Εργαζόμενη Μητέρα: Πώς να ισορροπήσεις τη δουλειά και το παιδί - Women's Bible

Εργαζόμενη Μητέρα: Πώς να ισορροπήσεις τη δουλειά και το παιδί

Εργαζόμενη Μητέρα: Πώς να ισορροπήσεις τη δουλειά και το παιδί

Είσαι εργαζόμενη μητέρα. Και η ζωή για τις εργαζόμενες μαμάδες είναι δύσκολη…

Το να είναι κανείς αφοσιωμένος στη δουλειά αλλά ταυτόχρονα και στην οικογένειά του είναι κάτι σχεδόν ακατόρθωτο και εξαντλητικό. Απαιτεί δύναμη ψυχής που κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι χρειάζεται αν δε βρεθεί στην ίδια κατάσταση.

Μπορεί να είναι δύσκολο να είσαι εργαζόμενη μητέρα, αλλά μπορεί να γίνει. Δε χρειάζεται να διαλέξεις μόνο οικογένεια ή μόνο δουλειά. Αν θες να κάνεις και τα δύο, κανείς δεν μπορεί να σε εμποδίσει.

Πως όμως θα κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου ως εργαζόμενη μητέρα;

#1 Άσε τις Τύψεις στην άκρη

Οι μητέρες που θέλουν να γυρίσουν στη δουλειά τους σχεδόν πάντα κατακρίνονται ότι παρατάνε τα παιδιά τους. Ο πατέρας είναι φυσιολογικό και απαραίτητο να δουλεύει για να φέρνει τα λεφτά στο σπίτι αλλά που ακούστηκε να το κάνει και μια μαμά αυτό; Η γυναίκα σύμφωνα με πολλούς, πρέπει να μένει με τα παιδιά για να τα μεγαλώσει.

Πολλές γυναίκες όμως γυρίζουν στη δουλειά τους είτε γιατί θέλουν είτε γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Όποιος και αν είναι ο λόγος που μια γυναίκα επιστρέφει στη δουλειά της μετά τη γέννηση των παιδιών της, αφορά μόνο αυτή.

Θα έπρεπε να τη θαυμάζουμε που καταφέρνει να είναι και μαμά και εργαζόμενη και όχι να την κατακρίνουμε και να τη γεμίζουμε τύψεις. Νιώθει ήδη τύψεις για αυτό που κάνει, δε χρειάζεται να της προσθέτει και ο περίγυρος της.

Αυτό που κάνεις είναι απόλυτα φυσιολογικό, άλλωστε το κάνουν και οι άντρες που έχουν παιδιά. Από τη στιγμή που θέλεις να γυρίσεις στη δουλειά, να το κάνεις. Να έχεις αυτοπεποίθηση για την απόφασή σου. Όσο εσύ είσαι χαρούμενη, τόσο θα είναι και το παιδί σου.

#2  Ισορροπημένη διαχείριση του χρόνου

Η μέρα έχει 24 ώρες και είναι λογικό να μην τα προλαβαίνεις όλα. Μέσα σε όλα πρέπει να βάλεις και τον ύπνο σου. Για να είσαι πιο άνετη λοιπόν, βρε τρόπους να γλιτώσεις χρόνο από όπου μπορείς.

Μπορείς να κάνεις τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή να πληρώσεις τους λογαριασμούς από το ίντερνετ, να ετοιμάσεις το φαγητό από το σαββατοκύριακο και να το καταψύξεις ή να μειώσεις το χρόνο που περνάς στο κινητό και να τον αφιερώσεις στην οικογένειά σου. Βρες μικρούς αλλά έξυπνους τρόπους που θα σε βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείρηση χρόνου.

#3 Εργαζόμενη μητέρα και παιδιά

Προφανώς τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν μόνα τους αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθείς από τη δουλειά σου. Πρέπει όμως να νιώθεις και να ξέρεις πως τα παιδιά σου είναι ασφαλή για να είσαι και εσύ ήρεμη.

Μπορεί να τα κρατήσει ο μπαμπάς τους, κάποιος από τους γονείς σας ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείς να βρεις κάποια νταντά. Όποιο άτομο και αν διαλέξεις, σιγουρέψου πως είναι έμπιστο και τα παιδιά σου θα περνάνε καλά μαζί του. Κάνε τηλέφωνα μέσα στη μέρα ή βιντεοκλήσεις, ώστε να τα βλέπεις και να ξέρεις πως είναι καλά.

#4 Επικοινωνία με το αφεντικό

Το ότι είσαι μαμά δε σημαίνει πως δε θα δώσεις το 100% στη δουλειά σου. Είναι πιθανό όμως να χρειαστείς ένα πιο ευέλικτο ωράριο για να πάρεις το παιδί από το σχολείο, να το πας στο γιατρό ή να πας σε κάποια εκδήλωσή του.

Καμία εργαζόμενη μητέρα δε χρησιμοποιεί το παιδί της ως δικαιολογία για να κάνει λιγότερη δουλειά. Αντιθέτως είναι πολύ τυπικές στην εργασία τους και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχεις ανοιχτή επικοινωνία με το αφεντικό σου και να είσαι ξεκάθαρη με το τι χρειάζεσαι για να είσαι καλή στη δουλειά σου. Πιστεύω πως το αφεντικό σου θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά σου και θα σε ακούσει.

#5 Χρόνος με το σύντροφό σου

Ένα ευτυχισμένο σπίτι χρειάζεται και ένα ευτυχισμένο ζευγάρι. Μπορεί να έχεις ήδη γεμάτο πρόγραμμα με τη δουλειά και τα παιδιά αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς το σύντροφό σου.

Βρες χρόνο για εσάς τους δύο μακριά από τα παιδιά. Βγείτε έξω, μιλήστε, όχι για τα παιδιά, και κάντε πράγματα που κάνατε πριν γίνετε γονείς.

#6 Δραστηριότητες με την οικογένειά σου

Χρειάζεται όμως να περάσετε και χρόνο όλοι μαζί, ως οικογένεια. Οργάνωσε δραστηριότητες που αρέσουν σε όλους σας, πηγαίνετε μια εκδρομή, φάτε μαζί βραδινό.

Μιλήστε και ακούστε ο ένας τον άλλον. Ρώτα τα παιδιά τι θα ήθελαν να κάνετε και οργάνωσέ το με την πρώτη ευκαιρία. Αγόρια είναι μωρέ… Το πρόβλημα με τη φράση «boys will be boys» Εργαζόμενη Μητέρα: Πώς να ισορροπήσεις τη δουλειά και το παιδί

#7 Εργαζόμενη μητέρα σημαίνει καλή οργάνωση

Αυτό που χρειάζεσαι είναι μια καλή οργάνωση όλων όσων έχεις να κάνεις. Σχολεία, φροντιστήρια, γιατροί, δραστηριότητες, φαγητό, δουλειά.  Δεν είναι εύκολο να τα θυμάσαι όλα αυτά. Ένα μυαλό έχεις.

Αγόρασε μια ατζέντα ή ακόμα καλύτερα κόλλα στο ψυγείο σου χαρτάκια με το πρόγραμμα της εβδομάδας για να μπορούν να το βλέπουν όλοι και να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα εσύ, δεν είσαι μόνη σου.

#8 Οι δουλειές του σπιτιού

Κάτι που επίσης δεν είναι μόνο δική σου αρμοδιότητα, είναι οι δουλειές του σπιτιού. Το μαγείρεμα, το πλύσιμο πιάτων και ρούχων, το σκούπισμα. Όσο και αν σε έχουν πείσει πως είναι γυναικεία δουλειά, δεν ισχύει. Πρέπει να μοιράσεις τις δουλειές με τον άντρα σου και όταν μεγαλώσουν τα παιδιά σου, μπορείς να τους αναθέσεις μερικές εύκολες δουλειές.

Αν πάλι έχεις την οικονομική δυνατότητα, μπορείς να απευθυνθείς σε μια εταιρεία καθαρισμού. Ούτε αυτό θα πρέπει να σου δημιουργεί τύψεις.

Είναι επίσης σημαντικό να μη βρίσκεις ατέλειες παντού. Άσε και μια μέρα άπλυτο το πιάτο, δε θα γίνει τίποτα κακό.

#9 Μάθε να λες «όχι»

Δε χρειάζεται να λες «ναι» σε κάθε πρόκληση, σε κάθε πάρτυ και σε κάθε επιθυμία των παιδιών ή του άντρα σου.

Καταλαβαίνω πως δε θέλεις να στενοχωρήσεις κανέναν, αλλά το μόνο που θα καταφέρεις είναι να εξαντληθείς ακόμα περισσότερο. Όταν νιώθεις πως πρέπει να πεις όχι, να το κάνεις.

Θες να μπορέσεις να βρεις την ισορροπία και τα όρια σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

# 10 Χρόνος για εσένα την εργαζόμενη μητέρα

Από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι το να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου. Έχεις μάθει να αφήνεις πίσω τις ανάγκες σου για να ικανοποιήσεις την οικογένειά σου. Πως όμως θα φροντίσεις τους άλλους αν δεν φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου;

Κάνε κάτι μέσα στην εβδομάδα που θα σε χαλαρώσει και θα σε γεμίσει ενέργεια. Πήγαινε για ψώνια, βόλτα με φίλους ή για μασάζ. Ό,τι και αν είναι αυτό που σε ηρεμεί, βρες χρόνο να το κάνεις.

Δε χρειάζεται να διαλέξεις ανάμεσα σε δουλειά και παιδιά. Είσαι ικανή και μπορείς να κάνεις και τα δύο αν το θέλεις. Πίστεψε στον εαυτό σου και παρ’ όλο που η ζωή για κάθε εργαζόμενης μητέρα είναι δύσκολη, θα τα καταφέρεις!

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.