Γίνε Κοινωνική: Πως να πιάνεις Συζήτηση σε κάθε Περίσταση - Women's Bible

Γίνε Κοινωνική: Πως να πιάνεις Συζήτηση σε κάθε Περίσταση

Πως να πιάνεις Συζήτηση σε κάθε Περίσταση, Πώς να μεγαλώσεις τον Κοινωνικό σου Κύκλο, Τι κάνεις όταν νιώθεις Αδέξια στην επικοινωνία με τους Άλλους;

Οι περισσότερες από σας ίσως δεν είστε αρκετά κοινωνικές και δεν εκμεταλλεύεστε τις ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται για να ανοίξετε κάποια συζήτηση.

Όχι ίσως. Σίγουρα δεν είστε κοινωνικές. Δεν μπορώ να το πω πιο ευγενικά. Για να μη μιλήσουμε για εσάς που βγαίνετε, πηγαίνετε σε πάρτι, σε γιορτές, σε εκδηλώσεις, και απλώς κάθεστε και ρουφάτε το ποτό σας νιώθοντας άβολα που δεν γνωρίζετε σχεδόν κανένα στο χώρο.

Είστε πολλές και το ξέρω. Κάθεστε στη γωνιά σας κι απλώς προσεύχεστε να εμφανιστεί κανένας γνωστός για να σας σώσει.

Μόνο που υπάρχει και η άλλη λύση: Να αρχίσεις να γνωρίζεις κόσμο, να μιλάς με τους ανθρώπους που είναι γύρω σου.

Ώρα για μια σκληρή αλήθεια: Δεν μπορείς μια ζωή να μένεις κολλημένη στους ασφαλείς ανθρώπους που γνωρίζεις, ή στη σφαίρα της γνώριμης άνεσής σου. Δεν θα γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους έτσι. Πρέπει να μάθεις τουλάχιστον να πιάνεις κουβέντα, δεν είπαμε να γίνεις η ψυχή του πάρτι, πρόσεξε. Είπαμε να μάθεις να πιάνεις κουβέντα, να ξεκινάς μια συζήτηση.

Γι αυτό σήμερα θα αναλύσουμε μαζί πώς γίνεται.

Κανένας λόγος άγχους

Δεν χρειάζεται να έχεις κατασκευάσει από πριν μια δικαιολογία για να μιλήσεις με κάποιον. Απλώς άνοιξε το στόμα σου και μίλα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές. Δες τι γίνεται γύρω σου, τι συμβαίνει στο χώρο που θα μπορούσες να το σχολιάσεις. Κάποιος έκανε μια παλαβομάρα. Χύθηκε το κρασί. Άνοιξε η τηλεόραση, παίζει μια εκπομπή. Μίλα για την εκπομπή, ή για την τηλεόραση γενικότερα.

Μπορείς (με ευγένεια πάντα) να χωθείς σε μία συζήτηση που ακούς και γίνεται, εφόσον βέβαια έχεις να πεις κάτι σχετικό. Μπορεί απλώς να αρχίσεις να μιλάς, και να δεις πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι.

Το σημαντικό είναι ωστόσο ότι πρέπει να πάρεις πρωτοβουλία. Το να κάθεσαι και να περιμένεις κάποιος άλλος να σου μιλήσει και να σου απευθύνει το λόγο, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για τη μοναξιά και το αίσθημα της αυτολύπησης εν μέσω μιας παρέας ανθρώπων όπου όλοι περνάνε καλά εκτός από σένα.

Δείξε το ενδιαφέρον σου

Το έχω ξαναπεί, θα το ξαναπώ: οι άνθρωποι που δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για μας, μας αρέσουν, έτσι λειτουργεί το ένστικτό μας. Αν κάποιος επενδύσει χρόνο σε μία γνωριμία μαζί μας, μας κολακεύει. Είναι ένα ασφαλές τέχνασμα για να κάνεις τους ανθρώπους να σε συμπαθήσουν. Δείξε τους ενδιαφέρον.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: ρωτάς πράγματα για αυτούς. Ό,τι θέλεις. Δεν είναι ραντεβού, όπου εντάξει, πρέπει να αποφεύγεις κάποιες ερωτήσεις στην πρώτη συνάντηση, είναι απλή κουβέντα γνωριμίας. Μπορείς να κάνεις ερωτήσεις μέσα στα πλαίσια της κοσμιότητας.

Ρώτησε για τα επαγγελματικά, με τι ασχολείται ο άλλος. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αρχίσει να ρέει η συζήτηση. Ρώτα τι τους αρέσει, και τι μισούν. Πολλοί, αμέσως, θα θελήσουν να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία. Θα εκπλαγείς.

Πως να πιάνεις Συζήτηση σε κάθε Περίσταση

Μην το περιορίζεις γύρω από τον εαυτό σου

Δηλαδή, μην μιλάς μονάχα για τον εαυτό σου, τι κάνεις εσύ, τι σου αρέσει κ.λπ. Κανείς φίλη μου δεν συμπαθεί μια γυναίκα που εκμεταλλεύεται κάθε περίσταση για να μιλήσει για τον εαυτό της.

Επίσης δεν πηδάς μέσα στην κουβέντα προσπαθώντας να αλλάξεις τη ροή της συζήτησης σε θέματα που σε ενδιαφέρουν. Το κάνουν πολλές, και τις αντιπαθούν όλοι. Δεν θες να γίνεις η γυναίκα που όλοι αντιπαθούν.

Αν θες να τους γοητεύεις όλους με την παρουσία σου, δες περισσότερα εδώ

Βρες κοινά σημεία

Είτε είναι ο γοητεύτικός άνδρας της παρέας που ξεκίνησε να σου μιλάει, είτε μιλάς με κάποιον στην ουρά στο ταμείο, είτε με τους διπλανούς σου στη καινούρια παράσταση, βρες ένα θέμα κοινό για να κουβεντιάσεις. Βρες ένα κοινό πεδίο επικοινωνίας.

Αν φλερτάρεις, το κοινό πεδίο επικοινωνίας σε βοηθάει να χτίσεις συναισθηματικό δέσιμο με το άλλο άτομο. Αν απλώς προσπαθείς να κάνεις νέους φίλους και φίλες, το κοινό πεδίο επικοινωνίας θα σας κάνει να νιώσετε άνεση μεταξύ σας.

Δεν εννοώ να πιάσεις κουβέντα για τη φιλοσοφία του ζεν. Μία απλή συζήτηση, ένα κοινό σημείο μεταξύ απλών ανθρώπων. Μπορεί να έχετε κοινή καταγωγή, να σας αρέσουν οι ίδιες ταινίες. Να υπάρχουν κοινά σημεία στη δουλειά σας. Αν είστε σε πάρτι, κουβεντιάστε για το από που ξέρετε τον οικοδεσπότη.

Απόφυγε τη συζήτηση γύρω από επικίνδυνα θέματα

Είναι αρκετά απλό: απόφυγε όσο μπορείς να κάνεις κουβέντα για ζητήματα αμφιλεγόμενα. Για ζητήματα δηλαδή που μπορεί να θίγουν κάποιους. Απόφυγε ας πούμε τα πολιτικά, αν μπορείς, αν ανιχνεύσεις στον άλλο εντελώς αντίθετη διάθεση από τη δική σου. Απόφυγε θρησκευτικές κόντρες, εκτός και ξέρεις πού βαδίζει ο άλλος.

Ακόμη και αν ο άλλος έχει οπωσδήποτε διάθεση να μιλήσει για κάτι τέτοιο, μπορείς είτε να προσποιηθείς πως δεν έχεις γνώμη για το ζήτημα, είτε να προσπαθήσεις να στρέψεις τη συζήτηση κάπου αλλού.

Να ξέρεις πότε να αποχωρήσεις από τη συζήτηση

Είναι ωραίο να μένεις σε μία κουβέντα, αλλά μην το παρακάνεις. Πρέπει να δεις τα σημάδια, πότε ο συνομιλιτής σου αρχίζει να βαριέται, πότε τελειώνουν τα κοινά θέματα προς συζήτηση, πότε αρχίζουν εκείνες οι κουβέντες που δείχνουν βαρεμάρα. Τι λέγαμε, α, ναι.

Αν ο συνομιλητής σου δεν κάνει προσπάθεια να συνεχίσει τη συζήτηση, αποχωρείς με ευγένεια. Κοιτάζει το ρολόι του, κινείται νευρικά, κοιτάζει γύρω του σαν να περιμένει κάποιος να έρθει να τον σώσει. Αποχώρησε – δεν έχεις άλλο λόγο να επιμένεις.

Γενικά, είναι καλύτερα να λήξεις εσύ τη συζήτηση παρά οι άλλοι. Το να ξέρει κάποιος πότε είναι η ώρα να αποχωρήσει, είναι σημάδι κοινωνικής νοημοσύνης. Αντίθετα αν το πιέζεις και μείνεις μέχρι η συζήτηση να πεθάνει εντελώς, δείχνεις εντελώς απελπισμένη.

Δείχνεις ότι δεν μπορείς να βρεις αλλού παρέα, και αυτό δεν είναι διόλου ωραίο και ελκυστικό.

Δείχνεις ό,τι δεν ενδιαφέρεσαι αν ο άλλος δεν περνάει καλά άμα του μιλάς, κι έτσι γκρεμίζεις ό,τι είχες χτίσει. Καλύτερα δηλαδή να φύγεις και να τους λείψεις, παρά να φύγεις αφού θα σε έχουν βαρεθεί. Θα αφήσεις καλή εντύπωση αν αποχωρήσεις τη σωστή ώρα. Είναι πολύ πιθανό να σε αναζητήσουν κιόλας αργότερα.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να ξεκινήσεις και να χτίσεις μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με αγνώστους. Όσο περισσότερη άνεση αποκτάς στο θέμα, τόσο λιγότερο άγχος θα έχεις όταν ξεκινάς μία γνωριμία.

Θα διαπιστώσεις ότι θα σου είναι όλο και ευκολότερο να μιλάς με καινούριους ανθρώπους. Θα διαπιστώσεις ότι τα λόγια θα σου έρχονται όλο και ευκολότερα και θα το απολαμβάνεις κιόλας, δεν θα το φοβάσαι.

Επί προσθέτως, η ικανότητα και η άνεση να ανοίγεις συζήτηση με οποιονδήποτε μπορεί να σου δώσει σπουδαίες ευκαιρίες. Και στα εργασιακά σου και σε όλα τα θέματα. Μπορεί επίσης να κάνεις γνωριμίες που να μην σου είναι μεν χρήσιμες άμεσα, αλλά να αποδειχτούν εξαιρετικά πολύτιμες στο μέλλον.

Μια νέα φίλη μπορεί να εξελιχθεί σε επαφή για μια νέα θέση εργασίας, ας πούμε. Ή μπορεί να γνωρίσεις κάποιο πρόσωπο μέσω ενός άλλου προσώπου.

Εξασκήσου και τόλμησέ το.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.