Πώς να ξεπεράσεις το Κόλλημα σου - Women's Bible

Πώς να ξεπεράσεις το Κόλλημα σου

Πώς να ξεπεράσεις το κόλλημα σου, 9 Πράγματα που χρειάζεται να καταλάβεις για την Απιστία, 5 Δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Single Επιτυχημένες Γυναίκες

Όλες έχουμε γνωρίσει κάποιον που μας έχει συναρπάσει και δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Έναν άντρα που μας συνεπήρε, που μας είχε γίνει κόλλημα και δεν μπορούσαμε να βγάλουμε από το μυαλό μας.

Συνήθως, αυτός ο κάποιος, δεν θέλει καμία σχέση μαζί σου και πάντα βρίσκει μία δικαιολογία για να σε αποφύγει.

Όταν βρίσκεστε είναι καταπληκτικά, όμως έχεις και την αίσθηση ότι βγαίνει και με άλλες γυναίκες πέρα από εσένα. Η αίσθηση αυτή είναι σαν ένα ενοχλητικό καμπανάκι που χτυπάει κάθε φορά που είσαι μαζί του και περνάς καλά.

Νιώθεις ότι είσαι υποχρεωμένη να του δώσεις χρόνο επειδή ξέρεις ότι αξίζει, βλέποντας τις προοπτικές του και όντας ερωτευμένη μαζί του και επειδή, έτσι και αλλιώς, κανένας από τους υπόλοιπους άντρες που γνωρίζεις δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί.

Καταλαβαίνω πώς αισθάνεσαι. Έχω βρεθεί στην θέση σου και νομίζω κάθε κοπέλα έχει αντιμετωπίσει ένα τέτοιο κόλλημα με κάποιον. Παρόλα αυτά, πρέπει να τον ξεπεράσεις. Ξέρω ότι «εύκολα το λες, αλλά δύσκολα το κάνεις» οπότε θα σου δώσω 5 λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο να παρατήσεις τον τύπο που σου έχει γίνει κόλλημα  και να προχωρήσεις στην ζωή σου.

Λόγος 1ος : Δεν θα κερδίσεις αυτό που θες, όσο μένεις με τον τύπο που σου έγινε κόλλημα

Ακόμα και αν αυτός ο άντρας είναι ο πιο τέλειος άντρας του κόσμου (όπως το σκέφτεσαι), θα ήταν παράδοξο στα πλαίσια της ανθρώπινης ψυχολογίας το να αλλάξει ξαφνικά εκείνος την συμπεριφορά του επειδή εσύ είσαι πιο δοτική και διαθέσιμη σε αυτόν.

Ξέρω ότι βλέπεις προοπτικές σε εκείνον. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει γίνει το «κόλλημα» σου.

Αντίστοιχα, ξέρω ότι εκείνος θα έχει μερικές πολύ σοβαρές δικαιολογίες για το ότι συμπεριφέρεται «άκαρδα» στην μεταξύ σας σχέση. Μπορεί να είχε χωρίσει άσχημα με την πρώην του ή αυτή την περίοδο να έχει προβλήματα στην δουλεία.

Όπως και να έχει, ένα είναι ξεκάθαρο: αν ήθελε να είστε μαζί με δίκαιους και σοβαρούς όρους, θα το προσπαθούσε.

Το ότι εκείνος σου λέει ότι θέλει να έχει κάτι χαλαρό μαζί σου, δεν τον κάνει κακό άνθρωπο. Είναι ελεύθερος να διαλέγει τις καταστάσεις που τον βολεύουν για τον εαυτό του. Αυτό δεν είναι κακό και ούτε είναι λάθος του «μοντέρνου» τρόπου φλερτ.

Παρόλα αυτά, αν συνεχίσεις να εμπλέκεσαι σε μία τέτοια κατάσταση (όπου δεν καλύπτεσαι) οφείλεις να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου.

Σου έχει πει ότι δεν θέλει σοβαρή σχέση. Πρέπει να το αποδεχτείς ως δεδομένο, να αγνοήσεις οποιαδήποτε γοητεία νιώθεις από μέρους του και να σταματήσεις να του κάνεις τα χατίρια.

Έτσι και αλλιώς, όταν δέχεσαι ψίχουλα από την στοργή του, αντί να απαιτείς το 100% που έχει να δώσει, είναι σαν να του λες ότι μια ζωή θα συμβιβάζεσαι εις βάρος σου. Άρα και ο ίδιος, με όλη αυτή την κατάσταση, χάνει κάθε κίνητρο για να αλλάξει την συμπεριφορά του.

Αν του επιτρέψεις να μην σε σέβεται, δεν πρόκειται ποτέ από μόνος του να σκεφτεί «Ωχ, εδώ πρέπει να προσπαθήσω λίγο παραπάνω» ή «Δεν θα με ανέχεται για πάντα έτσι όπως συμπεριφέρομαι». Αυτό ισχύει για όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Τα όρια και τον σεβασμό τα κερδίζουμε μόνοι μας.Πως να θέτεις υγιή Προσωπικά Όρια, Πώς να ξεπεράσεις το κόλλημα σου

Λόγος 2ος : Πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι περισσότερο τον εαυτό σου και λιγότερο εκείνον

Είμαι σίγουρη ότι σου είπε ότι περνάει δύσκολη περίοδο. Μπορεί να σου είπε ακόμα και ότι σε αγαπάει (σε μία στιγμή έκλαμψης). Ακόμα και αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα για το τι ξεκάθαρα σου έχει πει ότι θέλει (ή όχι τόσο ξεκάθαρα) και τι μπορεί να προσφέρει.

Αν είναι ελλιπής μπροστά σε αυτά που εσύ θέλεις, είναι πραγματικά αδύνατο εσύ να γεφυρώσεις το χάσμα και επιπλέον δεν είναι δουλειά σου. Αυτό που οφείλεις να κάνεις για τον εαυτό σου, είναι να πεις «Ok, δεν καλύπτει τις ανάγκες μου, δεν θα ασχοληθώ άλλο» και να μην δημιουργήσεις δράματα.

Αναθεώρησε τις προτεραιότητες σου και όρισε λιγότερο χρόνο μαζί του μέσα στην καθημερινότητα σου. Δεν χρειάζεται να του στείλεις κάποιο μακροσκελές μήνυμα, ούτε να μαλώσεις μαζί του.

Φαντάζομαι τι σκέφτεσαι τώρα. «Αν του δώσω λιγότερο χρόνο, τότε θα βρει κάποια άλλη γυναίκα. Είναι τόσο όμορφος, επιτυχημένος ή οτιδήποτε, που θα του είναι πολύ εύκολο να βρει άλλη.»

Ας δούμε ένα παράδειγμα για να καταλάβεις γιατί πρέπει να σκεφτείς περισσότερο τον εαυτό σου από ότι εκείνον.

Πρέπει να γνωρίσεις καινούργια άτομα (άντρες, γυναίκες ή και τα δύο) αντί να ξοδεύεις τον χρόνο σου ανούσια πάνω του. Αν κάποιος θα έπρεπε να ανησυχεί για το ότι κάποιος άλλος προχωράει στην ζωή του, είναι αυτός. Όχι εσύ.

Εξάλλου η αλήθεια είναι (και το ξέρω από την εμπειρία μου ως Dating Coach) ότι ούτε για εκείνον θα είναι εύκολο να γνωρίσει κάποια άλλη αμέσως. Οι περισσότεροι άντρες καταβάλλουν προσπάθεια για να γνωρίσουν μία καινούργια γυναίκα και να φλερτάρουν μαζί της.

Φεύγοντας μακριά από τον τύπου που σου έχει γίνει κόλλημα, του δίνεις τον χρόνο να συνειδητοποιήσει πόσα θα χάσει αν δεν σε ξαναδεί. Από την άλλη, αν κατευθείαν προχωρήσει σε κάτι άλλο, χωρίς δεύτερη σκέψη, καταλαβαίνω ότι εσύ θα νιώσεις απαίσια και μίζερα, αλλά θα σου είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι πρέπει να τον παρατήσεις.

Επίσης, αν ξέρεις ότι έχει ήδη άλλη γυναίκα στην ζωή του, είναι δύο φορές ξεκάθαρο ότι πρέπει να απομακρυνθείς από αυτόν τον άντρα.

Θες να γίνεις εσύ το κόλλημα του; Δες εδώ

Λόγος 3ος: Όσο ασχολείσαι με τον τύπο που σου έχει γίνει κόλλημα, μένεις έξω από τα ραντεβού και το φλερτ

Εφόσον θα αναλύσουμε εις βάθος το αν πρέπει να μείνεις ή όχι κολλημένη με αυτόν τον τύπο, τότε θα δούμε και τα αντικειμενικά κριτήρια του κόστους. Κάτι που θα σου κοστίσει πολύ ακριβά όσο βγαίνεις μαζί του, είναι ο χρόνος σου.

Ο χρόνος είναι το μοναδικό αγαθό που μπορούμε να ξοδέψουμε αλλά όχι να αγοράσουμε.

Όταν επικεντρώνεσαι στο να μένεις μαζί του για να τον εμποδίσεις να γνωρίσει άλλες γυναίκες, στην ουσία κρατάς τον εαυτό σου μακριά από το να γνωρίσεις κάποιο καινούργιο άνθρωπο που θα μπορούσε να σου δώσει αυτά που θέλεις. (Θα κάνω μία υπόθεση, ότι αν είσαι αυτή την περίοδο single, αυτός θα είναι ο λόγος.)

Κάτι ακόμα, για να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Όχι μόνο δεν θα σου δώσει αυτό που θέλεις, αλλά όσο εσύ μένεις μαζί του είναι σαν να δηλώνεις ότι είσαι εντάξει με αυτό και με τον τρόπο που σου φέρεται.

Ας δούμε δύο υποθετικά σενάρια μαζί.

Στο πρώτο: γνωρίζεστε, σε γοητεύει, έχετε τρομερή σύνδεση και την επόμενη φορά που επικοινωνείτε σου λέει ότι δεν μπορεί να σου προσφέρει αυτό που θέλεις. Εκείνη την στιγμή εσύ έχεις το θάρρος να απομακρυνθείς, να μην επιστρέψεις πίσω και να μην του ξανατηλεφωνήσεις για δεις τι κάνει.

Απομακρύνεσαι την στιγμή κορύφωσης της γνωριμίας σας και έτσι δείχνεις σε εκείνον, αλλά και σε εσένα, πολύ ξεκάθαρα ότι εκτιμάς τον εαυτό σου πολύ περισσότερο από την προσοχή που θα σου δείξει ο οποιοσδήποτε. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο δείχνεις ότι θα σου είναι εύκολο να βρεις κάποιον πιο κοντά στα δικά σου θέλω γιατί έχεις αυτοπεποίθηση.

Στο δεύτερο: γνωρίζεστε, σε γοητεύει, έχετε τρομερή σύνδεση και την επόμενη φορά που επικοινωνείτε σου λέει ότι δεν μπορεί να σου προσφέρει αυτό που θέλεις και εσύ φεύγεις, αλλά ξαναγυρνάς. Κρατάς επικοινωνία μαζί του και προσπαθείς να την εξελίξεις. Μετά, νιώθεις θλιμμένη επειδή προσπαθείς πολύ σκληρά να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου.

Στην συνέχεια, στα ραντεβού σας αρχίζετε να μην περνάτε τόσο ωραία όπως την πρώτη φορά. Εκείνος αρχίζει να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο, αφήνοντας σε να νιώθεις ότι το κάνει επίτηδες λες και σε τιμωρεί επειδή του χαρίζεις απλόχερα συναισθήματα.

Εν τέλει, ο μεταξύ σας χρόνος αρχίζει να σας ταλαιπωρεί καθώς εσύ θα προσπαθείς να τον πείσεις να δώσει μία ευκαιρία στην σχέση σας, ενώ εκείνος δεν θα θέλει.

Η χειρότερη εκδοχή του 2ου σεναρίου είναι αυτή στην οποία τελικά εκείνος σε χωρίζει.

Ξέρω ότι όλοι μας θέλουμε να συμπεριφερόμαστε με ανωτερότητα σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Όμως εδώ η φυσιολογική αντίδραση θα ήταν «μα πώς μπόρεσε;» και αυτό γιατί από την αρχή ήξερες μέσα σου ότι θα ήσουν πολύ καλύτερα χωρίς αυτόν.

Λόγος 4ος: Δεν έχει να κάνει με εσένα, αλλά με εκείνον

Το πρόβλημα με το να κάθεσαι να περιμένεις να αλλάξει ένας άνθρωπος τρόπο συμπεριφοράς, είναι ότι στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζεις τις άλλες γυναίκες που υπάρχουν στην ζωή του, αλλά τον εγωισμό του και τον τρόπο σκέψης του.

Έχει πάρει μία απόφαση. Ότι σε αυτή την φάση της ζωής του θα περνάει τον χρόνο του με τον συγκεκριμένο τρόπο που έχει επιλέξει και θα νιώθει ωραία με αυτό.

Είτε αφορά την δουλειά είτε τις διαπροσωπικές του σχέσεις, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Μπορεί να σκέφτεσαι «Θεέ μου, ωρίμασε λίγο» αλλά θυμήσου ότι κανένας άνθρωπος δεν πρέπει ή οφείλει να κατακρίνει κάποιον άλλο για τις επιλογές του.

Όλοι έχουμε το δικαίωμα να πειραματιστούμε με πράγματα σε διάφορες φάσεις της ζωής μας και να επιλέξουμε αυτά που μας ταιριάζουν. Έτσι δημιουργούμε την δική μας εκδοχή της ευτυχίας.

Συνεπώς, πρέπει να καταλάβεις ότι το να μην θέλει τα πράγματα που θέλεις εσύ δεν είναι κάποιο πικρόχολο σχόλιο για την εμφάνιση σου ή την αξία σου σαν άτομο. Απλά εκφράζει τον εαυτό του όπως τον βλέπει εκείνος την δεδομένη στιγμή.

Πίστεψε με, δεν θέλεις να μπεις μαζί του σε αντίλογο για το τι είναι πραγματικά και πώς βλέπει τον εαυτό του εκείνος. Άσε τον ελεύθερο να έρθει μόνος του στα δικά του συμπεράσματα ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να του δώσεις άπλετο χώρο και χρόνο ή ότι δεν θα είστε ποτέ μαζί.

Το καλύτερο, λοιπόν, που έχεις να κάνεις είναι αντί να προσπαθείς να ελέγξεις τις πράξεις του, να προσπαθήσεις να ελέγξεις τις δικές σου και να συγκεντρωθείς στα πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη.

Λόγος 5ος: Το να συνεχίσεις να ασχολείσαι με αυτή την κατάσταση θα επηρεάσει αρνητικά το πώς θα βλέπεις τις σχέσεις στο μέλλον

 Όταν πρωτοξεκινάμε να βγαίνουμε ραντεβού, είμαστε γεμάτοι ενθουσιασμό. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους και κρατάμε το μυαλό και την καρδιά μας ανοιχτά.

Όσο μαζεύουμε εμπειρίες, γινόμαστε πιο «σοφοί» και αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Παρόλα αυτά, αν δεν διαχειριστούμε σωστά τις εμπειρίες μας, υπερφορτώνουμε τον εαυτό μας με λάθος πράγματα με αποτέλεσμα να δυσκολεύουμε τον εαυτό μας να αφεθεί όταν το έχει ανάγκη.

Αν υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για να φύγεις από μία τοξική σχέση και από ένα κόλλημα με κάποιον που δεν το αξίζει, αυτός είναι το να μπορέσεις να διατηρήσεις την αισιοδοξία και το πάθος σου για ζωή.

Αν επιτρέψεις στην συγκεκριμένη κακή γνωριμία να σε βουλιάξει στον βούρκο της αμφιβολίας και της απογοήτευσης, στο μέλλον θα σου είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις κίνητρο για να βγεις ραντεβού.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό από το να πείσεις έναν άνθρωπο να είναι μαζί σου, είναι το να διατηρήσεις την αυτοεκτίμηση σου. Η εσωτερική μας αυτοπεποίθηση είναι αυτό που μας δίνει την ώθηση να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, να λέμε «όχι» όταν δεν θέλουμε κάτι και να είμαστε ανοιχτοί όταν βγαίνουμε ραντεβού.

Πάντα να σκέφτεσαι ότι την στιγμή που λες όχι σε κάτι, ουσιαστικά λες ναι σε κάτι καλύτερο στο μέλλον. Μπορείς και θα βρεις κάτι καλύτερο. Το αξίζεις και πρέπει να το δείξεις στον εαυτό σου λαμβάνοντας δράση άμεσα.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.