Ξέχνα όσα σου Λένε: Τα 2 Φύλα μιλάνε την ίδια γλώσσα - Women's Bible

Ξέχνα όσα σου Λένε: Τα 2 Φύλα μιλάνε την ίδια γλώσσα

Ξέχνα όσα σου Λένε: Τα 2 Φύλα μιλάνε την ίδια γλώσσα, «Μου αρέσει πολύ αυτός ο Τύπος»: Τι να κάνω;

Έχει έρθει η ώρα να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα γύρω από τις «συμβουλές» που μας δίνονται όταν πρόκειται για φλερτ και ραντεβού. Οι συμβουλές που βασίζονται σε υποτιθέμενες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, είναι λάθος.

Πόσες φορές έχεις ακούσει ή διαβάσει μία συμβουλή η οποία να ξεκινάει ως εξής: «σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, οι άντρες και οι γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά, οπότε πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι οι άντρες δεν είναι τόσο συναισθηματικοί όσο οι γυναίκες» (και στην συνέχεια διαβάζεις κάτι του τύπου ότι δεν μπορούμε να παρκάρουμε ή να διαβάσουμε ένα χάρτη).

Το πίστευα κι εγώ πως τα δύο φύλα μιλάνε διαφορετική γλώσσα

Παλαιότερα, τα πίστευα όλα τα παραπάνω. Πολλές φορές είχα πει, στους ανθρώπους που έρχονται για να παρακολουθήσουν σεμινάρια Dating Coaching, ότι «όπως όλοι γνωρίζουμε, οι άντρες δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά με τα συναισθήματα, οπότε θα πρέπει να τους τα εξηγείς στην δική τους γλώσσα κατανόησης».

Δεν θυμάμαι ποια ήταν η χρονική στιγμή που ξεκίνησα να τα πιστεύω αυτά ούτε από που προήλθαν. Παρόλα αυτά, τα υποστήριζα, καθώς ήμουν σίγουρη ότι υπάρχει μία επιστημονική εξήγηση από πίσω, η οποία αποδεικνύει για ποιους λόγους οι άντρες δεν έχουν τόσο επαφή με το συναίσθημα, όπως οι γυναίκες.

Στην ίδια συμβουλή, γίνεται λόγος και για τις γυναίκες, οι οποίες από ότι φαίνεται δεν έχουν τόσο λογική, όσο οι άνδρες.

Αφού λοιπόν έκανα έρευνα και διάβασα μερικά βιβλία για το θέμα, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι οι «Ειδικοί του φλερτ» στηρίζουν τις συμβουλές τους σε επιστημονικές αποδείξεις, οι οποίες είτε δεν υπάρχουν είτε έχουν απορριφθεί προ πολλού.

Στη συνέχεια, άρχισα να σκέφτομαι ότι εφόσον τελικά οι άντρες και οι γυναίκες μοιάζουν πολύ περισσότερο από όσο πιστεύαμε, ποιες είναι οι σωστές συμβουλές; Πρέπει να διαφοροποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες;

Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για τα δύο φύλα (πάνω σε αυτό το θέμα) είναι τελείως παραπλανητικά. Άρα μήπως αυτή είναι η αιτία που αναλύουμε τόσο πολύ την ερωτική μας ζωή ή μήπως αυτή είναι η αιτία για την οποία έχουμε τόσο χαμηλές προσδοκίες για τους άντρες;

Φυσικά, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των γυναικών και των αντρών γνωστές σε όλους μας (κοιτώντας απλώς το σώμα σου, θα δεις μερικές). Όμως πολλές από τις διαφορές που έχουμε διδαχθεί, δεν έχουν βάση και κυρίως είναι δημιουργήματα της κοινωνίας. Αυτή την στιγμή το πιο πιθανό είναι να πιστεύεις ότι οι άντρες είναι:

  • Κακοί στο να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα
  • Οριακά εξαρτημένοι από το σεξ
  • Πιο ευθείς και λογικοί στον τρόπο σκέψης τους
  • Ίσως λίγο αναίσθητοι
  • Ανίκανοι στο να θυμούνται οποιαδήποτε επέτειο

Όλα αυτά μαζί δημιουργούν μία άσχημη εικόνα για τους άντρες σύμφωνα με την οποία πρέπει να μειώσεις και άλλο τις προσδοκίες σου για εκείνους (πράγμα σίγουρα άδικο για τους άντρες).

Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

Είναι θέμα συμπεριφοράς και όχι φύλου

Αν βασίσουμε πολύ αυστηρά τις συμβουλές για το φλερτ και τις σχέσεις πάνω στις διαφορές των φύλων, ουσιαστικά αρχίζουμε να εξορθολογίζουμε και να δικαιολογούμε πολλές ανεπίτρεπτες συμπεριφορές. Ρίχνουμε την ευθύνη στην διαφορετικότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

«Ένιωσα πολύ ταραγμένη και εκείνος αμέσως έφυγε. Πιστεύω τον τρόμαξα με τα συναισθήματα μου καθώς δεν ήξερε πώς να τα διαχειρισθεί».

«Όταν του είπα ότι χρειάζομαι περισσότερη υποστήριξη, μου είπε ότι πρέπει να σταματήσω να είμαι τόσο απαιτητική. Μάλλον δεν έμαθε ποτέ να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του.»

«Δεν θυμήθηκε να με πάρει τηλέφωνο επειδή είχε πολύ δουλειά και εγώ σκέφτηκα να μην τον διακόψω…».

«Άρχισε να βγαίνει και με κάποια άλλη, όμως πιστεύω ότι απλώς περνούσε μία φάση. Σαν άντρας έτσι και αλλιώς έχει πολύ έντονη σεξουαλικότητα…»

Σοβαρά τώρα. Πόσες φορές κάποια από εμάς έχει δικαιολογήσει το να μένει σε μία αρρωστημένη σχέση με έναν μη συναισθηματικά διαθέσιμο τύπο επειδή σκέφτηκε ότι «έτσι είναι οι άντρες».

Οι συμβουλές για το φλερτ που λένε ότι πρέπει να περιμένουμε διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, λες και πρόκειται για μια μάχη, και πάντα προσαρμόζονται αναλόγως το «επιστημονικό υπόβαθρο», μπορεί να σε οδηγήσουν στο να χαμηλώσεις τα standard σου για το πώς αξίζεις να σου συμπεριφέρονται.

Ας το δούμε λίγο διαφορετικά. Ο κόσμος είναι πολύπλοκος και γεμάτος από διαφορετικούς ανθρώπους. Οι εμπειρίες, η κουλτούρα, το φύλο και τα γονίδια μας καθορίζουν αυτό που είμαστε σήμερα ως άτομα. Συνεπώς, είναι εντελώς λάθος να πεις ότι, για παράδειγμα, όλοι οι άντρες είναι γουρούνια ή ότι όλοι τους έχουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Μερικοί άνθρωποι είναι εσωστρεφείς, άλλοι αμελούν τα συναισθήματα άλλων και ορισμένοι πρέπει να δουλέψουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία.Ξέχνα όσα σου Λένε: Τα 2 Φύλα μιλάνε την ίδια γλώσσα

Αν αυτό που χρειάζεσαι είναι ένας άντρας ο οποίος να είναι συναισθηματικά ευφυής, μάθε ότι δεν ψάχνεις βελόνα στα άχυρα. Απλώς ψάχνεις για κάποιον ο οποίος θα έχει την ικανότητα να ακούει όσα του λες, θα τα λαμβάνει υπόψη και ίσως να ταυτίζεται και με ορισμένα από αυτά.

Στην ουσία ψάχνεις για έναν ερωτικό σύντροφο. Δηλαδή, αυτό που όλοι μας θα έπρεπε να ψάχνουμε όταν σκεφτόμαστε να επενδύσουμε τον χρόνο μας σε κάποιον.

Μην δικαιολογείς συμπεριφορές των ανθρώπων με σκέψεις όπως «κάνει έτσι επειδή είναι άντρας…» ή αντίστοιχα «κάνει έτσι επειδή είναι γυναίκα…». Ψάξε για ανθρώπους με τους οποίους θα μπορείς να συσχετιστείς και να επικοινωνήσεις.

Επίσης, το να έχει ένας άντρας συναισθηματική νοημοσύνη δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο σέξι ή λιγότερο άντρας. Η συναισθηματική νοημοσύνη και η σεξουαλικότητα δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενες. Βασικά (πιστεύω) ότι το ένα βελτιώνει το άλλο.

Όλη αυτή η ιστορία «τα συναισθήματα είναι για τις γυναίκες και η λογική είναι για τους άντρες» πρέπει να σταματήσει. Είναι οπισθοδρομική, μας κρατάει πίσω και δεν ωφελεί κανένα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να θυμίσουμε στους άντρες ότι δεν χρειάζεται να υπενθυμίζουν διαρκώς στους γύρω τους ότι είναι άντρες, ώστε να αγαπηθούν.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα ακούσεις κάποιον να δικαιολογεί την συμπεριφορά ενός άλλου με το «εμ…τι να κάνουμε τώρα…έτσι είναι…» θυμήσου ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και συνεπώς όλοι δικαιούμαστε να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που μας σέβονται.

Αυτό ισχύει άσχετα με την προέλευση του καθενός, τα προσωπικά του πιστεύω ή το φύλο.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.