Είσαι Αρκετή και με το παραπάνω - Women's Bible

Είσαι Αρκετή και με το παραπάνω

Είσαι Αρκετή και με το παραπάνω

«Ηρέμησε. Όλα θα πάνε καλά. Είσαι αρκετή.»

Απαντώντας σε απορίες σας, καταλήγω να το γράφω αυτό στις φίλες του site τουλάχιστον πέντε φορές κάθε μέρα.

Αλλά το ζήτημα παραμένει: αυτά που πολλοί άνθρωποι θεωρούν μεγάλα προβλήματα, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά αντιξοότητες καθημερινές μιας κανονικής ζωής.

Κάποιες φορές είμαστε σε καλή φάση, κάποιες φορές σε κακή, και για κάποιο λόγο έχουμε ξεχάσει πως και οι δύο φάσεις είναι εξίσου φυσιολογικές.

Ο λαβύρινθος

Ας πούμε: έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση, ή ακόμη και νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου.

Πιστεύεις πως ό,τι κάνεις είναι χάλια. Πως γενικότερα τα έχεις θαλασσώσει στη ζωή σου. Το να θέλεις να πάψεις να νιώθεις έτσι, απλώς αποδεικνύει πόσο πολύ αισθάνεσαι πως τα έχεις θαλασσώσει. Αν δεν τα είχες θαλασσώσει δεν θα περνούσες όλη σου τη ζωή ευχόμενη να μην τα είχες θαλασσώσει. Έτσι δεν είναι;

Φαύλος κύκλος είναι.

Βέβαια η επιθυμία είναι χρήσιμη. Θέσε το στόχο σου και μετά προσπάθησε να τον πραγματώσεις. Αν το θέλεις αρκετά, μπορεί και να γίνει. Αλλά πώς μπορείς να σταματήσεις να είσαι αγχωμένη στην προσπάθειά σου να κυνηγήσεις τα όνειρά σου; Το να θέλεις να πάψει το άγχος αυτό, μάλλον θα σε αγχώσει ακόμη πιο πολύ. Σωστός λαβύρινθος.

Η πρόκληση της αποδοχής του εαυτού σου

Η αποδοχή του εαυτού σου είναι ο μοναδικός τρόπος για βγεις από αυτό το λαβύρινθο. Κατάλαβε λοιπόν ότι είσαι ήδη αρκετή.

Παραδόξως, αν αρχίσεις να παραδέχεσαι ότι δεν έχεις και πολλή αυτοπεποίθηση, και ότι θα νιώθεις ίσως κάπως άβολα με τον κόσμο, αυτομάτως θα αρχίσεις να νιώθεις και με περισσότερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άβολα. Δεν θα επικρίνεις τον εαυτό σου, και κατά συνέπεια δεν θα αισθάνεσαι ότι διαρκώς σε επικρίνουν οι άλλοι.

Αν αποδεχτείς ότι έχεις μία τάση να στεναχωριέσαι και ότι, ας πούμε, μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από σένα, τότε αυτομάτως θα νιώσεις ευτυχέστερη.

Βομβαρδιζόμαστε από τόση πληροφορία, τόση διαφήμιση. Αποκτούμε λανθασμένη εντύπωση για τον κόσμο.

Όλοι έχουν ωραίο σώμα εκτός από σένα. Όλοι είναι ευτυχισμένοι, εσύ μόνο δεν είσαι. Όλοι οι άλλοι είναι επιτυχημένοι. Όλοι οι άλλοι έχουν επιτυχημένες σχέσεις και κάνουν καλό σεξ. Αλλά, για κάποιο λόγο, εσύ δεν τα καταφέρνεις και φυσικά νιώθεις πως δεν είσαι αρκετή.

Όμως αυτό που πουλάει η τηλεόραση, το διαδίκτυο, είναι κάτι το ανύπαρκτο, σαν να λέμε το μαγικό χάπι για την τελειότητα.

Είναι στη φύση μας ως άνθρωποι να ψάχνουμε πάντα την τελειότητα και να προσβλέπουμε σε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε.

Όταν όμως σου σερβίρουν κάθε μέρα και κάθε ώρα της ημέρας ένα πρότυπο που είναι καλύτερό σου με χίλιους δύο τρόπους, ε, δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα αρχίσεις να αναρωτιέσαι τι στην ευχή πάει στραβά με τη ζωή σου και γιατί εσύ δεν είσαι αρκετή.

Και κατά τραγική ειρωνεία ακόμη και η αυτοβελτίωση έχει καταντήσει ακόμη μια βιομηχανία. «Πώς θα εξαλείψετε το φόβο και τη θλίψη, πώς θα σας λατρεύουν όλοι, πώς θα γίνετε ζάμπλουτοι μέχρι τα 35 σας». Απλώς δεν γίνεται. Είμαστε ατελή πλάσματα. Και δεν πειράζει.Είσαι Αρκετή και με το παραπάνω

Θα κάνω την προσπάθειά μου

Έχω αποδεχτεί το γεγονός ότι θα πρέπει να κάνω συνειδητή προσπάθεια για να γνωρίσω καινούριο κόσμο. Έχω βελτιωθεί σημαντικά σε αυτό αλλά δεν θα γίνω ποτέ η χαλαρή κοπέλα που είναι δεύτερη φύση της να μιλάει με όλους, γνωστούς κι αγνώστους, σαν να μην τρέχει τίποτα. Τι να κάνουμε, δεν είμαι τέτοιος χαρακτήρας.

Έχω αποδεχτεί το γεγονός ότι η σχέση μου με την οικογένειά μου, αν και έχει βελτιωθεί, δεν θα γίνει ποτέ τέλεια. Τι να γίνει.

Έχω καταλάβει ότι οι δεσμοί, οι όποιας φύσεως δεσμοί, θα με κάνουν πάντα να αισθάνομαι λίγο άβολα. Έχω εργαστεί σκληρά ώστε να μειωθούν οι παράλογοι αυτοί φόβοι. Αλλά δεν θα εξαλειφθούν ποτέ εντελώς. Δεν πειράζει.

Είμαι εντάξει με όλα τα παραπάνω. Τα έχω αποδεχτεί. Παίρνω πολλά email από διάφορες αναγνώστριες. Και πολλά, κυρίως από νέες κοπέλες, μοιρολογάνε για προβλήματα που είναι εντελώς φυσιολογικά και υγιή. Σχεδόν δεν έχω τι να τους απαντήσω.

Πολλές γυναίκες περνούν μία φάση κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πολλές χωρίζουν, τους αφήνει ο αγαπημένος τους και αγωνίζονται να το ξεπεράσουν. Πολλές είναι ανασφαλείς σχετικά με το σεξ και το σώμα τους.

Όλοι έχουμε προβλήματα οικογενειακά. Υπάρχουν και αρκετοί άνθρωποι  που μεγαλώνουν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και προβλήματα εξάρτησης. Και σχεδόν όλοι εύχονται να ήταν πιο επιτυχημένοι.

Άσχημα όλα τα παραπάνω, όμως τίποτα το καινούριο. Και οπωσδήποτε, τίποτα το μοναδικό.

Μην με παρεξηγήσεις, δεν εννοώ πως βρίσκουμε δικαιολογίες για να μην προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας.

Εκείνο που εννοώ, είναι ότι καλά θα κάνεις, εσύ και ο καθένας, να πάψεις να προσπαθείς να γίνεις τέλεια. Ούτε τέλεια θα γίνεις ποτέ, ούτε θα πάψουν ποτέ ολότελα τα θέματα που αντιμετωπίζεις. Υπάρχει ένα ρητό: «Είσαι ήδη τέλειος όπως είσαι, αλλά μπορείς πάντα να προσπαθήσεις να γίνεις καλύτερος».

Η τελειότητα δεν είναι κάποιου είδους προορισμός, να τον κυνηγάς ώσπου να τον φτάσεις. Είναι μάλλον η διαδικασία, το ταξίδι μέχρι να φτάσεις στην τελειότητα που μετράει.

Όσο και αν βελτιώσεις τον εαυτό σου, όσο και αν βελτιώσεις τη ζωή σου θα υπάρχει πάντα κάτι περισσότερο για να γίνεις, να βελτιώσεις, να απολαύσεις.

Πάντα θα μπορείς να γίνεις πιο ευτυχσμένη και λιγότερο δυστυχισμένη. Δεν υπάρχει τελικός στόχος. Ο τέλειος εαυτός που όλοι οραματιζόμαστε δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Ποτέ δεν τελειώνει η διαδρομή. Το μόνο που αλλάζει είναι το πόσο αποδέχεσαι τον εαυτό σου και τη θέση σου στην όλη διαδικασία.

Ας πούμε: «Τα πάω χάλια σ’ αυτό, αλλά δεν πειράζει. Εφόσον εργάζομαι για να βελτιωθώ, δεν πειράζει».

Για αυτό σου λέω: είσαι αρκετή. Η τελειότητα είναι η διαδικασία της ίδιας της βελτίωσης. Η βελτίωση είναι το εσωτερικό σου κίνητρο για ανάπτυξη, βελτίωση, ολοκλήρωση.

Έχεις κατακτήσει λοιπόν την τελειότητα, ήταν πάντα δική σου. Είσαι μια χαρά. Μπορείς να γίνεις ακόμη καλύτερη. Αλλά είσαι ήδη μια χαρά.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.