11 βασικά βήματα για καλή Διαχείριση Χρόνου - Women's Bible

11 βασικά βήματα για καλή Διαχείριση Χρόνου

Παραγωγικότητα στο φουλ: 11 μυστικά καλής Διαχείρισης Χρόνου

Έκανα ένα πείραμα πρόσφατα. Ήθελα να δω αν είμαι πρωινός τύπος. Ξεκίνησα να κοιμάμαι στις 11.00 και να ξυπνώ στις 06.30, και να μην αφήνω όλες μου τις δουλειές για αργά το βράδυ.

Αυτό σήμαινε ότι άλλαζα τελείως το πρόγραμμά μου, τις εξόδους μου, την ώρα των γευμάτων. Αλλά ανακάλυψα ότι έτσι έγινα πολύ πιο παραγωγική. Μέχρι να ξυπνήσουν οι φίλοι μου εγώ είχα ήδη ολοκληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι από τη δουλειά της ημέρας.

Η αλήθεια είναι πως η κοινωνική μου ζωή έμεινε κάπως πίσω. Αλλά άρχισα να διαβάζω βιβλία για τη διαχείριση χρόνου, για την παραγωγικότητα και όχι μόνο.

Επειδή συνεχώς με ρωτάνε άνθρωποι για το πώς θα μπορούσαν να διαχειριστούν τον χρόνο τους, παραθέτω αυτό το παράδειγμα από την προσωπική μου εμπειρία. Ας δούμε λοιπόν μερικές απλές συμβουλές για πιο αποδοτική διαχείριση χρόνου.

1. Να ξέρεις την αξία του χρόνου σου

Ας πούμε, δες το ετήσιο εισόδημά σου. Διαίρεσέ το διά του 1760, που είναι περίπου οι ώρες που εργάζεται κάποιος μέσα στο χρόνο. Όμως, πρακτικά οι άνθρωποι στατιστικά δουλεύουν το πολύ το 1/3 της ώρας τους, οπότε πολλαπλασίασε το με το 3. Έτσι θα ξέρεις έτσι ακριβώς πόσο κοστίζει ο χρόνος σου.

2. Κάνε λίστες

Είναι πολύ χρήσιμες, να το κάνετε όσοι δεν το κάνατε μέχρι τώρα. Να καταγράφετε ότι πρέπει να γίνει, ώστε να μην φορτώνουν το μυαλό σας. Να βάζετε σε προτεραιότητα κάποιες ασχολίες σε σχέση με άλλες. Τι πρέπει να γίνει αμέσως ή σήμερα. Τι πρέπει να γίνει μέσα στην εβδομάδα. Τι πρέπει να γίνει με σχετική ευελιξία χρόνου, ας πούμε μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

3. Σκέψου αν αυτό που κάνεις τώρα σε φέρνει πιο κοντά στους στόχους σου (που έχεις καταγράψει στη λίστα)

Μπορεί να παρασυρθείς σερφάροντας στο ίντερνετ ή οτιδήποτε άλλο. Πάντα να θυμάσαι να ρωτάς τον εαυτό σου: αυτό που κάνω τώρα με φέρνει πιο κοντά στο στόχο μου;

4. Έχε σε απόσταση τους ανθρώπους που σου τρώνε χρόνο

Εξήγησέ τους τις προθεσμίες σου και υποχρέωσέ τους να τις σεβαστούν. Αν παρ’ όλ’ αυτά εξακολουθούν να σε ενοχλούν εξήγησέ τους το ακόμη μία φορά. «Εκτός και με χρειάζεσαι για κάτι πραγματικά επείγον, ειλικρινά, δεν μπορώ να μιλήσω τώρα.

«Εκτός και με χρειάζεσαι για κάτι πραγματικά επείγον, ειλικρινά, δεν μπορώ να μιλήσω τώρα. Ας το δούμε κάποια άλλη στιγμή». Να διευθετείς τις δικές σου προτεραιότητες πρώτα, όχι των άλλων. Αν έχεις πάντα μια πόρτα ανοιχτή, οι άνθρωποι θα μπαίνουν διαρκώς μέσα χωρίς να χτυπάνε.

5. Να χαμηλώνεις το τηλέφωνο όσο δουλεύεις

Να μην κοιτάς το mail σου, γιατί θα παρασυρθείς. Να ορίζεις δυο συγκεκριμένες χρονικές περιόδους μέσα στην ημέρα όπου θα κοιτάς την αλληλογραφία και τις κλήσεις σου.

Παραγωγικότητα στο φουλ: 11 μυστικά καλής Διαχείρισης Χρόνου

6. Μείωσε τα μέσα που χρησιμοποιείς

Αν δεν σου είναι απαραίτητο το Facebook ας πούμε μπορείς να παραλείψεις να ασχοληθείς για κάποιον καιρό. Διάλεξε με ποιο μέσο επικοινωνείς συχνότερα και αποτελεσματικότερα, και κράτησε περισσότερη επαφή με το μέσο αυτό από ότι με τα άλλα.

7. Κάνε κάτι δραστήριο κάθε μέρα

Λίγο τρέξιμο, λίγο περπάτημα. Σου τρώει χρόνο αλλά βοηθάει να συγκεντρωθείς αποτελεσματικότερα μετά. Όπως και σε κάθε τι, το μυστικό της ευτυχίας είναι μία ισορροπημένη ζωή.

8. Κράτα εβδομαδιαίο ημερολόγιο

Γράφε τι πρέπει να κάνεις μέσα στην εβδομάδα και μετά δες τι και αν το κατάφερες. Δες πώς πέρασες το χρόνο σου, τι λειτούργησε και τί όχι στο πρόγραμμά σου, που ξέφυγες ολότελα και γιατί.

9. Επειδή η δουλειά μου απαιτεί να γράφω πολύ χωρίς αποσπάσεις, κάποια πράγματα ακόμα:

Ας πούμε, το να αποσυνδεθείς από το διαδίκτυο θα βοηθούσε πολύ. Αν χρειάζεσαι το διαδίκτυο κάνε μία λίστα των πραγμάτων που πρέπει να αναζητήσεις, κάνε το και βγες πάλι, χωρίς να παρασυρθείς.

Προσωπικά αποκλείω όλες τις εισερχόμενες εκτός από των πολύ κοντινών μου προσώπων. Καμιά φορά ανάβω ένα κερί όσο γράφω και συνεχίζω να γράφω για όσο καίει το κερί. Αυτό λειτουργεί ως σήμα και για τους κοντινούς μου επίσης. Οι υπόλοιποι βλέπουν το κερί αναμμένο και δεν με ενοχλούν όσο καίει.

10. Κάτι πολύ σημαντικό, που συχνά κάνουμε «γαργάρα» επειδή μας δυσκολεύει:

Κάνε πρώτα το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γίνει. Όχι το ευκολότερο.

11. Έχε ένα σχέδιο, μία κατεύθυνση, έναν προορισμό

Να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και τι πρέπει να ολοκληρώσεις. Όχι μονάχα για σήμερα. Να ξέρεις τη θέση του κάθε πράγματος που κάνεις μέσα στο πλάνο των στόχων σου.

Μια φορά μονάχα ζούμε. Είναι καλύτερα να μετανιώνουμε για όσα κάναμε παρά για όσα δεν κάναμε. Να το θυμάσαι πάντα αυτό και θα βιώσεις κάθε στιγμή στη ζωή σου στο μάξιμουμ.

Αν έχεις και δικά σου μικρά tips παραγωγικότητας και διαχείρισης χρόνου, πολύ θα ήθελα να τα διαβάσω.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.