Πως το «να είσαι ο εαυτός σου» σε κρατάει Στάσιμη - Women's Bible

Πως το «να είσαι ο εαυτός σου» σε κρατάει Στάσιμη

Πως το «να είσαι ο εαυτός σου» σε κρατάει Στάσιμη

Έχοντας την τύχη να είμαι μέλος της ομάδας του Women’s Bible, έρχομαι τακτικά σε επαφή με πολλές γυναίκες, πολλών και διαφορετικών ηλικιών και background και με αντίστοιχα πολλές διαφορετικές απόψεις.

Κάθε άποψη έχει κάτι να προσφέρει, όπως και κάθε συμβουλή από φίλο έχει κάτι να μας δώσει. Υπάρχουν όμως και κάποιες συμβουλές που πραγματικά μπορούν να αποδειχτούν καταστροφικές αν δεν τις επεξεργαστούμε σωστά.

Και η χειρότερη από αυτές είναι το «να είσαι ο εαυτός σου», που μας λένε πολλοί.

Η καλή μεριά

Το «να είσαι ο εαυτός σου» είναι πιθανότατα μια από τις πιο συχνές συμβουλές που έχεις πάρει από φίλες στην ερώτηση σου τι να κάνεις, λίγο πριν από το πρώτο ραντεβού σου με εκείνον τον γοητευτικό τύπο που σου αρέσει.

Και συνήθως είναι και μια από τις χειρότερες συμβουλές.

Οκ, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι μια καλοπροαίρετη συμβουλή. Αυτό όμως που εννοούν οι φίλες σου όταν σου δίνουν αυτή τη συμβουλή είναι ότι δεν χρειάζεται να παριστάνεις κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι, προκειμένου να τον εντυπωσιάσεις.

Και είναι σωστό αυτό. Στο κάτω – κάτω το να βλέπεις κάποια να παριστάνει κάτι που δεν είναι -ειδικά αν είναι αντιδιαμετρικά αντίθετο από τον πραγματικό της εαυτό – δημιουργεί μια αμηχανία και δυσφορία.

Και οι άνδρες, φυσικά, δεν είναι χαζοί. Θα καταλάβουν αμέσως ότι είσαι ψεύτικη, όσο καλά κι αν έχεις προετοιμάσει το ρόλο σου.Μου αρέσει αλλά μου Ακυρώνει μόνιμα το ραντεβού, Πως το «να είσαι ο εαυτός σου» σε κρατάει Στάσιμη

Που είναι το πρόβλημα λοιπόν με το «να είσαι ο εαυτός σου»;

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τελικά το «να είσαι ο εαυτός σου» στην πράξη είναι κακή συμβουλή.

Και αν σε σοκάρω με αυτό, σκέψου για λίγο το εξής: γιατί το «να είσαι ο εαυτός σου» μέχρι τώρα δεν σε βοήθησε να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις από τις ερωτικες σου γνωριμίες και σχέσεις; Επειδή είναι ο κόσμος άδικος; Ή επειδή δεν βελτιώνεις τον εαυτό σου λύνοντας όσα σε κρατούν πίσω στην εξέλιξή σου;

Το να είσαι αυθεντική είναι κάτι άλλο, κάτι που θα έπρεπε όλοι μας να κάνουμε. Αλλά το σκέτο «να είσαι ο εαυτός σου» σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις, ότι είναι καλό να μείνεις στατική για πάντα.

Αυτή η συμβουλή όσο καλοπροέραιτη και αν είναι καταλύγει τελικά να είναι το πρόβλημα. Γιατί αν κρίνεις ότι ως προσωπικότητα έχεις πράγματα που πρέπει να βελτιώσεις (για παράδειγμα: τρόπο σκέψης, αυτοπεποίθηση, τρόπο επικοινωνίας, στυλ κλπ) τελικά δεν σε βοηθάει.

Ακολουθώντας αυτή την αθώα συμβουλή, απλά θα παραμείνεις η κακή και ελλιπής εκδοχή τους εαυτού σου, θα σφιχταγκαλιάσεις όσα σε κρατούν πίσω, αρνούμενη να κάνεις βήματα μπροστά και να αλλάξεις.

Έχω προσωπικά χάσει το μέτρημα με το πόσες γυναίκες που γνωρίζω επικαλούνται την «κακή τους τύχη» ενώ αυτή έχει να κάνει με κάτι που αφορά τον εαυτό τους, κάτι που είναι στις δυνατότητες τους να αλλάξουν και να βελτιώσουν.

Και όταν τους λες να κοιτάξουν το θέμα τους (τις απόψεις τους ότι οι άνδρες θέλουν μόνο το σεξ ή τα μοντέλα, τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες τους για τις σχέσεις ή τον φουσκωμένο εγωισμό τους) σου πετούν ένα, «ναι αλλά οι άνδρες πρέπει να με γουστάρουν όπως είμαι. Δεν πρέπει να αλλάξω για να αρέσω στους άλλους». Και έπειτα στην αμέσως επόμενη φράση, επιστρέφουν στο να αναρωτιούνται γιατί δεν αρέσουν.

Μερικές φορές λοιπόν ο κοινός παρανομαστής στα προβλήματά σου στο φλερτ, είσαι εσύ η ίδια.

Η ταυτότητά σου, η εικόνα του εαυτού σου, όντως δεν πρέπει να αλλάζει προς όποια κατεύθυνση φυσάει ο άνεμος ή προς όποια πλευρά μας λέει η μόδα και οι κοινωνικές τάσεις.

Αλλά ταυτόχρονα, το να αρνείσαι να αλλάξεις και να βελτιωθείς, απλά και μόνο επειδή θες «να είσαι ο εαυτός σου», μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο για να μην κάνεις τη προσωπική δουλειά που απαιτείται για να εξελιχθείς ως γυναίκα. Μπορεί να αποτελεί μια εύκολη δικαιολογία για να κρυφτούμε πίσω από τους άλλους, και να μην πάρουμε την ευθύνη του εαυτού μας και της ζωής μας στα χέρια μας.

Και όσο για τις φίλες σου, που σου λένε «να είσαι ο εαυτός σου», τι εννοούν τελικά; Μα το να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

Να γίνεις αυτό που πραγματικά μπορείς να είσαι!

Για να γίνεις η πραγματικά καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, δες εδω

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.