Γιατί ένα Ζευγάρι οδηγείται σε Σύγκρουση; - Women's Bible

Γιατί ένα Ζευγάρι οδηγείται σε Σύγκρουση;

Γιατί ένα Ζευγάρι οδηγείται σε Σύγκρουση;

Είναι γνωστό πως δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι. Πράγμα που με τη σειρά του, σημαίνει πως η συντροφιά και η συμβίωση σε μια σχέση δεν περιλαμβάνει μόνο στιγμές που απολαμβάνουν τα μέλη το ένα τον άλλο, αλλά και στιγμές που η συντροφιά αυτή προκαλεί πονοκέφαλο και σύγκρουση.

Κάθε σχέση λοιπόν έχει τα πάνω της και τα κάτω της.

Οι διακυμάνσεις αυτές φίλη μου είναι φυσιολογικές και σπάνια ένα ζευγάρι δε συναντάει κάποια εμπόδια στο δρόμο του.

Όσο αγαπημένο και αν είναι, όση κατανόηση και αν υπάρχει, θα έρθει κάποτε η ώρα και η στιγμή να ζήσει ένα «θερμό» επεισόδιο.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ουσιαστικά κάνει κάποιες σχέσεις περισσότερο επιτυχημένες από τις υπόλοιπες, δεν είναι η έλλειψη δυσκολιών, αλλά το γεγονός πως αντιμετωπίζουν και ξεπερνάνε τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά.

Όταν όμως οι συγκρούσεις και οι διαξιφισμοί είναι συχνοί, η κόλλα που κρατάει δύο ανθρώπους μαζί αρχίζει να ξεθυμαίνει. Χάνει τη δύναμη της και πολλές φορές η κατάσταση ξεφεύγει, ακόμα και αν ο ένας από τους δύο δεν το καταλαβαίνει. Πράγμα που φυσικά καταλήγει σιγά σιγά στην αποξένωση και το χωρισμό.

Γιατί όμως υπάρχουν αυτές οι διακυμάνσεις; Που οφείλονται και γιατί μια σχέση αρχίζει να παίρνει την κάτω βόλτα;

Ας δούμε τις 3 βασικότερες αιτίες που η σύγκρουση μπαίνει στη ζωή ενός ζευγαριού.

Τριβές στους στόχους, τις επιθυμίες και τον τρόπο ζωής

Ίσως στο ξεκίνημα μιας σχέσης όλα να ήταν τέλεια. Να υπήρχαν ίδια ενδιαφέροντα, κοντινές απόψεις, παρόμοιες ασχολίες κλπ. Όμως οι άνθρωποι αλλάζουν και αυτό είναι αναπόφευκτο. Και καθώς αλλάζουν, στα σημεία όπου υπήρχαν κοινά, αρχίζουν και εμφανίζονται αποκλείσεις.

Οι αλλαγές αυτές δε χρειάζεται να είναι μεγάλες και συνταρακτικές. Όσο όμως αυξάνονται και όσο λιγότερη ευθυγράμμιση υπάρχει ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, τόσο τα πράγματα παύουν να είναι όπως πριν.

Σκέψου δύο ανθρώπους που όταν γνωρίζονται έχουν παρόμοιο lifestyle, στόχους και επιλογές στη ζωή τους. Σπουδάζουν στο ίδιο πανεπιστήμιο, λατρεύουν και οι δύο τα πάρτι και μοιράζονται το ίδιο πάθος για το γαλλικό κινηματογράφο και τον αθλητισμό.

Μάλιστα μια από τις αγαπημένες τους ασχολίες ως ζευγάρι, είναι να πηγαίνουν μαζί για τρέξιμο το πρωί.

Η ζωή όμως βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση και τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Αν αργότερα δουλεύουν με διαφορετικά ωράρια και έχουν λιγότερο χρόνο ο ένας για τον άλλο, τότε δημιουργείται ένα σημείο τριβής.

Αν αποφασίσει ο ένας από τους δύο να φύγει για σπουδές ή εργασία στο εξωτερικό ενώ ο άλλος θέλει να μείνει κοντά στην οικογένεια του, είναι και αυτό ένα σημείο τριβής.

Αν ο ένας αρχίσει να παραμελεί τον εαυτό του ή αποκτήσει στόχους, επιθυμίες και συνήθειες που είναι σε αντίθεση με το τι θέλει και τι κάνει ο άλλος, τότε πάλι δημιουργούνται περισσότερα σημεία τριβής ανάμεσα τους.

Φυσικά η ύπαρξη αυτών των διαφορών, δε σημαίνει πως η σχέση είναι κακή ή ότι δεν είναι επιτυχημένη. Όσο όμως αυξάνονται τα σημεία στα οποία παρουσιάζονται τριβές, τόσο περισσότερους συμβιβασμους χρειάζεται να κάνουν και οι δύο, για να διατηρηθεί η σχέση και να αποφευχθεί η σύγκρουση και η ρήξη.

Ασαφής επικοινωνία

Ο δεύτερος λόγος που μια σχέση χαλάει, και ίσως και ο βασικότερος, δεν είναι άλλος, από την κακή συνεννόηση. Και αυτό γιατί μετατρέπει ασήμαντα γεγονότα σε αφορμή για σοβαρές παρεξηγήσεις, οδηγώντας έτσι στην απογοήτευση, την εχθρικότητα και την αμοιβαία περιφρόνηση.

Το πρόβλημα ξεκινάει, όταν τα μηνύματα που επιλέγει να στείλει ο ένας στον άλλο είναι έμμεσα ή ασαφή, έχοντας την προσδοκία πως ο σύντροφος θα καταλάβει από μόνος του ακριβώς τι θέλει να πει και πώς νιώθει.

Φυσικά κάτι τέτοιο σπάνια γίνεται. Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του φίλτρα μέσα από τα οποία ερμηνεύει ένα γεγονός και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγείται συχνά σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Αυτές οι παρεξηγήσεις μπορούν να γίνουν φοβερά επιζήμιες και να πυροδοτήσουν την αρχή του τέλους για μια σχέση.

Και αυτό γιατί οδηγούν συχνά στο να υιοθετηθεί μια επιθετική στάση από το ένα μέρος της σχέσης προς το άλλο, δίνοντας το έναυσμα για ένα χορό όπου ο ένας σύντροφος βάζει ταμπέλες, κατηγορεί και επιρρίπτει ευθύνες και ο άλλος για να αμυνθεί και να προστατεύσει το εγώ του, καταφεύγει και αυτός στην αντεπίθεση.

Μοιάζει λίγο με μια σειρά από ντόμινο όπου αν πέσει το πρώτο τουβλάκι, γίνεται αφορμή να γκρεμιστεί τελείως όλη η σειρά. Γιατί ένα Ζευγάρι οδηγείται σε Σύγκρουση;

Βέβαια πολλές από αυτές τις παρεξηγήσεις και τους καυγάδες που ακολουθούν, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι σύντροφοι ήταν πιο διαλλακτικοί και ανοιχτοί στο να ακούσουν και να καταλάβουν ο ένας τον άλλο.

Αυτό δε γίνεται όμως, γιατί οι περισσότεροι έχουν μπερδέψει τη διεκδικητικότητα με την επίθεση και νιώθουν πως αν φανούν περισσότερο διαλλακτικοί, θα είναι σα να υποχωρούν ή να μη βάζουν όρια.

Κρίση, σύγκρουση και άκαμπτες προσδοκίες

Μια ακόμα αιτία που ρίχνει λάδι στη φωτιά και δημιουργεί σύγκρουση ανάμεσα σε δύο συντρόφους, είναι οι προσδοκίες που τίθονται σιωπηρά.

Όταν δηλαδή παίρνουμε το πως θα θέλαμε να συμπεριφέρεται ο άλλος ή τι θα θέλαμε να κάνει για εμάς και το μετατρέπουμε σε πρέπει. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια απαίτηση, ένας κανόνας για το τι πρέπει να κάνει η άλλη πλευρά στη σχέση και μια προσδοκία για το πώς περιμένουμε να φερθεί.

Οι προσδοκίες αυτές είναι συχνά προϊόν και των δικών μας πεποιθήσεων και αντιλήψεων αλλά κυρίως των εικόνων που έχουμε πάρει ως παιδιά από το οικογενειακό περιβάλλον και αποτελούν πρόβλημα γιατί, ακριβώς επειδή τίθενται σιωπηρά και μονομερώς, συνήθως δεν ικανοποιούνται.

Κάτι που συχνά ερμηνεύεται ως αδιαφορία, με αποτέλεσμα φυσικά να μας οδηγούν στην απογοήτευση, τη γκρίνια και τη σύγκρουση.

Θες να μπορείς να βελτιώσεις άμεσα τη σχέση σου; Δες εδώ

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι αποφασίζει να συγκατοικήσει. Εκείνος έχει την προσδοκία πως η γυναίκα θα γυρνάει πάντα στην ώρα της και δε θα καθυστερεί ποτέ να επιστρέψει σπίτι και εκείνη θεωρεί πως αν χρειάζεται βοήθεια, ο άντρας θα πρέπει να προσφέρεται πάντα να τη βοηθήσει, όσο ασήμαντο και αν είναι το πρόβλημα.

Αν οι προσδοκίες και των δύο διαψευστούν, αν η γυναίκα δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τον «κανόνα» του άντρα και συνηθίζει να καθυστερεί και αν ο άντρας δεν ακολουθεί τον «κανόνα» της γυναίκας και δεν προσφέρεται πάντα να βοηθήσει όταν εκείνη αντιμετωπίζει μια μικρή δυσκολία, τότε αρχίζουν η γκρίνια και τα παράπονα.

Και αυτό γιατί οι παραβιάσεις αυτών των κανόνων, κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν πως η άλλη πλευρά δεν ενδιαφέρεται και δεν τους κατανοεί, ενώ στην πραγματικότητα απλά αξιολογούν διαφορετικά τα συγκεκριμένα σημεία και δίνουν διαφορετική βαρύτητα.

Η λύση εδώ όπως και στην πλειοψηφία των προβλημάτων μιας σχέσης, δεν είναι ούτε τα παιχνίδια, ούτε η γκρίνια, ούτε η περιφρόνηση και η αδιαφορία. Το μυστικό πάντα για μια υγιή σχέση, ακόμα και αν έχει μερικά σκαμπανεβάσματα στην πορεία, είναι η άμεση, σαφής και ειλικρινής επικοινωνία!

Και αν θες κάπου να μιλήσεις για τη σχέση σου και το πώς μπορεί να γίνει καλύτερη, επικοινώνησε μαζί μας.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.