Πως να μην Κολλάς στην Απραξία - Women's Bible

Πως να μην Κολλάς στην Απραξία

3 Σκέψεις που σε κρατούν Στάσιμη στη Ζωή

Όσο περισσότερο διαβάζεις και ασχολείσαι με την ψυχολογία και την αυτοβελτίωση, θα παρατηρήσεις αλλαγές στον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου και αλλαγές στον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο και κατανοείς τους ανθρώπους.

Και φυσικά θα αντιληφθείς, αν δε το έχεις ήδη κάνει, πως ο κυριότερος λόγος που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στη ζωή τους, στις ερωτικές τους γνωριμίες και τις ερωτικές τους σχέσεις είναι συχνά η βαθειά και καλυμένη άποψη τους για τον εαυτό τους.  Όχι ότι έχουν κάτι στραβό ή ανάποδο αλλά γιατί πιστεύουν ότι έχουν.

Δεν είναι το ύψος, η ομορφιά, η επιτυχία, που λειτουργούν περιοριστικά. Είναι η έλλειψη εμπειρίας και οι λανθασμένες πεποιθήσεις που ευθύνονται που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μοναξιά και νιώθουν πως δεν μπορούν να βρούν έναν σύντροφο.

Κάτι τέτοιες σκέψεις ίσως έχουν ωθήσει και εσένα στην αναζήτησή του πώς να γίνεις καλύτερη.

Και είμαι σίγουρος πως όπως οι περισσότεροι άνθρωποι έτσι κι εσύ, έχεις κάποιους στόχους και κάποιες επιθυμίες που θες να πραγματοποιήσεις. Ίσως να επιθυμείς περισσότερες και πλουσιότερες εμπειρίες στη ζωή σου ή να αναζητάς έναν σύντροφο και μια σχέση που να καλύπτει τις ανάγκες σου.

Αν λοιπόν θες αλλαγές στη ζωή σου και ιδιαίτερα στον ερωτικό τομέα, τότε η σωστή και λογική κίνηση είναι να επικεντρωθείς σε δύο σημεία. Να αποκτήσεις περισσότερη πείρα και φυσικά να αμφισβητήσεις και να αλλάξεις τις πεποιθήσεις που σε κρατάνε πίσω. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεις συνεχώς τον ίδιο σου τον εαυτό, το άγχος και την αναβλητικότητα. Δύο παράγοντες που θα σε κάνουν να κολλάς σε κάθε σου βήμα.

Για να μην κολλάς θέσε ξεκάθαρους στόχους

Το βασικότερο πρόβλημα με αυτό τον τρόπο σκέψης είναι πως συχνά οι άνθρωποι τρέχουν πίσω από τους ιδεατούς στόχους που έχουν στο μυαλό τους. Όπως, να κάνουν μια τέλεια σχέση, να έχεις μια επιτυχημένη καριέρα κλπ. Αυτοί οι στόχοι όμως είναι γενικοί και κάπως ακαθόριστοι. Δεν κάνουν ξεκάθαρο το τι ακριβώς πρέπει να κάνεις και τραβάνε την προσοχή στο αποτέλεσμα και όχι στη διαδικασία.

Όταν όμως κυνηγάς το αποτέλεσμα, χωρίς να έχεις ένα ξεκάθαρο στόχο, κολλάς, δε μπορείς να γνωρίζεις τί πρόοδο έχεις κάνει, ποια είναι τα λάθη σου και πώς να τα διορθώσεις. Δεν αποκτάς αυτή την αίσθηση της επιτυχίας όταν βλέπεις τον εαυτό σου να βελτιώνεται σιγά – σιγά και συχνά το αποτέλεσμα είναι να απογοητεύεσαι και να αποθαρρύνεσαι.

Αν θες λοιπόν να γίνεις καλύτερη, είτε επικοινωνιακά είτε σε κάποιον άλλο τομέα της ζωής σου, άσε στην άκρη τον προορισμό και θέσε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους. Επικεντρώσου κάθε φορά σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που θες να βελτιώσεις, όπως είναι το να κάνεις ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, να αφηγείσαι ιστορίες από τη ζωή σου, να κάνεις γνήσια κομπλιμέντα, να βάζεις τα όρια σου κλπ, και εξάσκησε τη χωριστά μέχρι να νιώσεις άνετα μαζί της και μετά προχώρα στην επόμενη.

Άλλωστε, αν στο φλερτ δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις μια συζήτηση με κάποιον που σου αρέσει γιατί είσαι αρκετά ντροπαλή, τότε δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεσαι το πως να διατηρήσεις το ενδιαφέρον του και πως να τον γοητεύσεις ωστε να σου ζητήσει να βγείτε.

Αυτό περισσότερο θα σε αγχώσει και θα σε ωθήσει να αναβάλλεις. Είναι σημαντικό να καταλάβεις πως η επικοινωνία και το φλερτ, όπως και πολλά άλλα πράγματα στη ζωή είναι διαδικασίες και πως για να περάσεις από το ένα στάδιο της διαδικασίας στο άλλο πρέπει να έχεις περάσει πρώτα από όλα τα προηγούμενα.

Πρόσθεσε επιπλέον βήματα

Τι γίνεται όμως αν ένας στόχος φαίνεται πολύ δύσκολος; Αν το άγχος σε παραλύει και είναι πραγματικά δύσκολο να τον πραγματοποιήσεις;

Είναι αναμενόμενο κάποιοι στόχοι να σου προκαλούν περισσότερο άγχος. Δεν ξεκινάμε όλοι από την ίδια βάση, ούτε έχουν όλοι παρόμοια βιώματα. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεσαι. Η λύση είναι πολύ απλή. Σπάσε το στόχο σε επιμέρους βήματα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την επικοινωνία. Είναι λογικό μια γυναίκα που είναι πολύ ντροπαλή, κοινωνικά αγχώδης και που δεν βγαίνει έξω για ποτό με φίλες, να αισθάνεται άβολα στα μπαρ και να νιώθει τη καρδιά της να χτυπά γρήγορα σαν ταμπούρλο στην ιδέα πως ένας γοητευτικός άνδρας θα της μιλήσει.

Αντί όμως να σκέφτεται πως δε μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον του και πως δεν είναι καλή στην επικοινωνία και να απογοητευτεί, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να βάλει στόχο να εξοικειωθεί πρώτα με το περιβάλλον και να εξοικειωθεί με το να μιλάει με αγνώστους όπως πχ η σερβιτόρα κλπ, ωστε να συνηθίσει την κοινωνικοποίηση.

Θέτοντας ως στόχο να μιλάει από λίγο με όλους όσους συναντάει, όπως σερβιτόρες, μπάρμαν, ταμίες, φέρνει τον εαυτό της ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό της στόχο.Πώς να Βελτιωθείς γρήγορα στις Γνωριμίες και την Επικοινωνία, Πως να Πραγματώνεις τους Στόχους σου χωρίς να Κολλάς στην Απραξία

Αντάμειψε τον εαυτό σου

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα που οι περισσότερος κόσμος αγνοεί και παραλείπει, είναι αυτό της άμεσης ανταμοιβής όταν πετυχαίνεις το στόχο σου. Δε χρειάζεται να είναι κάτι φοβερό και τρομερό, ένα αγαπημένο φαγητό, μια αγαπημένη δραστηριότητα είναι αρκετά. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην κολλάς και να αποκτήσεις τη συνήθεια να επαινείς τον εαυτό σου κάθε φορά που εκπληρώνεις ένα στόχο, όσο μικρός και αν είναι.

Όσοι έχουν αυτοπεποίθηση, έχουν μάθει να παρατηρούν τις επιτυχίες τους και να επαινούν τον εαυτό τους συχνά. Αντιθέτως, οι άνθρωποι χωρίς αυτοπεποίθηση μένουν μόνο στα λάθη και τα σφάλματα τους και συνεχώς υποτιμούν τον εαυτό τους με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και περισσότερο παθητικοί και μη διεκδικητικοί.

Μην κολλάς: Ξεκίνα την πράξη

Το δυσκολότερο μέρος σε οποιαδήποτε προσπάθεια είναι να ξεκινήσεις την πράξη και όπως λέει ένα αρχαίο ρητό: η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Έχε λοιπόν στο νου σου πως έχει μεγαλύτερη σημασία να αρχίσεις να εξασκείσαι και πως είναι λογικό στην αρχή να μην είσαι και πολύ καλή.

Αν θες να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες στην πράξη, δες εδώ

Άλλωστε καμία δεξιότητα δεν αποκτήθηκε με την πρώτη ή με τη δεύτερη φορά. Αν όμως φίλη μου καταβάλεις προσπάθεια και ξεπεράσεις το άγχος, την αναβλητικότητα και την αδράνεια, θα δεις πως οι καινούριες συμπεριφορές θα γίνουν κτήμα σου και πως δε θα χρειάζεται να σκέφτεσαι προσεκτικά τι να κάνεις και τι να πεις, ώστε να μην κολλάς.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.