Μήπως βρίσκεσαι σε Λάθος Σχέση; - Women's Bible

Μήπως βρίσκεσαι σε Λάθος Σχέση;

Μήπως βρίσκεσαι σε Λάθος Σχέση;

Είναι πολύ ενοχλητικό να βλέπεις μια φίλη να είναι αγκιστρωμένη σε μία λάθος σχέση.

Θα ήθελες πολύ να την κάνεις να καταλάβει ότι πρέπει να αποδεσμευτεί από αυτή τη μη υγιή κατάσταση στην οποία έχει μπλέξει, αλλά είναι αδύνατον. Είναι αποφασισμένη να μείνει στο πλευρό της χαμένης υπόθεσης μέχρι τέλους, και την σκέφτεσαι, και λες «τι κρίμα», αλλά στην ουσία δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.

Τώρα σκέψου λοιπόν πως έτσι περίπου νιώθουν και οι άνθρωποι που σε αγαπούν όταν σε βλέπουν προσκολλημένη σε μια λάθος σχέση, σε μια σχέση τοξική. Μπορεί να μην το βλέπεις εσύ πόσο τοξική είναι. Μπορεί να νομίζεις πως απλά έτσι είναι οι σχέσεις. Μπορεί να μην πιστεύεις πως σου αξίζει κάτι καλύτερο.

Φυσικά δεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις. Σίγουρα είναι πολύ άρρωστο να μένει μια γυναίκα προσκολλημένη σε μία άρρωστη σχέση. Είναι εξαντλητικό και ψυχοφθόρο, αλλά είναι επίσης πολύ άσχημο να τερματίσεις μία υγιή σχέση μόνο και μόνο επειδή έχει σκαμπανεβάσματα. Όλες οι σχέσεις έχουν.

Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που μας πληροφορούν ότι η σχέση όντως δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο, με άλλα λόγια, είναι λάθος σχέση και είναι καιρό να την τερματίσεις…

Όταν οι ζωές σας τραβούν διαφορετικό δρόμο

Ένα από τα καλύτερα κομμάτια της σχέσης είναι το να μπορείτε να χτίσετε ένα κοινό μέλλον μαζί. Σε έναν ιδανικό κόσμο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα εγκαταλείπατε ο ένας τον άλλο ακόμη και αν ο ένας εκ των δύο εγκληματούσε, ακόμη και αν πάθαινε παράλυση και χρειαζόταν να του αλλάζετε πάνες μέχρι το τέλος της φυσικής σας ζωής.

Περνάει όμως ο καιρός και συνειδητοποιείτε ότι οι δυο σας έχετε διαφορετικές φιλοδοξίες και διαφορετικές προσδοκίες, όσον αφορά στο μέλλον που κάποτε θέλατε να χτίσετε μαζί. Θέλεις παιδιά και εκείνος δεν θέλει, για παράδειγμα.

Είσαι μια φιλόδοξη γυναίκα και εκείνος δεν θέλει καν να βρει μια δουλειά, επειδή κάτι τέτοιο θα του στερούσε χρόνο από τα χόμπυ του. Ή από οτιδήποτε άλλο θα επέλεγε να πει ως δικαιολογία. Κάποτε μπορεί να ήταν γοητευτική η στάση του, όμως τώρα αντιλαμβάνεσαι ότι η συμπεριφορά του σε τραβάει σε τέλμα.

Δεν χρειάζεται να είναι καν κάτι τόσο σημαντικό, όσο το αν θα υπάρξουν στο μέλλον παιδιά. Μπορεί να μην συμφωνείτε για το που θα μείνετε, για παράδειγμα.

Μπορεί να μην τα βρίσκετε όσον αφορά στις επαγγελματικές σας επιδιώξεις, και κανείς από τους δυο να μην προτίθεται να κάνει μια υποχώρηση. Κι αν ο καλός σου βρει δουλειά στην άλλη άκρη του κόσμου; Θα τον ακολουθήσεις;

Όλοι λένε ότι τα ετερώνυμα έλκονται, αλλά η αλήθεια είναι πως όταν πρόκειται για δύο τελείως άκρα αντίθετα η σχέση μεταξύ τους είναι ναρκοπέδιο. Ακόμη και αν αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Ακόμη και αν είστε τρελά ερωτευμένοι. Είναι σκληρό αλλά αληθές: ο έρωτας από μόνος του δεν αρκεί για να σωθεί μία σχέση.

Θες να μάθεις τι μπορείς να κάνεις για να σώσεις μια σχέση από το τέλμα; Δες εδώ

Είσαι σε λάθος σχέση όταν είσαι διαφορετική γυναίκα κάθε φορά που βρίσκεσαι μαζί του

Διαφορετική με αρνητικό τρόπο

Όταν ήμουν φοιτήτρια, χρειάστηκε να ζήσουμε σε διαφορετικές πόλεις με το αγόρι μου προσωρινά για το καλοκαίρι.

Για να δείξω την ηλικία μου, σας μιλώ για εποχή που δεν υπήρχε Skype, ούτε κλήσεις διεθνούς περιαγωγής υπήρχαν διαθέσιμες, οπότε περιοριζόμασταν σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σε μηνύματα στο κινητό και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που απειλούσαν να μας χρεωκοπήσουν.

Κάποτε, είχα στο σπίτι κάτι φίλες. Χτυπάει το τηλέφωνο και είναι το αγόρι μου. Οι φίλες μου με άφησαν μόνη από ευγένεια και ακολούθησε μια μισάωρη συνδιάλεξη εκ της οποίας τα δέκα λεπτά αναλώθηκαν σε φράσεις του στυλ: αγάπη μου, πρέπει να κλείσω, έχω κόσμο, πρέπει να κλείσω τώρα, και άλλα παρόμοια. Μπαίνει λοιπόν μια φίλη από την πόρτα και μου λέει: «ο Χ. είναι;»

«Ναι, λέω. Πώς το κατάλαβες;»

«Γιατί κάθε φορά που σου τηλεφωνεί, είναι σαν να μαραζώνεις», μου λέει.

Θύμωσα μαζί της όταν το άκουσα. Αλλά είχε δίκιο. Και δεν ήταν η μόνη που το είχε προσέξει. Το είχε προσέξει ο αδελφός μου, οι φίλες μου όλοι… Όλοι έβλεπαν την  συμπεριφορά μου να αλλάζει εξ ολοκλήρου κάθε φορά που ήμουν μαζί με τον άνδρα αυτόν, ακόμη και αν επρόκειτο απλώς και μόνο για μία τηλεφωνική συνδιάλεξη.

Ήμουν η μόνη που δεν το είχε προσέξει. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν καλό σημάδι για την υγεία της σχέσης μας.

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν αλλάζει η συμπεριφορά μας ανάλογα με τον ποιον συναναστρεφόμαστε. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε γιατί δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον εαυτό μας όπως μας παρακολουθούν οι άλλοι.

Κάποιες φορές είναι απλή η διαφορά. Ας πούμε, νιώθεις μαραζωμένη και κουρασμένη όποτε συναντιέσαι με το έτερον ήμισυ, και ξανανιώνεις όποτε συναντιέσαι με τις φίλες σου. Μπορεί να είσαι διεκδικητική και δυναμική από τη φύση σου και να γίνεσαι υποχωρητική και παθητική μέσα στη σχέση για να αποφύγεις του καυγάδες. Και πάει λέγοντας.

Δεν είναι εντελώς παράξενο να αλλάζουν οι συμπεριφορές αναλόγως τον περίγυρό μας. Αν όμως η αλλαγή είναι η μέρα με τη νύχτα συγκριτικά, τότε πρέπει να ανησυχείς. Ο άνθρωπος με τον οποίο είσαι δεν σε αφήνει να είσαι ο εαυτός σου.

Εννοείται βέβαια πως κανείς δεν θα σου υποδείξει, ούτε φίλη ούτε αδελφός, με ποιον θα βγαίνεις. Όταν όμως όλοι, και φίλες και αδέλφια σου λένε πως κάθε φορά που βρίσκεσαι με τον σύντροφο σου δείχνεις κουρέλι ψυχικά, μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείς αν πρέπει να παραμείνεις σε αυτή τη λάθος σχέση;

Όταν τσακώνεστε άσχημα ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε λάθος σχέση

Υπάρχουν σε κάθε σχέση τσακωμοί και συγκρούσεις. Μα οι τσακωμοί σας έχουν γίνει σωστός πόλεμος. Δεν μιλώ για καυγαδάκια και πείσματα. Δεν μιλώ καν για τις περιπτώσεις όπου οι σύντροφοι αποφεύγουν να μιλήσουν για πράγματα που μπορεί να πυροδοτήσουν εκρήξεις.

Μιλώ για συγκρούσεις όπου χωρίς λόγο ο ένας επαναφέρει χρόνιες καταστάσεις προκειμένου να στεναχωρήσει τον άλλο, όπου άσχημες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται σαν επίτηδες, μόνο και μόνο για να ενοχληθεί ο ένας εκ των δύο, μιλάω για συζητήσεις που δεν μπορούν να κρατηθούν κάτω από το επίπεδο του ουρλιαχτού.

Τσακώνεστε για τα πάντα, και επιτίθεστε ο ένας στον άλλο με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ξέρεις τις αδυναμίες του άλλου και στοχεύεις εκεί, επίτηδες. Βρίσκει να σου πει πως θα σε κερατώσει, για να μάθεις να του φέρεσαι. Και δεν έχει σημασία γιατί άρχισε ο τσακωμός.

Στην πραγματικότητα η παραμικρότερη και πλέον άσχετη αφορμή είναι αρκετή για να πυροδοτήσει μία ατέρμονη αλληλουχία πικρίας και χολής. Μπορεί να έρχεστε σε ανακωχή, αλλά η σκηνή θα επαναληφθεί. Η πικρία δεν εννοεί να σας αφήσει.

Ούτε το σεξ δεν σώζει την κατάσταση- αν υποθέσουμε πως, νιώθοντας έτσι ο ένας για τον άλλο, μπορείτε ακόμη να κάνετε σεξ.

Άλλο πράγμα λοιπόν ένας τσακωμός, και άλλο ένας τσακωμός που απλώς θάβεται και ξεθάβεται σαν το τσεκούρι του πολέμου για άσχετες αφορμές, διαρκώντας στην ουσία αιώνια.

Όταν λοιπόν τσακώνεστε με τον λάθος τρόπο, όταν δεν ακούτε τι έχει να πει ο ένας στον άλλο, όταν χρησιμοποιείτε τα παλιά λάθη του συντρόφου σας (που υποτίθεται ότι αποφασίσατε να συγχωρήσετε) ως όπλα εναντίον του, συνήθως το πράγμα δεν σώζεται. Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η σχέση έχει πρακτικά λήξει και καλά θα κάνετε να το πάρετε απόφαση και οι δύο σας.

Όταν δεν έχεις άλλη ζωή πέρα από τη σχέση σου

Για να ξαναγυρίσουμε στην περίπτωση της φοιτητικής μου σχέσης. Δεν μου επέτρεπε σχεδόν να βγαίνω με τις φίλες μου, απλώς το ανεχόταν, και αυτό όχι συχνά. Δεν έβλεπα παρά μονάχα τις ταινίες που του άρεσαν.

Να βρεθώ με φίλες για να παίξουμε επιτραπέζια; Αδιανόητο. Του φαινόταν παιδιάστικο, βλακώδες, ανώριμο και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί στην ευχή μου άρεσε. Με κορόιδευε, μάλιστα, μαζί με τους φίλους του, κατάμουτρα. Κι όποτε τα κατάφερνα να βρεθούμε και να παίξουμε, μου το χάλαγε με την κριτική του, ή φρόντιζε να με πάρει από κει με άσχετες δικαιολογίες.

Και δεν ήταν τόσο καλύτερα όταν χωριζόμασταν για διακοπές καλοκαιρινές ή των Χριστουγέννων. Απαιτούσε να του τηλεφωνώ, διεκδικούσε το χρόνο μου ακόμη και από απόσταση και αλίμονο αν παρέλειπα να του μιλήσω όσο ακριβώς είχε την ανάγκη εκείνος να μου μιλήσει. Μαύρο φίδι που μ’ έφαγε.

Πρακτικά λοιπόν δεν είχα ζωή, πέρα από τη σχέση αυτή. Δεν μου επέτρεπε να έχω άλλη ζωή. Κι εγώ παρέμενα σε αυτή τη λάθος σχέση γιατί πίστευα πως έτσι είναι οι σχέσεις γενικότερα, πως έτσι λειτουργούν.

Δεν χρειάζεται βέβαια να φτάνει μία σχέση στις ακρότητες που μόλις περιέγραψα. Είναι βέβαιο όμως πως όταν το άλλο μέλος δεν σου επιτρέπει να έχεις προσωπική ζωή, η σχέση σου δεν είναι υγιής και καλύτερα να αποχωρήσεις.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.