Πως να θέσεις Όρια σε έναν Ναρκισσιστή (αλλά και σε όποιον τα χρειάζεται) - Women's Bible

Πως να θέσεις Όρια σε έναν Ναρκισσιστή (αλλά και σε όποιον τα χρειάζεται)

Πως να θέσεις όρια σε έναν ναρκισσιστή (αλλά και σε όποιον τα χρειάζεται)

Η σχέση με έναν ναρκισσιστή είναι δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη. Αυτό που χρειάζεται να έχεις για να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις σε μια τέτοια σχέση είναι τα όρια. Το να θέσεις όρια στη σχέση σου με έναν ναρκισσιστή θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις υγιείς σχέσεις σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να θέτεις απαράβατα όρια στις σχέσεις σου που θα διασφαλίζουν την ψυχική και σωματική σου υγεία. Τα όρια αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα, σταθερά και εφαρμόσιμα, χωρίς καμία δυνατότητα καταπάτησης από το ναρκισσιστή.

Όρια στις σχέσεις

Τα όρια σε μια σχέση πρέπει να είναι απαράβατα. Δείχνουν τι θα ανεχτείς και τι όχι από το άλλο άτομο. Όταν όμως έχεις έναν ναρκισσιστή απέναντί σου, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Ο ναρκισσιστής αδιαφορεί για τα θέλω του άλλου ατόμου και ενδιαφέρεται μόνο να καλύψει τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες. Παραβιάζει όλα τα όρια των άλλων σε καθημερινή βάση και για αυτό το λόγο αντιμετωπίζει προβλήματα στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική του ζωή.

Αν κάποιος του πει κάτι για τις πράξεις του, θα θυμώσει, θα υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα κατηγορήσει τους άλλους. Ίσως χρησιμοποιήσει λεκτική βία ή συνεχίσει να καταπατάει τα όρια του άλλου ατόμου, ακόμα και αν βλέπει ότι του έχει δημιουργήσει πρόβλημα.

Για αυτό το λόγο πρέπει να είσαι ξεκάθαρη με τα όριά σου και να τα υπερασπίζεσαι, αν επιλέξεις να κάνεις σχέση με ένα τέτοιο άτομο. Ακόμα και αν ο ναρκισσιστής είναι φίλος σου ή μέλος της οικογένειάς σου, τα όρια είναι απαραίτητα.

Σημάδια ότι τα όριά σου κλονίζονται

Αν κατάλαβες πως λείπουν τα όρια στη σχέση σου, έκανες το πρώτο βήμα. Κατάλαβες που πρέπει να τοποθετήσεις όρια. Ποια σημάδια όμως δείχνουν ότι λείπουν όρια ή ότι αυτά που έχεις δεν είναι αρκετά ισχυρά;

#1 Υποχωρείς

Τα όρια είναι σταθερά. Δε ρωτάς τη γνώμη ή τη συμβουλή των άλλων. Αν βλέπεις πως μόνιμα υποχωρείς για να μη στενοχωρείς τους άλλους, τα όριά σου δεν είναι υγιή.

#2 Κάνεις εξαιρέσεις

Όπως είπαμε, τα όρια πρέπει να είναι σταθερά. Δεν είναι ποτέ αποδεκτό να ξεπερνιούνται, είτε από το αγόρι σου είτε από τους συναδέλφους σου. Αν κάνεις μόνιμα υποχωρήσεις, ο ναρκισσιστής θα συνεχίσει να τα πιέζει και να αδιαφορεί για αυτά.

#3 Δικαιολογίες και άρνηση

Πολύ συχνά ο ναρκισσιστής βρίσκει δικαιολογίες για όσα κάνει ή αρνείται πως τα έκανε. Αν δε δώσεις σημασία και τον δικαιολογήσεις, είναι σίγουρο πως θα το ξανακάνει.

#4 Δε λες αυτό που πρέπει

Αν συνέχεια θέλεις να του μιλήσεις για αυτά που νιώθεις και όσα θέλεις από τη σχέση σας αλλά φοβάσαι πως θα αντιδράσει άσχημα ή θα αδιαφορήσει, δεν έχεις θέσει ξεκάθαρα όρια.Πως να θέσεις όρια σε έναν ναρκισσιστή (αλλά και σε όποιον τα χρειάζεται)

Πως να θέσεις όρια σε έναν ναρκισσιστή

Τα καλά νέα είναι πως ποτέ δεν είναι αργά να θέσεις όρια σε μια σχέση. Είναι όμως σημαντικό να είναι ξεκάθαρα και ισχυρά. Με αυτόν τον τρόπο, ένας ναρκισσιστής δε θα μπορέσει να τα καταπατήσει. Θα προσπαθήσει αλλά δε θα τα καταφέρει.

#1 Βάλε τα δικά σου όρια

Πριν πεις σε κάποιον πως πρέπει να σέβεται τα όριά σου, πρέπει να ξέρεις ποια θέλεις να είναι αυτά. Τι θα ανεχτείς και τι όχι. Ποια συμπεριφορά του είναι αποδεκτή και ποια ξεπερνάει τα όρια.

#2 Όταν καταπατήσει ένα όριό σου, πες του το

Μπορεί να έχεις θέσει όρια, αλλά όπως είπαμε αδιαφορούν. Όταν λοιπόν προσπαθήσει να καταπατήσει κάποιο όριό σου, πες του το. Μην κάνεις πίσω και μην αδιαφορήσεις. Πες του πως αυτό που κάνει δεν είναι αποδεκτό και μείνε σταθερή σε αυτό.

#3 Να ξέρεις τις συναισθηματικές σου αντοχές

Θα υπάρξουν μέρες που θα είσαι στενοχωρημένη και κουρασμένη. Αυτές τις μέρες θα είσαι και πιο ευάλωτη για να σε κάνει ότι θέλει. Αν λοιπόν προσπαθήσει να καταπατήσει τα όριά σου, δες πόσο αντέχεις συναισθηματικά. Έχε σύντομες συζητήσεις μαζί του και αποχώρησε από την κουβέντα πριν εξουθενωθείς τελείως συναισθηματικά.

Μην πέσεις στην παγίδα να εξηγείς σε έναν ναρκισσιστή γιατί έθεσες αυτά τα όρια και γιατί έχουν αυτές τις συνέπειες αν καταπατηθούν. Να είσαι έτοιμη για την αντίδρασή του όταν αποφασίσεις να θέσεις όρια και να τα υποστηρίξεις. Με τον καιρό θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και θα είσαι σίγουρη για τα όρια που έθεσες. Θα μάθεις να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και δε θα μπορεί να σε ελέγχει και να σε καταπατά ο ναρκισσιστής.

Μη ξεχνάς όμως να φροντίζεις τον εαυτό σου και να μην καταπατάς εσύ η ίδια τα όριά σου. Σεβάσου τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου και με αυτόν τον τρόπο θα μάθεις να κάνεις υγιείς σχέσεις!

Αν θες κάποια βοήθεια για να βελτιώσεις τη σχέση σου, δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.