Πώς να μεγαλώσεις μια Δυναμική Κοπέλα - Women's Bible

Πώς να μεγαλώσεις μια Δυναμική Κοπέλα

Πώς να μεγαλώσεις ένα δυναμικό κορίτσι

Είμαι σίγουρη πως μέχρι να μεγαλώσεις δέχτηκες αρκετές πιέσεις από το περιβάλλον σου και από τους άλλους. Οι γυναίκες δέχονται μεγάλη πίεση στη ζωή τους. Πρέπει να δείχνουν έτσι, να κάνουν αυτό, να είναι το άλλο. Μοιάζει να μην τους επιτρέπεται να είναι όπως αυτές θέλουν. Πρέπει να φέρονται με συγκεκριμένο τρόπο, να είναι καλές, να μην προκαλούν.

Ό,τι και αν κάνουν δέχονται αυστηρότερη κριτική από ότι δέχονται οι άντρες. «Οι άντρες είναι άντρες», αλλά οι γυναίκες; Όλες αυτές οι πιέσεις δημιουργούν στις γυναίκες αισθήματα ανασφάλειας, ανικανότητας, κατωτερότητας κτλ.

Οι πιέσεις που δέχεται και θα δεχτεί μια γυναίκα στη ζωή της είναι πολύ σκληρές αλλά είναι σημαντικό να υπάρχουν γερές βάσεις. Αν μεγαλώσεις ένα κορίτσι με «σωστό» τρόπο, θα καταφέρει να γίνει δυναμικό.

Πρέπει να νιώθει αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Να μάθει να παίρνει πρωτοβουλίες και να ρισκάρει. Να σκέφτεται μόνη της, να κάνει αυτά που την ευχαριστούν, ακόμα και αν κάνει κάτι που η κοινωνία λέει πως είναι για άντρες. Να εκφράζει τα συναισθήματά της και να νιώθει καλά με αυτό. Να ενδιαφέρεται για τους άλλους ανθρώπους αλλά όχι για τη γνώμη που έχουν για αυτή.

Ακόμα και όταν περνάει από φάσεις ανασφάλειας, πρέπει να ξέρει να το αντιμετωπίζει και να το ξεπερνάει.

Τι πρέπει να κάνεις αν θέλεις η κόρη σου να γίνει δυναμική;

7 Τρόποι να μεγαλώσεις ένα δυναμικό κορίτσι

#1 Μην της φέρεσαι διαφορετικά επειδή είναι κορίτσι

Μπορεί να υπάρχουν κάποιες βιολογικές διαφορές ανάμεσα σε ένα κορίτσι και ένα αγόρι, αλλά από εκεί και πέρα είναι ίσοι. Ένα κορίτσι μπορεί να κάνει ό,τι κάνει και ένα αγόρι. Θα παίξει, θα λερωθεί, θα χτυπήσει όπως και ένα αγόρι.

Δε χρειάζεται να την υπερπροστατεύεις, δε θα σπάσει. Είναι άνθρωπος και θα κάνει αυτά που θέλει. Θα φορέσει ρούχα, θα παίξει με παιχνίδια, θα διαλέξει επάγγελμα, ακόμα και αν όλα αυτά χαρακτηρίζονται ως αντρικά.

#2 Άφησέ την να έχει λόγο στη ζωή της

Όταν αυτό είναι εφικτό, άφησέ την να πει τη γνώμη της. Τι ρούχα θέλει για παράδειγμα να φορέσει στο σχολείο, τι δραστηριότητα θέλει να κάνει, τι παιχνίδια θέλει να παίξει. Θα χρειαστεί να δοκιμάσει πολλά πράγματα μέχρι να βρει τι είναι αυτό που της αρέσει.

Δώσε της την επιλογή να διαλέξει τι της αρέσει να κάνει στη ζωή της. Αν θες να μεγαλώσεις μια δυναμική κοπέλα τότε είναι σημαντικό η κόρη σου να νιώθει πως την εμπιστεύεσαι και πως μπορεί να πει τη γνώμη της.Επίσκεψη σε Ψυχολόγο: Αμφιβολίες και Φόβοι, Πώς να μεγαλώσεις ένα δυναμικό κορίτσι

#3 Μετάδωσέ της αξίες

Θέλεις το παιδί σου να γίνεις καλός άνθρωπος και όχι ρεμάλι. Εσύ πρέπει να είσαι το πρότυπό της. Αν εσύ φέρεσαι καλά, τότε και αυτή θα κάνει το ίδιο βλέποντάς σε.

Δείξε της ότι πρέπει να φέρεται καλά σε όλους τους ανθρώπους, να βοηθάει όταν μπορεί αυτούς που έχουν ανάγκη, να σέβεται, να διεκδικεί ό,τι της αξίζει και να μην κλείνει τα μάτια όταν βλέπει κάτι άδικο.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να της δείξεις πως δεν πρέπει να ανταγωνίζεται τις άλλες γυναίκες. Όλες είμαστε ίσες και πρέπει σε αυτόν το δύσκολο κόσμο να είμαστε ενωμένες και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.

#4 Ενθάρρυνέ την να λύνει μόνη της τα προβλήματά της

Το ξέρω πως σαν γονέας δε θέλεις να βλέπεις το παιδί σου να ταλαιπωρείται και έχεις μάθει να του λύνεις όλα τα προβλήματα, αλλά αν θες να μεγαλώσεις μια δυναμική κοπέλα, μην το κάνεις. Συζήτησε μαζί της το πρόβλημα και πες της να σκεφτεί με ποιον τρόπο μπορεί να το λύσει.

Με όποιο τρόπο και αν επιλέξει να το λύσει, να είσαι δίπλα της ακόμα και αν διαφωνείς. Δείξε της πως έχει τον έλεγχο της ζωή της και είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις που παίρνει.

#5 Να αγαπάει τον εαυτό της όπως είναι

Πρέπει να αγαπάει πάντα τον εαυτό της έτσι ακριβώς όπως είναι. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθει μειονεκτικά για το σώμα, την εμφάνιση ή το μυαλό της. Να κάνει όσα θέλει για να νιώθει καλύτερα αλλά να μην υπερβαίνει τα όρια.

Δε χρειάζεται για παράδειγμα να πεινάσει για να αποκτήσει το σώμα ενός μοντέλου. Πρέπει να τρώει σωστά για να είναι υγιής αλλά όχι να στερηθεί όλα τα φαγητά που της αρέσουν.

#6 Μέσα ενημέρωσης

Όλοι ξέρουμε πως τα μέσα ενημέρωσης περνάνε συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς, ζωής, σκέψης. Όσο είναι μικρή περιόρισε το χρόνο που περνάει στην τηλεόραση ή το διαδίκτυο και πάντα να ελέγχεις τι βλέπει.

Χρειάζεται να διαμορφώσει δική της φαντασία, ιδέες, απόψεις και όχι να επηρεαστεί από όσα βλέπει στα μέσα ενημέρωσης. Μεγαλώνοντας και έχοντας διαμορφώσει χαρακτήρα, θα μπορεί να φιλτράρει όσα βλέπει.

Σε αυτό όμως θα χρειαστεί πάλι τη βοήθειά σου. Βοήθησέ τη να δει τη μεγαλύτερη εικόνα και να μη μένει στο επιφανειακό.  Δείξε της πως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Από πίσω κρύβονται καταστάσεις που δεν μπορεί να φανταστεί.

Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσει κριτική σκέψη και να μάθει να αντιλαμβάνεται αν αυτό που βλέπει είναι σωστό ή λάθος, αληθινό ή ψεύτικο.

#7 Μην προβάλεις τα δικά σου θέλω

Πρέπει να είσαι ήρεμη και να ακούς τι έχει να σου πει. Ακόμα και αν όσα σου λέει μοιάζουν με αυτά που έχεις κάνει ή πει και εσύ στο παρελθόν, υπάρχουν διαφορές. Μην την ωθήσεις να κάνει ό,τι έκανες και εσύ.

Επίσης, μην προσπαθήσεις να την πείσεις να κάνει όλα όσα εσύ δεν κατάφερες. Να είσαι δίπλα της έτοιμη να προσφέρεις τις συμβουλές σου, αλλά άφησέ την να επιλέξει μόνη της τι θέλει να κάνει.

Ο ρόλος της γυναίκας είναι ακόμα αρκετά δύσκολος και οφείλουμε να μεγαλώνουμε κορίτσια που σέβονται τον εαυτό τους και είναι έτοιμα να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Κορίτσια που δε θα εξαρτώνται από άντρες και που δε θα σωπαίνουν επειδή είναι γυναίκες.

Θες να γίνεις πιο δυναμική και να δώσεις το παράδειγμα στα παιδιά σου; Δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.