Βελτίωσε μόνιμα τον Εαυτό σου: Τα 6 επιπεδα της αλλαγής - Women's Bible

Βελτίωσε μόνιμα τον Εαυτό σου: Τα 6 επιπεδα της αλλαγής

Ο απλός τρόπος να βελτιώσεις μόνιμα τον Εαυτό σου

Υπάρχουν κάποια πράγματα φίλες μου που πρέπει να σας πω για τον εαυτό μας και τις πεποιθήσεις μας. Ωστόσο, δεν είναι έτοιμες όλες να τα ακούσουν.

Θα μιλήσουμε για πράγματα που είναι τόσο γερά ριζωμένα στη συνείδησή μας, που έχουν τόσο ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς μέσα μας ώστε αυθόρμητα θα τα απορρίψουμε. Ειδικά όσες τα έχουμε περισσότερο ανάγκη.

Αν τα απορρίψεις όμως, να το κάνεις με δική σου ευθύνη.

Ξεκινάμε λοιπόν

Σύμφωνα με το μοντέλο νευρο-γλωσσικού προγραμματισμού (NLP) υπάρχουν έξι επίπεδα, κατά τα οποία μπορούμε να διδαχθούμε και να αλλάξουμε. Το πλέον εξώτερο επίπεδο είναι και το ευκολότερο να αλλάξει. Αντίστοιχα, το πλέον ενδότερο είναι το δυσκολότερο να διαφοροποιηθεί.

  1. Το πλέον εξώτερο επίπεδο είναι το Περιβάλλον.

Θυμάμαι για παράδειγμα όταν προετοιμαζόμουν για το πανεπιστήμιο, πώς ένιωθα ότι έπρεπε να κάνω μία νέα αρχή με την κοινωνική μου ζωή, πώς ένιωθα ότι θα έπρεπε να διεκδικήσω καινούριες ευκαιρίες, να κάνω νέες γνωριμίες.

Φαντάζεστε τι έγινε; Σωστά μαντέψατε. Δεν ήμουν ακόμη αρκετά δημοφιλής. Δεν είχα απομακρυνθεί πολύ από τον παλιό δειλό εαυτό μου.

  1. Ένα επίπεδο βαθύτερα, θα βρούμε τις συμπεριφορές.

Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνικοποίησης οι συμπεριφορές. Όταν αλλάζεις αυτά που κάνεις και το πώς φέρεσαι, συνηθέστατα έχεις και διαφορετικά αποτελέσματα, όπως μία εξίσωση όταν αλλάζεις τους παράγοντές της.

  1. Τρίτο επίπεδο: Οι Δυνατότητες

Και δεν εννοούμε μονάχα τα ταλέντα σου, τις ικανότητές σου, εννοούμε και τη χρήση που μπορείς να κάνεις στο μυαλό σου. Άρα λοιπόν, το να αλλάξεις συμπεριφορά μπορεί να μην είναι εφικτό, αν δεν έχεις την ικανότητα να αλλάξεις συμπεριφορά.

  1. Τέταρτο επίπεδο: Τα πιστεύω, οι πεποιθήσεις μας.

Τα πιστεύω μας φίλες μου είναι βασικός παράγοντας στην εξίσωση που αναφέραμε. Αυτά ρυθμίζουν τη ζωή και την επιτυχία μας, τόσο στις σχέσεις, όσο στη δουλειά και στις φιλίες.

Το πρόβλημα με τα πιστεύω μας είναι ότι κάποιες φορές είναι τόσο βαθιά ριζωμένα που δεν τα αντιλαμβανόμαστε καν ότι υπάρχουν και μας ελέγχουν. Και όταν δεν υποψιαζόμαστε την ύπαρξή τους, είναι φυσικά ακόμη πιο δύσκολο να τα ξεριζώσουμε.

  1. Πέμπτο επίπεδο: Η Ταυτότητά Μας

Αυτό έχει να κάνει με το ποιες είμαστε. Ή με το ποιες πιστεύουμε ότι είμαστε.  Η αντίληψη που έχουμε για την ταυτότητά μας είναι αυτό που καθορίζει τα πιστεύω μας, τις ικανότητές μας και τις συμπεριφορές μας.

  1. Και τελικά, το βαθύτερο όλων επίπεδο: η Πνευματικότητά μας.

Αυτό αφορά στο πώς αντιλαμβανόμαστε την εικόνα του εαυτού μας ως κομμάτι του σύμπαντος. Αν το σώμα μας αποτελεί ένα σύστημα, τότε η πνευματικότητά μας αφορά στο σύστημα στο οποίο πιστεύουμε ότι εντάσσεται τόσο το σώμα όσο και η ψυχή μας.

Θες να αλλάξεις μόνιμα τον εαυτό σου και να γίνεις καλύτερη στο φλερτ; Δες εδώ

Πάμε λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει με τα επίπεδα αυτά

Αν αλλάξει το εξωτερικό, το περιβάλλον δηλαδή, συνήθως ελάχιστα άλλα αλλάζουν. Είτε γύρω μας είτε μέσα μας. Μα αν επιτύχεις κάποια αλλαγή σε ένα από τα εσωτερικά επίπεδα, αλλάζουν όσα βρίσκονται πριν από αυτό.

Πώς να αλλάξεις μόνιμα τον Εαυτό σου

Ας πούμε: Αν τα πιστεύω σου γίνονται όλο και πιο θετικά, αν οι πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου αλλάξουν προς το καλύτερο, τότε θα δεις ότι οι δυνατότητές σου θα αυξηθούν, οι συμπεριφορές σου θα αλλάξουν, και το περιβάλλον σου επίσης θα αλλάξει, καθώς θα γεμίσει από διαφορετικού τύπου ανθρώπους, πιο θετικούς, πιο αισιόδοξους.

Σκέψου ότι κανείς δεν κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους ολυμπιακούς αν δεν το είχε προηγουμένως πιστέψει. Κανείς δεν ανέβηκε στο Έβερεστ χωρίς πίστη, και τόσα άλλα παραδείγματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο προσπαθώντας να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, τους φαίνεται πιο γρήγορο, πιο εύκολο, πιο αποτελεσματικό.

Το να αλλάξεις όμως τις πεποιθήσεις σου δείχνει πράγμα και δύσκολο και χρονοβόρο. Δείχνει να είναι αργό και κάποιες φορές αδύνατο να πραγματωθεί μέχρι τέλους αυτή η διαδικασία.

Δες το να αλλάξεις τον εαυτό σου σαν πρόκληση

Σου φαίνεται εύκολο να αλλάξεις μία συμπεριφορά. Για παράδειγμα: να κοινωνικοποιηθείς όταν η κοινωνικοποίηση σε αγχώνει, αν σταθείς ευθυτενώς και με ανοικτή στάση σώματος και δείχνεις σχετικά άνετη και με αυτοπεποίθηση, θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό πανεύκολα.

Το θέμα είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες άλλες συμπεριφορές, μικρές ή μεγάλες, που πρέπει να τις αλλάξεις προκειμένου να αλλάξει κάτι ουσιαστικό στη ζωή σου.

Δεν θα έπρεπε να προσπαθώ να αποδείξω ότι έχω αξία, για παράδειγμα, γιατί η αξία μου θα φαινόταν και μόνο που δεν θα ένιωθα πια σαν κακόμοιρα. Δεν θα ένιωθα την ανάγκη να αποδείξω πουθενά την αξία μου διότι θα τη γνώριζα εγώ η ίδια. Και θα γνώριζα ότι η αξία μου είναι εμφανής.

Δεν θα είχα ανάγκη εξωτερική αναγνώριση επειδή πρώτη εγώ θα αναγνώριζα τον εαυτό μου. Δεν θα προσπαθούσα να μιμηθώ την οποιαδήποτε και να συμπεριφερθώ σαν κάποια άλλη, γιατί θα ήξερα ότι είναι αρκετό και υπέροχο να είμαι ο εαυτός μου.

Και δεν θα ήμουν τόσο τρελά προσκολλημένη στο όποιο αποτέλεσμα, επειδή θα αισθανόμουν αφθονία και πλούτο στη ζωή μου έτσι κι αλλιώς.

Έτσι λοιπόν θα μπορούσα να προσπεράσω όλες τις προσποιήσεις εντελώς. Θα μπορούσα να είχα παραλείψει αυτό το κομμάτι.

Πώς μπορεί όμως να αλλάξει κανείς τα πιστεύω του; Δεν είναι επικίνδυνο να προσπαθείς να ανακατευτείς με την προσωπική σου ταυτότητα; Και πώς διαμορφώθηκαν αυτά τα πιστεύω, πώς διαμορφώθηκε η ταυτότητά σου από μιας αρχής;

Είναι πράγματι πεισματάρικα όντα αυτές οι πεποιθήσεις. Κρύβονται βαθιά, λες και καταλαβαίνουν πως θα τις αναζητήσεις για να τις ξεριζώσεις αργά ή γρήγορα. Τόσο βαθιά που καμιά φορά δεν εντοπίζονται. Και αν τις εντοπίσεις, πάλι σου ξεγλιστράνε. Και κρύβονται ξανά.

Και αν τις εντοπίσεις, τι θα κάνεις;

Το να αναγνωρίζεις την ύπαρξή τους μέσα στο νου σου σημαίνει ότι μπορείς και να τις τροποποιήσεις;

Είναι πάντως μία αρχή. Η διαδικασία είναι μακρά, αλλά το να αναγνωρίζεις την ύπαρξη των στρεβλών πεποιθήσεών σου είναι μία αρχή.

Προσωπικά έχω κάτι υπόψη μου. Αν σε ενδιαφέρει, επικοινώνησε μαζί μας.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.