5 βήματα για να διαχειριστείς τις Συγκρούσεις στη σχέση αποτελεσματικά - Women's Bible

5 βήματα για να διαχειριστείς τις Συγκρούσεις στη σχέση αποτελεσματικά

5 βήματα για να διαχειριστείς τις Συγκρούσεις σε μια σχέση αποτελεσματικά

Όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση τα πράγματα δεν είναι πάντα όμορφα και ρόδινα, παρά το «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» που βλέπουμε στις περισσότερες ταινίες.

Πόσες σχέσεις ξεκίνησαν με τις καλύτερες προδιαγραφές και διαλύθηκαν μετά από μερικές διαφωνίες, πολλές φορές για ασήμαντους λόγους;

Οι συγκρούσεις συμβαίνουν ακόμα και στις πιο σταθερές μακροχρόνιες σχέσεις και στην πραγματικότητα είναι αναπόφευκτες καθώς είναι αδύνατον να μην έχει ένα ζευγάρι κάποια διαφωνία κάποια στιγμή.

Ειδικά αν είναι πολύ καιρό μαζί και γνωρίζουν και οι δύο τα κουμπιά και τα ελαττώματα του άλλου. Ουσιαστικά μια σχέση μένει σταθερή όταν γνωρίζει κανείς πώς να διαχειριστεί τις συγκρούσεις που προκύπτουν αλλά και πως να τις περιορίσει προληπτικά.

Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό;

#1. Άκου προσεκτικά

Η ενεργητική ακρόαση είναι μια από τις πιο χρήσιμες δεξιότητες που μπορεί να αναπτύξει κάποιος είτε πρόκειται για την εργασία του, είτε για μια ερωτική σχέση. Τις περισσότερες φορές αυτό που ζητάει ένας σύντροφος δεν είναι να ακουστεί αλλά κυρίως να νιώσει πως γίνεται κατανοητός.

Πόσες φορές νομίζουμε ότι ακούμε αλλά δεν κατανοούμε και απλά βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα ή προτείνουμε κατευθείαν μια λύση;

Για να μπορέσει κανείς  να χρησιμοποιήσει την ενεργητική ακρόαση είναι σημαντικό να κρατάει την επαφή με τα μάτια, να δίνει προσοχή σε αυτά που του λέει ο άλλος, χωρίς να βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα. Επίσης πρέπει να εστιάσει στα συναισθήματα.

Ένας καλός τρόπος να το κάνει αυτό είναι να επαναλάβει το νόημα αυτών που του είπαν για να δείξει ότι κατάλαβε. Αφού ακούσει και κατανοήσει τα συναισθήματα μπορεί να σκεφτεί τι θα πει και τι θα προτείνει ως λύση.

#2. Μην παρασύρεσαι από τη στιγμή

Πάνω σε μια έντονη διαφωνία είναι εύκολο να παρασυρθείς και να πεις πράγματα που ουσιαστικά δεν εννοείς και αργότερα να μετανιώσεις.

Είναι κοινό πρόβλημα στα ζευγάρια να δημιουργείται ένας κύκλος όπου η κλιμάκωση της έντασης από τη μια πλευρά προκαλεί κλιμάκωση της έντασης από την άλλη, με αποτέλεσμα κάτι που ξεκίνησε ως μια μικρή διαφωνία, για κάτι που ίσως να μην έχει σημασία, να καταλήγει σε ολοκαύτωμα.

Ενώ λοιπόν μπορεί να είναι πολύ δύσκολο εκείνη τη στιγμή, είναι όμως απίστευτα σημαντικό να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να αντιμετωπίσεις τον σύντροφο σου με υπομονή και ευγένεια χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις κάποια υποχώρηση.

Άλλωστε μη ξεχνάς πως μιλάς με ένα άτομο το οποίο αγαπάς και έχεις επιλέξει ως σύντροφο.
Διαχείριση Συγκρούσεων σε μια σχέση

#3. Απόφυγε να κατηγορήσεις

Πολλές φορές σε μια διαφωνία κρατάμε αμυντική στάση και εστιάζουμε στα ελαττώματα του συντρόφου μας κατηγορώντας τον για πράγματα τα οποία κάνει ή δεν κάνει. Η συμπεριφορά αυτή όμως είναι τοξική για τη σχέση και δίνει το έναυσμα να κάνει και εκείνος το ίδιο.

Αντί λοιπόν να κατηγορείς χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «ποτέ δεν κάνεις…» ή «πάντα κάνεις…» δοκίμασε να περιγράψεις τα δικά σου συναισθήματα και το πώς νιώθεις εσύ για το θέμα, χωρίς δηλαδή να γίνεις επικριτική.

#4. Δε χρειάζεται να δώσεις λύση κατευθείαν

Εκείνη τη στιγμή ίσως και να μην είναι η καλύτερη στιγμή για μια εποικοδομητική συζήτηση. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι να πεις και να ξέρεις πότε να το πεις. Δίνοντας λίγο χώρο και χρόνο βοηθάει και τους δύο να ηρεμήσουν και να δουν το θέμα από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Οπότε μην πιέσεις την κατάσταση προσπαθώντας να δώσεις λύση εκείνη τη στιγμή. Αντίθετα πάρε το χρόνο σου. Πες «ας ηρεμήσουμε πρώτα λίγο, ας το σκεφτούμε και λίγο παραπάνω και το ξανασυζητάμε».

#5. Βρες κοινό έδαφος

Μια σύγκρουση σε ένα ζευγάρι για κάποιο θέμα είναι στην πραγματικότητα μια μορφή έντονης διαπραγμάτευσης.

Από τη στιγμή που γίνει ξεκάθαρο τι είναι αυτό το οποίο θες εσύ και τι είναι αυτό το οποίο θέλει εκείνος και γνωρίζεις ποια είναι τα όρια μέχρι τα οποία μπορεί να υποχωρήσει ο καθένας, τότε μπορείς να κοιτάς για κοινό έδαφος. Αυτή είναι η έννοια που οι διαπραγματευτές αποκαλούν κατάσταση win-win.

Γνωρίζοντας τι θέλετε και οι δύο μπορείτε να ξεκινήσετε μια κουβέντα για το πώς μπορείτε να πάρετε και οι δύο ένα μέρος από αυτό που θέλετε.

Με αυτόν τον τρόπο, δείχνεις ότι υπάρχει η διάθεση για μια μικρή υποχώρηση ώστε να λυθεί η σύγκρουση αλλά και ότι καταλαβαίνεις και νοιάζεσαι. Παράλληλα όμως θέτεις και τα όρια σου καθώς δεν υποχωρείς πλήρως.

Σε γενικές γραμμές οι συγκρούσεις ανάμεσα στα ζευγάρια είναι αναπόφευκτες. Αν όμως νιώθεις οτι η σχέση σου έχει βαλτώσει από τις συνεχόμενες συγκρούσεις και θες να την ανανεώσεις, επικοινώνησε μαζί μας.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.