Πως να Αντιμετωπίσεις το Άγχος: 4 Αποτελεσματικές Συμβουλές - Women's Bible

Πως να Αντιμετωπίσεις το Άγχος: 4 Αποτελεσματικές Συμβουλές

Πως να Αντιμετωπίσεις το Άγχος: 4 Αποτελεσματικές Συμβουλές

Για να αντιμετωπίσεις το άγχος θα πρέπει να καταπολεμήσεις αρχικά τα συναισθήματα ανησυχίας και φόβου. Το άγχος συνήθως βιώνεται σε γνωστικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις αρνητικές ή ενοχλητικές σκέψεις που σε βασανίζουν όταν αισθάνεσαι άγχος.

Σε συναισθηματικό επίπεδο, κάποιος μπορεί να νιώσει φοβισμένος ή εκτός ελέγχου. Είναι επίσης σύνηθες να βιώνουμε έντονο άγχος μέσω σωματικών εκδηλώσεων, όπως εφίδρωση, τρέμουλο ή δύσπνοια.

Αυτά τα συμπτώματα τα βιώνουν συνήθως τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή. Οι άνθρωποι που βιώνουν κρίσεις πανικού είναι συνήθως πιο εξοικειωμένοι με τον αγώνα της διαχείρισης των συναισθημάτων άγχους τους, καθώς συμβαίνει σε πιο έντονο βαθμό.

Καμιά φορά μάλιστα, λόγω του άγχους, έχουμε την αίσθηση ότι παίρνει τον έλεγχο της ζωής μας και μας βγάζει εκτός πορείας.

Επομένως, αν θες να αντιμετωπίσεις το άγχος και να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου, υπάρχουν 4 απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να το πετύχεις:

1. Κάνε μια παύση και πάρε βαθιές ανάσες

Όταν νιώσεις το άγχος να φουντώνει, πάρε το χρόνο σου και σκέψου τι είναι αυτό που σε κάνει τόσο νευρική. Συνήθως βιώνουμε το άγχος ως μια μορφή ανησυχίας για ένα γεγονός που συνέβη στο παρελθόν ή θα συμβεί στο μέλλον.

Για παράδειγμα, μπορεί να σε αγχώνει η σκέψη ότι κάτι κακό θα συμβεί στο μέλλον σε εσένα ή τους γύρω σου. Ίσως ακόμα νιώθεις μια διαρκή αναστάτωση για κάτι που έχει ήδη συμβεί.

Ασχέτως του τι είναι αυτό που σε κάνει να αγχώνεσαι, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι ότι δεν ζεις στο παρόν.

Την επόμενη φορά που θα σε πιάσει άγχος λοιπόν, μπορείς να ανακτήσεις τον έλεγχο με το να καθίσεις και να πάρεις μερικές ανάσες. Απλά και μόνο με το να σταματήσεις και να ανασάνεις, θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να ανακτήσει την προσωπική ισορροπία και να επανέλθεις στο παρόν.

Ωστόσο, εάν έχεις χρόνο, δοκίμασε να εξελίξεις αυτή τη δραστηριότητα και πειραματίσου με μια άσκηση αναπνοής ή με mantra.

Μπορείς να κάνεις εξάσκηση με μια απλή τεχνική αναπνοής:

  • Ξεκίνα παίρνοντας μια βολική καθιστή στάση
  • Κλείσε τα μάτια σου και πάρε αναπνοή αργά από τη μύτη. Την αργή εισπνοή πρέπει να ακολουθήσει μια βαθιά εκπνοή.
  • Συνέχισε αυτή τη διαδικασία και επίτρεψε στην αναπνοή σου να είναι ο οδηγός σου πίσω στο παρόν.
  • Χρησιμοποίησε το μάντρα, «Είμαι παρούσα» καθώς αναπνέεις. Με κάθε εκπνοή να σκέφτεσαι το «Είμαι», ενώ με κάθε εκπνοή να σκέφτεσαι το «παρούσα».

Οι ασκήσεις αναπνοής είναι ισχυρές τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του σώματος και του μυαλού σου από το άγχος, στρέφοντας παράλληλα την προσοχή σου προς το παρόν.

2. Ανακάλυψε τι είναι αυτό που σε βασανίζει

Οι σωματικές εκδηλώσεις του άγχους και του πανικού, όπως το τρέμουλο, ο πόνος στο στέρνο και οι ταχυπαλμίες, είναι συνήθως πιο εύκολο να τα νιώσεις από το να καταλάβεις τι είναι αυτό που σου προκαλεί το άγχος. Όμως, προκειμένου να φτάσεις στη ρίζα του προβλήματος, χρειάζεται να βρεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί προκειμένου να αντιμετωπίσεις το άγχος σου.

Και προκειμένου να το αντιμετωπίσεις το άγχος, αφιέρωσε χρόνο στο να εξερευνήσεις περισσότερο τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

Κράτα ακόμα και ημερολόγιο όπως παλιά. Είναι πραγματικά ένας σπουδαίος τρόπος ώστε να έρθεις σε επαφή με την πηγή του άγχους σου.

Αν έχεις ανήσυχα συναισθήματα που σε κρατάνε ξύπνια το βράδυ, δοκίμασε να κρατάς ένα ημερολόγιο ή σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι σου. Έτσι, θα καταγράψεις όλα όσα σε απασχολούν.

Ένας ακόμη αποτελεσματικός τρόπος είναι να ανοιχτείς και σε φίλους σου προκειμένου να ανακαλύψεις και να κατανοήσεις μαζί τους αυτά τα αγχώδη συναισθήματα. Πως να Αντιμετωπίσεις το Άγχος: 4 Αποτελεσματικές Συμβουλές

3. Για να αντιμετωπίσεις το άγχος, επικεντρώσου σε ό,τι μπορείς να αλλάξεις

Πολλές φορές το άγχος πηγάζει επειδή ακριβώς φοβάσαι πράγματα που δεν έχουν συμβεί, και ίσως να μη γίνουν και ποτέ. Για παράδειγμα, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, αρχίζεις και ανησυχείς για πιθανά ζητήματα που ίσως προκύψουν, ίσως όχι, όπως το να χάσεις τη δουλειά σου, να αρρωστήσεις, ή επειδή ανησυχείς για τη ασφάλεια των αγαπημένων σου.

Πρέπει να καταλάβεις πως η ζωή είναι απρόβλεπτη και όσο κι αν προσπαθήσεις, δε θα καταφέρεις ποτέ να ελέγξεις πλήρως το τι συμβαίνει. Μπορείς όμως να αποφασίσεις πως θα χειριστείς αυτόν τον φόβο για το άγνωστο.

Μπορείς δηλαδή να μετατρέψεις το άγχος σου σε πηγή δύναμης αφήνοντας στην άκρη το φόβο και εστιάζοντας στην ευγνωμοσύνη.

Αντικατέστησε τους φόβους σου λοιπόν αλλάζοντας τη στάση σου απέναντι σε αυτούς. Για παράδειγμα, σταμάτα να φοβάσαι ότι θα χάσεις τη δουλειά σου και αντ’ αυτού επικεντρώσου στο πόσο ευγνώμων είσαι που την έχεις.

Αντί να φοβάσαι για την ασφάλεια των αγαπημένων σου, να περνάς περισσότερο χρόνο μαζί τους, αλλά και να εκφράζεις την εκτίμηση που έχεις προς αυτούς. Έτσι, με λίγη εξάσκηση, θα καταφέρεις να αντιμετωπίσεις το άγχος και να πάρεις μια πιο θετική στάση στη ζωή.

Θα υπάρξουν βέβαια και φορές που το άγχος σου θα πυροδοτηθεί από πραγματικές συνθήκες. Και τότε ίσως βρεθείς όντως σε θέση που θα ναι ρεαλιστικό το να αγχωθείς μήπως χάσεις τη δουλειά σου λόγω κάποιου κύματος απολύσεων ή συζητήσεις για μειώσεις προσωπικού.

Όταν το άγχος καταλάβεις πως προκαλείται από ένα τρέχον πρόβλημα, τότε η ανάληψη δράσης μπορεί να είναι η απάντηση στην αντιμετώπιση του άγχους σου.

Θέλεις να αντιμετωπίσεις το άγχος αλλά δε ξέρεις πώς; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

4. Εστίασε σε ό,τι προκαλεί το λιγότερο δυνατό άγχος

Μερικές φορές, μπορεί να είναι πολύ πιο χρήσιμο απλώς το να βοηθήσεις τον εαυτό σου να εστιάσει σε κάτι άλλο εκτός από το άγχος. Ένας τρόπος είναι η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, το να φροντίζεις το σπίτι σου ή να συμμετάσχεις σε μια ευχάριστη δραστηριότητα ή χόμπι.

Να μερικές ιδέες για το πως να ανατρέψεις το άγχος:

  • Κάνε κάποιες δουλειές ή οργάνωσε το σπίτι σου.
  • Βρες μια δημιουργική δραστηριότητα, όπως η ζωγραφική ή η συγγραφή.
  • Πήγαινε έναν περίπατο ή ασχολήσου με μια άλλη μορφή σωματικής άσκησης.
  • Άκου μουσική
  • Κάνε διαλογισμό
  • Διάβασε ένα βιβλίο ή δες μια αστεία ταινία

Επομένως, τώρα έχεις μια εικόνα για το πως θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το άγχος σου αποτελεσματικά.

Εάν έχεις συμπτώματα άγχους και πανικού, μην αμελήσεις να μιλήσεις με τον γιατρό σου ή κάποιον ειδικό στο θέμα της κρίσης πανικού. Θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν ανησυχίες που έχεις, να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση και να συζητήσουν τις επιλογές θεραπείας σου.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.