωποι τόσα χρόνια,«για να το κάνουν κάτι θα ξέρουν».

Μη μπερδεύεις την ευτυχία σου με την ευτυχία των άλλων. Ακολούθα το δικό σου δρόμο.

Γιατί δεν πρέπει να κυνηγάς την ευτυχία

Έχεις ακούσει ποτέ τη φράση «αν περάσεις όλη σου τη ζωή προσπαθώντας να είσαι χαρούμενη, θα αποτύχεις»; Το να κυνηγάς την ευτυχία θα σε αφήσει απογοητευμένη και δυσαρεστημένη, όπως όλους όσους το προσπάθησαν. Βέβαια θα προσποιείσαι ότι είσαι χαρούμενη. Αυτό θέλεις;

Όσο και αν προσπαθείς να πείσεις πως είσαι ευτυχισμένη, βαθιά μέσα σου θα ξέρεις πως δεν είσαι. Θα πονάς αλλά δε θα το δείχνεις. Δε θέλεις να ζήσεις έτσι τη ζωή σου. Πρέπει να βιώσεις όλα όσα έχει να σου δώσει η ζωή και τα καλά και τα κακά.

Το κυνήγι της ευτυχίας είναι μια προσπάθεια να μπλοκάρεις τις δυσάρεστες πλευρές της ζωής. Δεν μπορείς όμως να το πετύχεις αυτό. Η ζωή περιλαμβάνει καλές αλλά και κακές στιγμές. Αντί να αποφεύγεις τον πόνο, χρησιμοποίησέ τον για να μάθεις και να ωριμάσεις. Άλλωστε μέσα από τον πόνο μαθαίνουμε να εκτιμάμε τα καλά πράγματα.

Η ζωή θα ήταν βαρετή αν ζούσαμε μόνιμα ευτυχισμένες στιγμές. Οι επιτυχίες μας δε θα σήμαιναν τίποτα αφού θα τις είχαμε μόνιμα. Η ζωή έχει δύο πλευρές και πρέπει να το αποδεχτείς.Γιατί το να κυνηγάς την ευτυχία σε κάνει ακόμα πιο δυστυχισμένη

Πως όμως γίνεσαι αληθινά ευτυχισμένη;

#1 Το νόημα της ζωής σου

Ποια είναι τα πράγματα που έχουν πραγματική σημασία για σένα; Τι είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σου; Όταν θα μπορείς να απαντήσεις με ειλικρίνεια σε αυτές τις ερωτήσεις και αρχίσεις να δουλεύεις για να φτάσεις εκεί που θες, τότε θα αρχίσεις να κατευθύνεσαι προς τη χαρά και την ικανοποίηση.

#2 Κάνε ό,τι σου αρέσει

Το κυνήγι της ευτυχίας δε σου αφήνει πολύ χρόνο ελεύθερο. Αντί λοιπόν να μπλεχτείς με αυτό το εξαντλητικό παιχνίδι, ασχολήσου με κάτι που σου αρέσει. Δε χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο. Μπορεί να σου αρέσει το γράψιμο, τα ταξίδια, οι δραστηριότητες κτλ. Ό,τι και αν είναι αυτό, κάνε το. Κάνοντας αυτά που σου αρέσουν, θα δεις πως θα νιώθεις καλύτερα.

#3 Ζήσε στο παρόν

Η ζωή μας είναι γεμάτη άγχος και υποχρεώσεις που πολλές φορές ξεχνάμε να ζούμε. Προσπάθησε να ζεις στο παρόν και να χαίρεσαι το τώρα. Όταν αγχώνεσαι για το τι θα γίνει, να σκέφτεσαι ότι σημασία έχει το τώρα και το μέλλον θα το σκεφτείς όταν έρθει.

#4 Απόφυγε τους μη ρεαλιστικούς στόχους

Κανένας δεν έχει την τέλεια ζωή. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν πρέπει να ζήσεις μια ευχάριστη ζωή. Πρέπει να απαλλαγείς από την ιδέα ότι πρέπει να είσαι χαρούμενη όλη την ώρα και να είναι όλα τέλεια. Θα ζήσεις και άσχημες στιγμές, κάτι που όπως είπαμε είναι μέσα στη ζωή.

Είναι σημαντικό να καταλάβεις πως η τέλεια ζωή, χωρίς καμία στεναχώρια, δεν υπάρχει. Αποδέξου το και μην το αρνείσαι, γιατί αυτό δε θα σε κάνει ευτυχισμένη.

#5 Ένα βήμα τη φορά

Σκέψου τι θέλεις και κάνε μικρά βήματα για να φτάσεις εκεί. Δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου μέσα σε μια μέρα. Χρειάζεται  χρόνο και δουλειά.

#6 Διαχώρισε την ευτυχία με τις επιτυχίες

Όπως είπαμε, η ευτυχία σου δεν πρέπει να είναι συνυφασμένη με τις επιτυχίες σου. Θα σου φέρουν χαρά αλλά όχι μόνιμη. Μπορεί κάποιος άνθρωπος να μην έχει αυτό που εμείς θεωρούμε επιτυχία στη ζωή του, αλλά να είναι πραγματικά χαρούμενος.

Αντί να κυνηγάς την ευτυχία, ζήσε τη ζωή με τα καλά και τα κακά της. Η ευτυχία είναι στα χέρια μας αλλά δεν το βλέπουμε. Όσο πιο πολύ την κυνηγάς, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να την πιάσεις. Προσπάθησε να ζήσεις τη ζωή σου κάνοντας όσα σε ευχαριστούν και μη δίνεις σημασία στους άλλους.

Εκτίμησε τα μικρά πράγματα στη ζωή και αυτά που έχεις. Η ευτυχία κρύβεται στα απλά και μικρά καθημερινά πράγματα!

Θες να ξεκινήσεις να διεκδικείς αυτά που επιθυμείς στη ζωή σου; Δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.