Φρόντισε τον Εαυτό σου και τα Άλλα θα Ακολουθήσουν - Women's Bible

Φρόντισε τον Εαυτό σου και τα Άλλα θα Ακολουθήσουν

Φρόντισε τον Εαυτό σου και τα Άλλα θα Ακολουθήσουν

Κάτι που παρατηρώ συχνά είναι πως πολλές γυναίκες βλέπουν την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου και το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα ως ένα σπριντ εκατό μέτρων. Πως το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να επικεντρωθούν στο στόχο για ένα μικρό διάστημα και πως αν δε τα καταφέρουν ως τότε αυτό θα σημαίνει πως έχουν αποτύχει.

Όμως δεν είναι έτσι.

Η αλλαγή και ειδικά η βελτίωση στις επικοινωνιακές δεξιότητες δεν είναι μια ξαφνική επιτυχία. Δε βγαίνεις το επόμενο βράδυ και ξαφνικά νιώθεις η ψυχή του πάρτυ. Αντιθέτως, μοιάζει με ένα μαραθώνιο. Με μια κούρσα χιλιομέτρων, η οποία περνάει από βουνά και δύσβατες πεδιάδες.

Αν λοιπόν φίλη μου τα δίνεις όλα συνεχώς, και πιέζεις μόνιμα τον εαυτό σου χωρίς να ανανεώνεις την ενέργεια σου, τότε κάποια στιγμή οι δυνάμεις σου θα σε εγκαταλείψουν. Θα πέσεις, θα απογοητευτείς και αν δεν έχεις κουράγιο να σηκωθείς, ίσως και να μη φτάσεις ποτέ στο τέρμα.

Η σκληρή δουλειά, οι πολλές υποχρεώσεις, η αφοσίωση και η προσήλωση σε άλλους στόχους που έχεις θέσει για την καριέρα σου και την προσωπική σου ζωή, είναι συστατικά απαραίτητα όμως ρουφάνε την ενέργεια σου και σε εξαντλούν.

Γι’ αυτό, η συνταγή της επιτυχίας για οποιοδήποτε στόχο ή αλλαγή θες να πετύχεις χρειάζεται και κάτι άλλο. Ένα ακόμα συστατικό το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο στην ευτυχία και τη μακροζωία.

Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά ξεκουράσου και φρόντισε τον εαυτό σου. Αν δεν το κάνεις εσύ, δε θα το κάνει κανείς άλλος για σένα.

Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι επιτυχημένες γυναίκες. Γνωρίζουν πως το να αφιερώνουν τακτικά χρόνο για να φροντίσουν τον εαυτό τους, είναι το μυστικό που θα τους δώσει την απαραίτητη ενέργεια να συνεχίσουν. Την απαραίτητή σωματική και πνευματική δύναμη να αποδίδουν τα βέλτιστα κάθε φορά.

Ίσως να σου ακούγεται αυτονόητο αλλά για πολύ κόσμο δεν είναι. Υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται συνεχώς στα όρια τους, τρέχουν συνεχώς για τους άλλους και δεν έχουν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους.

Το burnout τους χτυπά την πόρτα, το stress τις συνθλίβει με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν μέσα τους αρνητικά συναισθήματα και να αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο στη ζωή τους.

Αν θες να το αποφύγεις αυτό αλλά και αν θες να αποδώσεις στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, τότε κάνε μερικές αλλαγές στη ζωή σου. Αφιέρωνε τακτικά χρόνο για σένα και φρόντισε τον εαυτό σου.

Προγραμμάτισε ραντεβού με τον εαυτό σου

Μέσα στον πανικό και τις ευθύνες που έχεις να διαχειριστείς καθημερινά, είναι πολύ εύκολο να ξεχαστείς και να τρέχεις για πολλές και διαφορετικές υποχρεώσεις όλη μέρα. Αν όμως φίλη μου δε βρίσκεις τακτικά χρόνο να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις, τότε το στρες και το άγχος θα συσσωρεύονται. Έντονα αρνητικά συναισθήματα θα φουσκώνουν μέσα σου μέχρι που κάποια στιγμή θα εκραγείς.

Φυσικά αυτό θα βγαίνει προς τα έξω. Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά και αυτό σημαίνει πως το άγχος και η ανησυχία που έχεις μέσα σου θα μεταφέρονται και σε εκείνον τον γοητευτικό τύπο με τον οποίο μιλάς.

Είναι σημαντικό λοιπόν ακόμα και στο πιο δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα να έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Χρόνο τον οποίο θα τον αφιερώσεις για να χαλαρώσεις και να ξεφύγεις από τις σκέψεις, τις ευθύνες και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Προγραμμάτισε λοιπόν ένα ραντεβού με τον εαυτό σου. Πρόσθεσε στο πρόγραμμα σου ένα χρονικό διάστημα το οποίο θα αφιερώσεις στον εαυτό σου με σκοπό να ηρεμήσεις και να απομακρυνθείς για λίγο από αυτά που σε απασχολούν. Φρόντισε λοιπόν τον εαυτό σου.

Για να μάθεις να φροντίζεις τον εαυτό σου, δες εδώ

Φρόντισε τον εαυτό σου φτιάχνοντας τη διατροφή σου

«Είμαστε ότι τρώμε» λέει ένα ρητό. Και αν το καλοσκεφτείς φίλη μου, θα καταλάβεις πόσο δίκιο έχει. Το φαγητό είναι το καύσιμο του σώματος σου, ρυθμιστής των λειτουργιών του και της διάθεσης σου.

Χρειάζεται να τρως καλά για να έχεις ενέργεια και χρειάζεται να τρως σωστά για να είσαι υγιής. Θρεπτικά στοιχεία όπως οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα και πρέπει να λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες, καθώς δυναμώνουν το σώμα σου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου, ρυθμίζουν τα επίπεδα ορμονών.

Αν βασίζεσαι σε εύκολες και γρήγορες λύσεις και τρως συνεχώς απ’ έξω, τότε πρέπει να κάνεις αλλαγές.

Ότι στόχο και αν έχεις σχετικά με το σώμα σου η διατροφή είναι το κλειδί. Είτε θες να χάσεις κιλά και να δείχνεις πιο λεπτή, είτε θες να δυναμώσεις, πρέπει να προσέξεις τι βάζεις στο στόμα σου. Χρειάζεται να είσαι υγιής και δυνατή για να αποδώσεις τα μέγιστα και σ’ αυτό η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη.

Ασκήσου

Πιστεύω ότι γνωρίζεις ήδη τα οφέλη της άσκησης στην υγεία, την αντοχή και την αυτοπεποίθηση σου. Το ερώτημα είναι λοιπόν γιατί δεν είναι ακόμα μέρος της ζωής σου. Σίγουρα ο χρόνος μπορεί να μη φτάνει για να ξεκινήσεις κάποιο άθλημα ή να πηγαίνεις γυμναστήριο τακτικά, όμως δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις με κάτι τέτοιο.

Πήγαινε με τα πόδια στη δουλειά αν είναι εφικτό ή πήγαινε για τρέξιμο μερικές φορές την εβδομάδα. Δε χρειάζεται να ξεκινήσεις γυμναστήριο. Βρες κάτι απλό, μια ασχολία που να απολαμβάνεις και ξεκίνα.

Ο στόχος πάντως είναι να κάνεις μια αρχή και να χτίσεις μια συνήθεια. Ασχολείσαι με τις λεπτομέρειες, τη δυσκολία και τη πρόοδο αργότερα.

Κοιμήσου καλά

Η επιστήμη το έχει πει πολλές φορές. Τα οφέλη ενός καλού ύπνου είναι αναρίθμητα. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι καλύτερη υγεία, περισσότερη ευτυχία και αποδοτικότερη λήψη αποφάσεων.

Από την άλλη, η έλλειψη ύπνου, μέσα σε όλα τα άλλα, επηρεάζει τη συγκέντρωση σου, τη μνήμη σου και φυσικά το πόσο εύκολα αφομοιώνεις νέες πληροφορίες. Όπως καταλαβαίνεις, εννοείται πως μπορεί να επηρεάσει και τις γνωριμίες σου.

Σκέψου το σώμα σου σαν ένα κινητό. Αν δεν το αφήνεις αρκετή ώρα να φορτίσει, τότε γρήγορα θα πέσει ξανά σε χαμηλή μπαταρία και προκειμένου να μείνει ανοιχτό για περισσότερο καιρό, θα χρειαστεί να ρίξει τις επιδόσεις του. Αντίστοιχα κι εσύ αν δεν κοιμάσαι καλά, δε θα μπορείς να αποδόσεις και καλά. Γι’ αυτό φρόντισε να έχεις πάντα γεμάτες τις μπαταρίες σου.

Φρόντισε τον εαυτό σου χτίζοντας ένα υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για την ψυχική υγεία είναι η στήριξη από το κοινωνικό περιβάλλον. Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα που ζουν, εργάζονται και θριαμβεύουν μέσα σε ομάδες. Η ανθρώπινη επαφή λοιπόν είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να συνεχίσεις την πορεία σου.

Το τρικ όμως είναι πως για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή σου. Αν οι συναναστροφές σου με τους άλλους είναι τοξικές και σε επηρεάζουν αρνητικά ή αν σε πιέζουν περισσότερο τότε η ζημιά γίνεται μεγαλύτερη.

Απόφυγε όσο μπορείς τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σου και επικέντρωσε τις επαφές σου σε άτομα από τον κοινωνικό σου κύκλο που μπορούν να σε στηρίξουν. Οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι κλπ με τους οποίους περνάς ευχάριστα, μαθαίνεις από αυτούς, εμπνέεσαι και νιώθεις άνετα να εκφράσεις τα συναισθήματα σου.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και στις ερωτικές γνωριμίες και τις σχέσεις. Όσο ωραίος και γοητευτικός και να είναι κάποιος αν δε περνάς καλά μαζί του δεν υπάρχει λόγος να  είστε μαζί. Αν η επαφή που έχετε είναι τοξική και σε γεμίζει με άγχος, αρνητικά συναισθήματα και στην ουσία δεν προσφέρει στη ζωή σου τότε άστον να φύγει μακριά.

Τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκα ή εξεζητημένα. Αντιθέτως είναι απλά και ίσως αυτή είναι και η παγίδα.

Γιατί πολλές φορές τα ξεχνάμε ή θεωρούμε πώς δεν έχουν σημασία. Πρόκειται όμως για τα βασικά, τα απολύτως απαραίτητα θεμέλια για να χτίσουμε μια ευτυχισμένη ζωή και να έχουμε τις αντοχές, τη δύναμη και το σθένος να κυνηγάμε τα όνειρα μας.

Φρόντισε λοιπόν πρώτα τον εαυτό σου αν θες να πετύχεις την αλλαγή που επιθυμείς και να προχωρήσεις μπροστά.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.