Μην Απολογείσαι: Σταμάτα να λες συνέχεια «Συγγνώμη» - Women's Bible

Μην Απολογείσαι: Σταμάτα να λες συνέχεια «Συγγνώμη»

Μην απολογείσαι: Σταμάτα να λες συνέχεια «συγγνώμη»

Η «συγγνώμη» είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο, όταν ξέρεις πως να το χρησιμοποιήσεις σωστά.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν γίνει συνήθεια. Η συνήθεια να απολογείσαι υπερβολικά, δημιουργεί αρνητική εντύπωση σε αυτόν που σε ακούει να λες και να ξαναλές «συγγνώμη».

Όταν αλλάξεις αυτό το μοτίβο, θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να δημιουργήσει αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και να κάνει ισχυρές και υγιείς σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να απολογούνται περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, όχι όμως επειδή οι τελευταίοι διστάζουν να ζητήσουν «συγγνώμη», αλλά επειδή πιστεύουν ότι δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος, συχνότερα από τις γυναίκες.

Οι γυναίκες μαθαίνουν μέσα στο κοινωνικό τους περιβάλλον, να απολογούνται περισσότερο απ’ ότι οι άνδρες. Αυτό από μόνο του, μπορεί να οδηγήσει σε καταναγκαστική συμπεριφορά και στην έντονη ανάγκη να ζητήσεις «συγγνώμη».

Πολλοί άνθρωποι και κυρίως γυναίκες χρησιμοποιούν την απολογία ως μηχανισμό διαχείρισης της ψυχολογίας τους, με σκοπό να αποφύγουν δυσάρεστα συναισθήματα.

Η συμπεριφορά όμως αυτή, που βοήθησε κάποιον ενώ βρίσκονταν σε μια δυσάρεστη κατάσταση, αν καθιερωθεί ως μοτίβο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή κάποιου.

Σταδιακά, γίνεται μια συνήθεια, συχνά ανεπιθύμητη, που θα χρειαστεί να αλλάξεις αν θες να συνεχίσεις να εξελίσσεις τον εαυτό σου.

Οι αρνητικές εντυπώσεις και επιπτώσεις, όταν απολογείσαι σε υπερβολικό βαθμό

Το να απολογείσαι για πράγματα που δεν έχεις κάποια ευθύνη απέναντί τους ή έλεγχο στην ζωή, ή ακόμη και για μικροπράγματα, δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις στη σκέψη των άλλων και κατά συνέπεια στη γνώμη που έχουν για εσένα.

#1 Ελαττώνει την ισχύ της ουσιαστικής «συγγνώμης»

Όλοι κάνουμε λάθη στη ζωή. Μία «συγγνώμη», όταν συνοδεύεται και από αλλαγή συμπεριφοράς είναι ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για την επανασύνδεση δύο ατόμων

Κάποιος όμως, που προσφέρει πολλές επιφανειακές απολογίες, μειώνει την αξία των πραγματικών.

Αυτός που την δέχεται κατ’ επέκταση, είναι πολύ πιθανό να θεωρήσει ότι δεν είναι πραγματική «συγγνώμη», επειδή την ακούει συνέχεια για το οτιδήποτε.

Καταστρέφει λοιπόν, την σημασία των λέξεων αλλά και την αξιοπιστία σου.

#2 Επηρεάζει την αυτοεκτίμηση σου

Όταν απολογείσαι συνεχώς έχει ως αποτέλεσμα την έμμεση επίδραση στο υποσυνείδητό σου.

Εάν ζητάς σε καθημερινή βάση «συγγνώμη», τότε λες στον εαυτό σου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι δεν είναι σημαντικός και ότι είναι βάρος στους άλλους.

#3 Μειώνει τον σεβασμό που τρέφουν οι άλλοι για εσένα

Είναι ενοχλητικό να ακούς κάποιον να απολογείται συνεχώς και μάλιστα για το τίποτα.

Μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις ενόχλησης, απέχθειας ή περιφρόνησης επειδή αυτός που απολογείται φαίνεται ως αδύναμος και εύθραυστος.

#4 Μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν έχεις ικανότητες

Οι άνθρωποι δεν βλέπουν απαραίτητα «βαθιά» μέσα σε κάποιον. Δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν ποιος μπορεί να είναι πραγματικά κάποιος που υπάρχει στο περιβάλλον τους.

Έτσι λοιπόν, κάποιος που απολογείται συχνά είναι πιθανό να φανεί στους άλλους ως μη αποδοτικός και χωρίς ικανότητες, επειδή αν ήταν ή τις είχε, για ποιο λόγο να ζητήσει «συγγνώμη»;

Αυτή είναι μια αντίληψη που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προσωπική αλλά και επαγγελματική ζωή κάποιου.

Η Ενοχή είναι γένους θηλυκού, Μην απολογείσαι: Σταμάτα να λες συνέχεια «συγγνώμη»

Πως θα αλλάξεις αυτή την συνήθεια

Για να αλλάξει αυτό το μοτίβο κάποιος, θα πρέπει να ψάξει να βρει για αρχή τι είναι αυτό που του πυροδοτεί την ανάγκη να απολογείται τόσο συχνά.

Εάν προέρχεται από άγχος ή κάποια τραυματική εμπειρία από το παρελθόν, τότε χρειάζεται να επισκεφτείς έναν ειδικό για να επεξεργαστείτε μαζί τις αιτίες που το προκαλούν.

Υπάρχουν όμως αξιόλογες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στον δρόμο της επανάκτησης του υγιούς εαυτού σου και θα μοιραστώ μαζί σου.

#1 Να ζητάς «συγγνώμη» συνειδητά

Αναλογίσου πότε πραγματικά απολογείσαι. Αναρωτήσου «Υπήρχε πραγματικά κάποιος ουσιαστικός λόγος για να απολογηθώ; Είχα την ευθύνη για αυτό που απολογήθηκα;»

Όταν οπλίσεις τον εαυτό σου με αυτή την τεχνική, θα μπορέσεις αργότερα να σταματάς τον εαυτό σου πριν καν ζητήσεις «συγγνώμη», με αποτέλεσμα να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια.

#2 Να σκέφτεσαι πριν μιλήσεις

Προσπάθησε να μην απολογείσαι όταν βρίσκεσαι σε καταστάσεις στις οποίες θα το έκανες φυσιολογικά.

Παράμεινε σιωπηλή και σκέψου «Τι είναι αυτό που προσπαθείς να αλλάξεις;»

Είτε είσαι είτε δεν είσαι υπεύθυνη για κάτι που συνέβη, θα πρέπει να σκέφτεσαι ανάλογα με το αν είναι σοβαρό ζήτημα ή όχι έτσι ώστε να αποφασίσεις αν χρειάζεται πραγματικά να απολογηθείς.

Αφουγκράσου την κατάσταση και αν όντως έκανες κάτι που δημιούργησε πρόβλημα ή κακό σε κάποιον και κατά συνέπεια χρειάζεται να ζητήσεις «συγγνώμη».

#3 Σκέψου τι πραγματικά προσπαθείς να επικοινωνήσεις σε κάποιον

Οι λέξεις «Με συγχωρείς» είναι συχνά ένας απλός τρόπος για να αποφύγουμε να εκφράζουμε σύνθετες σκέψεις και συναισθήματα.

Σκέψου εάν αυτές λοιπόν εκφράζουν ακριβώς αυτό που θέλεις να επικοινωνήσεις σε κάποιον.

Υπάρχουν άλλες σκέψεις ή συναισθήματα που προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια;

Εάν υπάρχουν, τώρα είναι η ώρα να τα εκφράσεις αντί να ζητήσεις «συγγνώμη».

Κάνοντας το, θα αποκτήσεις σταδιακά αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και οι άνθρωποι γύρω σου θα αρχίσουν να σε σέβονται περισσότερο.

#4 Επανάλαβε μέχρι να γίνει συνήθεια

Το να αλλάξεις μια συνήθεια είναι κάτι απλό, αλλά όχι και εύκολο.

Απαιτεί το να διακόψεις την παλιά συνήθεια και να την αντικαταστήσεις με μια διαφορετική συμπεριφορά, και να το κάνεις τόσες φορές όσες θα χρειαστεί μέχρι να υιοθετήσεις αυτόματα την νέα συνήθεια.

Έχει να κάνει με τις πράξεις τις οποίες κάνεις και ποιες από αυτές είσαι διατεθειμένη να συνεχίσεις να κάνεις μέχρι να σου γίνουν δεύτερη φύση.

Είναι δέσμευση και μάλιστα σημαντική, καθώς είναι γνωστό ότι χρειάζεται περίπου 2 μήνες για να εδραιωθεί μια νέα συνήθεια στη ζωή μας.

Για να αλλάξεις συνήθειες στην επικοινωνία και γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτό σου, δες εδώ

Τι μπορείς να λες αντί για «συγγνώμη»

Το να βελτιώσεις την προσοχή σου και να εστιάζεις συνειδητά στους λόγους που απολογείσαι μπορεί να είναι βοηθητικό, αλλά το ποιες λέξεις θα επιλέξεις να πεις αντί για «συγγνώμη» είναι ένα εξίσου σημαντικό μέρος στην διαδικασία μεταμόρφωσης αυτής της συνήθειας.

Αντικατάστησε το «Συγγνώμη» με εκφράσεις όπως «Με συγχωρείς», «Μετά από εσένα», «Συνέχισε», «Φεύγω να σε αφήσω να δουλέψεις».

Ή απλά μην πεις τίποτα και φύγε. Δεν συμβαίνει κάτι για το οποίο θα πρέπει να απολογηθείς.

Χρησιμοποίησε άλλες μορφές για να εκφράσεις ευγνωμοσύνη και να αλλάξεις την ατμόσφαιρα της συζήτησης.

Για παράδειγμα, αντί για «Συγγνώμη που σε καθυστέρησα», χρησιμοποίησε το «Σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο σου

Αντί για «Συγγνώμη που καθυστέρησα», χρησιμοποίησε το «Ευχαριστώ που με περίμενες».

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απολογούνται αντανακλαστικά και χρειάζεται να εξασκηθούν να μην το λένε τόσο συχνά ή σε στιγμές που δεν έχει καν σημασία.

Μην απολογείσαι για κάτι που δεν είναι δική σου ευθύνη ή για κάτι που δεν είναι καν δικό σου λάθος. Το να διακρίνεις αλλά και να τοποθετήσεις αυτό το όριο είναι απίστευτα σημαντικό γιατί θα σε βοηθήσει επιπλέον να διαχωρίσεις τους ανθρώπους που σέβονται πραγματικά τους άλλους.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κατανόηση και είναι πρόθυμοι να σεβαστούν το όριο γιατί ξέρουν ότι είναι σημαντικό για την συναισθηματική υγεία σου.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.