Οι χειριστικοί σύντροφοι είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που συναντώνται στις συντροφικές σχέσεις. Ακόμα πιο λυπηρό είναι το γεγονός πως αν δεν υπάρξει μία ορθή αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού εξαρχής, το αρνητικό αυτό φαινόμενο έχει ως συνέπεια να διογκωθεί.
Οι χειριστικοί σύντροφοι διακατέχονται από την ανάγκη τους να εξουσιάζουν το θύμα τους και προβαίνουν σε κάθε είδος βίας: από τη σωματική, μέχρι την ψυχολογική, τη λεκτική ακόμα και τη σεξουαλική. Επιθυμούν να πληγώνουν το θύμα τους σε μία δική τους απελπισμένη προσπάθεια να αισθανθούν δυνατοί και ανώτεροι.
Οι σύντροφοι οι οποίοι εκδηλώνουν βίαιη συμπεριφορά, συνήθως εμφανίζονται μεταμελημένοι μετά την τέλεση της πράξης, ενώ υπόσχονται πως δε θα προβούν ποτέ ξανά σε παρόμοια ενέργεια. Φυσικά, στο τέλος πάλι επαναλαμβάνουν την ίδια πράξη με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και προξενώντας ακόμα μεγαλύτερο πόνο στο θύμα τους.
Συνήθως, η ένταση της βιαιότητας κυμαίνεται από ένα μικρότερο επεισόδιο και καταλήγει σε μία πράξη που μπορεί να οδηγήσει το θύμα ακόμα και στο θάνατο.
Ποια είναι τα σημάδια που εκπέμπουν οι χειριστικοί σύντροφοι;
Μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποια σημάδια στο χαρακτήρα ενός άνδρα που ίσως να φανερώνουν έναν βίαιο χαρακτήρα;
#1 Ο βίαιος σύντροφος δε βλέπει τη σύντροφό του ως μία αυτόνομη ύπαρξη αλλά ως ένα κτήμα του που εκείνος μπορεί να μεταχειρίζεται όπως θέλει. Τη βλέπει ως ιδιοκτησία του και όχι ως άνθρωπο.
Συνήθως, επιδιώκει να αποκόψει το έτερο πρόσωπο από κάθε κοινωνική ζωή, φίλους, ακόμα και τα μέλη της οικογένειάς του σε μία προσπάθεια να το ελέγχει και να το εξουσιάζει.
Είναι κυριευμένος από ζήλια και βλέπει παντού ερωτικούς αντίζηλους, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα υπαρκτό στοιχείο. Ακόμα και αν όλες οι ενδείξεις αποδεικνύουν το αντίθετο, εκείνος θεωρεί πως το έτερο πρόσωπο τον εξαπατάει και γίνεται με την πάροδο του χρόνου ακόμα πιο βίαιος.
#2 Έχει γαλουχηθεί με την πεποίθηση πως ο άνδρας «είναι ο δυνατός», «είναι ο αρχηγός του σπιτιού και ο εξουσιαστής της γυναίκας», πεποιθήσεις που αναπαράγει στις μετέπειτα σχέσεις του.
Υποστηρίζει την πατριαρχική δομή περί οικογένειας, στην οποία ο άνδρας είναι ο αρχηγός και έχει την εξουσία επάνω στη σύντροφο σε όλα τα επίπεδα. Γενικά, δίνει μεγάλη σημασία στην έννοια του ανδρισμού υπό το πρίσμα πως ο άνδρας είναι ανώτερος και μπορεί να μεταχειρίζεται όπως θέλει το έτερο πρόσωπο.
#3 Συνήθως, ένας βίαιος σύντροφος έχει και μία άσχημη συνήθεια (μπορεί να πίνει, να παίρνει ουσίες, να παίζει χαρτιά). Οι συμπεριφορές αυτές όχι μόνο εντείνουν το βίαιο χαρακτήρα του αλλά αποτελούν και άλλοθι που πολλές φορές χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τη βία απέναντι στη σύντροφο (έχασα στα χαρτιά και ήμουν νευριασμένος).
#4 Συνήθως, ψάχνει να βρει ένα λόγο για να δικαιολογήσει την άσχημη συμπεριφορά του. Θα κατηγορήσει το ντύσιμο της συντρόφου, θα θεωρήσει ύποπτη τη συμπεριφορά της, θα βρίσκει κάποιο πρόσωπο ως παράλληλη σχέση.
Πάντοτε θα βρει έναν εξωγενή παράγοντα (φταίει η δουλειά, η μοίρα, τα οικονομικά προβλήματα), προκειμένου να δικαιολογεί –κυρίως στον εαυτό του- το δεσποτικό του χαρακτήρα.
#5 Συνήθως, οι βίαιοι σύντροφοι μπορεί να είναι απότομοι και να ασκούν βία και σε άλλα πρόσωπα, πλην της συντρόφου. Συνήθως, τα θύματα είναι παιδιά (αν υπάρχουν).
Θες να μάθεις να βάζεις όρια στη σχέση σου; Δες εδώ
Γιατί μένουμε;
Οι βίαιες σχέσεις αντέχονται κυρίως από γυναίκες οι οποίες είναι συναισθηματικά ευάλωτες και παρά τη βιαιότητα του συντρόφου τρέφουν συναισθήματα ακόμα για εκείνον, θεωρώντας πως θα αλλάξει με τον καιρό.
Ένας ακόμα λόγος που εξηγεί την επιλογή πολλών γυναικών να σιωπούν, είναι η χαμηλή τους αυτοεκτίμηση, καθώς ενδόμυχα να θεωρούν πως εκείνες ευθύνονται για την κακοποιητική συμπεριφορά που δέχονται.
Ας μην ξεχνάμε, πως και η ίδια η κοινωνία μας μέχρι πρότινος πάντοτε έδινε άλλοθι στο θύτη καθώς η γυναίκα στη συνείδηση πολλών εκπροσωπεί την αμαρτία, εκείνη που προκαλεί και της αξίζει όλα αυτά που παθαίνει.
Η βία σε κάθε σχέση είναι έγκλημα, δε σέβεται τη μοναδικότητα και την αξία του ανθρώπινου προσώπου και προσβάλλει ακόμα και τον ίδιο τον άνθρωπο που την ασκεί. Δεν πρέπει κανένα πρόσωπο –είτε άνδρας, είτε γυναίκα- που δέχεται βία να σιωπά και να μην προβαίνει σε ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του.
Όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις «όποιος δε φοβάται το τέρας, αρχίζει να του μοιάζει».