Με Πλήγωσε: Πως θα σε ωφελήσει η Συγχώρεση - Women's Bible

Με Πλήγωσε: Πως θα σε ωφελήσει η Συγχώρεση

Με Πλήγωσε: Πως θα σε ωφελήσει η Συγχώρεση

Το να συγχωρέσεις αυτόν που σε πλήγωσε είναι από τα πιο σημαντικά αλλά ταυτόχρονα δύσκολα πράγματα που θα χρειαστεί να κάνεις στη ζωή σου. Ειδικά αν αυτό το άτομο το εμπιστευόσουν πολύ. Από τη στιγμή που θα πληγωθείς, η ευτυχία σου σε μεγάλο ποσοστό εξαρτάται από τη συγχώρεση.

Πολλοί άνθρωποι γεμίζουν με θυμό, πικρία και κακία για το άτομο που τους πλήγωσε και αυτό το κουβαλάνε σε όλη τους τη ζωή. Πρέπει όμως να μάθεις να συγχωρείς για να μπορέσεις να συνεχίσεις ελεύθερη τη ζωή σου.

Τι είναι όμως η συγχώρεση;

Συγχώρεση είναι να μη θες να ανταποδώσεις τον πόνο που σου προκάλεσε επειδή σε πλήγωσε, να πάψεις να είσαι θυμωμένη μαζί του, να σταματήσεις να του χτυπάς το λάθος που έκανε και να μην εύχεσαι να πάθει κακό.

Να φτάσεις στο σημείο που θα εύχεσαι να είναι καλά.

Τι δεν είναι η συγχώρεση;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αρνούνται να συγχωρέσουν κάποιον γιατί έχουν λανθασμένη αντίληψη της συγχώρεσης. Εξαιτίας αυτών των αντιλήψεων, μένουν φυλακισμένοι στο μίσος και την πικρία.

Ποιοι είναι λοιπόν οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από τη συγχώρεση;

#1 Το να συγχωρείς σημαίνει να ξεχνάς αυτά που έκανε και σε πλήγωσε

Σίγουρα έχεις ακούσει ανθρώπους να λένε πως πρέπει να συγχωρέσεις και να ξεχάσεις. Είναι σα να λένε πως μόλις συγχωρέσεις κάποιον, ως δια μαγείας ξεχνάς όλα όσα σου έκανε και σε πλήγωσε.

Αυτό όμως δεν ισχύει. Το ότι συγχώρεσες αυτόν που σε πλήγωσε δε σημαίνει πως θα ξεχάσεις τις πράξεις του. Ακριβώς επειδή θυμόμαστε, είναι σημαντικό να συγχωρέσουμε.

Με το να συγχωρείς δε λες πως δεν είσαι πληγωμένη και πως ξέχασες τι έγινε και σε πλήγωσε. Μπορείς να συγχωρείς και να θυμάσαι ταυτόχρονα. Με το χρόνο και τη συγχώρεση όμως, ο πόνος θα γίνεται πιο υποφερτός.

#2 Το να συγχωρείς σημαίνει να δικαιολογείς τις πράξεις του

Αν μπορείς να δικαιολογήσεις τη συμπεριφορά και τις πράξεις αυτού που σε πλήγωσε, τότε η συγχώρεση δεν είναι απαραίτητη. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που σου έκανε είναι αδικαιολόγητο.

Δε δικαιολογούμε αυτά που έκαναν, συγχωρούμε. Συνήθως το άτομο που δικαιολογεί, παραβλέπει ή που συγχωρεί αμέσως, είναι σε άρνηση.

#3 Η συγχώρεση θα φτιάξει τη μεταξύ σας σχέση

Πρέπει να πάρεις μια απόφαση σχετικά με το αν θα συνεχίσεις τη σχέση με αυτό το άτομο ή αν είναι καλύτερα να παραμείνετε χώρια. Το ότι συγχώρεσες κάποιον δε σημαίνει πως είσαι υποχρεωμένη να τον εμπιστευτείς ξανά. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται, δεν πάει πακέτο με τη συγχώρεση, και όταν κλονιστεί είναι δύσκολο να ξαναφτιαχτεί.

Όταν για παράδειγμα μιλάμε για μια κακοποιητική σχέση, το να μείνεις με έναν τέτοιο άνθρωπο (δεν είναι εύκολο να φύγεις, το ξέρω) θα σου κάνει μεγαλύτερο κακό.

#4 Συγχωρείς μια φόρα αυτόν που σε πλήγωσε και τέλος

Θα ήταν πολύ ωραίο να υπάρχει μια συγκινητική συζήτηση με το άτομο που σε πλήγωσε, να το συγχωρέσεις και έπειτα όλα να είναι τέλεια. Δεν πάει όμως έτσι.

Μπορεί να συγχωρέσεις πραγματικά κάποιον αλλά να συνεχίσεις να νιώθεις θυμό και πόνο ανά διαστήματα. Η συγχώρεση αλλά και η επούλωση των τραυμάτων είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος, τόσο περισσότερος και ο χρόνος που χρειάζεσαι.

Αν κάνει ή πει κάτι που θα σου θυμίσει την πράξη που σε πλήγωσε στο παρελθόν, τότε θα πρέπει να τον συγχωρέσεις ξανά. Θα υπάρξουν πολλά πισωγυρίσματα που θα σε κάνουν να καταλάβεις πως θα χρειαστεί να συγχωρέσεις ξανά και ξανά.

Αυτό δε σημαίνει πως κάθε φορά που θα νιώθεις θυμό θα λες σε αυτό το άτομο πως το συγχωρείς ξανά. Όμως θα πρέπει να δεσμευτείς μέσα σου πως θα το κάνεις κάθε φορά που θα σου ξυπνάνε οι άσχημες αναμνήσεις.

Σε πλήγωσε; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δες εδώ

#5 Η συγχώρεση δεν θα κάνει τα πράγματα όπως ήταν πριν

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως με τη συγχώρεση όλα γίνονται όπως ήταν πριν. Όλα θα είναι όμορφα και τίποτα δε θα έχει αλλάξει. Η αλήθεια όμως είναι πως ακόμα και αν συγχωρέσεις και νιώσεις πως οι πληγές σου επουλώνονται, τα πράγματα δε θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια. Μπορεί να γίνουν καλά, αλλά δε θα είναι ίδια με πριν. Μπορεί να τον συγχώρεσες που σε πλήγωσε αλλά δε θα είναι αυτός που θα ήθελες.

Το να συγχωρείς δε σημαίνει πως ξεχνάς, αποφεύγεις ή δικαιολογείς όσα σου έκανε. Όπως επίσης δε σημαίνει πως θα το κάνεις μια φορά ή πως όλα θα γίνουν όπως ήταν πριν. Παρ’ όλ’ αυτά πρέπει να συγχωρέσεις για σένα. Για να νιώσεις εσύ καλύτερα με τον εαυτό σου και πιο ελεύθερη. Κανείς δεν είπε πως είναι εύκολο. Πρέπει όμως να γίνει.

Αν δεν το κάνεις θα γεμίσεις θυμό και πικρία και θα καταστρέψεις όλα τα θετικά που συμβαίνουν στη ζωή σου. Πάντα να θυμάσαι πως το κάνεις για σένα και για κανέναν άλλο!

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.