Έχει νόημα να είστε μαζί αν δεν σε Ελκύει πια Εμφανισιακά; - Women's Bible

Έχει νόημα να είστε μαζί αν δεν σε Ελκύει πια Εμφανισιακά;

Έχει νόημα να είστε μαζί αν δεν σε ελκύει πια εμφανισιακά;

Αν ρωτήσεις τα περισσότερα παντρεμένα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί σχετικά με την σημασία που έχει το σεξ στις ζωές τους, θα σου πουν κάτι του τύπου «Είναι το επιδόρπιο, όχι το κυρίως πιάτο». Και είναι αλήθεια. Ελκύει ο ένας σύντροφος τον άλλο, απλά με διαφορετικό τρόπο.

Απλά είναι αδιανόητο να σκεφτείς έτσι στα 27 σου. Θα το συνειδητοποιήσεις σε 10 χρόνια που θα είσαι 37, θα μεγαλώνεις μικρά παιδιά και η ζωή σου δεν θα είναι αποκλειστικά «δική» σου. Μέχρι τα 47, τα σώματα σας δεν θα έχουν την ίδια ζωντάνια. Μέχρι τα 57, είναι πολύ πιθανό να τελειώνει η εμμηνόπαυση σου και η λίμπιντο του συντρόφου σου να έχει ελαττωθεί κατά πολύ. Και αν πάμε πιο πέρα, στα 67 για παράδειγμα, θα σκέφτεσαι την συνταξιοδότηση, τα ταξίδια και τα εγγόνια σου. Και πάει λέγοντας.

Βλέπεις λοιπόν ότι το να πάρεις μια απόφαση με βάση την έλξη στην εμφάνιση βασίζεται στο τώρα. Είναι σαν να κάνεις τατουάζ με κάποιου το όνομα στην πλάτη σου και να χωρίσετε 4 μήνες αργότερα. Η αλήθεια είναι ότι η ζωή δεν διαρκεί 4 μήνες αλλά σίγουρα περισσότερο.

Παρ’ όλα αυτά βασίζουμε τις αποφάσεις για τις σχέσεις μας σε συναισθήματα όπως το πάθος, ο έρωτας, ο ενθουσιασμός. Είναι γεγονός ότι η έλξη μεταξύ ενός ζευγαριού εξασθενεί σε 18 με 24 μήνες από την πρώτη γνωριμία. Ναι σίγουρα είναι δύσκολο να σε ενθουσιάσει κάποιος με τον οποίο είσαι μαζί δύο συνεχόμενα χρόνια ή και παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι αδύνατο. Αν ρωτήσεις παντρεμένα ζευγάρια, θα διαπιστώσεις ότι η φύση της σεξουαλικής επαφής αλλάζει.

Έτσι λοιπόν, η ζωή σταδιακά αποκτά άλλες προτεραιότητες, όπως ευθύνες, φιλία, συμβατότητα και όλα αυτά τα «βαρετά» πράγματα στα οποία τα «μεγάλα» ζευγάρια δίνουν έμφαση. Δεν είναι μυστικό ότι η συμβατότητα είναι ένας από τους πιο ισχυρούς δείκτες μιας υγιούς σχέσης, περισσότερο από την χημεία. Μπορεί η χημεία να είναι αυτό που ψάχνουμε όμως κατά βάθος ελπίζουμε να γίνει και συμβατότητα.

Σπάνια όμως γίνεται. Δες τις πιο παθιασμένες σχέσεις που είχες. Που είναι τώρα; Ακριβώς. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τους εαυτούς μας. Μας ελκύει αυτό που μας ελκύει, συχνά κάνοντάς μας κακό. Έτσι λοιπόν οι περισσότεροι άντρες καταλήγουν με ασταθείς γυναίκες και οι περισσότερες γυναίκες με συναισθηματικά απόμακρους άνδρες.

Αυτή δεν είναι απλά η γνώμη μου. Αυτή είναι η ζωή. Απλά δες τριγύρω. Σημαίνει όμως αυτό ότι πρέπει να μείνεις με τον κατά τ’ άλλα εκπληκτικό σου σύντροφο ακόμα και αν δεν σε ελκύει πια εμφανισιακά; Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο…

Λόγοι για να χωρίσεις όταν δεν σε ελκύει πια εμφανισιακά

Όπως ξέρεις, η σεξουαλική έλξη σπάνια αυξάνεται με τον καιρό. Στους άνδρες, αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Στις γυναίκες υπάρχει μια τάση να συσχετίζονται η έλξη και τα συναισθήματα που έχει για εκείνον.

Όσον αφορά την εμφανισιακή έλξη, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, υποσυνείδητα απορρίπτουμε ανθρώπους με βάση το ύψος, την ηλικία, το βάρος και πάρα πολλές άλλες μικρές λεπτομέρειες που δεν αντιλαμβανόμαστε καν. Έπειτα, υπάρχει το παράδοξο της επιλογής. Απορρίπτουμε άλλους για την εμφάνιση ενώ κανείς μας δεν θέλει να τον απορρίψουν για αυτό τον λόγο. Μπορώ να εξηγήσω αυτό το φαινόμενο με μια απλή φράση «Η έλξη δεν είναι επιλογή».

Ο σύντροφος σου δε σε ελκύει πια και δεν ξέρεις τι να κάνεις; Δες εδώ

Σε μια καλή σχέση, το σεξ είναι το επιδόρπιο και όχι το κυρίως πιάτο

Εάν έχεις αμφιβολίες για τον εαυτό σου, πήγαινε σε μια εφαρμογή γνωριμιών και φτιάξε μια λίστα με τους «αγαπημένους» σου. Πάω στοίχημα ότι θα είναι οι πιο όμορφοι στην εφαρμογή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σε νοιάζει πως είναι σαν άνθρωποι, τι κάνουν, τι πιστεύουν αλλά ξεκινάει πάντα με την εξωτερική εμφάνιση.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν συγκρίνουμε δίπλα δίπλα, συχνά χάνουμε αυτόν που θα είναι συμβατός με εμάς. «Γιατί να απαντήσω σε αυτόν που είναι 1,80 όταν υπάρχει κάποιος άλλος που είναι 1,90;» «Γιατί να βγω με κάποιον με παραπάνω κιλά όταν μπορώ να βγω με αυτόν που έχει κοιλιακούς;» «Γιατί να βγω με τον 45άρη όταν μπορώ να βγω με τον 29άρη;»

Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι επιφανειακή, τουλάχιστον όχι περισσότερο από κάθε άλλο. Απλά σημαίνει ότι είσαι άνθρωπος. Κάτι άλλο που θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου, όσον αφορά την εμφανισιακή έλξη και γιατί είναι σημαντική είναι ότι σε μια μονογαμική σχέση, θα κάνεις σεξ μόνο με ένα άτομο για το υπόλοιπο της ζωής σου. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να υπάρχει έλξη, διαφορετικά οτιδήποτε λιγότερο είναι συνταγή για μελλοντική απιστία.

Το οποίο μας φέρνει στην στιγμή της αλήθειας. Ξέρεις ότι το σεξ είναι το επιδόρπιο όπως είπαμε, αλλά ξέρεις ότι και ο σύντροφός σου είναι το μόνο άτομο που θα είσαι μαζί. Επίσης, η συντροφικότητα έχει μεγαλύτερη αξία από το πάθος μακροπρόθεσμα… αλλά ξέρεις και ότι η έλξη είναι σημαντική και δεν θα βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Οπότε τι κάνεις; Να μείνεις ή να φύγεις;Έχει νόημα να είστε μαζί αν δεν σε ελκύει πια εμφανισιακά;

Εσύ αποφασίζεις

Όλα έχουν να κάνουν με εσένα. Για παράδειγμα, υπάρχει διαφορά στο να παρατηρήσεις ότι ο σύντροφός σου έχει κάνει κοιλιά και διαφορετικό να σε απωθεί εντελώς. Μόνο εσύ ξέρεις και μπορείς να αποφασίσεις. Εάν δεν σε ελκύει καθόλου και σου προκαλεί απέχθεια, τότε ξέρεις πολύ καλά τις πρέπει να κάνεις.

Μην κάνεις στον εαυτό σου ή σε εκείνον καμία χάρη να μείνεις μαζί του εάν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σε ενθουσιάσει με κάποιον τρόπο.

Παρ’ όλα αυτά, κάνε μια προσπάθεια και αναρωτήσου πριν πάρεις κάποια οριστική απόφαση, εάν αυτός ή κάποιος άλλος άνδρας θα μπορούσε να σε απορρίψει εμφανισιακά αντίστοιχα. Ή συναισθηματικά; Πνευματικά; Είναι εύκολο να βρεις ελαττώματα στους άλλους αλλά δείχνει πολλά το να αγαπάς τους ανθρώπους γι’ αυτό που είναι ανεξάρτητα από τα ελαττώματά τους όπως ακριβώς θα ήθελες να σε βλέπουν και εκείνοι. Συχνά, υποτιμάμε το πόσο σπάνια μπορούμε να βρούμε κάποιον που θα μας αγαπά χωρίς όρους.

Ακόμη, ρώτα τον εαυτό σου εάν ο σύντροφός σου – ανεξάρτητα με την έλξη που τρέφεις για εκείνον- μπορεί να στο ανταποδώσει στο σεξ. Εάν είναι ενεργητικός, με πάθος και αφοσιωμένος στο να σου προσφέρει ευχαρίστηση, θα πρέπει να σκεφτείς ότι μπορεί να είναι πιο αξιόλογος στην ζωή σου από κάποιον άλλο που είναι αισθητικά πιο ελκυστικός.

Είναι ο πιο εύκολος δρόμος να επιλέξουμε κάτι νέο, που θα μας προσφέρει πάθος και ενθουσιασμό, ωστόσο πολλές φορές θα είναι με κάποιον που θα ανταλλάζεις μηνύματα μία φορά την εβδομάδα.

Η έλξη είναι μια προσωπική επιλογή και φυσικά και είναι αναγκαίο να έχεις μια υγιή σεξουαλική ζωή. Αλλά μην χάνεις την αίσθηση της πραγματικότητας όταν ξέρεις ότι σε ελκύει 7/10 αλλά έχετε 10/10 συμβατότητα. Ίσως να έχει μεγαλύτερη αξία από κάποιον που σε ελκύει 10/10 αλλά σου προσφέρει 4/10 συμβατότητα.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.